Uusi allas ja uudet kujeet

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Niinhän siinä nyt sitten kävi, että pitkällisen mietinnän ja suunnittelun tuloksena 112-litrainen vaihtuu nyt lähes tuplasti isompaan. Muutama yö meni mittanauhan kanssa ympäri kämppää kulkiessa ja miettien mihin altaan saisi asunnossa mahtumaan niin, että se olisi esillä, eikä missään syrjäisessä nurkassa piilossa mistä sitä ei koskaan tulisi katseltua, mutta lopulta sopiva paikkakin löytyi.

Eilen sitten kävimme kaverini kanssa hakemassa tuon 200-litraisen altaan (joka myytiin minulle 240-litraisena, mutta joka kotona mitattaessa paljastui tilavuudeltaan pienemmäksi), jonka mukana tuli kaiken näköistä tavaraa - kaloista suodattimien osiin. Allasta hakiessamme lastasimme valmiiksi tyhjennetyn altaan, tavarat sekä kalasaavin vain nopeasti autoon, ajoimme kämpille ja purimme tavarat. 112 -litraisen altaan kalat (6 kuparimonnista, 3 nuolimonnia ja kultapölymolli) olin jo siirtänyt valmiiksi evakkoon parinkymmenen litran muoviastiaan, jonne heitin pienen suodattimen, hieman hiekkaa, kasveja ja muutaman kiven. Illasta sitten rupesin tyhjentelemään uusia kaloja tuohon 112-litraiseen, kun uusi allas on vasta vaiheessa "allas pesty ja laitettu oikealle paikalleen". Myyjä sanoi altaan mukana tulevan "Kultakalan, lehtikaloja ja tiikeribarbeja". Saavista kuitenkin pyydystinkin melko kirjavan joukon kalasia: 2 isoa kultakalaa, 2 lehtikalaa, 1 sinirihmakala, 1 leväbarbi ja 1 kuusiraitabarbi. :roll:
Kultakalat lähtivät heti ensimmäisten joukossa etsimään itselleen uutta asuntoa ja oletettavasti leväbarbistakin luovun (kuten myös oman parveni viimeisestä kultapölymollista). Lehtikaloista olen aina haaveillut ja osittain niiden takia tämän altaan halusinkin. Tosin nyt kun allas onkin vain sen 200-litraa ja korkeus onkin 48cm eikä 54,5, niin menisivätköhän silti tuossa vielä toistaiseksi (kunnes joskus kun rahatilanne sallii, niin pystyn taas hankkimaan isomman altaan) :?
Sinirihmasta en tiedä vielä mitä sille tekisin - kuusiraitabarbi on sinällään ihan kivan näköinen, että sen ympärille voisi melkein ruveta parvea kokoamaan.
Uuden altaan sorapohja vaihtui pääosin hienoksi hiekaksi (vanhan altaan hiekka) sekä 1-2mm raekooltaan olevaksi hiekaksi/soraksi (uuden altaan taka-osaan pistin tätä, kun hienoa hiekkaa ei löytynyt tähän hätään ihan koko altaan pohjaa varten).
Vesiarvot pitäisi muokata jotenkin uudelle kalastolle sopivaksi, mutta näin pikaisesti mietittynä lämpötilan voisi pitää siinä 25-26 asteessa, PH 6-7 ja veden kovuuden suht pehmeänä.
Saapi nähdä mitä tästä nyt sitten loppujen lopuksi tuleepi ;)
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Nuin - nyt on kivet, kannot ja kasvit altaassa. Huomenna pitäisi postissa tulla lisää kasveja täyttämään nuita altaassa olevia aukkoja.
Eilen illasta pistin monniset (6kpl) tuonne uuteen altaaseen ja aamusta papukaijalehti kelluikin jo pinnalla. Ilmeisesti monniset tykkäsivät uudesta isommasta altaasta hiekkapohjineen. ;)

