Pilkkutautiako?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Terve.

Olen lisännyt youtubeen videon taudin/loisen identifioinnin helpottamiseksi: https://www.youtube.com/watch?v=sRP5rR0 ... e=youtu.be

Oireet
Olin pari-kolme viikkoa sitten nähnyt ensimmäisen pienen pisteen kardinaalitetran selkäevässä. Nyt maanantaina sitä näkyi muutamassa tetrassa, kalat ovat satunnaisesti käyneet hieraisemassa itseään kasviin/puuhun/pohjaan jo pitemmän aikaa, tosin se käyttäytyminen on nyt tällä viikolla vähän yleistynyt. Muuten käyttäytyvät normaalisti ja videotakin oli helppo kuvata kun tulivat etulasin tuntumaan katsomaan saisiko ruokaa.

Akvaario
Pohjana complete substrat (valmistajaa en muista) + 50kg kvartsihiekkaa sen päällä. Puuna mangrovea ja moorapuuta, kivet on valtaosa hankittu rannoilta ja ovat pyöreitä (uudet keitetty ja vanhemmat ovat olleet vuosia kuivilla ja liotettu), pari muovikoristetta/piiloa ja kookospähkinästä tehtyjä luolia (tilattu akvaariokeskuksesta). Myös tervalepän käpyjä lisätty veteen (pari viikkoa sitten).

Akvaario on Juwel Vision 450 litrainen. Perustettu kesäkuussa, kypsytetty bactozym + safestartilla. Suodattimina Eheim experience 350 ja Eheim 2048. Sen lisäksi käytössä on Sera air 275r ilmapumppu.

Vesiarvot (suluissa viimeisin mittaus, vesiarvot on mitattu Seran vesitesteillä)
Lämpotila 25-26 celciusta (yöllä alhaisempi
pH 7 viimeiset kaksi päivää, sitä ennen oli lähes jatkuvasti 7.5 tuntumassa, syynä todennäköisesti liian paljon ilmastusta (ilmapumppu laitettu nyt ajastimella toimimaan vain yöllä)
kH 3 (9.8)
gH 3 (9.8)
NO2 0.0 mg/l (9.8, eniten mittaamani arvo, kaksi pientä nitriittipiikkiä on ilmestynyt (todennäköisesti yliruokinnan takia) mutta sain heti kuriin vedenvaihdolla ja bakteeriympillä, viimeisestä kerrasta nyt kuukausi)
NO3 ~5 mg/l (6.8, päivä ennen vedenvaihtoa, oli pitkään nollan tuntumassa todennäköisesti kasvien ansiosta)
NH4/3 ~0 mg/l (6.8, ei ole ollut 0,5 korkeampi)
Fe 0,25 mg/l (6.8)
Cu 0 (mitannut tämän vain kerran)

Hanasta:
pH 7,5
kH & gH 3

Kalasoppa
~30 kardinaalitetraa
~16 rubiinitetraa
10 seeprakalaa (jotain kututouhujakin on ollut)
~10 pandamonnista (lämpötila haitarin yläpäässä :/)
~10 täplämonnista (näilläkin on näyttänyt olevan kututouhuja)
6 leväbarbia
~10 piikkisilmää (tosin en ole nähnyt kuin muutaman kerrallaan, osalle on tainnut käydä kalpaten :/)
1 maatiaispartamonni
1 mustapleko (akvaarion kingi, lämpötila haitarin alapäässä :/)
? touhukotiloita (tullut kasvien mukana)
3 petokotiloa (olen yllättänyt pari näistä kahteen kertaan yhdessä tekemässä jotain hämärää)
~7 leväsukarapua

