850L työtä ja tuskaa

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Heska
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1389
Liittynyt: 20:16, 15.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: VANTAA

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Heska »

Fisutar10 kirjoitti:^Melko kallis kahvikupillinen - lienee erikoiskahvia:). Ledejä odotellessa....
Mulla onkin vain yksi iso allas ja ledeillä, mutta erikoiskahveja kyllä menee ja paljon(kofeiininarkkari).
Kotonakin kahviautomaatti joka jauhaa ja valmistaa nyt italialaisista pavuista lattea. :mrgreen:
Malawipossuja 2metrin karsinassa+ poikasallas malaweille.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Terve taas,

Jotain on taas tullut tehtyä.

Eilen askartelin loppuun hyttysverkkokannet. Ihan kohtuullisia näytti tulevan. Huono puoli näissä on se, että jos akvaario on tosi täynnä, hyttysverkko saattaa koskettaa vettä, koska se hieman roikkuu kehyksien keskeltä. Asettelin myös suodattimien letkuja lopullisille paikoilleen. Ja muitakin laitteita, mm. hiilarisysteemiä. Vedin myös sähköpiuhat nätisti niin, että ne ovat mahdollisimman piilossa, mutta kuitenkin helposti saatavilla. Laitoin sitten epäröinnistäni huolimatta käyttöön sen toisenkin 2252:n ja askartelin suihkuputken kiinni siihen ja toiseen väsäsin kotikutoisen "diffuusorin", joka hieman laskee virtausnopeutta ja hajottaa virtausta laajemmalle alueelle. Nyt ei ole voimakasta pistemäistä virtausta missään, mutta silti vesi pyörii ihan mukavasti ammeessa. Nämä eivät kuitenkaan päätyneet kuviin.
Kuva
Kuvassa näkyy myös harvinainen letkukala, joka lepäilee akvaarion pohjalla kirurgisen (amputaatio-) operaation jälkeen.

Kuvanottohetkellä ei myöskään ollut vielä käytössä kuin kaksi ulkosuodatinta (Proffa2:sta). Tänään säädin viimeistä kuntoon. Tai siis yritin. Kävi nimittäin ilmi, että se vuotaa jostakin kannen sisään. Aluksi epäilin priming-tiivistettä, joten vaihdoin sen. Se ei kuitenkaan auttanut, joten syyllinen lienee sitten virtausmittarimoduuli (en tiedä mikä on virallinen nimi), eli se läpinäkyvä painepuolen osa-jonka sisälle virtausmittari tulee. Ongelmana on nyt kuitenkin se, että en löydä sopivaa varaosatiivistettä ainakaan suomalaisista verkkokaupoista. Räjäytyskuvassakaan ei ole koko vekotinta. Omituista. Pitää ehkä koittaa etsiä jostain vaan joku geneerinen about sopiva o-rengas.

Vuodosta masentuneena koitin myös josko se Fluval FX5 olisi sittenkin sopiva tähän käyttöön, mutta se ryökäle pärisi todella pahasti. Sitten muistin, että enpäs ollutkaan puhdistanut sieltä sitä varsinaista pumppuosaa ollenkaan, pelkästään sisukset. Noh, ei muuta kun pumppuosa irti ja palasiksi. Oli ihan korkea aikakin jo puhdistaa, sillä se oli todella täynnä kakkaa ja propellissa (impeller, mikä lienee suomeksi) oli jopa sisällä jumissa yksi suodatusmassan palanen. Eipä ihmekään, että pärisi. Noh, puhdistuksen jälkeen takaisin kokoon ja uudelleen testaamaan. Hiljenihän se, mutta kyllä vaan silti pitää aika kovaa metakkaa. Peittää kaikki muut akvaarion äänet todella selvästi. Ehkä jos vaihtaisi roottorin ja akselin uusiin se voisi hiljentyä. Tähänkään en löytänyt ainakaan suomalaisista verkkokaupoista sopivaa varaosaa. Tai sitten en vaan osannut. Totta puhuen aika laiskasti etsin, sillä jos valita pitää, niin mielummin kunnostan sen Proffa2:n kuin tuon FX5:n.

