Akvaariorakkaus

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 09:50, 13.05.2018

Akvaarion ongelmanratkaisua

Tein aikoinani pajon vesitestejä ja tulin seuraavaan lopputulokseen: turhaa ja kallista touhua. Olen aivan liian laiska kalibroimaan testejä jotain tunnettua liuosta vastaan, joten niiden näyttämät lukemat ovat ihan mitä sattuu. Lisäksi jokaiseen mittaukseen tulee vielä yllättävän iso käyttäjästä johtuvaa mittausvirhe. Oman lisänsä antavat vanhentuneet testit jotka näyttävät jo senkin puoleen mitä sattuu.

Usein täällä kysytään heti ensimmäiseksi testiarvot ongelmatilanteissa, mutta minusta se on pitkälti hyödytöntä. Nettifoorumilla on täysin mahdotonta analysoida ongelman lähdettä kun kuvaus on epämääräinen ja tankista et tiedä mitään. Testien sijaan haluaisin kuvia ja tarkempia tietoja siitä mitä tankissa on ja mitä sille on tehty tai ei ole tehty. Tietämättä näitä yksityiskohtia korjausohje on aina sama: vaihda vettä, sillä vedenvaihto laimentaa akvaariovettä.

Selkeissä fyysisissä muutoksissa on melkein aina kyseessä sairaus ja testien sijaan kannattaa keskittyä hankkimaan lääkkeitä. Mystisten kalakuolemien ja oudon käytöksen syynä on usein myrkytys ja ensiapuna vedenvaihto. Akvaarion kypsyminen kun ei maagisesti tapahdu päivässä tai parissa. Ongelma voi jatkua pahimmillaan kuukausia.

Jos akvaariossa on ammoniakkia tai nitriittiä ja kalat oireilevat sen takia, niin todennäköisesti menetät joka tapauksessa ainakin osan kaloista testasitpa tai et. Kerro siis ennemmin kaikki mieleen tulevat yksityiskohdat akvaariosta ja sen hoidosta.

Testejä tuoreeseen tankkiin

Uuden akvaarion aloittajalle suosittelen varauksella paria testiä: nitriittitesti ja ammoniakkitesti. Näillä näkee onko akvaario lähtenyt kypsymään, mutta jos kalat ovat jo altaassa, niin mitään ne eivät korjaa. Se on vain lähinnä tiedoksi, että nyt akvassa on näitä ja tapoit todennäköisesti juuri osan kaloistasi. Testaus pitäisi tehdä ennen kuin kalat ovat kipossa.

Lisäksi ennen kalojen hankkimista olisi hyvä tietää hanaveden kokonaiskovuus (GH) ja pH. Ehkä jopa karbonaattikovuus (KH) (ts. oikeastaan alkaliniteetti). Toki testaaminen on täysin turhaa jos et välitä testituloksesta lainkaan ja päätät työntää vaikkapa jalostettuja miljoonakaloja, platyja ja molleja suomen pääosin pehmeään veteen - tai jos et ymmärrä mitä testaat.

pH vaihtelee luonnollisesti vuorokauden ajasta toiseen, joten suuristakaan pH:n heilahduksista ei tarvitse välittää jos ne tapahtuvat tuntien tai vuorokausien aikataululla. Toki kaloille on aina helpompaa säädellä osmoottista tasapainoaan kun vesiolot pysyvät vakaana, mutta pH on vain osa tätä yhtälöä. Enkä näe pH:n romahtamista realistisena huolenaiheena ellei tankki ole kuukausia tai jopa vuosia ilman vedenvaihtoa - ja silloin ongelmaksi muodostuu yleensä jo muut tekijät ensin (mm. korkea nitraatti). En siis näe oikeastaan tarvetta KH:n testaukselle. Se onko vesi hapanta vai emäksistä toki vaikuttaa kaloihin, mutta tämä on osittain kytköksissä veden mineraalipitoisuuteen ts. kovan veden kalat viihtyvät emäksisessä vedessä ja pehmeän veden kalat happamassa.