Pari kuvaa tähän väliin altaasta ennen sisältöä ja sisällön kanssa. (Pahoittelen heijastuksia kuvissa ja kuvien huonoa laatua. Kännykällä kun ei saa kovin paljon parempia kuvia otettua.)
Tyhjä allas
Tyhjä allas
13042014658.jpg (43.51 KiB) Katsottu 2669 kertaa
Allas nyt
Allas nyt
15042014678.jpg (77.73 KiB) Katsottu 2669 kertaa
Allas ei ole niin täynnä vettä, kuin sen on tarkoitus olla - joutuu tuota pohjaa tonkimaan vielä tuossa kasvien laiton yhteydessä, että jätin tarkoituksella hieman vajaaksi. Tuo ihan etulasissa kiinni oleva tiikerilumme ei jää tuohon - on vain väliaikaisesti siihen laitettu, kunnes keksin mitä sille tekisin. Muutenkin hieman hakusessa vielä miten nuo kasvit tuonne sijoittelisi ja voihan olla, että sitten kun saan lisää kasveja, niin järjestys menee taas hieman uusiksi. :roll:
Tällä hetkellä altaassa uiskentelee monnisten lisäksi 2kpl lehtikalaa, punainen partamonni, 3 nuolimonnia, kultapölymolli ja kuusiraitabarbi. Jokin kiva parvikala tuonne olisi hyvä keksiä, joka pysyisi kuitenkin suhteellisen tiiviisti parvessa, eikä hajoaisi aina ympäri allasta. Oletettavasti nuita kuusiraitabarbeja hommaan pikkuparven, mutta lukemani perusteella pysyttelisivät lähellä keskivettä/pohjaa, joten tuntuu että pintakin kaipaisi jotain elämää. Ehdotuksia otetaan vastaan jos jollakulla jotain tulee mieleen. ;)

Eilen huomasin myös, että tuo altaan "kansi"+valaisin on hieman hutera ja epäsiisti (teipillä korjailtu) kyhäelmä ja mietinkin nyt sitten, että millaisenhan siihen keksisi tilalle. Katosta roikkuvaa valaisinta en ajatellut hommata enkä seinään kiinni laitettavaa. Nyt on mietinnäsä jokin altaan pituinen, reunalasien päälle laitettava valaisin.
Typerä kysymys varmaan, mutta haihtuisiko kansilasittomasta altaasta paljonkin vettä? :? Tai niin paljoa, että se olisi jollain tavalla haitallista tämmöisessä pienessä kerrostalokaksiossa, missä kesällä on ainakin melko lämmin helteillä? Vai pitäisiköhän suosiolla hommata jokin kansilasi-viritelmä tuohon altaaseen?
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Uudet kasvit saapuivat postissa ja heti alkoi allas näyttämään huomattavasti paremmalle kun kasvit alkoivat löytämään paikkansa altaassa. :)
Paremmalta allas tietenkin näyttää, kunhan kasvit tuosta hieman vielä kasvavat. ;)
18042014687.jpg
18042014687.jpg (106.39 KiB) Katsottu 2540 kertaa
Tuon vihreän tiikerilumpeen kanssa vielä hieman mietin pitäisikö se sittenkin siirtää jonnekkin muualle tuosta kannon edestä...
18042014688.jpg
18042014688.jpg (64.89 KiB) Katsottu 2540 kertaa
Nyt on osittain sitten päätetty jo, että altaasta tulee avonainen ja olisi sinällään ihan kiva jos hankkisi jotain "ulos altaasta" kasvavia kasveja tuohon (ehdotuksia?), tai kasvattaisi lumpeet pinnalle asti ja antaisi vallisnerianki yltää pintaan.
Valoa tuleepi tällä hetkellä 30w verran yhdestä loisteputkesta (eli liian vähän, kun tarkoitus että kasvit kasvaisivat hyvin), tiistaina olisi tarkoitus käydä ostamassa toinenkin putki tuohon nykyiseen valaisimeen jolloin valoa saisi altaaseen 60w verran. Saa kelvata sitten toistaiseksi, kunnes löydän jostain jonkin sopivamman valaisimen suhteellisen halvalla tuon nykyisen kyhäelmän tilalle. ;)
Valaistusaika on nyt sen 12h vuorokaudessa ja ravinteita (Profito ja Ferropol) lisäilen muutamana kertana viikossa. Tuohon pienempään altaaseen lisäsin vain vedenvaihdon jälkeen kerran viikossa "koko annoksen", mutta nyt kun rupesin asiaa tarkemmin miettimään voisi olla järkevämpää tarjota ravinteita useasti pienemmissä erissä. En sitten tiedä onko sillä mitään erikoisempaa vaikutusta antaako ravinteet kerran viikossa vai parina - kolmena kertana viikon aikana. :) Sitäkin kyllä hieman pohdin että onkohan sillä mitään merkitystä käyttääkö kahta erillaista kasviravinnetta, vai olisiko parempi käyttää vain yhtä kerrallaan?
Tarkoitus myös jonkinlainen hiilarijärjestelmä tuohon pistää toimintaan, kunhan ensin lueskelen kaiken mahdollisen tiedon siitäkin. Pienemmässä altaassa ei mitään hiilidioksidi-lisäyksiä ollut ja kasvit kasvoivat.(Tosin pääosin pituutta ja kun tuuheita kasveja tahtoisin, niin pitänee nyt sitten tähän altaaseen se CO2 -lisä järjestää. Tai ainakin näin olen asian tähän mennessä ymmärtänyt.)