Kaikesta suodatinharmista huolimatta akvaario alkaa olemaan siinä kunnossa, että sinne voisi kohta hankkia kasveja ja muuta sisustusta. Ajattelin suosia mahdollisimman paljon "käytettyjä" kamoja. Jos siis Tampereen seudulla joku haluaa eroon ylimääräisistä kasveista tai kannoista, saa kertoa. :)

Saa myös vinkata, mistä voisi löytyä sopiva o-rengas Proffa2:n.

Jokohan jo ensi kerralla kirjottaisin kalastosuunnitelmista...

edit: Aijoo, unohdin mainita, että monimetallilamput hiljenivät lämmettyään kunnolla varsin siedettävälle tasolle. Onneksi ei tarvitse tehdä niille mitään...
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Miksi hyttysverkot eikä kansilasit? Meneekö valo kunnolla läpi noista hyttysverkoista.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Heska
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1389
Liittynyt: 20:16, 15.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: VANTAA

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Heska »

Mikä proffa 2 malli on kyseessä? http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... =e_tem_4_1 tuolla räjäytyskuvat ja varaosanumerot aika hyvin, halvemmallakin kyllä jostain varmaan löytyy.
Malawipossuja 2metrin karsinassa+ poikasallas malaweille.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Koomikko kirjoitti:Miksi hyttysverkot eikä kansilasit? Meneekö valo kunnolla läpi noista hyttysverkoista.
Hinta toki yksi syy, jos nyt lasitkaan ei varmaan kovin kalliita olisi. Toinen syy on se, että ilma kiertää paremmin veden pinnalla, joten vesi toivottavasti hapettuisi paremmin. Tämä nyt on toki silkkaa arvailua. Valo menee ihan mainiosti läpi noista, ne ovat kuitenkin vähintään 80% tyhjää tilaa, luultavasti vähän enemmänkin. Lisää hyviä puolia noissa hyttysverkkoviritelmissä on se, että ne eivät rajoita käytännössä ollenkaan miten voin letkut ja sähköjohdot vetää akvaarioon ja silti peittävät about täydellisesti veden pinnan. Ne ovat myös paljon helpompia liikutella, kuin lasit. Voi silti olla, että jossain vaiheessa hommaan lasit tai kirkkaat muovikannet jos alkaa kämpän kosteus ärsyttämään.
Heska kirjoitti:Mikä proffa 2 malli on kyseessä? http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... =e_tem_4_1 tuolla räjäytyskuvat ja varaosanumerot aika hyvin, halvemmallakin kyllä jostain varmaan löytyy.
2028. Tuostakaan räjäytyskuvasta ei sitä kyseistä tiivisterengasta löydy. Löytyy kyllä ne virtausmittarin osat, mutta ei sitä läpinäkyvää putkea johon ne tulee, jonka ympärille sitten taas se tiivisterengas tulee.
Heska
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1389
Liittynyt: 20:16, 15.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: VANTAA

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Heska »

Ok, joo en itsekkään ainakaan äkkinäisellä Googlauksella löytänyt sitä tiivisterengasta mistään.
Voit soittaa ja kysyä jostain isommasta akvaarioliikkeestä jos löytyy tai ota malli mukaan ja kysele http://www.tiivistekeskus.fi tai joku muu vastaava erikoisliike niin varmasti löytyy vastaava tiiviste ja todennäköisesti edullisemmin kuin tilaamalla Saksasta asti postikuluineen.

Ja hyttysverkkoviritelmässä ei lämmöt varmasti nouse niin kuin laseilla ja ei tarvitse putsailla laseja että nekin plussaa, itse en kyllä käytä mitään kantta ja hyvin on kalat pysynyt akvassa mutta muita lemmikkejä ei tällä hetkellä olekaan. :P
Malawipossuja 2metrin karsinassa+ poikasallas malaweille.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Taas on pientä edistymistä tapahtunut. Sain hommattua sopivan tiivisteen ostamalla eräästä sekatavarakaupasta o-rengaslajitelman, josta löytyi sopiva o-rengas. Itse asiassa sieltä löytyy kaikkiin näkemiini suodatinten tiivisteisiin sopiva varaosa, paitsi Proffa2:n priming tiivisteen korvaajaa ei löydy. Aika paljon halvemmaksi tulee ostaa tuollainen lajitelma, kuin yksittäisiä tiivisteitä... Lyhyen testin perusteella tiivisteen vaihto myös tepsi, mutta testi oli niin lyhyt, etten voi ihan varma vielä olla. Pitää joku ilta pistää se suodatin vatiin ja pitää päällä pidemmän aikaa, niin näkee pitääkö se oikeasti.