Jäljelle jää siis GH mikä on oikeastaan kertaluontoinen testi akvaariovedestä ja antaa jotain ideaa minkälaisia kaloja akvaan pitää työntää. Toki jos kovetat vettä niille kovan veden kaloille niin tämä vaatii aktiivisempaa seurantaa.

Hätätilanteessa riko lasi

Mitä sitten tehdä jos kalat alkavat ylläyyäen pyöriä väkkyrää, haukkovat henkeä pinnassa, tai makaavat kyljellään pohjassa?

No ensiksikin vaihda noin 20-50% vedestä ja käytä jotain vedenparannusainetta joka sitoo myös ammoniakkia. Samalla karsit pois myös kaiken vaihtovedessä olevan joka voi aiheuttaa lisästressiä kaloille - paitsi tietenkin lämpötilan ja pH:n heiton.

Pyydä akvaarion omistavalta kaveriltasi kypsää suodatusmassaa/bakteerimujua. Tämä on käytännössä ainoa keino karsia välittömästi ylimääräinen ammoniakki ja nitriitti pois. Se ei edelleenkään maagisesti kypsytä akvaariota hetkessä, koska bakteerikanta ei ole vielä levittäytynyt koko akvaarioon, mutta toimii ehdottomasti parhaana ensiapuna. Parempi idea on laittaa massat kypsymään kaverin akvaarioon jo ennen oman akvaarion perustamista ja siirtää sitten omaasi.

Toki aina on mahdollisuus tautien siirtymiseen, mutta esim. useimmat parasiitit ja virukset kuolevat muutaman päivän sisään jos akvaariossa ei ole isäntäeläintä mihin siirtyä. Niiden siirtyminen massan mukana on kohtalaisen epätodennäköistä vaikka akvaariossa siis olisi jo kaloja. Ongelmana on lähinnä tietyt sitkeät bakteerisairaudet, mutta en näe ongelmaa jos kaverisi tankki on oireeton. Etenkin kun omat kalasi ovat kuolemassa myrkytykseen.

Ilman akvaristikavereita ainoa mahdollisuus on typpibakteeriymppi, mutta nämä eivät todellakaan kypsennä akvaariota hetkessä. Realistisesti ne eivät voi edes sisältää eläviä bakteereita, vaan todennäköisesti ne sisältävät lepotilassa olevia bakteereita.

Kestävää kehitystä

Täällä kuulee joskus termin "ylisuodatettu" ja itsekin toisinaan käytän sitä. Akvaario on kuitenkin harvoin oikeasti ylisuodatettu ts. tilanteessa missä ylimääräinen biologinen massa ei tee mitään. Toki jossain vaiheessa saavutetaan raja missä ylimääräinen suodatusmassa ei tarjoa paljoa lisäetua, mutta aina kannattaa varautua ylimääräisiin ammoniakkipiikkeihin. Lisäämällä biologista suodatusta parannat vedenlaatua. Lisää siis suosiolla suodattimeen niin paljon biologista suodatusmassaa kuin sinne mahtuu.

Toki pidä huolta, että mekaaninen suodatus pelaa jotta massa ei tukkeudu. Biologinen suodatus toimii parhaiten kun silmämääräisesti puhdas vesi virtaa sen yli. Mitä enemmän mujusta jää mekaaniseen massaan sen parempi. Myös akvaariokasvit voidaan laskea biologisiksi suodattimiksi, koska kasvit käyttävät vedestä ravinteina typpiyhdisteitä. Tosin vain niin kauan kuin ne ovat terveitä - epäterveet kasvit taas lisäävät kuormaa.

Biologista suodatusmassaa on monenlaista mm. Sera Siporax, Seachem Matrix, Eheim SubstratPro, tai vaikka murskattu tokmannin laavakivi. Käytä testeistä säätyvä raha mieluumin akvaarion biologisen toiminnan parantamiseen.

