Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Hei!

Sainpa vihdoinkin hankittua omaankin asuntoon akvaarion, jota ihailla ja jonka kanssa touhuta. (Vanhempien luona 350 litranen, joka sekin minun hoidokki). Olo tuntui orvolta, kun ei ollut sitä omaa luontodokumenttia pyörimässä, joten laitoin tuumasta toimeen ja hankin 110 litraisen altaan viikonloppuna. Akvaario taitaa olla mallia Juwel Rekord 800 kaapistolla, mitä nyt netistä luurasin. Akvaario oli valmis "paketti" jonka mukana tuli hiekat, kasvit ja kalat + kaikki hoitotarvikkeet, ruuat yms. Tiesin jo ostaessani luopuvani osasta tai kaikista kaloista mitä akvaarion mukana tulee.

Kalasto on tälläinen sillisoppa:

-Mustatetroja 5kpl
-Tiikeribarbeja 5kpl (myyjä kutsui näitä viisiraitabarbeiksi, varmaan kaupassa myyneet sillä nimellä, mutta tosiaan neljä raitaa noilta jokaiselta löytyy)
-Albiinotiikeribarbeja 4kpl
-Neontetroja 2kpl
-Intiaanisulka 1kpl
-Partamonni 1kpl

Homman nimi on nyt se, että en tiedä oikein itsekään minkälaiseksi akvaarioni haluan asuttaa :roll: Perusidea olisi kuitenkin niin, että akvaariossa olisi joku/jotkin pääkalat, parvi joitakin pienehköjä keskiveden kaloja ja pohjalla joitakin asukkeja. Olen ymmärtänyt, että noista akvaarion mukana tulleista kaloista barbit ja mustatetrat ovat näykkivää sorttia, joten se hankaloittaa jo asiaa, sillä rupesin haaveilemaan pitkästä aikaa taas taistopoitsusta..
Joko kalasto menee siis täysin uusiksi ja myyn kaikki/suurimman osan pois TAI kalastoa rakennetaan joidenkin olemassa olevien kalojen ympärille. Olen avoin kaikenlaisille ehdotuksille, ehtona on se, että kalat ovat helppohoitoisia ja mieluiten värikkäitä, niitä saa useimmista eläinkaupoista, eli eivät olisi mitään superharvinaisia eikä superhintaviakaan (saakohan näillä kriteereillä enää mitään :mrgreen: ).
Haluaisin kokeilla jotain mitä minulla ei ole vielä koskaan ollut, kuten ahvenia (lukuunottamatta lehtikaloja). Niistä rupesi kiinnostamaan mm. perhoskirjoahven. Taistoja on joskus aikoinaan ollut, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, että rupesivat uudelleen kiinnostamaan kun näin pari viikkoa sitten kaupassa niin upeita taistoherroja.. Keskiveden kaloista sen verran, että ei mieluusti mm. korkeanmallisia tetroja, sillä niitä on ollut jos jonkinlaista 350 litrasessa ja niitä harrastan siellä jo muutenkin. Nyt kiinnoistaisi siis jokin "suikulanmallinen" ehkäpä. Joskus ehdoteltiin rasboroita ja nekin on ruvennut kiinnostamaan.
Pohjakaloista saa ehdottaa oikeastaan ihan mitä tahansa mikä tuonne sopii ja jotka valloittaa meikäläisen syrämmen [;)]

Lämpötila 24,5. Muista vesiarvoista laitan vaikkapa heti huomenna, kunhan oon opiskellut ensin vähän tippatestien käytöstä.

Toivottavasti tästä erittäin ympäripyöreästä tekstistä sai jotakin selkoa :mrgreen:
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Harrastan nyt sitten yksinpuhelua.. :mrgreen:

Tänään mitatut vesiarvot:

No3: n.10-15
No2: 0
GH: >4-7'd
KH: 6'd
pH: 6,8-7,2

Mitattu JBL:n liuskatestillä.