Askartelin alumiinista kurkku/kesäkurpitsa/vastaava -telineen. Eihän alumiini ole vaarallista akvaariossa? Tällainen tuli.
Kuva

Laitoin myös oksankarahkat uppoamaan. Toivottavasti uppoavat nopeasti. Lienevät luumupuuta. Täytyy katsoa tuleeko noista oikeasti kivan näköisiä, vai pitääkö hommata vaan pelkkiä valtavia (ja kalliita) kantoja... Tämän näköisiä.
Kuva

Molemmissa kuvissa vesi on vähän sumeaa, koska hiekkaa vähän pöyhittiin juuri ennen kuvan ottamista. Enää ei ihan älyttömästi pöllyä... Käynnissä oli myös suodatintestejä vielä, niin letkuja on hieman tavallista enemmän ja väärissä paikoissa.

Jospa kirjoittaisin vihdoin jotain kalastosuunnitelmista... Akvaarion edelliseltä omistajalta tuli mukana yhdeksän (muistaakseni) kultajuovaseisojatetraa ja kuujuovapleko (en muista L-numeroa), jotka ovat tällä hetkellä tyttöystävän 250 litraisessa.

Kultajuovaseisojatetrat olivat vähän arkoja, joten hommasin niitä lisää 12 kpl, joista tosin yksi kuoli, kun oli hypännyt akklimaatiolootasta ulos (pienen pienestä raosta kannessa), kun kukaan ei ollut valvomassa (kauppareissu). Nyt niitä on 20 kpl. Ja ovat varsin rohkeita ja ahnaita. Pitää myös ruokkia säännöllisesti, etteivät ala syömään kasveja. Kurkku ja kesäkurpitsa tuntuvat uppoavat näihin vallan mainiosti, mutta syövät myös ihan normaaleja sekaruokiakin. Tässä kuvassa niitä muutamia. Pitää koittaa ottaa joskus parempi kuva.
Kuva
Nämä punakuonoiset veijarit lienevät melko harvinaisia akvaariokaloina, joten taisi käydä säkä kun niitä löytyi kaupasta.

Kuujuovaplekosta ei nyt ole kunnon kuvaa, koska tyypilliseen plekotyyliin tykkää olla piilossa aika paljon.

Edelliselta omistajalta tuli myös joku satunnainen silakka mukana (lienee sukua noille seisojatetroille), joka oli hommattu poikasena samaan aikaan kun ne kultajuovaseisojatetrat. Tämä kaveri on kuitenkin selvästi isompi ja vähän tylsemmän näköinen. Tässä kuva. Saa tunnistaa tarkan lajin...
Kuva
Kuva on hitusen sumea, koska kyseinen silakka on todella arka ja vikkeläliikkeinen. Lienee myös parvikala, koska tuntuu olevan ihan kauhuissaan jatkuvasti. Luullakseni voisi olla parasta vaan hävittää koko kala, kun se vaan piileskelee koko ajan, eikä edes syö kunnolla. Lienee raukka kovin stressaantunut yksinäisyydestään. Tämän voin myös antaa ilmaiseksi pois jollekin, jos joku uskoo pystyvänsä tarjoamaan sille mukavamman elämän. Hävitän sen siinä vaiheessa, kun muutetaan kalat tuosta tyttöystävän akvaariosta tähän minun isompaan.