Lisäksi suosittelen sähköjohtavuusmittarin hankintaa ja ainakin pieniä säännöllisiä viikottaisia vedenvaihtoja. Lisää sähkönjohtavuudesta myöhemmin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 627
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 21:19, 13.05.2018

Norhie kirjoitti:Mitä sitten tehdä jos kalat alkavat ylläyyäen pyöriä väkkyrää, haukkovat henkeä pinnassa, tai makaavat kyljellään pohjassa?

No ensiksikin vaihda noin 20-50% vedestä ja käytä jotain vedenparannusainetta joka sitoo myös ammoniakkia.


Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.

Norhie kirjoitti:Usein täällä kysytään heti ensimmäiseksi testiarvot ongelmatilanteissa, mutta minusta se on pitkälti hyödytöntä. Nettifoorumilla on täysin mahdotonta analysoida ongelman lähdettä kun kuvaus on epämääräinen ja tankista et tiedä mitään. Testien sijaan haluaisin kuvia ja tarkempia tietoja siitä mitä tankissa on ja mitä sille on tehty tai ei ole tehty. Tietämättä näitä yksityiskohtia korjausohje on aina sama: vaihda vettä, sillä vedenvaihto laimentaa akvaariovettä.

Selkeissä fyysisissä muutoksissa on melkein aina kyseessä sairaus ja testien sijaan kannattaa keskittyä hankkimaan lääkkeitä. Mystisten kalakuolemien ja oudon käytöksen syynä on usein myrkytys ja ensiapuna vedenvaihto. Akvaarion kypsyminen kun ei maagisesti tapahdu päivässä tai parissa. Ongelma voi jatkua pahimmillaan kuukausia.
Kalaxy
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 44
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 22:27, 13.05.2018

Kalaxy kirjoitti:Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.


Minusta sitten on aivan turha edes kirjoittaa tänne ellei tarkoitus ole vain saada teetä ja sympatiaa. Samalla vaivalla voi lukea jonkin vanhemman threadin jossa todetaan täysin samat asiat. Tosin tarkastellessani yleisiä vastauksia näihin kysymyksiin niin ainakin tee ja usein sympatiakin jää uupumaan. Toki jos on täysin pihalla akvanhoidosta ja vedenvaihto tai kuolleen kalan poistaminen ei tule edes mieleen, ja ei ole ikinä foorumeilta viestejä lukenut, niin eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää.

Olen kuitenkin havaitsevani ihmisten kirjoittavan tänne yleensä kun ovat umpikujassa ts. kaloja on jo kuollut ja pitäisi saada joku ratkaisu. Sitten kun käydään tiedustelemaan asioita niin vastaus on että "kaikki ok" ja ei kerrota mitään hoitorutiineista tai niiden puutteesta. Selkeästihän ne eivät ole ok tai mitään ongelmia ei olisi. Sairaustapauksissa ei oteta kuvaa kalasta jne. Suomeksi: ei haluta nähdä vaivaa.

Silloin on käytännössä täysin mahdotonta tarjota mitään ratkaisua ongelmaan. Neuvot ilman dataa jota analysoida voivat pahimmillaan vain pahentaa tilannetta, mutta valitettavan usein saa myös kuvan että kysyjä ottaa henkilökohtaisena loukkauksena kaikki kysymykset hoitorutiineista.

Edellinen kirjoitukseni liittyi lähinnä uuteen tankkiin (ts. tankkiin joka on pyörinyt alle vuoden). Lähestymistapa tankkiin missä ei ole vaihdettu vettä vuoteen on erilainen kuin tankkiin jossa vesi vaihtuu pari kertaa kuukaudessa. Ensimmäiseen ei missään nimessä saa tehdä yllättäen suurta vedenvaihtoa. Etenkin jos kalat ovat sairaita. Lisäksi ko. tankin lääkitys voi olla todella riskialtista ennen kuin vesiarvot saadaan kuntoon pienillä vedenvaihdoilla. Usein ne mystiset oireet ja sairaudet (esim. saprolegnia) korjaantuu jo pelkillä vedenvaihdoilla kunhan sairaiden kalojen ympäristöä ei kertaheitolla käännetä ympäri (ts. se mainitsemani osmoottinen sokki aikaisemmassa kirjoituksessa).