Tähän asti säyseät lehtikalat, jotka parina ensimmäisenä päivänä vain lipuivat altaassa ympäriinsä keskenään rauhassa alkoivat tänään muuttaa hieman käytöstään: Altaassa "evakossa" oleva molli saa häädön heti kauemmaksi lähestyessään miekkakasvia ja lehtikset muutenkin näyttävät putsailevan miekkakasvin lehteä yhdessä melko ahkerasti. Ilmeisesti sitten kutupuuhia oletettavasti odotettavissa(?) Monniset ja nuolimonnit saavat rauhassa etulasia pitkin vipeltää, välissä jompikumpi lehtareista käy vilkaisemassa niitä muttei sen kummemmin pois ole siitä häätämässä. Saapi nyt nähdä sitten tuleeko tuosta touhusta mitään. ;)
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Kysymys ohi aiheen, tiedätkö minkä merkkinen altaasi on?
Itselläni on samanlainen, pienenmpi vaan. Siinä on juurikin tuo alakehys tuollainen missä noita ympyröitä pohjassa.
Kiinnostas tietää kenen valmistama allas on.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Sinällään ei kyllä mitään varmaa tietoa minkä merkkinen allas on kun ei myyjäkään sitä osannut sanoa, mutta netistä itse selailin altaita ja koitin kans tuota samaa asiaa miettiä, niin alan tulla siihen tulokseen että tuo voisi olla Wromak:in allas. Ainakin wromak:in sivuilla on tuommoisia akvaarioalustoja, joissa on nuita ympyröitä. ;)
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Niinhän siinä sitten kävi, että lehtikalat kutivat ja pistelivät kudun sitten samantien poskeensa. ;) Muutama mätimuna tuossa näyttää vielä olevan jäljellä, mutta oletan että nekin siitä katoavat vanhempien suihin jossain välissä, vaikka lehtikalat muilta altaan asukeilta niitä vartioivatkin.
Rakentelin toissa yönä oman hiilidioksidisysteemin passiivilevittimellä eli hiilidioksidilisäkin nyt sitten järjestetty kasveille. :) Vielä pitäisi jostain uusi valaisin hommata tuohon altaaseen. Tavoite valaistus olisi vähintään se 0,4w/litra, mutta enemmästäkään valosta ei tieten haittaa olisi..?
Huomenna todennäköisesti kiikutan nuo kultakalatkin tuosta pienemmästä altaasta lemmikkieläinliikkeeseen. Saavat sitten sieltä käsin etsiä itselleen uuden kodin. Sinirihman ja leväbarbin kohtaloa en vielä tiedä varmaksi, mutta oletettavasti saattaa käydä niin, että nekin sitten läksevät sitä kautta uusille omistajille. Toki jos joku nuo leväbarbin/sinirihman haluaa, niin yhteyttä YV:llä (pikaisesti). :)
Kunhan nuo kalat saa luovutettua muualle, niin saa tuon pienemmänkin altaan tuosta tyhjennellä kokonaan pois tieltä ja keskittyä ainoastaan tuon isomman altaan tuijotteluun. :D
Aquariel
Junior Member
Junior Member
Viestit: 167
Liittynyt: 19:56, 05.08.2013
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Aquariel »

Sonkku kirjoitti:Rakentelin toissa yönä oman hiilidioksidisysteemin passiivilevittimellä eli hiilidioksidilisäkin nyt sitten järjestetty kasveille. :)
Miten sellaisen voi rakentaa itse? 8O
96l, 240l, 3 hiirtä, koira, hevonen
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Aquariel kirjoitti:
Sonkku kirjoitti:Rakentelin toissa yönä oman hiilidioksidisysteemin passiivilevittimellä eli hiilidioksidilisäkin nyt sitten järjestetty kasveille. :)
Miten sellaisen voi rakentaa itse? 8O
Tarkoitan siis semmoista hiivate-liivate seos pulloa + levitintä. ;) Haulla löytyy melko hyvin kaikkia ohjeita.
Tuossa ketjussa ainakin oli yksi ohje:
http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?t=65340