Tuolta tyttöystävän akvaariosta on tarkoitus muuttaa myös yksi partamonniukkeli ja kymmenkunta helmimonnista. Muita tässä vaiheessa suunniteltuja kaloja on nelisen kappaletta haarniskamonneja, yksi topaasipleko, timanttitetroja joku parikymmentä (ehkä enemmänkin), kymmenkunta vihermonnista. Mietinnän asteella on haaremi perhoskirjoahvenia ja ehkä ottoja leväntorjuntaryhmäksi. Nämä ovat toki vasta suunnitelmia, jotka voivat muuttua. Kalaston teemana on kuitenkin nössöt ja kiltit, ei mitenkään kovin isot kalat. Mieluusti kuitenkin silti aktiiviset kalat. Kaikki kalat haluan olevan jostain päin Etelä-Amerikkaa, mutta sen tarkempaa biotooppipakotetta en viitsi alkaa asettamaan.

Akvaarion suunniteltu lämpötila on n. 26 astetta ja pH siinä vähän seiskan alapuolella ja pehmeää vettä.

Seuraavaksi varmaan tulee jotain kirjoittelua sisustusräpellyksistä ja kasveista...

Heska kirjoitti: Ja hyttysverkkoviritelmässä ei lämmöt varmasti nouse niin kuin laseilla ja ei tarvitse putsailla laseja että nekin plussaa, itse en kyllä käytä mitään kantta ja hyvin on kalat pysynyt akvassa mutta muita lemmikkejä ei tällä hetkellä olekaan. :P
Joo noikin on ihan kivoja puolia. Kannet lienee tässä akvaariossa melko pakollisia, kun nuo kultajuovaseisojatetrat hyppivät kovasti säikähtäessään. Välillä kun kävelee reippaasti tyttöystävän akvaarion ohi, kuuluu melkoinen kolina kun koko parvi törmäilee pitkin seinämälaseja ja kansilaseja. Onneksi ovat nykyään tosi paljon vähemmän säikkyjä kuin ennen. Tulisi muuten pian lyttynokkaisia kaloja.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Nuo luumupuun oksathan näyttää ihan hyviltä. Hyttysverkot on varmasti kevyempi ja helpompi nostella pois akvaarion päältä ja voi olla että akvaariossa ei lämpö nouse niin kuin kansilaseilla. Likaantuuhan nuo hyttysverkot siinä missä lasitkin eikä verkkoja varmaan ole sen helpompi putsata kuin laseja.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
ihis81
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 21:13, 28.12.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Rauma

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja ihis81 »

Proffa 2 on surullisen kuuluisa tosta vuoto ongelmasta, siihen ei mitkään tiivisteen vaihdot auta.
Koko suodatin romukoppaan ja parempaa tilalle [;)]
"Tehän olette kuin kaksi marjaa; paskanmarja ja rusina"
[
Heska
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1389
Liittynyt: 20:16, 15.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: VANTAA

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Heska »

ihis81 kirjoitti:Proffa 2 on surullisen kuuluisa tosta vuoto ongelmasta, siihen ei mitkään tiivisteen vaihdot auta.
Koko suodatin romukoppaan ja parempaa tilalle [;)]
Mulla on ollut monta Proffa 2:sta ja tällä hetkelläkin on ja musta se on yksi luotettavimmista suodattimista, ei mitään ongelmia yhdessäkään ja käynnistyvät aina helposti mitä ei voi muista merkeistä ja malleista aina sanoa.
Malawipossuja 2metrin karsinassa+ poikasallas malaweille.
ihis81
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 21:13, 28.12.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Rauma

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja ihis81 »

Niin enpä tiedä onko uudemmat erät tosta suodattimesta muutettu ettei se vuoda sinne kopan sisään. Olisko jollain tietoa?
Muistelen että tietyt erät vuotivat ennemmin tai myöhemmin.
"Tehän olette kuin kaksi marjaa; paskanmarja ja rusina"
[
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Heska kirjoitti:
ihis81 kirjoitti:Proffa 2 on surullisen kuuluisa tosta vuoto ongelmasta, siihen ei mitkään tiivisteen vaihdot auta.
Koko suodatin romukoppaan ja parempaa tilalle [;)]
Mulla on ollut monta Proffa 2:sta ja tällä hetkelläkin on ja musta se on yksi luotettavimmista suodattimista, ei mitään ongelmia yhdessäkään ja käynnistyvät aina helposti mitä ei voi muista merkeistä ja malleista aina sanoa.
Proffa 3 se oli huonossa maineessa. Minulla tosin on 2xProffa3 -73 ja Proffa 75. Kaikki pelanneet todella moitteettomasti. Minusta vain tehot menevät helposti, kun partisten persuuksista tuppaa melkoinen määrä kesäkurpitsahakkelusta. 8O