Tuonne hoito-osioon kyllä kannattaisi laittaa jonkinlaiset perusohjeet lukittuun ja pinnitettyyn threadiin kun samat ongelmat siellä tuntuu toistuvan. Perushoito-ohjeet on tosin kirjoitettu melkein kaikkiin threadeihin, joten luulisi viestejä selailemalla niiden jo löytyvän.

Se vain nyt on kylmä tosiasia että harva jaksaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen kirjoittaa samat jutut uudelleen ja uudelleen. Etenkin jos kysyjä alkaa äksyillä, kuittaa viestin olankohautuksella, tai häipyy jälkiä jättämättä. Itse olen lopettanut melkein kokonaan hoito-osioon kirjoittamisen kun omiin vastakysymyksiin ei saa vastausta. Valitettavasti en ole mikään ajatustenlukija tai osaa analysoida dataa jota minulle ei anneta. Eipä silti, joskus vastauksia ei yksinkertaisesti ole.

Tämän takia kirjoittelen mieluumin tätä akvapäiväkirjaa ja toivon että kirjoituksista on mahdollisille lukijoille jotain hyötyä. Etsivä kun ehkä löytää vastauksetkin...
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 627
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 19:04, 14.05.2018

Jahas. Tänään sitten tapahtui se mitä kaikki akvaristit kauhulla odottavat: Ovesta astuessa ihmettelin kun kuului ikävä kuivillaan olevan suodattimen rohina. No eipä siinä sitten mitään, suodatin levähtänyt ja pumpannut akvaarion reunan yli noin 50-litraa vettä lattialle ja edelleen laminaatin raoista alapuolella olevaan eristeeseen. Saattaapa olla enemmänkin vettä. Mukava suomainen lätinä ainakin kuuluu kun tallaa laminaatin päälle. Kalat onneksi kunnossa - ainakin luultavasti.

Muutamia positiivisia seikkoja: isot lattiamatot imivät monta litraa vettä, laminaatin alla oleva eriste on erittäin imukykyistä, kalat ovat ainakin silmämääräisesti ok koska koko tankki ei tyhjentynyt, ja nyt on suorastaan kuuma ilma joten sisätilat muuten ihan kuivat. Lisäksi kotivakuutus löytyy.

Huomenna sitten tutkitaan, hutkitaan ja kuivataan. Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 627
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 22:03, 14.05.2018

Norhie kirjoitti:Jahas. Tänään sitten tapahtui se mitä kaikki akvaristit kauhulla odottavat: Ovesta astuessa ihmettelin kun kuului ikävä kuivillaan olevan suodattimen rohina. No eipä siinä sitten mitään, suodatin levähtänyt ja pumpannut akvaarion reunan yli noin 50-litraa vettä lattialle ja edelleen laminaatin raoista alapuolella olevaan eristeeseen. Saattaapa olla enemmänkin vettä. Mukava suomainen lätinä ainakin kuuluu kun tallaa laminaatin päälle. Kalat onneksi kunnossa - ainakin luultavasti.

Muutamia positiivisia seikkoja: isot lattiamatot imivät monta litraa vettä, laminaatin alla oleva eriste on erittäin imukykyistä, kalat ovat ainakin silmämääräisesti ok koska koko tankki ei tyhjentynyt, ja nyt on suorastaan kuuma ilma joten sisätilat muuten ihan kuivat. Lisäksi kotivakuutus löytyy.

Huomenna sitten tutkitaan, hutkitaan ja kuivataan. Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.


Karmivaa, tsemppiä! Mikä vakuutusyhtiö sinulla muuten on, jos saa udella? Mikä siihen suodattimeen tuli ja miten ihmeessä se pystyi kippaamaan vedet yli laidan? Ja varmaan kerrotkin joka tapauksessa prosessista täällä, mielenkiintoista on kuulla miten asiaa lähdetään hoitamaan.

