Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Akvaariokalojen ja muiden akvaarioasukkien viljely.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pikkuapina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:15, 28.10.2007
Paikkakunta: Tampere

Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Viesti Kirjoittaja Pikkuapina »

Moikat pitkästä aikaa,
olemme tässä uuden edessä, ja apua tarvitsisin kokeneemmilta.
Meillä on ollut vuosia lehtikaloja, jotka ovat olleet rauhallisia ja kaikin puolin harmittomia. Lopulta kato alkoi käymään, ja jäljellä oli enää yksi, valtavan iso mustaruskearaidallinen lehtikala. Akvaariossani on myös partamonni sekä n. 10-15 kappaleen parvi neulamuikkuja (neontetroja) jotka ovat elelleet vuosia tyytyväisinä lehtikalojen kanssa.

Päätin sitten, että en osta uusia lehtikaloja kuin yhden kaveriksi tuolle vanhalle jäärälle, ja etsiskelin sopivaa. Kaverilta se sitten löytyi, valkoinen, pienikokoinen mustaraitainen lehtikala. En ollut kovin viehtynyt väriin, mutta pelastin sen muutossa.

Ja kuinkas kävikään. Vanha jäärä vetreytyi silmissä, heti alkoi ankara kasvinlehden putsaaminen (nokkivat yhden lehden ihan kiiltäväksi, ikään kuin olisi muovia! Kaikki nukka/levä pinnalta pois ennätysajassa) ja sitten alkoivat neulamuikut hävitä. Eräänä aamuna totesin, että niitä ei ole yhtäkään jäljellä. Ja se kävi nopeasti, alle viikossa.

Sitten alkoi kuteminen. Tämä putsattu lehti tupsahti täyteen kutua, ja osa niistä jäi mattavalkoisiksi (hedelmöittymättömiksi) ja emokalat vahtivat niitä kuin haukat. Monnilla ei ollut juurikaan liikkumavaraa, jäärä oli todella aggressiivinen sitä kohtaan. Kutu kuitenkin hävisi, eli ilmeisesti söivät sen itse.

Tämä toistui miltei viikoittain, aina samalla lehdellä oli uusi kasa kutua. Ja sama laulu: suurin osa hedelmöittyi, mutta joka aamu munia oli aina vähemmän, ja lopulta kaikki oli syöty.

No, nyt sitten ovat päässeet melko pitkälle. Viime viikolla tekivät kudun (päätin siivota akvaarion aamulla, ja huomasin kudun, joten en siivonnut kun en halunnut häiritä) ja ne ovat kehittyneet pieniksi poikasiksi. Aluksi parin päivän päästä alkoivat väreillä ja liikkua hieman, ja sitten yhtäkkiä huomasin, että kaikki poikaset olivat siirtyneet toiselle lehdelle. Kuka ne oli siirtänyt? Mitä ihmettä :D

Laitoin artemiatoukat likoamaan, mutta jostakin syystä ne eivät onnistu toivotulla tavalla vaikka ilmastoinnista olen huolehtinut. Tänään huomasin, että poikasilla on pienet silmät ja sellaiset "siittiöhännät", sekä oikein tarkasti katsottuna mustia raitoja vartaloissaan. Hengissä niitä on sillä uudella lehdellä n. 25 kappaletta.

Ostin poikasaltaan, ja ajattelin leikata tämän kasvin lehden (jossa poikaset edelleen könöttävät) ja siirtää sen sellaisenaan poikasaltaaseen. helpommin sanottu kuin tehty: Jäärä hyökkäsi sellaisella voimalla saksien kimppuun, että ne putosivat kädestäni akvaarion pohjalle. Asiaa ei helpottanut se, että yksi kissoistanikin halusi ehdottomasti osallistua. Hain grillipihdit (puhtaat) ja ongin sakset niillä ylös. En uskaltanut laittaa kättäni enää akvaarioon, niin oli vihaiset elkeet isäpapalla.

Nyt siis poikaset ovat lehden kanssa poikasaltaassa, johon käy hiljainen virtaus. Lehden kiinnitin verkkoon siten, ettei se pyöri holtittomasti poikasaltaan sisällä. Ruuaksi laitoin FD Tubiflex- voimaherkkupalaruokaa akvaarion seinämään, josta sen toivon kulkeutuvat sitten poikasillekin. Siinä on siis putkilomatoja.

Nyt kysynkin, että olenko toiminut oikein ja mitähän tässä on odotettavissa? kuinka kauan poikaset kasvavat tuolla poikasaltaassa, ja voiko niitä koskaan laskea emokalojen kanssa samaan altaaseen vai tulevatko ne heti syödyiksi? ja sitten mietityttää, että koska uskallan siivota akvaariota ja vaihtaa vettä? Se edellinen vakiosiivous kun jäi tämänkertaisen kudun vuoksi kokonaan tekemättä ja mietin, että normaalitilanteessa (ilman kutua) siivoisin sen jo ehdottomasti. Onko poikasille parempi olla hiukan paskaisessa vedessä kuin se, että vaihdan veden ja ne säikähtävät sitten sitä?