Yksi Proffa2 menetti tosin tehonsa eikä tiivisteiden vaihdot, letkujen lyhennykset yms. auttaneet mitään... ja vain pari vuotta vanha mööbeli.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
rithiam
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 15:38, 24.08.2004
Paikkakunta: Alajärvi

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja rithiam »

Edelliselta omistajalta tuli myös joku satunnainen silakka mukana (lienee sukua noille seisojatetroille), joka oli hommattu poikasena samaan aikaan kun ne kultajuovaseisojatetrat. Tämä kaveri on kuitenkin selvästi isompi ja vähän tylsemmän näköinen. Saa tunnistaa tarkan lajin… Kuva on hitusen sumea, koska kyseinen silakka on todella arka ja vikkeläliikkeinen. Lienee myös parvikala, koska tuntuu olevan ihan kauhuissaan jatkuvasti. Luullakseni voisi olla parasta vaan hävittää koko kala, kun se vaan piileskelee koko ajan, eikä edes syö kunnolla. Lienee raukka kovin stressaantunut yksinäisyydestään.
Voisikohan tuo "satunnainen silakka" olla joko juovaimubarbi tai kuonobarbi? Mullakin oli kerran tuon näköinen ylijäämäkala, joka tuli meille leväbarbien joukossa. Molemmat ovat kuulemma reviiritietoisia ja aggressiivisiakin, eli eivät kaivanne lajitovereita samaan altaaseen.
Koff
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 18:04, 29.06.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Koff »

En oikein jaksa kuvan perusteella uskoa, että on kumpaakaan edellä mainituista, tai sitten kuva vääristää hyvin paljon. Todennäköisesti jokin seisojatetralaji kuitenkin kyseessä. Voisiko olla Laemolyta taeniata, tai jokin vastaava laji? http://www.passioneacquari.it/pesce/laemolyta-taeniata/
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Tyttöystävän kanssa epäilemme myös jotain laemolyta-lajia, mutta ei ole ihan helppo kyllä tehdä tuon tarkempaa tunnistusta. Ruumiinmuodoltaan se on käytännössä identtinen noiden kultajuovaseisojatetrojen kanssa, mitä nyt vähän isompi.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Tuli eilen haettua vähän "käytettyjä" kasveja ja läpsäistyä ne pohjaan ja perään kakkatikkuja, paria erilaista tablettilannoitetta ja jotain nestemäistäkin lannoitetta. En edes muista enää mitä nämä olivat, mutta käsittääkseni kaikki jollain tavalla erilaisia ja hyödyllisiäkin. Laitoin vähemmän kuin ohjeissa sanottiin, kun kasveja on aika vähän vielä. Ennen istutusta kasvit liotettiin alunaliuoksessa ja huuhtelun jälkeen vasta istutettiin. Limaskat koitettiin myös poimia pois mahdollisimman tarkasti, mutta eiköhän niitä sinne kuitenkin mukaan lipsahtanut.

Tällä sijoittelulla ei vielä sisustuskilpailuita voiteta, mutta ei ole vielä tarkoituskaan... Laitan ne vähän lopullisemmille paikoille sitten, kun nuo karahkat uppoavat ja muutkin sisustuselementit on hommattu (eli lähinnä kivet, ehkä jotain lisäkarahkoja vielä).

Muiden "käytettyjen" kasvien mukana tuli myös paria eri samalta, mutta siimaa ei vielä ollut, joten ne laitettiin akvaarion päälle lautasille väliaikaisesti.