Norhie kirjoitti:
Kalaxy kirjoitti:Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.


Minusta sitten on aivan turha edes kirjoittaa tänne ellei tarkoitus ole vain saada teetä ja sympatiaa. Samalla vaivalla voi lukea jonkin vanhemman threadin jossa todetaan täysin samat asiat. Tosin tarkastellessani yleisiä vastauksia näihin kysymyksiin niin ainakin tee ja usein sympatiakin jää uupumaan. Toki jos on täysin pihalla akvanhoidosta ja vedenvaihto tai kuolleen kalan poistaminen ei tule edes mieleen, ja ei ole ikinä foorumeilta viestejä lukenut, niin eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää.

Olen kuitenkin havaitsevani ihmisten kirjoittavan tänne yleensä kun ovat umpikujassa ts. kaloja on jo kuollut ja pitäisi saada joku ratkaisu. Sitten kun käydään tiedustelemaan asioita niin vastaus on että "kaikki ok" ja ei kerrota mitään hoitorutiineista tai niiden puutteesta. Selkeästihän ne eivät ole ok tai mitään ongelmia ei olisi. Sairaustapauksissa ei oteta kuvaa kalasta jne. Suomeksi: ei haluta nähdä vaivaa.


Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä? Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä että sen voi liittää tänne? Että jos on ihan poro näissä asioissa, niin vaikka kuva monesti olisi varmasti superhyvä asian ratkaisun sihteen, niin käytännön toteutus voi olla joillekin paljon vaikeampi kuin toisille, jos nyt ei tuntitolkulla ole yhteen asiaan käyttää aikaa. No, suhteellista toki se vaivannäkö.
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 71
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 10:51, 15.05.2018

Norhie kirjoitti:Tein aikoinani pajon vesitestejä ja tulin seuraavaan lopputulokseen: turhaa ja kallista touhua. Olen aivan liian laiska kalibroimaan testejä jotain tunnettua liuosta vastaan, joten niiden näyttämät lukemat ovat ihan mitä sattuu.

Mitä tarkoittaa "lukemat ovat ihan mitä sattuu"? Oletan nyt, että puhut tippatesteistä. Tarkoitatko, että lukemat poikkevat todellisista arvoista vai että lukemat poikkeavat mittauksittain?

Se mitä olen itse tippatestejä käyttänyt, niin pidän niiden tuloksia tarpeeksi luotettavina. Hanavedestä mittaamani arvot vastaavat vesilaitoksen ilmoittamiin. Akvaariosta mittaamani arvot ovat olleet johdonmukaisia. Olen käyttänyt Tetran ja JBL:n tippatestejä, molemmat ovat antaneet samat tulokset useilla peräkkäisillä mittauskerroilla. Malawipurkin pH ja KH muuttuvat kuten pitääkin säätöainetta lisättäessä. Kasviakvaarion nitraatti-, rauta-, fosfaatti- ja kaliumarvot nousevat lannoitteita lisättäessä ja sitten taas vähenevät kasvien kuluttaessa ravinteita. CO2-lisäys näkyy pH-testissä ja arvo muuttuu yhtenevästi verrattaessa tippatestiä pH-elektrodin antamaan lukemaan.

Kuluttajille tarkoitetut testit eivät tietenkään ole tarkkuudeltaan laboratoriotestausten veroisia. Onko sillä edes merkitystä akvaristille, jos testin tulos poikkeaa todellisesta arvosta vaikkapa jopa 25%. Esimerkiksi todellinen nitraatti on 5 ja tippatesti antaa arvoksi 6. Lisäät nitraattia pullosta, todellinen arvo on nyt 10 ja tippatesti sanoo 12 tai 13. Tai jos KH arvo näyttää yhdellä mittauksella 3 ja toisella mittauksella 4, kun todellinen on 3,2. Riittänee kun mittaustulos on suunnilleen oikea.