Apuja ja ehdotuksia kaivattaisiin!
240 litrainen ikuisuusprojekti.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Sullahan on siellä ihan hyvä meininki! Ja aika haasteellinen tuo lähtötilanne, taitaa kuitenkin olla jotakuinkin 80 senttiä pitkä allas? Itse varmaan antaisin neontetrat ja intiaanisulan jonnekin parven jatkoksi. Tai no, toisaaltahan intiaanisulka on ihan hauska otus, mikä ettei hankkisi nimenomaan niitä lisää! Mustatetroista tykkään kovasti, ne ehkä pitäisin, jos eivät tunnu liian suurilta tuohon altaaseen. Mutta nuo tiikeribarbit ovat sitten haaste, jotenkin ajattelisi että ne ehkä kaipaisivat väljempiä vesiä? Varjon kirja antaa niille suositukseksi 128 litraa minimiksi.

Mutta siis eihän tuossa auta muu kuin lainata kirjastosta kaikki mahdolliset akvaariokirjat ja listata ruutupaperille kaikki inspiroivat lajit. Youtubea kannattaa hyödyntää, tieteellisellä nimellä saa kalasta kuin kalasta hienoja videoita esiin. 110 litran allas on kuitenkin jo sen kokoinen että vaihtoehtoja riittää vähän liiaksi asti! Mitäs jos tsekkailisit kääpiökirjoahvenia, erilaisia Apistogramma-lajeja? Toki se perhoskirjoahvenkin olisi jännä kaveri. Tekisi sellaisen tumman ja hämyisän altaan ja sitten katselisi varjoissa kimmeltävää perhoskirjoa... Laittaisi vaikka kerritetroja kaveriksi, niin tulisi hohtavaa sinisävyä niistäkin. Ei tuossa varmaan auta kuin selata vaihtoehtoja ja tunnustella mikä kolahtaa oikein tosissaan. Heti kun löytyy semmoinen must-have-kala niin muun kalaston ja sisustuksen voi sitten suunnitella sen mukaan.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Kiitos vastauksestasi hippikala!

Oon luultavasti ensi viikolla juuri luopumassa mustatetroista ja mahdollisesti myös osasta/kaikista barbeista. Minäkin luin eilen netistä, että barbeille taitaa ihan minimi olla toi 100L.. Ja mustatetrat nimenomaan tuntuu liian isoilta tuohon altaaseen :D Jos mustatetrat kävisi lehtikalojen kanssa, olisin voinut ne laittaa toiseen 350L akvaarioon, mutta pelkään että käyvät nyppimään lehtiksiä..

Tällä hetkellä kiinnostaisi iso parvi jotakin yhtä tai kahta suikulanmallista tetraa taikka niitä rasboroita. Tämäkin on kyllä ihan hakuammuntaa! Tosiaan täytynee luurata nettiä ja kirjoja läpi, josko sieltä joku kolahtaisi ja kovaa.

Ja akvaario taitaa olla tarkalleen 81 cm pitkä. Ja tarkoitus olisikin lahjoittaa yksinäiset tetrat parven jatkoksi, jos joku vaan huolisi.

Niin ja vielä se piti sanoa, että kasvit ovat minulle tärkeä osa akvaariota, joten mietin ovatko nuo ahvenet (esim. perhoskirjoahven) sellaisia fisuja jotka tonkivat minkä jaksavat ja laittavat sisustuksen uusiksi :mrgreen: ?

Akvaarioon oon muutenkin yrittämässä saada vähän "hämyistä" meininkiä. Taidan vaan vaihtaa mustan sorahiekan vielä hienompaan.
240 litrainen ikuisuusprojekti.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja hippikala »

En nyt kyllä ihan heti muista, että näiden pienimpien kääpiöaffenien kanssa olisi ollut ongelmaa kasvien kanssa. Voin tietysti muistaa väärin mutta sellainen mielikuva on, etteivät olisi kovin innokkaita sisustajia.

Mustatetrat ovat tosiaan yllättävän isoja täysikasvuisina! Välillä tuntuu että ne olisivat vähän niinkuin lehtikalan korvike pienempään altaaseen, litteitä ja pystyraidallisia :P . Nyppimistaipumuksesta on tietysti vaikea sanoa, mutta en varmaan itsekään raaskisi kokeilla tuleeko hankaluuksia vai ei. Mutta kyllähän nuo tosiaan pääsisivät enemmän oikeuksiinsa vähän suuremmassa altaassa.