Viikonloppuna pitää sitten viritellä hiilarisysteemi toimimaan kunhan on ensin käynyt tyhjentämässä lähiseudun akvaariokaupat halvoista ja sopivista sisustuselementeistä ja varmaan vähän kasveistakin. Ja siimaa pitää myös ostaa, niin voi kiinnittää sammaleet johonkin.

Karahkoihin oli kasvanut jotain ällöttävää läpinäkyvää/harmaata mömmöä. Liekö jotain bakteerikasvustoa... Otin kaikki karahkat pois altaasta hetkeksi ja "tiskasin" sen mömmön suurimmalta osin pois. Hieman tuntui tyhmältä hinkata tiskiharjalla puita, mutta ei se mitään... :)

Tällaiseksi se jäi eilisen jäljiltä.
Kuva
Ilahduttavasti pari pienempää oksaa on jo uponnut. Toivottavasti loput seuraavat nopeasti perässä...
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

japeh kirjoitti:Tuli eilen haettua vähän "käytettyjä" kasveja ja läpsäistyä ne pohjaan ja perään kakkatikkuja, paria erilaista tablettilannoitetta ja jotain nestemäistäkin lannoitetta. En edes muista enää mitä nämä olivat, mutta käsittääkseni kaikki jollain tavalla erilaisia ja hyödyllisiäkin. .
Nyt kannartta perehtyä kunnolla kasvien lannoitukseen. Tuolla valolla ja hiilarisysteemillä olet äkkiä pulassa jos et tiedä mitä teet.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Juu pitäisi kyllä perehtyä vähän tarkemmin. Toistaiseksi on menty tyttöystävän ohjeisiin luottaen. Jotain olen lukenutkin, mutta on kyllä aika hataralla pohjalla tiedot. Onko jollain tiedossa esim. jotain hyviä netistä löytyviä artikkeleita, joita voisi ja kannattaisi lukea? Luonnollisesti netti on väärällään kaikenlaista tietoa, mutta oikeaa tietoa voikin olla sitten vaikeampi löytää

Mitä ongelmia sitten voi esiintyä? Voisin kuvitella, että vaihtoehtoiset ongelmat ovat, että levä kasvaa liikaa ja kasvit ei tai sitten kaikki kuolee. :)
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Tuossa ne ongelmat olivatkin. Eiköhän noissa ole jo tarpeeksi mietittävään. Täältä Aqua-Webistä löytyy aiheesta jo monen monta keskustelua. Sisso
on kertonut aiheesta juurta jaksaen. Jos luetun ymmärtämisessä ei ole ongelmia hänen kirjoitukset kannattaa lukea läpi.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
pisarat2
Senior Member
Senior Member
Viestit: 977
Liittynyt: 18:24, 16.07.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja pisarat2 »

Onnea projektiin! Jo on altaalla komeasti kokoa.

Ihan mutulla ei kannata akvaariota käyntiin polkaista. Mutta lukemalla siitä selviää.... Lue tätä palstaa, lainaa kirjastosta valikoima tietokirjoja. Melko nopeaan syntyy käsitys siitä, mikä tieto on paikkansapitävää, arvokasta tai mahdollisesti huuhaata.

Suuret laivat seilaavat tuurilla, mutta vedetään hatusta menetelmällä saa akvaarioharrastukseen usein vain palamaan tolkuttomasti rahaa (jos välillä palaa muutenkin).

Aloita vesikemiasta, jatka kasvien hoidosta. Kalastoa valitessasi lue ja tiedä jo ennen kauppaan menoa. Kiire on näissä projekteissa yksi pahimmista vihollisista.

Siitä se lähtee.
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Viikonlopun saldoa...
Kuva
Tällaiseksi se jäi lauantai-iltana.

Lauantaina aamupäivällä käytiin ostamassa vähän lisää kasveja kaupasta ja iltapäivällä perattiin tyttöystävän akvaariosta ylimääräisiä kasveja tähän akvaarioon. Nyt saa kasvit luvan riittää, niitä on jo melkoinen sekametelisoppa. Pitää nyt sitten katsoa pitääkö nuo kaikki, kunhan näkee mitkä siellä lähtee kasvamaan ja mitkä kuolemaan. Kaikki kasvit käytettiin taas alunakylvyssä ennen niiden istuttamista tuonne. Vähän lisää lannoitteitakin laitettiin uusille kasveille (eli kryptoja ja kakkatikkuja).