Norhie kirjoitti:Lisäksi jokaiseen mittaukseen tulee vielä yllättävän iso käyttäjästä johtuvaa mittausvirhe.

Miten iso ja miten olet todennut virheen olemassaolon ja suuruuden?

Itse en ole tuollaista havainnut. Teen mittaukset ohjeiden mukaan, puhtailla välineillä ja luen värikarttaa aina saman valon alla. Tulokset ovat olleet johdonmukaisia ja yhteneväisiä. Mikäli joku arvo on poikennut odottamattomasti, niin olen puhdistanut välineet ja mitannut uudestaan ja jopa vielä kolmannenkin kerran omien virheiden poistamiseksi.
GTX
Member
Member
 
Viestit: 315
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 11:04, 15.05.2018

Merihevonen17 kirjoitti:Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä?

Kokeile käyttää salamaa, niin valotusaika lyhenee ja liikkuvista kohteista saa tarkemman kuvan. Salamalla ei kannata kuvata kohtisuoraan lasia kohti, vaan hieman viistosta, niin salama ei heijastu kameran linssiin. Voi myös kokeilla laittaa valkoisen paperinpalan salaman eteen hajottamaan ja pehmentämään salaman valoa.

Merihevonen17 kirjoitti:Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä

Kuvien pienennys onnistuu esimerkiksi ilmaisohjelmalla Paint.net
Saa ladattua täältä https://www.getpaint.net/download.html#download
GTX
Member
Member
 
Viestit: 315
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 14:10, 15.05.2018

Norhie kirjoitti:Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.

ei ole totta, kaikkea sitä voi tapahtua [:I] on tuossa kyllä aivan hirveä homma... onneksi ei kuitenkaan kaikki vedet mennyt... tsemppiä urakkaan!

noista veden testauksista vielä sen verran että ihmiset on erilaisia, osasta ne on työlästä ja kallista puuhaa, minusta ne taas ovat koko akvaarioharrastuksen "suola" :D minusta on mukavaa ja mielenkiintoista testailla mitä akvaariossa tapahtuu ja huomata yhteyksiä tiettyjen vesiarvojen ja tapahtumien välillä. se on ikäänkuin harrastus harrastuksen sisällä, ja harrastuksethan aina "vähän" maksaa :mrgreen: JBL tippatestit on ainakin hyvät ja tarkat, pullot kun muistaa ravistella hyvin, laittaa ensimmäisen tipan aina "hylkyyn" ja katsoo tulokset hyvässä valossa, on tulokset todella luotettavia. sitten jos tarvii vähän tarkempaa tulosta ovat hyviä tropic marinin professional tuotteet, esim. tämä https://www.aquaristikshop.com/aquarist ... al/307111/

Merihevonen17 kirjoitti:Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä? Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä että sen voi liittää tänne? Että jos on ihan poro näissä asioissa, niin vaikka kuva monesti olisi varmasti superhyvä asian ratkaisun sihteen, niin käytännön toteutus voi olla joillekin paljon vaikeampi kuin toisille, jos nyt ei tuntitolkulla ole yhteen asiaan käyttää aikaa. No, suhteellista toki se vaivannäkö.


kuvien ottaminen on vilkkaista kaloista "haastavaa", mutta sun kohdalla nyt ei todellakaan voi puhua siitä ettet olisi nähnyt vaivaa, hyvät selostukset ja kalojen vienti tutkittavaksi ovat vaatineet vaivannäköä. sen sijaan ärsyttäviä kieltämättä on kyselyt tyyliin, kalat kipeenä, mikä niillä on? ei kuvaa, ei mitään tietoja. eihän siitä silloin voi kukaan tietää mikä niillä on 8O
tuo paintti on tosi helppo käyttää, jopa minä poro osaan, niin kyllä sinäkin :mrgreen:
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 290
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Edellinen

Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google Adsense [Bot] ja 6 vierailijaa