Läträystä lasten kanssa

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Pilvinen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:55, 25.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola

Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja Pilvinen »

Sairaana on ollut aikaa selailla palstaa ja ajattelin minäkin alkaa täällä jotain päiväkirjan tynkää pitämään kun muiden juttuja oli niin kiva lukea.

Kaikki alkoi uudelleen joulukuussa kun vanhin lapsista jankutti tarpeeksi kauan ja kaivettiin varastosta mun vanha pieni akvaario 80-luvulta. Onneksi päädyin tälle palstalle lukemaan ja tutustumaan miten akvaariota hoidetaan nykyään. Sitten kun vauhtiin päästiin niin aloin itsekin innostua ja toteutin lapsuuden haaveeni isommasta akvaariosta ja ostettiin käytetty 450l Juwel. Mukana tuli rutkasti kaloja joita olen tämän palstan kautta jakanut uusiin koteihin. Nyt olen sopinut kaupat 180l Juwelista ja tarkoitus olisi laittaa pienin akvaarioista pois kunhan saadaan se 180l käyntiin. En luota pikkuakvaarion silikoneihin ja pöytäkin sen alla on hiukan huono pidemmän päälle.

Lapset 4, 7 ja 10 ovat tosi innostuneesti osallistuneet akvaariohommiin. Ruokkiminen on tietysti se lempipuuha, mutta oikeastaan lapset ovat saaneet tehdä kaikkea mitä ovat halunneet. Ainoastaan koko asettaa hiukan rajoituksia, 4-vuotias ei yletä lappoamaan 450l akvaariota vaikka seisoisi millaisella jakkaralla mutta nauttii yleensä veden vaihdosta hoitamalla letkun toista päätä ja valvomalla lisättäessä veden lämpötilaa(sormituntumalla :D )ja lisäämällä vedenhoitoainetta ja lannoitetta.

Uskon, että akvaarioharrastus antaa paljon lapsille. Opitaan kaloista, niiden tarpeista ja käytöksestä ja opitaan huolehtimaan niistä. Itkettykin on kun yksi neontetra kuoli maaliskuussa. Lisäksi hoidetaan kasveja. Hyppyhäntäisiinkin tutustuttu. Tehdään myös vesitestejä ja opitaan kemian alkeita(myös äiti oppii). Alkuviikosta saimme tarkkailla leopardimonnisten kutua ja se oli upeaa! Saimme hiukan pelastettua ennen kun neontetrat ne popsivat joten nyt jännitetään tuleeko niistä jotain. Liikettä on munien sisällä näkynyt joten onhan siellä joku sisällä.

Tämä meidän harrastus on nyt vasta vähän niin kun pääsemässä vauhtiin. Uusia kaloja suunnitteilla ja se 180l Juwel tulossa. Ihana harrastus!
Aloittelija jolle kaikki vinkit ovat tervetulleita! Akvaariot 180l ja 450l.
Karim
Junior Member
Junior Member
Viestit: 237
Liittynyt: 20:42, 24.12.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja Karim »

Parasta mahdollista hommaa lasten kanssa. Pilttien koko on aluksi ongelma mutta kyllä siihenkin ratkaisu löytyy. Tänään vanhempi oli treeneissä ja nuorempi (12v.) sai siirtää akvasta toiseen muutaman panssarimonnin. Hoiti muuten homman tosi hyvin. Eipähän ollut poika mummoja ostarilla hätistelemässä vaan kotona akva hommissa. No lapsiahan voi monestakin syyttää. Meillä vanhempi jouluna käveli rullamitan kanssa tovin ja totesi:"Iskä, tohon mahtuu 210*60*60 akva". No mitä siihen voi "iskä" sanoa. Nyt odotellaan altaan tuloa. Markkinoilla olevien plekojen tilanne raportoidaan viimeistään nukkumaan käydessä meidän sängyssä (poika 15v.). Voisiko iskä toivoa enempää? Akvaarioharrastuksen lasten kanssa vaatii vanhemmilta intoa mutta lasten kasvaessa sedlviää ketä se sitten lopulta kiinnostaa. Olemmehan kuitenkin yksilöitä.
Pilvinen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:55, 25.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja Pilvinen »

Nyt saatiin mustaveitsikala vietyä uuteen kotiin pääsiäisenä ja vanhimman lapsen kanssa käytiin Akvaariolinnassa ja Akvaariokeskuksessa ihmettelemässä kaloja. Jälkimmäisestä ostimme 10 neonsateenkaarikalaa ja 3 isoleopardimonnista. Hyvin selvisivät matkasta Helsingistä Kouvolaan ja neonsattarit ovat oikein vauhdikkaita ja uteliaita tapauksia. Isoleopardimonnisia on nyt yhteensä sitten neljä isossa akvaariossa ja kaverina kaksi jotain muuta monnista jotka ovat tulleet akvaarion mukana. Neonsattarit ovat hauskoja, kaikki kerääntyvät ihmettelemään kun haarniskamonnipoikamme tykkää surffailla pinnassa tai jos isot plekot roikkuvat lasissa.