Virittelin myös hiilarisysteemin kuntoon samaan aikaan kun tyttöystävä kylvetti ja setvi kasveja. Ensin piti kalibroida anturi (tai kontrolleri, miten nyt vaan asian sitten miettiikään) ja se meni mukavasti. Ohjekirjan vinkkien perusteella melko pitkään käyttämättömänä ollut anturi antoi hyviä kalibraatiolukemia, joten kaippa se sitten on ihan hyvässä kunnossa. Sitten vielä vähän letkujen vetämistä ja hiilarinlevittimen laittaminen paikoilleen. Tämän jälkeen alkoi koko homman vaikein osuus, eli oikean hiilarin syötön määrän/nopeuden säätö. Ilman mitään kuristinta homma on hitusen hankalaa, kun pitää yrittää säätää virtausnopeus pelkällä paineenalentimella. Sain kuitenkin säädettyä niin, että levittimeen tulee sisälle n. 1-2 kuplaa per sekunti (tämä on luultavasti vähän liian vähän). Kontrolleriin laitettiin pH-tavoitteeksi 6,5 ja anturin mielestä veden pH oli melkein 8. Pienen googlailun perusteella tämä oli ihan odotettua, sillä ainakin Tampereen vesilaitoksen sivuilla sanotaan, että hanaveden pH nostetaan about kasiin, jotta putkien korroosio vähenisi. Enempää ei jaksanut lauantaina ropata.

Sunnuntaina sitten vaan tarkistettiin, että kaikki on kondiksessa ja kasvit eivät ole sulaneet tai mitään. Kaikki näyttikin hyvältä lukuunottamatta hiilarisysteemiä, sillä eihän sinne levittimeen mitään kuplia ilmestynyt, vaikka kontrollerissa oli magneettiventtiili auki. Noh, uusi säätö taas siihen samaan 1-2 kuplaan per sekunti. Sitten testasin veden kaikilla testeillä mitä löytyy (minulta) ja tulokset olivat ihan ok. Nitriittiä 0, nitraattia vähän (~12,5mg/l), pH 7,6 ja vesi oli aika pehmeää. PH luonnollisesti oli vähän korkea, kun levitin oli pyörittänyt pelkkää vettä ilmeisesti jo pidemmän aikaa. Ja jos siis ihmetyttää, että miksi pidemmän aikaa, niin siksi, koska kämpässä on remppa käynnissä, niin olen käytännössä asunut tyttöystävän luona. Testit myös olivat samaa mieltä pH-anturin kanssa, joten kaippa siihen voi luottaa. Testit tehtiin sekä tippatesteillä, että liuskoilla, jotka olivat molemmat samaa mieltä asioista. Testausten lisäksi askartelin nopeasti myös toiseen 2252:n kiinni suihkuputken, kun kasvit olivat vähän turhan kenollaan virtauksesta.

Nyt siis vähän vaikuttaa siltä, että joku kuristin (neulaventtiili?) olisi hyvä hankinta tuohon hiilarisysteemiin. Helpottaisi varmasti kaasun virtauksen säätöä, kun eihän paineenalennin varsinaisesti siihen ole tarkoitettukaan. Lisää hyviä hankintoja olisi varmaan jonkinlaiset isohkot kivenmurikat. Lauantaina tulikin ostettua pieniä koristekiviä, jotka näyttivät sopivan mainiosti tuonne (eli about saman värisiä olivat kuin hiekkakin). Pitää käydä katsastamassa lähiseudun kauppojen puutarhaosastoja, josko sieltä löytyisi jotain sopivia kiviä.

Siinäpä se tällä kertaa. Nyt vaan odotellaan rauhassa, että karahkat uppoavat jonka jälkeen voi alkaa oikeasti sisustamaan...
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Lyhyet välikuulumiset tähän väliin...