Kasvisto
Vedensuosikki (muodastanut mahdottoman pensaan (näkyy varmaan videossakin, kalat tykkää)
Vallisneria (kasvanut myös vauhdilla)
Herttalehti?
Vesiasteri (kasvanut paremmin akvaarion reunassa)
Vesimiekkoja (lajiketta en tunnista, lehdet ei paljoa ole kasvanut, mutta lienee muodostanut laajan juuriston)
Jaavansaniainen
Kääpiömelalehti
Vesitähdikki
Kahvikeihäslehti
Pikkulimaska (kasvien mukana tullut ja leviää tajuttoman nopeasti, poistan ison haavillisen viikottain)
Aaltomelalehti?
Suorusolehti?
3 hitaasti kasvavaa leväpalleroa

Hoito
Kerran viikossa viikonloppuna vaihdan noin 25%-30% vedestä ja käytän JBL:n vedenparannusainetta. Pohjaa olen samassa yhteydessä lähinnä tökkinyt pitkävartisilla kasvipihdeillä Lisään myös toruminia vedenvaihdon yhteydessä.
AquaPlant Activator 24:sta 8 tippaa, joka päivä paitsi vedenvaihtopäivänä. Joskus unohtuu. Easycarbo nestehiiltä 5-8ml silloin tällöin, nykyään laimennan sen ensin muovirasiallisessa akvaariovettä, mutta aluksi kaadoin suoraan akvaarioon. Cryptoa kasvien juurille kerran kuukaudessa. Olen viimeisen kolmenviikon aikana lisännyt myös kaliumsulfaattia kolmisen pikkulusikallista kerran viikossa suoraan akvaarioon (jatkossa aion laimentaa ensin vedessä kuten nestehiilenkin vaikka myyjä sanoi ettei siitä muka olisi mitään haittaa kaloille).

Ruokin nykyään kerran päivässä kaloja (aiemmin kaksi kertaa, mutta niitä on tullut ruokittua liikaa aikaisemmin).

5-7 hyppysellistä (etusormen ja peukalon väliin) Tetran tetraminiä (katoaa yleensä n. puolessa minuutissa).
Kerran viikossa (jolloin en anna muita tabletteja) 6-7 TetraWafer Mix tablettia.
Muulloin 1 1/2 tabletteja Tetran FunTipsiä

Kerran viikossa päivää ennen vedenvaihtoa annan noiden sijaan Tetran Delicaa (pakastekuivatettuja matoja suurinpiirtein hiutalemäärän verran) ja OSIN katkarapupellettejä (suurinpiirtein Funtipsien verran)

Lisäksi laitan joka toinen päivä kaksi JBL:n Novo Pleco tablettia ja joka toinen päivä pari kurkunpalaa yöksi jyystettäväksi.

Murskattua ja kuorittua pakastehernettä olen antanut pari-kolme kertaa hiutaleiden sijaan, kuulemma hyvä kalojen ruuansulatukselle?

Olen kuullut UV-sterilisointi laitteista, onko niistä apua loisiin/tauteihin (mieluiten en lääkitse akvaariota ellei ole aivan pakko)?
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

Liukas kirjoitti:Olen kuullut UV-sterilisointi laitteista, onko niistä apua loisiin/tauteihin (mieluiten en lääkitse akvaariota ellei ole aivan pakko)?
Minulla on kahdessa isommassa akvaariossa tällaiset:

http://www.akvaariokauppa.fi/new/p732-e ... 00-fi.html

ja poikasakvaariossa saman laitteen pienikokoisempi malli. Loisia tai tauteja ei ole ollut. Suurimmassa akvaariossa on kaksi ulkosuodatinta, ja molempien ulostuloletkuihin on yhdistetty UV-sterilointilaitteet. Kahdessa pienemmässä niitä on vain yksi, taaskin ulostuloletkuihin yhdistettynä.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Siirsin nyt neljä leväsukarapua enemmän tai vähemmän pysyvästi 54 litraiseen tankkiin, myöhemmin olisi tarkoitus pyydystää loput. Petokotiloita en sinne viitsi siirtää tappamaan kierteisiä. Joutunevat elämään ämpärissä mahdollisen lääkekuurin ajan. Käyn nyt kääntymässä akvaariokeskuksessa kyselemässä neuvoa ja todennäköisesti ostan pikkuakvaan muutaman kasvin lisää.

