Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
valiolyyli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 16:09, 26.07.2009
Akvaarioseurat: OAS

Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Viesti Kirjoittaja valiolyyli »

Hei.

Olen laittamassa akvaariota takaisin paraatikuntoon eli lisäämässä kaloja. Akvaario on ollu parivuotta ilman kaloja ja vedenvaihdot ovat olleet todella harvassa. Nyt olen vaihtanut tiheästi aina puolet kerrallan vedestä. Akvaariossa 260 litraa vettä. Tämä siis lähtötilanne, sitten asiaan.

Kauankohan tippatestit pysyy hyvänä? Kyljessä lukee, että olis vanhentunu 2011. PH olis vanhan testin mukaan yli 7,6, mikä on mitta-asteikkoni maksimi. Kannattaisiko ostaa uusi testi vai luotanko tähän. Miksi pH vois olla melkein 8, voiko esim. vanhat kannot nostaa pH:ta. Kannattaisko pehmeät (=lahot) kannot suosista vaihtaa. Onko kellään kokemuksia miedon rikkihapon lisäämisestä?

Nitriittin tippatesti antoi epäselvän tuloksen, mut se onkin vanhentunu jo 2010... Testaan uudestaan, kun suodattimet on lyönnissä. Onko kokemuksia liuskatesteistä kellään? Kovasti tekis jo mieli kaloja, mut ensin pitää saada perusasiat kuntoon, ettei tule turhaa rahanmenoa.
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Tuo pH voi mielestäni pitää hyvinkin paikkaansa. Sillä jos olet kovasti vaihtanut nyt vettä ja akvaariossa ei ole mitään eläviä, joita ruokittaisiin, niin pH ei bakteeritoiminan ja eläinten hengitykse puuttuessa laske. Mitähän hanavesi antaa pH:ksi? Tosin hanaveden pH voi akvaariossa noustakin, kun siitä poistuu mahdollinen hiilidioksidi. Ja sitten kun siellä on asukkaita, niin melko todennäköisesti pH laskee, :) eli en lähtisi rikkihapon kanssa säätämään.

Nitritttitestin kyllä uusisin, esim JBl:n herkän nitriititestin ei kovin montaa kuukautta tarvitse olla avattuna, kun se alkaa näyttämään akkuvedestäkin nitriittiä... Muistaakseni se toisena lisättävä reagenssi muuttuu sameaksi pullossa ja se tekee virhetuloksen.

Liuskatestiä ei kyllä kannata ostaa, sama olisi kuin ostaisi arpoja veden testaukseen. [;)] Jos haluat "minimoida" vesitestiostokset, niin minun mielestäni herkkä nitriittitesti olisi riittävä ostos tässä vaiheessa. :)
Testaan uudestaan, kun suodattimet on lyönnissä.
Mitä tarkoitat tällä? :) Kun jos akvaario on muuten ok (eli et suunnittele esim suurempaa sisustuksen mylläystä) ja kasvit kasvaa, niin pikkumäärän kalojahan sinne voisi hankkia vaikka heti, varsinkin jos "varmistaa typenkierrätysbakteerikannan olemassaolon" esim SafeStaritlla tai Prodibion ampulleilla tai muulla toimivalla bakteerivalmisteella. Joku muu saattaisi lisätä kalat ilman "bakteerilisää", mutta mä pelaisin kalojen kannalta varman päälle ja laittaisin bakuja ja tehotarkkailisin nitiriittiä viikon-pari tuossa tilanteessa.
valiolyyli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 16:09, 26.07.2009
Akvaarioseurat: OAS

Re: Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Viesti Kirjoittaja valiolyyli »

Vanha ulkosuodatin hajosi ja laitoin tilalle Juwelin sisäsuodattimen. Sinne sisälle pistin vanhan suodattimen biopallot ja Juwelin omia suodatuslevyjä. Nyt odotan silikonin kuivumista. Lisäksi on Eheim 2048. Kannattaisiko Eheimiin pistää putkisoraa tms?

Testaan hanaveden pH:n ja vertaan sitä akvaarion veteen. Haen kaupasta uuden nitriittitestin ja starttipöpöjä.
skoo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 217
Liittynyt: 13:18, 29.04.2015
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Häme

Re: Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Viesti Kirjoittaja skoo »

Anniquu_ kirjoitti: Nitritttitestin kyllä uusisin, esim JBl:n herkän nitriititestin ei kovin montaa kuukautta tarvitse olla avattuna, kun se alkaa näyttämään akkuvedestäkin nitriittiä... Muistaakseni se toisena lisättävä reagenssi muuttuu sameaksi pullossa ja se tekee virhetuloksen.
.
Anteeksi kun puutun keskustelunne mutta juuri tästä olen kirjoittanut, eli aloittelijan omia kokemuksia.. Virhetuloksia tulee juuri tällä JBL:n N02 testillä hyvin nopeasti testipullon avaamisen jälkeen. Tällöin testi reagoi näyttämällä huippunitriittilukemia vaikka olisi lisännyt vain bakteerivalmistetta.

Ihmettelin tätä todella pitkään ja tein paljon turhia vedenvaihtoja, lisäsin Nitrivec:iä jne. Epäilys testin "vanhenemisesta" lähti muhimaan mielessäni, kun kalat voi hyvin ja jopa kutevat ja nitriitit ovat muka täysin pinkillä.

Tosi hyvä että tämä asia sai nyt vahvistuksen. Kiitos tiedosta!
Lajiakvaarioita: Neontetroja & Platyja
Fluval Edge
Juwal Record 600
Juwal Record 800 (
Scaper's Tank
valiolyyli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 16:09, 26.07.2009
Akvaarioseurat: OAS

Re: Vanhat tippatestit, pH, kannot ja rikkihappo

Viesti Kirjoittaja valiolyyli »

Ostin nitriittitestiksi JBL:n version. Tietääkö joku minkä merkin testi olisi pitkäikäinen?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”