Miten voisin parhaiten edesauttaa sitä, että poikaset selviytyvät ja niistä tulee vahvoja, terveitä kaloja?

Kiitos.
Pikkuapina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:15, 28.10.2007
Paikkakunta: Tampere

Re: Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Viesti Kirjoittaja Pikkuapina »

No niin...
vaikka luin tuon pitkän lehtikalojen lisääntymistä koskevan ketjun, jäi silti vähän kysymyksiä avoimiksi.

Voisiko joku nyt kertoa, mihin ne uivat poikaset häviävät tuolta poikasaltaasta? Aamulla niitä oli 6 uivaa, ja nyt en löydä yhtäkään. Pois altaasta ne eivät ole voineet päästä, ja jos olisivat kuolleet, kai ne siellä lilluisivat?

Artemiat eivät onnistu (vaikka luin senkin ketjun) ja niinpä hain eilen sellaista nestemäistä toukkalientä.

Yhtäkään poikasta en tosiaan löydä, ja alkaa tämä mysteerinratkonta käymään mielenterveyden päälle, kun alan epäillä, oliko niitä pentuja ensinkään :mrgreen:
[groovehai]
Senior Member
Senior Member
Viestit: 632
Liittynyt: 13:00, 13.08.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Viesti Kirjoittaja [groovehai] »

Ymmärsinkö oikein että sulla ei siellä pääakvaariossa ole muita asukkaita kuin se lehtikalapariskunta ja partamonni? Minä jättäisin ne poikaset mieluummin vanhempien hoitoon kun siirtäisin niitä mitenkään, olettaen että jos se koiras saa häädettyä sinut pois altaasta niin tuskin partamonnistakaan uhkaa on? :D
Melkein tuhat litraa nature aquarium-yritystä. Täytteenä joitakin kalojakin. Ja joskus mun pää. https://www.facebook.com/Juhan-akvaario ... 227724352/
also in ig @aquariumbyjuha
Pikkuapina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:15, 28.10.2007
Paikkakunta: Tampere

Re: Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Viesti Kirjoittaja Pikkuapina »

Kiitos vastauksesta. Nyt ollaan seuraavanlaisessa tilanteessa, johon kaipaan apua:

pariskunta tekee kudun viikon parin välein, ovat siis ahkerana. Ekalla kerralla kokeilin sitä poikasallasta, mutta poikaset hävisivät mystisesti. En löytänyt niitä aamulla, vaikka mitään karkaamisaukkoa ei poikasaltaassa ollut. Näköni on hyvä. Ei tajua ei...

No sitten luin tuon viestin, jonka mukaan vanhempien pitäisi antaa hoitaa poikaset. Niin olen tehnyt nyt kolmeen kertaan, ja aina kato käy samassa tilanteessa: kun poikaset alkavat hiukan uiskennella haparoiden, äitikala tulee kuin Naton ohjus ja nappaa liikkelle lähteneen poikasen suuhunsa. Ihmettelin, että syökö se niitä, mutta ei -se pitää hetken aikaa suussaan ja sitten sylkee takaisin lehdelle, josta poikanen on lähtenyt. On kuin ylisuojelevainen äiti leikkipuistossa, kun lapset kirmaavat ympäriinsä. Äitikala on todella tehokas. Toisinaan se napsii "väriseviä" (juuri liikkeelle lähdössä olevia) poikasia suuhunsa useamman, ja siirtää ne kaikki toiseen paikkaan. Stressiäkö?

No, joka tapauksessa nyt kolme hyvin kehittymään lähtenyttä poikuetta on syöty (Kuka? Miksi?) samassa kehitysvaiheessa. Kun illalla katselen, että emo paimentaa heikosti uivia (opettelevia) poikasia takaisin paikoileen, on jo tieto, että kaikki poikaset ovat aamulla hävinneet. Mikä neuvoksi? Emoko ne syö?

Minulla on nestemäistä toukkaravintoa ja akvaario on rauhallisessa paikassa. En kolistele ja mäikkää enkä tunge lappoa akvaarioon kutuaikana. Harmittaa. Onko ideioita?
AnnaEm
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 21:58, 26.04.2014

Re: Lehtikalojen kutuapua kaipaisin

Viesti Kirjoittaja AnnaEm »

onko poikaset voinut joutua ulkosuodattimeen? kun lähtevät liikkeelle ne on altiitta virtaukselle ja voi ajautua helposti suodattimen sisälle, eli kannattaa katsoa näkyykö niitä siellä..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Viljely”