Ei oikein vaikuta pilkkutaudilta kun oireita ei näy muilla kuin tetroilla (tosin kutinaa näyttää olevan enemmän tai vähemmän melkein kaikilla kalalajeilla).
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Onko oireet vain tetroilla? Itse esim. pysyttelen erossa neontetroista ja kardinaaliteroistakin, sillä niillä on usein omia tetroja pääsääntöisestikin riivaavia tauteja, johon lääke ei pure.

Yksi erikoinen tauti on neontetratauti eli neontetradisease (kannattaa googlettaa enkuksi). Jospa oireet viittaisivat siihen? En videosta oikein tolkkua saanut....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Vain tetroilla olen nähnyt pilkkuja. Veikkasivat akvaariokeskuksessa joksikin sieneksi, joten ostin aika stydyn sienilääkkeen. Katsotaan nyt käytänkö sitä...

Samalla lähti mukaan uusi 54 litrainen lääkintäaltaaksi.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

^¨ Outoa, että sienilääke...tosin esim Protozin käsittääkseni tehoaa sekä valkopilkkuun, että sieniin. Mikä lääke tarkasti? Ja sieni on usein sekundäärioire....tsekkaa huviksesi vaikka kuvahaulla se neontetratauti.... neontetra disease. Se käsittääkseni haalistaa kardinaalitetran värit ja aiheuttaa valkeita länttejä.

Jos asut stadissa, niin minulta löytyy pari auttavaa mikroskooppia. Tuore kala pitää olla eli kuolemassa tai juuri kuollut...mikroskooppi on tärkeä näissä hommissa....ei mene arvauksen puolelle. Tai ehkä sittenkin hieman, mutta valistunut arvaus :).

Tosiaan Protozin on white spot and fungus eli molempiin....Jos olisi valkopilkku, koko kippo ehdottomasti lääkittävä...onko uusia tulokkaita, märkätuotteita akvaarioon milloin viimeiksi? Valkopilkku ei nykykäsityksen mukaan muhi kipossa piilossa vuosikausia, vaan usein ilmenee 21 päivän sisällä, usein viikossa uusista märkätuotteista, myös kasvit kuljettavat ongelmaa mukanaan. Pisara vettä voi tartuttaa kipon...

Sieni on usein valkeata haituvaa....toki voisi olla bakutulehduskin. Tai alkueliö....joo, se mikroskooppi olisi kova sana....tosiaan mikroskopoin kyllä, jos tarvis....sijainti Oulunkylä, Hki.

https://www.jbl.de/en/blog/detail/75/do ... ot-disease
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Ei vaikuta miltään nopeasti leviävältä ja kardinaalit ovat värikkäitä ja käyttäytyvät mielestäni normaalisti. Tulevat heti etulasiin kun luulevat saavansa ruokaa. Kutina on siis ainoa normista poikkeava käyttäytymismalli ja sitä tuntuu olevan muillakin kuin tetroilla.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Liukas kirjoitti:Ei vaikuta miltään nopeasti leviävältä ja kardinaalit ovat värikkäitä ja käyttäytyvät mielestäni normaalisti. Tulevat heti etulasiin kun luulevat saavansa ruokaa. Kutina on siis ainoa normista poikkeava käyttäytymismalli ja sitä tuntuu olevan muillakin kuin tetroilla.
Onhan tuo ammoniakki varmasti 0? Seran testeillä en siitä saa tolkkua. JBL:llä näen hyvin. Mutta kun kippo kypsä, niin ei pitäisi toki olla yhtään. Nitriitti varmasti nollilla? Joskus kun sitä vähänkin vedessä, kalat hankailevat. Itselläni ei naismuistiin ole ollut ongelmaa, paitsi yhdessä suht tuoreessa kipossa. Siinä ei ole tosin ulkkaria ja on 100 litran kippo. Ihmettelin, kun millikset hieman hieroivat itseään ja olihan siellä nitriittiä 0.2 mg/l ja heti vaihdoin vedet, lisäsin yhden biosudattimen ja laitoin bakuvalmistetta.