Kävin eilen ostamassa neulaventtiilin ja ropasin sen kiinni hiilarisysteemiin. Nyt onnistuu säätö mukavasti. Tuli samalla myös tarkkailtua ja huomattua, että pH tosiaan lähtee laskemaan, kun hiilaria valuu tankkiin ja liukenee veteen. Olisi kyllä kiva tietää millä nopeudella tuollaisen vesimäärän pitäisi hapantua. Nyt pH tippui ~0,5:llä parissa tunnissa (7,5 --> 7,0). Vesi on aika pehmeää, joten sinänsä aika nopeasti sen pH:n pitäisi tippua.

Näyttää siltä, että kasvit ovat jo tässä parissakin päivässä kasvaneet. Karvalehteen tullut pituutta lisää, muutamaan muuhun kasviin tullut lisää lehtiä. Nämä ainakin huomasin. Levää ei vielä näy yhtään. Harmaata bakteerikasvustoa oli taas kasvanut luumupuun oksiin, joten tiskasin sen taas pois. Toivottavasti ei enää moneen kertaan tarvi tätä suorittaa. Sitä samaa bakumömmöä saattaa olla ihan vähän myös noissa laitteissa mitä tuolla tankissa on. Tai ainakin ne olivat vähän sellaisia harmaita pinnaltaan ja "liukkaita". En nyt varma ole onko se samaa tavaraa, kun sitä on niin vähän... Onko tällaisten kasvustojen poistoon jotain muita järkeviä keinoja kuin raapsia pois vaan?

Löysin myös yhden pienen kotilonpennun, jonka poistin akvaariosta. Toivottavasti niitä ei ala hirveästi siellä kasvamaan...

Siinäpä se tällä kertaa.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja GTX »

japeh kirjoitti: Olisi kyllä kiva tietää millä nopeudella tuollaisen vesimäärän pitäisi hapantua. Nyt pH tippui ~0,5:llä parissa tunnissa (7,5 --> 7,0). Vesi on aika pehmeää, joten sinänsä aika nopeasti sen pH:n pitäisi tippua.
Mulla tippuu pH suunnilleen samaa tahtia 700 litrasessa, kun syöttö on 2-3 kuplaa/sek. Jos ei ole entuudestaan tuttu juttu, niin tässä linkki pH-KH-CO2 taulukkoon, ettet liikaa hiilaria puske altaaseen, kalat saattaa alkaa nikottelemaan.
http://www.barrreport.com/showthread.ph ... H-KH-table
japeh kirjoitti:Harmaata bakteerikasvustoa oli taas kasvanut luumupuun oksiin, joten tiskasin sen taas pois. Toivottavasti ei enää moneen kertaan tarvi tätä suorittaa.
En ole koskaan pessyt harmaata bakukasvustoa pois. Häviää ajan kanssa itsestään, jollei kalat syö sitä. Hyvin on maistunut mun kaloille.
japeh kirjoitti:Sitä samaa bakumömmöä saattaa olla ihan vähän myös noissa laitteissa mitä tuolla tankissa on. Tai ainakin ne olivat vähän sellaisia harmaita pinnaltaan ja "liukkaita". En nyt varma ole onko se samaa tavaraa, kun sitä on niin vähän... Onko tällaisten kasvustojen poistoon jotain muita järkeviä keinoja kuin raapsia pois vaan?
Kaikille pinnoille kasvaa jotain, voi olla levääkin. Anna olla, ei se mitään siellä haittaa. Turha kuluttaa hyvää tiskiharjaa...
japeh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 12:36, 17.06.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja japeh »

Ok, kiitoksia, hyvä tietää tuo. Tällä hetkellä altaassa ei ole vielä kaloja, niin pitää varmaan itse suorittaa kalojen virkaa ja raapsia ainakin suurimmat pois.
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Re: 850L työtä ja tuskaa

Viesti Kirjoittaja Teho »

Olisiko verkkokansiin voinut laittaa keskituet? Vaikka siimaa niittaamalla kehikon ja verkon väliin? Eivät roikkuisi vedessä.
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”