Annan aina nämä kaikille suunnitteluvaiheessa oleville http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... ories.html tuolta selaamaan kymmenen vuoden ajalta akvaarioita ja täältä sitten vähän karumpaa realismia http://www.ratemyfishtank.com/ . Tuossa jälkimmäisessä siis annetaan numero tuolle ekana näkyvälle akvaariolle ja sitten saa lisää kuvia arvosteltavaksi. Jos ei muuta niin ainakin hyvin nopeasti valkenee, millaista allasta ei ainakaan itselleen halua!

Ja kasveista kannattaa ilman muuta lukea Varjon Akvaariokasvit, siinä on paljon hyviä vinkkejä. Tropican sivuilta löytyy myös kaikenlaista jännää, mallikuvia kasvien asettelusta sun muuta.

Tuo on kyllä juuri sen kokoinen allas, että pieni on kaunista. Jos tähtää siihen, että parvikalat ovat max 4 sentin mittaisia ja mahdollinen yksittäisasukki 7-8 senttinen niin saa mittasuhteet kivasti rimmaamaan. Kannattaa tsekata sellainenkin kala kuin riikinkukkotorkkuja (tateurndina ocellicauda) niitä on tukkulistan kautta saatavilla ja ovat saman tapaisia kuin kirjoahvenet mutta vähemmän tunnettuja. Ja tietysti kannattaa tsekkailla erityyppiset sinisilmät (pseudomugil), niissä on paljon vähän tunnettuja mielenkiintoisia lajeja. Myös seeprakalojen heimoserkuissa (Danio) riittää pientä ja värikästä houkutusta. Toki mainitsit, että kalojen olisi hyvä olla helposti saatavia mutta jos sitä oikein ihastuisi johonkin lajiin niin... [;)]

Ja sitten voi toki hurahtaa hohtomiljoonakaloihin tai killeihin, ja ryhtyä suojelemaan ongelmissa olevia kalalajeja kotonaan. Tuon kokoinen allas asuttaisi jo melkoisen parven hohtomillejä!
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

No nyt alan kyllä koko ajan enemmän kiinnostumaan tuosta perhoskirjoahvenesta..! Kyseinen laji taitaa elää aika lyhyen ajan (n. 2-3v) joka ei ole mikään ongelma minulle. Kala taitaa olla vaan aika herkkä, pelkään että teen sitten jotain väärin ja saan ne kupsahtamaan ennen aikojaan :| Veden raikkaana pitämisessä nyt ei ole kuitenkaan mitään ongelmaa, se taitaa kuitenkin kyseisen kalan kannalta olla aika tärkeää. Piiloja ja kasveja nuo myös taitaisivat kaivata, se ei ole myöskään mikään ongelma. Olisi kiva tutustua tähän lajiin, kun tosissaan ahvenia minulla ei ole koskaan ollut lukuunottamatta niitä lehtareita. Taidan tarvita vain rohkaisuja tämän asian kanssa :D

Toisaalta kävin tänään juuri eläinkaupassa vähän tsekkaamassa tarjontaa ja jutustelemassa kauppiaan kanssa suunnitelmistani. Siellä oli nyt myytävänä jos jonkinlaista taistelukalaa, että rupes himottamaan niin pirusti ottaa siitä yksi mukaan HETI :mrgreen: tarjolla oli mm. crowntaileja joka lähtöön.

Niin ja kiitos linkeistä, niistä löytyi kyllä kivoja (ja vähemmän kivoja) idiksiä! Eilen myös kävin kirjastossa etsiskelemässä Varjon Akvaariokalat- ja Akvaariokasvit -kirjoja, mutta ei valitettavasti ollut. Pitänee jatkaa etsiskelyä.

Pohjalle suunnittelin jotakin monnisparvea. Mikä mahtaisi olla semmonen, että kävisi mahdollisten perhoskirjoahventen kanssa tai taistojen kanssa?
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Noniin! Sainpas Markku Varjon Akvaariokalat -kirjan käsiini, sitä on nyt ahkerasti opiskeltu ja selailtu, ja sanotaan näin että löytyihän sieltä ihan joka lähtöön lajeja jotka rupesivat kiinnostamaan :roll:

Teinkin siis paperille suunnitelman "pääkaloista", keskivedenkaloista ja pohjakaloista. Kaikki on pyritty valkkaamaan niin, että miellyttää kovasti omaa silmää, ei ole kovin vaativia ja lämpötilahaarukka on mahdollisimman suuri.