Joskus ärsyttää jokin heti vedenvaihdon jälkeen. Pohjan lapontakin hyvä tehdä joskus.

Joo...ja kidusloiset hinkkauttavat.....usein home sekundäärivaiva ja kun siihen kiinnittää liikaa huomiota, niin se vie primääriongelman metsään.

Voisiko olla kidusloisia? Silloin kala hieroo itseään...ja usein tulee muita ongelmia: bakutulehdusta, vesipöhöä yms.

Pohtisin tarkasti nyt, mitä mömmöä kippoon laitat. Ja toisin yhden sairaimman kalan mikroskoopin alle, jos haluat uhrata....Kidusloiset voi näkyä elävän kalankin kiduskansinäytteistä, mutta yleensä vaatii kidukset vadille....

Tsekkaappas kidukset tarkkaan? Ei ole turvonneet? Limaa (siis, jotain ärsytystä)? Kidukset ärtyneet? Kalat hakeutuvat happipaikkoihin? Jne...aina ei ole kuin hankaus merkkinä....mutta toki jokin muukin voi ärsyttäää....

Milloin alkoi tapahtua tämä? Ja sait jotain uutta kippoon? Ajoitusta?
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Fisutar10 kirjoitti: Onhan tuo ammoniakki varmasti 0? Seran testeillä en siitä saa tolkkua. JBL:llä näen hyvin. Mutta kun kippo kypsä, niin ei pitäisi toki olla yhtään.
Yleensä se on Seran tippatesteillä mitattuna ollut < 0,5, viimeisin arvo oli niin nollan tuntumassa etten osaa sanoa. Taulukon mukaan liikutaan noilla kovuuksilla ja litramäärällä turvallisilla mailla.
Nitriitti varmasti nollilla?
On. Mitattiin tänään akvaariokeskuksessakin se.
Joskus ärsyttää jokin heti vedenvaihdon jälkeen. Pohjan lapontakin hyvä tehdä joskus.
Olin tosiaan sunnuntaina tehnyt vedenvaihdon. Maanantaina illalla huomasin noita pilkkuja. Hanavedestä ei tosiaan olekaan tullut mitattua muuta kuin kovuudet ja pH....

Pohja on hiekkapohja, niin en ole laponnut sitä (muuta kuin tuolla tökkimistaktiikalla). Olen kuitenkin tilannut nyt Myyrin Faunattareen moottorilla toimivan lapon jos sillä vaikka saisi varovaisesti siistittyä paremmin.
Tsekkaappas kidukset tarkkaan? Ei ole turvonneet? Limaa (siis, jotain ärsytystä)? Kidukset ärtyneet? Kalat hakeutuvat happipaikkoihin? Jne...aina ei ole kuin hankaus merkkinä....mutta toki jokin muukin voi ärsyttäää....
En ole nähnyt kiduksissa mitään, myöskään happipaikoille en ole vielä nähnyt kalojen hakeutuneen.
Milloin alkoi tapahtua tämä? Ja sait jotain uutta kippoon? Ajoitusta?
Kippo on siis nyt suurinpiirtein kolme kuukautta vanha, joten aika uuttahan kaikki siellä on. Kaksi kolme viiikkoa (tarkkaa päivää en osaa sanoa) sitten olin nähnyt yhdessä kardinaalitetrassa jotain valkoista selkäevän juurella. Maanantaina näin muutamassa kardinaalitetrassa valkoisia pilkkuja evässä ja ruumiissa. Tiistaina ja keskiviikkona spottasin niitä rubiinitetroistakin. Melko hitaasti on kuitenkin lisääntynyt. Sunnuntaina oli vedenvaihto (n. 25-33%, mitä olen tehnyt kokoajan ja nitraatit on ollut minimissään sillä), lisäsin myös huuhdellun ja vuorokauden ajan liotun mangrovepätkän silloin. Edellisenä päivänä olin karsinut jonkin verran kasveja. Maanantaiaamuna olin lisännyt tuota kaliumsulfaattia kolme pikkulusikallista suoraan akvaarioon (tosin tämän turvallisuudesta kaloille näyttää kauppiailla olevan eriäviä mielipiteitä, jatkossa aion kuitenkin liottaa ensin). Kutinaa olen nähnyt silloin tällöin jo melkein heti ensimmäisten kalojen tultua, mutta todella harvakseltaan, nyt se on ollut yleisempää.

