Hanavedessä nitriittiä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
heiolenakvaristi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 18:55, 25.05.2018
Sukupuoli: Nainen

Hanavedessä nitriittiä

Viesti Kirjoittaja heiolenakvaristi »

Hei.
Tuossa vesiarvoja useamman kerran mittailtuani huomasin, että akvaarioni nitriittiarvo on jatkuvasti 0,05. Käytössä jbl tippatesti. Akvaario on noin 4kk vanha, kypsytetty bakteerivalmisteilla ja kalanruualla kesällä ja nitriittipiikit mennyt kesäkuussa ajat sitten. Kyseessä reilu 50l kasviakvaario eli ei kaloja, nyt vain kierteisiä mutta tarkoituksena ainakin oli hommata merkkileväkotiloita. Mittasin sitten äsken hanaveden nitriittipitoisuuden ja iloisesti väri muuttui keltaisesta vaalenpunaiseksi/pinkiksi ja hanaveden arvo 0,2. Eli siis joka kerta kun vaihdan vettä, lisään akvaarioon myrkkyä. Alueen vesi on muutenki huonoa ihan omalle iholle, hiuksille ja maistuu pahalta. pH hipoo 8 ja vesi on kovaa, mikä ei nyt ole välttämättä mikään huono juttukaan, mutta edellisellä asuinpaikallani vesi oli pehmeää ja neutraalia eikä hanavedessä ollut nitriittiä. Silloinen akvaarioni voi kaloineen päivineen lähes poikkeuksetta melko hyvin. Olen vaihtanut kerran viikossa akvaarioon vettä, onko liikaa kun ei ole kalojakaan? Yritän pitää samoista rutiineista kiinni, sillä hetkellisen hiilidioksilevittimen puuttumisen vuoksi levät meinaavat ottaa tiukempaa otetta.

Pointtina siis, oletan että akvaario on monen kuukauden aikana kyllä kypsynyt loppuun asti ja akvaarion nitriittipitoisuus johtuu hanavedestä. Millä saisin nitriittipitoisuuden laskemaan akvaariossa? Onko jotain keinoa? Käsittelen veden aina vedenparannusaineella, mutta sillä nyt tuskin onkaan mitään vaikutusta nitriittiarvoon. Haluaisin ja tarvitsisin kotiloita akvaarioon, mutta kerran kokeneena osaan sanoa sen, että ainakin mulla merkkileväkotilot otti aika herkästi nokkiinsa vähän mistä sattui ja pelkään, että jos tuon niitä nyt akvaarioon niin kuolla kupsahtavat nitriitin vuoksi. Akvaarion muut arvot on pH 8, KH 4, GH 6, NO3 ennen vedenvaihtoa hyvin matala, testi näyttää 1 vaikka lisäänkin easy life nitroa (pitäisi vähän säädellä luultavasti annostusta ja muutenkin lannoituksissa on vielä hiottavaa), profitoa menee ja easy carboa + hiilarilevitys (ei mikään mega, mutta kyllä se kuplia työntää). Joten apua siis jos vaan mahdollista on mitään asialle tehdä.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Hanavedessä nitriittiä

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Akvaario ei ole kypsä, ainakaan täysin, koska siellä ei ole mitään josta bakteerit saisivat ruokaa.

Kypsytyksen idea on se, että tavalla tai toisella tuodaan akvaarioon bakteerikanta joka saa ravintonsa kalojen aineenvaihduntatuotteista. Oletko mitannut ammonium/ammoniakkipitoisuutta?

Kypsässä akvaariossa tuo 0,2mg/l häviää alta aikayksikön parempiin suihin. Tosin jos allas olisi minun, tekisin pieniä vedenvaihtoja useammin kuin isompia vedenvaihtoja harvemmin.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1936
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Hanavedessä nitriittiä

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Onhan akvaario kypsä nykyiseen kuormitukseen, kun nitriitti kuitenkin vähitellen häviää. Jos et vaihtaisi vettä, häviäisi nitriitti tod.näk. kokonaan. Onhan siellä jotain kuormitusta, kun on ainakin kierteisiä ja kuolleita kasvinosia. Kierteiset varmaan syövät jotain ja kuolevatkin ja hajoavat. Jos enemmän elukoita ja ruokaa laittaisit, niin sitten varmaan nitriitit nousisivat. "Kypsyys" on aina suhteessa johonkin kuormitukseen. Vaikka olisi 10 v kypsynyt allas, jossa on 10 millistä, niin jos sinne laittaisi äkkiä 100 millistä, niin nitriitit nousisivat.

0,05 ei pitäisi olla vielä myrkyllinen annos millekään elukalle. Yleensä 0,2 pidetään myrkyllisyyden raja-arvona. Kun siellä on vain kasveja ja kierteisiä, vettä ei kuitenkaan kannata vaihtaa noin usein varsinkaan jos vesijohtovetesi on huonoa. Tosin et maininnut, paljonko vaihdat vettä kerran viikossa. Kierteisethän tulevat toimeen melkein missä vaan, joten ei vettä tarvitse vaihtaa juuri lainkaan. Noita leväkotiloita en kyllä tunne, voi olla, että ovat herkempiä, mutta joka tapauksessa parempi vaihtaa pienempi määrä vettä kerrallaan kuten Teemukin sanoi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”