Ja tuolta löysin kans ihan hyviä vinkkejä:
http://liinanen.webs.com/hiilidioksidinlevitys.htm

Tokihan sitä sitten tuli hieman sovellettua nuita ohjeita itselle sopivaksi. :) Saapi nyt nähdä rupiavatko nuo kasvit kasvamaan paremmin kuin ennen tuon ansiosta. ;)
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Päivitelläänpä hieman tilannetta tännekkin. :)
Kultakalat siirtyivät lähimpään eläinliikkeeseen etsimään itselleen uutta kotia - leväbarbi ja sinirihmakala puolestaan tuonne altaaseen muiden seuraksi jossa nyt toistaiseksi saavat olla kunnes löytävät uudet kodit. Kävin myös ostamassa nuita kuusiraitabarbeja 5kpl lisää ja nyt niitä on tuolla semmoinen 6kpl parven alku. Ihan kivan näköisiä ja suhteellisen aktiivisia, vaikkakin karttulehti-pusikko näyttää olevan niiden mieluisin oleskelupaikka. :D Tuossa parvessa nyt 4 tyttöä ja 2 poikaa ja sitä sinällää ihmettelen, kun kuusiraitojen on sanottu olevan melko rauhallisia, niin kyllä tuossa parvessa ainakin tuo toinen poika joutuu jatkuvasti isomman kiusaamaksi. Tai pääosin kyllä vain silloin, kun menee liian lähelle tuota suosittua karttulehti-puskaa. :? Mietin auttaisikohan parvikoon kasvattaminen sitten tuohon...
Yhtenä päivänä tarjosin vaihteeksi ensimmäistä kertaa pakastesurviaista kaloille ja sitä seuraavana päivänä kutivat sekä kuparimonniset että lehtikalat. :D Myös tuo kuusiraitojen puskissa parveilu näyttää vähän siltä, että siellä kutuhommat olisivat myös menossa.
Uusi valaisinkin altaaseen on nyt tullut ja laskeskelin, että valoa olisi nyt n. 0,39w/l eli juuri ja juuri riittävästi. Kasvit ovat alkanet kasvamaan ihmeen hyvin ja tuntuu että niitäkin saa olla jo vähän väliä karsimassa. Pistiaakin lentää jatkuvasti roskiin kun se niin nopeasti valloittaa tuon pinnan, ettei muille kasveille pääse enää tarpeeksi valoa.
Kurkkua olen ajatellut seuraavaksi pistää tuonne tarjolle, kun joku/jotkin nuista kaloista ovat päättäneet ottaa tiikerilumpeen lehdet ruokalistalleen. Epäilen hieman olisikohan leväbarbi tuota mutustellut? :?
Sonkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 17:04, 19.07.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani

Re: Uusi allas ja uudet kujeet

Viesti Kirjoittaja Sonkku »

Lehtikalat näyttävät kutevan melko säännöllisesti ja kasvit rehottavat. Leväbarbi ja sinirihmakala vieläkin ilman uusia koteja. :)
Ajattelin tässä joku päivä kävästä ostamassa kuusiraitabarbeja lisää tuonne, kun nuo 6kpl näyttävät "hukkuvan" hetkessä kasvien sekaan. Varmaan arvostaisivat hieman isompaa parvea. Myös jotain toista monnista olen ajatellut pohjalle hankittavaksi. Kuparimonnisia siellä nyt on se 6kpl, mutta haluaisin jonku muun monnislajin sinne toiseksi. Ilmeisesti lämpötila (26 astetta) hieman rajoittaa tuota lajivalikoimaa ja olenkin miettinyt helmimonnisia toiseksi lajiksi.
Sinällään jokin toinen parvikalakin voisi olla kiva, kunhan vain keksisi jonku lajin, mikä viihtyisi pinta/keskivedessä ennemmin kuin pohjan tuntumassa ja pysyisi parvena eikä hajaantuisi ympäri allasta. Ehdotuksia otetaan vastaan jos jotain tulee mieleen. ;)
Sinineontetraa mieti, mutta syövätköhän lehtikset niitä? Ainakin kun näin silmämääräisesti katson, niin vaikea kuvitella, että nuo lehtikset senkään kokoista kalaa suuhunsa saisi napattua. Sinisen sävyiset kalat erottuisivat vain tuolta vihreän/mustan keskeltä kivasti ja toisivat varmasti jotain eloakin tuonne enemmänkin. :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”