Tuorein elävä ostos on 30.7 hankitut loput rubiinitetrat 10 kpl samasta paikasta, josta olin ostanut aikaisemmat kuusi rubiinitetraa.

Soitin äsken akvaariolinnaan ja myyjä kanssa suositteli mikroskooppia ennen kuin ruvetaan lääkitsemään, joten se sitten olisi varmaan viisainta (tosin heille käy vasta ensi torstaina, mutta eipä tämä kovin akuutilta ole vielä vaikuttanut).
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Kannattaa kuitenkin toimia suht nopeasti, jos olisi esim. pilkkutauti. Nopea, mutta toki harkittu toiminta on ensiarvoista. Hyvä, jos saisit mikroskoopin avuksi, mutta liian kauan ei kannata odottaa....

Lääkityksessä myös huomioitava suomuttoma: monnit ja nuoliaiset. Ovat yleensä herkempiä lääkitysten suhteen.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Fisutar10 kirjoitti:Kannattaa kuitenkin toimia suht nopeasti, jos olisi esim. pilkkutauti. Nopea, mutta toki harkittu toiminta on ensiarvoista. Hyvä, jos saisit mikroskoopin avuksi, mutta liian kauan ei kannata odottaa....
Ainakin sekä akvaariolinnassa, että akvaariokeskuksessa oltiin sitä mieltä ettei kyseessä voi olla pilkkutauti, koska levinnyt liian hitaasti, näkyy vain tetroissa ja kuolemakaan ei ole vielä niitännyt.

Kiitos muuten avuntarjouksesta mikroskoopin suhteen.

Aiheesta toiseen, spottasin juuri isoimman leväsukaravun mahan alta valtavan määrän munia. Ja täplämonnisetkin puuhaili jotain omituista.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Juu, melko nopeasti leviäisi kalan ruumiseen kuin suolaa ripoteltu päälle ja useat kalat sairastuisivat. Mutta seuraa tilannetta silmä tarkkana ja tosiaan mikroskooppi on tärkeä työkalu.

Kuitenkin ongelmaa voi olla kiduksissa, jota ei näy ja sitä ajatellen toimittava suht nopeasti, mutta toki ei summamutikassa.

Usein home tosiaan haituvaista ja sekundääriongelma....Ja sitten sinne akvaariolinnaan, jos homma pysyy superaisoissa, mutta tosiaan nopeampi parempi mikroskoopin alle.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Suositeltu protozin-kuuria, joten luulen, että aloitan sen tänään töistä päästyäni. Ravut onkin turvassa jo, pitää vielä poimia petokotilot pois. Laitoin eilen tuon uuden pikkuakvan käyntiin, kuulemma kotilot pärjäisi siellä pitkänkin aikaa ilman ruokaa tai muutakaan hoitoa.
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Protozin-kuuri miltein ohi. Ja taudista ei ole enää pariin päivään näkynyt jälkiä. Valitettavasti kala menetyksiä on tullut todistettavasti ainakin monnisten muodossa, joissa en ulkoisia oireita ennen lääkintää nähnyt. Lääkinnän aikana pari täplämonnista näytti kalpealta/punertavalta.