Pieniä leopardimonnisen poikasia meillä on nyt kolme kuoriutunut, katsotaan selviääkö joku hengissä aikuiseksi asti. Monniset ovat kuteneet pikkuakvaariossa ihan "riesaksi" asti siinä mielessä, ettei olla jaksettu koko ajan munia kerätä ja ovat menneet parempiin suihin. Aina huomaa että johonkin kasviin tai suodattimeen on unohtunut neontetroilta jokunen muna syömättä.

Tänään päästiin laittamaan uuteen 180-litraiseen hiekat ja vedet sisään. Lapset auttoivat innokkaasti(vähän liiankin koska hiekkaa oli sitten joka paikka täynnä). Kerättiin kiviä pihalta(pyöreitä, vaatimattoman näköisiä, toivottavasti akvaariokäytössä turvallisia)ja vanhin ideoi "kaaren" kivistä. Kolme nyrkin kokoista kiveä vaan laitettiin sitten akvaariosilikonilla kiinni. Kaksi sivuiksi ja yksi "katoksi". Katsotaan miltä vaikuttaa kun silikoni on kuivunut, onko tukeva rakennelma. Muutama kasvikin jo siirrettiin pikkuakvaariosta uuteen ja suodattimen sienet käytettiin ison akvaarion ulkosuodattimessa hakemassa bakteereja.

Kotimatkalla pidimme pikatauon(kalat olivat kyydissä niin emme jääneet nauttimaan mitään)Pukaron Paronissa. Siellä oli aivan järkyttävä akvaario. Kirjoitin palautteen, en tiedä auttaako mitään. En tiedä mitä kaloja olivat(ehkäpä kirjoahvenia), yksi samanlainen pleko oli kun meilläkin. Ihan repaleiset evät sillä kuten muillakin kaloilla. Yksi kala makasi kyljellään kuolleena/kuolevana. Tämä akvaario on samassa tilassa kun seisova pöytä. Mitenköhän ruoka sitten siellä maistuu, vai huomaavatko ihmiset edes tuollaisia asioita. Ensi kerralla kun ajan ohi käyn katsomassa mikä tilanne siellä on. En tiedä onko joku valvova eläinlääkäri esim. kiinnostunut tuollaisesta vai onko niillä ihan tarpeeksi hommaa tuotantoeläinten valvomisessa. Nehän ovat loppujen lopuksi "vain" kaloja.

Odottavien aika on varmasti pitkä, nyt jo pienin kysyi että joko kalat muuttaa uuteen akvaarioon. Nyt olisi tarkoitus kyllä kypsytellä akvaario ihan rauhassa sillä joulun aikaan kun hankimme ensimmäiseen akvaarioon kalat se tapahtui liian pian. Vaikka laitoimme bakteerivalmistetta niin nitriittiä oli ihan reippaasti ja jouduin vaihtamaan vettä joka päivä. Maaliskuussa kuoli yksi neontetra ja nytkin yksi on väriltään vähän epäilyttävä. Mietin että ovatko neontetrat "huonoa laatua" nykyisin, eivät kovin kestäviä? Vai voiko olla että alun nitriitti on tehnyt neontetroille hallaa ja voivat siksi edelleenkin huonosti. Neontetroja meille ei taida enää kuitenkaan tulla enempää. Onneksi saman akvaarion leopardimonniset ja otot voivat hyvin ja tosiaan leopardimonniset kutevat vähän väliä.
Aloittelija jolle kaikki vinkit ovat tervetulleita! Akvaariot 180l ja 450l.
Pilvinen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:55, 25.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja Pilvinen »

Meillä on ollut nyt se 180l akvaario kohta kaksi viikkoa kypsymässä. Kun poljin töihin niin vanhin lapsista soitti: siellä uudessa akvaariossa on kaksi poikasta! Meillä on monniset kuteneet ja pienen pienessä poikasakvaariossa on muutama monnisen poikanen kasvamassa ja luulin että niitä ovat. Illalla kun tulin töistä otettiin poikaset poikasakvaarioon ja nyt kun olen niitä katsonut niin taitavatkin olla neontetrojen poikasia. Ovat varmasti tulleet kasvien mukana kun siirsin niitä akvaarioon. Uivat nimittäin pinnassa ja eri tavalla kun monniset. Pienen pieniä ovat joten eipä niistä varmasti voi tietää. Lisäksi akvaariossa josta kasvit otin on ottoja, mutta luulen että eivät nekään koko ajan siinä pinnassa uiskentele vaan laskeutuisivat välillä pohjaan. Vähän hassua tämä. Muutamaa poikasta kovasti hoidetaan, saa nähdä kasvaako niistä kukaan isoksi saakka. Toisaalta tosi mielenkiintoista toki mutta kun ne poikaset ovat niin mitättömän pieniä vielä.