Listaan tähän kiinnostavat fisut. Toivoisin teiltä vinkkejä kalasopan rakentamiseen ja huomautuksia/omia kokemuksia joistakin lajeista esimerkiksi jos kala on vaativa, vaikeasti saatavissa kaupoista tai tyyris. Kaikki vinkit on tarpeen [;)] Laitan niiden kalalajien jälkeen + -merkin mitkä ovat kolahtaneet meikäläiseen erityisesti.

Keskivesi:

-Hehkurasbora +
-Helmirasbora +
-Rusokiilakylki
-Hohtokiilakylki
-Kiilakylki
-Kääpiösuppusuu +
-Tulisuppusuu +
-Sinineontetra

Pohja:

-Rusomonninen +
-Täpläpyrstömonninen
-Toverimonninen +
-Helomonninen +
-Kultapäämonninen +
-Matkijamonninen +
-Jaguaarimonninen
-Kulmajuovamonninen +
-Mustaselkämonninen +
-Safiirimonninen +
-Helmimonninen
-Tukanomonninen
-Venezuelanmonninen
-Satulamonninen +
-Seepiamonninen

"Pääkalat":

-Loistokääpiöahven +
-Lippukirjoahven +
-Perhoskirjoahven +
-Valkosaumataistelija +
-Rusotaistelija
-Taistelukala +
-Kääpiörihmakala

Sain juuri viime viikolla luovuttua mustatetroista ja albiinotiikeribarbeista. Saan varmasti loputkin fisut pian uusiin koteihin, joten nyt alkaa olla aika ajankohtaista tämä "oman, uuden kalaston" hankkiminen :) sormet syyhyten odotan sen toteutumista.

Joten kaipaisin teidän apua kalaston rakentamiseen, noilla fisuilla mitä listasin!
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Tässä vähän tämän hetkisiä tunnelmia juuri vedenvaihdon jälkeen. Fisut aterioimassa ja varastamassa partiksen pohjatablettia.. :roll: Ahmatit! Tällä hetkellä mietityttää kovasti olemassa olevan hiekan kohtalo/uuden hiekan hankinta sekä kalaston valinta. Oon ihan pulassa näiden pohdintojen äärellä 8O mutta hyvin on tähän asti allas pörissyt ja hiljaa hyvää tulee!
Liitteet
IMG_1377.JPG
IMG_1377.JPG (122.32 KiB) Katsottu 3914 kertaa
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Yksinpuhelu jatkuu. Ja lisää kysymyksiä ilmoille, josko joku sattuisi vastaamaankin :roll: Mittasinpa juuri äsken ensimmäistä kertaa tippatesteillä (pH) ja tulos oli hieman arveluttava. Mittasin molemmilla asteikoilla (?) toinen oli 4,5/9 ja toinen 6/8. Jos tuosta mitään selkoa sai..

4,5/9 testillä sain tulokseksi: 7,5
6/8 testillä: 7,8

Kuulostaa aika korkealta pH:lta? Aion vielä mitata pH:n digitaalisella mittarilla lähiaikoina ja katsoa mitä se näyttää. Huomasin myös tänään pinnalla olevan bakteerikalvon, poistin sitä serlalla tänään kaksi kertaa, niin että pinnasta tuli kirkas. Säädin myös suodattimen suutinta enemmän pintaan päin. Epäilen, että akvaariossa on happikato, sillä parin viikon sisään 2 tiikeribarbia on kuollut, eikä niillä ollut mitään ulkoisia oireita mitä niitä tutkiskelin. Huomenna teen akvaarioon vedenvaihdon ja laitan akvaarioon myös hapettimen pörisemään josko tilanne helpottuisi.