Mustaplekokin on vaikuttanut aralta ja apaattiselta.
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

No, viimeisimmästä lääkityksestä on vähän yli viikko aikaa. Myxazin kuuri neljänä päivänä peräkkäin vedenvaihdon jälkeen 24-28.8 kauppiaan suosituksesta. Valitettavasti monnisia, etenkin pandamonnisia kuoli useampi. Yksi kardinaalitetrakin heitti veivinsä. Viimeisimmän mädältä haisseen pandamonnisen haavin tänään... Siellä on nyt yksi pieni pandamonninen, joka tekee nopeita henkityksiä, viikset ovat syöpyneet ja näyttää vähän laihalta. Ottaisin erityishoitoon, jos tietäisin mitä tekisin sille. Isoimmalla pandamonnisella näytti kanssa viikset lähteneen, mutta näytti muuten terveeltä. Täplämonnisilta ei nähdäkseni viikset ole syöpynyt, ja eivät enää näytä niin kalpeilta kuin hoidon aikana.

Mustapleko on kuitenkin toipunut, ja käyttäytyy normaalisti. Taisi tosin menettää asemansa partamonnille, johon tauti/lääkitys ei niin vaikuttanut. Kutinaa ilmenee vielä jonkin verran, mutta mitään pilkkuja ei onneksi ole enää esiintynyt. Tetrat selvisi tästä kyllä yllättävän hyvin.

Nyt akvaarioon on pelastettu pedoilta pikkuakvaariosta muutama kierteinen. Huomasin tosin isossa tankissa touhukotiloita ja joitain pieniä kotiloita mitä en ole ennen nähnyt siellä, ei tainnut protozin pahemmin niihin loppujen lopuksi vaikuttaa.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Monnisten viikset ovat herkkiä syöpymään, jos pohjalla on kivikkoa hiekan sijaan tai enempi orgaanista jätettä. Myös bakutulehdukset muuten alkavat helposti sulattaa viiksiä. Onko monnisten evät ja limakalvo ok? Lienevät myös melko herkkiä ylipäätään lääkinnälle.

Ehkä jokin pöpö on mennyt sisuskaluihin ja yleensä harvempi lääke sitten enää tehoaa, jos bakut ovat sisäelimissä. Valkopilkku on voinut vioittaa myös kiduksia ja sitä kautta pääsy verenkiertoon on helpompi.

Voin olla monnisten menoa. Korkeintaan Baktopur direkt -kylvetys voisi auttaa ja sitten perusliuokseen faunaboksiin, mutta lääkkeiden päällekkäisyys jo pelottaa ja lääkkestä toiseen hyppyyttäminen kaloilla. Kalat ehkä stressaavat lisää ja kun ei tiedä mikä taustalla on...

Toki nyt parasta pitää veden laatu kunnossa. Tarkistaa, ettei nitriittiä ole ainakaan yhtään tai lähes nolla ja bakteeritoiminta suodattimissa on ok....

Minulla on pari mikroskooppia. Jos kala on juuri kuollut tai kuolemassa, voisi sen mikrokskopoiminen antaa lisätietoa...ihan vain esim. kidusloiset sun muutkin näkisi....nekin voi heikentää kalaa stressissä yhteisvaikutuksena. Kidusten kuntokin kiinnostaisi yms...

Nyt kuitenkin pitäisin veden laadun hyvänä. Vaihtelisin vettä tavallista usemmin ja hyvää vedenparannusainetta limakalvosuojalla esim. aqua-safe reilusti myös. Bakteerivalmisteita vaikka suodattimiin, jos nitriittiä on ja sen tosiaan tarkastaisin tippatestillä.....stressaa fisuja melkoisesti, jos olisi ja bakulääke voi sitä himppu nistiä...Itse vaihtelen ainakin 50% vedestä viikottain. Putsaan kerran viikossa sisäsuodatinarsenaalin.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Fisutar10 kirjoitti:Monnisten viikset ovat herkkiä syöpymään, jos pohjalla on kivikkoa hiekan sijaan tai enempi orgaanista jätettä. Myös bakutulehdukset muuten alkavat helposti sulattaa viiksiä. Onko monnisten evät ja limakalvo ok? Lienevät myös melko herkkiä ylipäätään lääkinnälle.
Evät näyttäisi olevan ok, limakalvosta en osaa sanoa. Mittasin nyt varmuudeksi nitriitin Seran tippatestillä, nollaa näytti. Aiempi laajempi mittaus oli 28.8, jolloin myös 0, viime torstaina tein viimeksi vedenvaihdon. Mitään suodatinbakteereja vahingoittavaa lääkettä en ole käyttänyt. Katsotaan toipuuko...