Uudesta akvaariosta olen yrittänyt mitata nitriittiä. Ei ole vielä näkynyt. Käytin suodattimen sienet ison akvaarion ulkosuodattimessa ottamassa pöpöjä alkuun ja sitten olen laittanut kalanruokaa ja Baktozymiä. Lisäksi niitä kasveja ja osan hiekasta olen ottanut toimivasta akvaariosta ja mietin että tuleekohan sitä nitriittiä ollenkaan. Jos kolmannen viikon vielä kypsyttelen niin voisikohan ne neontetrat sinne jo laittaa?

Tänään tein "urotyön" ja putsasin ulkosuodattimen kunnolla ekaa kertaa kun virtaus oli niin huono. Harjasin letkutkin ja avasin sen verran minkä auki sai ja harjasin roottoripesän tai mikä lienee. Joku insinööri olis voinut ehkä auttaa mutta onneksi oli kuvalliset käyttöohjeet niin kaikki meni ok kun uskalsin vaan hommaan ruveta. Cristal Profin ulkkari on pyörinyt tammikuusta saakka ja päällimmäisiä vaahtomuoveja olen kyllä putsaillut kun kesäkurpitsa tukkii ne, mutta en ole sen enempää putsaillut. Lapsilla oli hauskaa kun pitkillä harjoilla jynssättiin letkuja ja se sonta roiskui pitkin seiniä :D .
Aloittelija jolle kaikki vinkit ovat tervetulleita! Akvaariot 180l ja 450l.
pisarat2
Senior Member
Senior Member
Viestit: 977
Liittynyt: 18:24, 16.07.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja pisarat2 »

Kiva päiväkirja teillä! Ehkä joskus nähdään vielä kuviakin?

Meillä on akvaariohommissa mukana myös kolme lasta, juurikin hyvin saman ikäisiä kuin teilläkin. Äidin harrastushan tämä on, lapsuuden altaasta täälläkin uuteen nousuun lähtenyt. Nyt on kivaa, kun on oma auto ja omat rahat, ei tarvitse viikkorahoja venytellä eikä kyytejä kerjätä akvaariokauppaan ;)
Pilvinen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 18:55, 25.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja Pilvinen »

Näin on! Mies vaan vähän laskeskelee happamana euroja mitä uppoaa tähän harrastukseen joten yritän pysyä kohtuudessa [;)] Omat rahat on juu mutta yhteinen huusholli kuitenkin... Kuva-asian suhteen pitäisi ryhdistäytyä. Yritin yhden kerran lisätä tänne kuvaa ja hermo meni. Sen jälkeen en ole jaksanut perehtyä asiaan. Olen "vanhanaikainen", ei ole älypuhelinta vaan ihan tyhmä kapula, fb päivityksiä tms. en harrasta myöskään joten nämä kuva-asiat ovat vieraita mulle. Tämä akvaariopalstailu on meikäläiselle suorastaan uraa uurtavaa puuhaa :D .
Aloittelija jolle kaikki vinkit ovat tervetulleita! Akvaariot 180l ja 450l.
pisarat2
Senior Member
Senior Member
Viestit: 977
Liittynyt: 18:24, 16.07.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Läträystä lasten kanssa

Viesti Kirjoittaja pisarat2 »

kuvien liitto tänne tuosta alareunan kentästä suoraan on välillä vähän vaikeaa, kun kuvien pitää olla pakattuna niin pieniksi. Mulle ainakin se tuottaa aina välillä ongelmaa, kun napsii kuvia vaikka ipadilla.
Mutta kokeile vaikka aijaa.com kuvanjakopalvelua. Rekisteröitymättä saat ladattua sinne kuvan, sitten vain kopioit linkin (siinä oikein erikseen lukee "keskustelupalstoille". Sen jälkeen liität tuon linkin tänne keskusteluun. Keskusteluketjuun ilmestyy kuva pienessä koossa, klikkaamalla kuvaa sen näkee sitten vielä isompanakin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”