96l akvaarioon kalasto?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
hipsuna
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 09:06, 01.11.2014

96l akvaarioon kalasto?

Viesti Kirjoittaja hipsuna »

Hei, aloittelija ottaa ilomielin vastaan kalasto ehdotuksia 96l akvaarioon! Akvaariossa hiekkapohja. Altaan pituus 80cm.
Pohjalle ajattelin pandamonnisia, montako? ja nuolimonneja, montako?
Ehdota rohkeasti kalastoa ja minkäverran mitäkin, mielellään helppohoitoisia näin alkuun, kiitos jo etukäteen! :)
Siukki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 15:49, 11.11.2013
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: 96l akvaarioon kalasto?

Viesti Kirjoittaja Siukki »

Hei, aloittelija vasta minäkin, kokonainen vuosi jo kokemusta.

Minä laittaisin pandojen ja ottojen lisäksi jonkin keskiveden parvikalan. Pandamonnisethan on suhteellisen viileän veden asukkeja, mutta tetroista ainakin löytyy mistä valita. Mun suosikit on intiaaninsulka ja musta-aavetetra. Ei tosin kokemusta kummastakaan, koska ovat liian isoja mun 60-litraisiin (henk. koht. mielipide). Inkkarin ja pandojen lämpötilasuositukset on eripäistä, joten musta-aavetetra olis parempi. Niin ja kannattaa tutustua villimiljoonakalaan, jos asut Tampereen lähistöllä. Tietääkseni sitä ei tällä hetkellä muualta saa. Aivan ihania ja kesyyntyviä vipeltäjiä!

Hankkisin alkuun 8 kpl parvet sekä tetraa että monnista ja hankkisin niitä tarvittaessa lisää myöhemmin jostain toisesta paikasta. Näin ei tulisi hankittua heti ylikansoitusta ja sopiva määrä on helpompi hahmottaa. Sisäsiitoksen riskikin pienenisi.

Ottoja ostaessasi mieti, kannattaako yrittää etsiä sitä viileän veden lajia. Oon käsityksessä, et otoissa on pari lämpimän veden lajia ja yksi viileän veden laji. Yritä myös oppia tunnistamaan lajit, ne ei välttämättä liikkeessä sitä osaa. Ottojen parvisuosituksia saa laidasta laitaan. Yksi sanoo, et viihtyy ilman lajitovereita, toinen sanoo minimiparveksi kuutta. Itse ottaisin vähintään kolme alkuun ja lisäsin määrää tarvittaessa.

Yksi neuvo kokemuksen syvällä rintaäänellä: älä usko myyjää, vaan ota selvää ennen ostopäätöstä. Itse luotin viime syksynä myyjään vain akvaarioihin erikoistuneessa liikkeessä. Ja tilasin suuremman akvaarion kaksi päivää myöhemmin. Olisi varmaan pitänyt palauttaa fisut, mutta tykästyin niihin.. Nyt laitoin lahjoitetaan palstalle ilmon maatiaissukaravuista, kun leväsukaravun poikaset osoittautui tavis maatiaisiksi. Olisi pitänyt ensin opetella, kuinka ulkonäkö eroaa. Hitaasti mutta varmasti oppi menee perille, ehkä. 8O
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Re: 96l akvaarioon kalasto?

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Otot usein pitävät viileämmästä vedestä, eikä pandamonnisetkaan kovin lämpöisen ystäviä ole. Näin ollen kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi kerritetrat, mustaneontetrat, punatetrat tai esimerkiksi kirsikkabarbit sopivia sinun makuusi.
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: 96l akvaarioon kalasto?

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Otot on nyky tietämyksen mukaan lämpimän veden kaloja.
Piia85
Member
Member
Viestit: 498
Liittynyt: 18:39, 16.11.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karkkila

Re: 96l akvaarioon kalasto?

Viesti Kirjoittaja Piia85 »

Heippa!

Ottaisin ehkä esimerkiksi kuparimonnisia nuolimonnien kanssa, menisivät ainakin kivemmin samoihin lämpötiloihin kuin pandamonniset. Näiden kanssa jotakin mukavia pieniä keskiveden parvikaloja jotka viihtyvät samoissa lämpötiloissa ja vesiarvoissa. Erilaisia vaihtoehtoja on valtavasti ja kannattaa tutustua kalojen vaatimuksiin etukäteen. Netistä löytyy helposti ja nopeasti tietoa erilaisista kalalajeista. Mieti millaisia kaloja haluaisit? Eri kalalajit käyttäytyvät hurjan eritavalla, jos päädyt hankkimaan parvikaloja, niitä pitäisi olla mieluusti enemmän kuin 6. Parvikäyttäytyminen tulee esille vasta isommassa porukassa ja kalat ovat rohkeampia. Mikäli taas pidät enemmän reviiritietoisemmista kaloista, niitä otetaan yleensä vain yksin, pariskuntana tai haaremina. Tämäkin riippuu todella paljon lajista.

Kun valitset lajeja, hanki tietoa, esimerkiksi täältä löytää kivasti tietoa kalojen käyttäytymisestä. Myös alan kirjallisuutta on olemassa suomenkielisenäkin, esimerkiksi Markku Varjo on tehnyt Akvaariokalat-kirjan jossa on paljon eri lajeja esiteltynä :) :)

Tässä muutamia esimerkkejä parvikaloista joista voisit hankkia tietoa:

Kirsikkabarbi - Tämä voisi mennä moneen lämpötilaan (22-28c). Ovat vilkkaita ja kauniita.
Kiilakylki - kaipaa pehmeää vettä
Hehkutetra - Tosi pieni, allaskaverit ei saa olla isoja
Kardinaalitetra - upeita :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”