Toivon ettei siellä enää tuon protozin-kuurin jälkeen mitkään loiset eläisi...

Jatkossa kyllä pitää käyttää karanteenia, kun hankin uusia tulokkaita. Epäilen, että tämä loinen(?) saattoi tulla kyllä jonkin kasvin mukana, mahdollisesti jaavansaniaisen.
Viimeksi muokannut Liukas, 23:07, 05.09.2016. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Hyvä. Jotenkin tuntuu, että ei kannata tehdä noiden monnisten takia muuta kuin katsoa hyvällä hoidolla, näinkö paranevat. Muuten ihan hakuammuntaa ja lääkettä on pukattu.

Tuo Baktopur direkt on ehdoton ensiapulääke olla varoiksi kaapissa. Tablettina kapselissa säilyy hyvin kauan ja paras ensiapu bakutulehduksissa ylipäätään.

Joo, Myxazinkaan ei pahemmin vahingoita bakukantaa suodattimissa. Hyvä, että nitriitti yes. Vaihtele vettä reilummin ja tiuhemmin vedenparannusaineen kanssa. Älä hanki uusia kaloja/kasveja ihan heti. Hyvä, että tilanne stabiloituu. Uudet tulokkaat ovat aina riski. Pienissä erissä ja karanteenin kautta on järkevää.

Harrastajalsta myös saanee kun tietää mistä ostaa terveempiä kaloja, jos ei valkopilkkupuljusta myy kaloja ja kalat ovat ostaessa terveitä...silti suosittelen karanteenia. Ja madotusta karanteenissa ;).
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

No, se pandamonninen on kadonnut, voi olla että raato vielä löytyy tai sitten on mennyt parempiin suihin (tosin ei taida raadonsyöjille kovin hyvin maistua kun sisältävät myrkkyä).

Muita huonojakin uutisia on: rubiinitetra oli alkanut aiemmin viikolla kieppua ja vaappua. Seuraavana päivänä löysin sitten sen pohjasta makoilemassa ja heikkona, joten päätin sen päivät. Tuo kyseinen yksilö oli tosin melko laiha ja oli joutunut pari kuukautta sitten olemaan viikon päivät pikkuakvassa, johon en saanut nitriittejä kuntoon Biodigesteillä...

Tällä viikolla spottasin myös yhdessä kardinaalitetrassa isohkon vaalean laikun toisen kyljen peräpäässä. Ikäänkuin osasta suomuista olisi lähtenyt väri tai ne olisi irronnut. No löysin eilen vedenvaihdon yhteydessä sen kuolleena pinnasta. Onneksi ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että sitä olisi syöty, koska epäilen vähän neontetrataudiksi ja siihen ei tuon "Practical guide to fish diseases" kirjasen mukaan tepsi muu kuin eutanasia.

Ja sitä kutinaa löytyy edelleen, katsoin juuri kun täplämonninen ja leväbarbi useampaan otteeseen hieraisivat itseään ties mihin. Tosin käytin tuossa pari tuntia sitten Aquaplant activatoria (1 tippa päivittäin per 50 litraa eli kahdeksan tippaa), ja sehän sisältää esim. rautaa mikä voi myös aiheuttaa kutinaa?

Ehkä kohta pitää hommata tuonne kallo koristeeksi ja ristiä vaikka kolera-altaaksi. No ainakin kasvit menestyy ja pikkualtaassa nilviäiset myös.

(Ja tuota Baktobur direktiä löytyy kyllä)

Viimeisimmät vesiarvot mitattu torstaina päivää ennen vedenvaihtoa: ph 7,5, dH 3, gH 3, NH4 0, NO2 0, NO3 ~0.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Miten nitraatti on nolla ennen vedenvaihtoa? Epäilisin jo epäkypsää kippoa, mutta ammoniakkikin on nolla sekä nitriitti (olisivat sitten koholla). Millä mittaat vesiarvot?

Kippo on siis 450 litraa ja sitä pyörittää pieni ulkkari ja pieni sisäsuodatin, lisänä ilmastin?

Jos kuormitus on suurempaa, niin mielestäni nuhapumppumäärä suodattimia....
450 litran kippoon laittaisin kumpaankin päätyyn reilut ulkkarit ja ainakin yhden ison sisäsuodattimen tai molempiin päätyihin mieluusti lisäksi sisäsuodattimet, jopa 2252-mallia....

Mitä reilumpi suodatus, sen paremmin typen kierrot pelaa....ja tietysti vesi on laadukkaampaa....

Ja jospa niillä on lisäksi vielä kidusloisia/iholoisia, jos hankailevat? Myös bakutulehdus voi hankailuttaa ja tietysti huonot vesiarvot....

Jos mikroskooppi löytyy, niin heikkokuntoiset kalat mikroskoopin kautta. Minulta löytyy mikroskooppi, jos tarvis ja asut pks.

Monniset tosin hierovat itseään satunnaiset joskus vedenvaihdon jälkeen tai muuten vain. Toki, jos koko ajan tekevät sitä, sitten ongelmaa. Kun seurailee muitakin kaloja, joskus vain sipaisevat ohimennen itseään kun joku ärsyttää. En ole havainnut ongelmia kuitenkaan näillä kaloilla. Mutta tosiaan usein, toistuva ja monen kalan hieronta...huolestuisin.
Viimeksi muokannut Fisutar10, 13:45, 10.09.2016. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Seran tippatesteillä (testisalkku). Tuossa akvaariossa on paljon kasveja ja ne tuntuvat enimmäkseen kasvavan hyvin, joten voi olla, että käyttävät kaiken nitraatin. Pari kertaa olen nähnyt, että siellä on ollut hieman alle 10 se nitraatti, 12.8 mitattiin akvaariokeskuksessa sen olevan 15. Tuossa seran värikartassahan menee arvot (mg/l): 0 (keltainen), 10 (vaalean oranssi), 25 (oranssi), 50 (punainen) ja 100 (ruskea). Kertaakaan en ole itse saanut 10 tuosta mitattua vaan se on aina ollut sen ali välillä pienellä hievahduksella oranssia.

Suodattimina on siis Eheim experience 350 ja Eheim 2048 lisämoduulilla, nuo tuli akvaariokeskuksen suosituksesta kun akvaarion sieltä hommasin. Uskoisin kapasiteetin riittävän hyvin kun vesiarvot ovat kerta kohdillaan.

Ei sitä kutinaa kuitenkaan niin paljoa ole enää esiintynyt kuin ennen lääkityksen alkua.
Viimeksi muokannut Liukas, 13:50, 10.09.2016. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pilkkutautiako?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Ehkä vaihdat vettä riittävästi ja kuormitus on suht pientä kasveihinkin nähden. Reilu suodatus ei kuitenkaan ole pahasta. Toki ei tarvitse plekopuhuri olla, mutta reilu kuitenkin.

Jos asut pks ja jokin kala vetelee viimeisiään, preparoin ja mikroskopoin sen mielelläni. Siitä saa lisätietoa sairastumisiin.

Kaloilla voi jyllätä akvassa pilkkutaudin yms. seurauksena myös ihan bakutulehdus (columniaris yms...). Mutta tuo voi olla mitä vain tai osa kaloista on vaurioitunut pilkkutaudin seurauksena ja nyt oireilee...
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”