Kovin mietityttää vaan toi pH -arvo.. APUJA!
240 litrainen ikuisuusprojekti.
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja R_R »

Kukaan ei voi kertoa millaisen kalaston, toinen tuntematon akvaristi haluaa. Voimme vain ottaa kantaa kalojen sopivuudesta ehdotetussa kokoonpanossa ja vesiarvoissa. Vedenpinnalle tulee kalvo, jos vesi ei kierrä pinnalla. Tollaisia pH -arvoja ei akvaariossa ole jollei käytä jotain kemiallisia aineita. Ahvenet, tetrat eivätkä barbit sovellu samaan altaaseen. Niiden luonteen ja ympäristövaatimusten vuoksi.

Siivottu epäasiallisuuksia -YP
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Ei voikkaan, siksi kysyinkin täällä ehdotuksia/kokemuksia kaloista ja niiden yhteensopivuudesta. En pyydä muita valitsemaan kaloja puolestani, tarkoituksena on pyytää siinä apua ettei kalasto mene aivan mönkään mm. vesiarvojen kannalta, josta jo mainitsitkin.
Ymmärsin kalvon johtuvan nimenomaan veden seisovuudesta, kun luin siitä muista ketjuista. Sen takia säädinkin suodatinta pintaan päin ja huomenna lisään hapettimen.

Veteen laitan ainoastaan vedenvaihdon yhteydessä vedenparannusainetta ja nestemäistä hiililannoitetta kasveille. En muuta.

Ja niin.. siitä kalastosta. Jos lukisit aiheen kokonaan, tietäisit, että olen nimenomaan sanonut luopuvani nykyisestä kalastosta, sillä ne tulivat tämän akvaarion mukana. Olen tietoinen siitä, etteivät ole yhteensopivia!

Kuvan laittaminenkin taisi olla virhe kun akvaario on kasviston ja kalojen kannalta "aikamoinen salaatti". Osa näistäkin kasveista ovat akvaarion mukana tulleita ja tällä hetkellä akvaario on täysin erinäköinen sillä hankin täältä aqua-webin kautta kasveja niin tähän kuin toiseenkin akvaarioon. Jos haluat haukkua, hauku pois, mutta akvaario on TÄYSIN alkutekijöissään ja sitä varten täällä vinkkejä kysymässä.

Keskustelun meininki on täällä kyllä vuosien saatossa muuttunut suuntaan jos toiseen. Tulin tänne positiivisella mielellä kysymään apua toisen akvaarioni kanssa sillä aikoinani sain täältä paljon apua 350 litraisen kalastoni suunnittelussa ja niillä tiedoilla ja ehdotetuilla kalavalinnoilla mennään tänäkin päivänä, ja siksi kyseinen purkki on kukoistanut, ollut suuremmitta ongelmitta ja miellyttänyt omaa silmää. Kiitos siitä.

Jos tuntuu turhauttavalta tulla vastaamaan minun mieltä askaruttaviin kysymyksiin, niin kuka pakottaa? :o
240 litrainen ikuisuusprojekti.
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Onko sulla mangrove-kantoja tuolla? Jos ei, niin kantsii hommata. Nehän tuppaa hieman alentamaan pH:ta... Jos tuo pohja on basalttia niin itse vaihtaisin pois. Sen kanssa on useammalla ollut ongelmia. Kasvit tarvii myös muutakin lannoitetta kuin vain nestemäistä hiiltä. Eli pohjaan vaikka 7kuulia (esim. miekat ja melalehdet) ja nestemäistä nopeasti kasvaville köynnöstäville.
Kalavalintaan en ota muutoin kantaa, mut mieti ensin onko joku tietty kala ihan ykkössuosikki ja valkkaa muut sen mukaan. Se et lähteekö sitä rakentamaan rihmojen, ahvenen vai minkä mukaan on aika makuasia...
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
Bluefrog
Member
Member
Viestit: 461
Liittynyt: 15:50, 01.12.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Bluefrog »

Niinpä niin ja makuasioista ei oikein voi kiistellä 8-)

Kannattaiskohan tätä lähestyä niin, että päätät ensin sen mitä ehdottomasti haluat ja sitten se muu kalasto sen ympärille?
Ildar
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 639
Liittynyt: 22:31, 06.12.2010
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Ildar »

Ahventen ja tetrojen yhdistäminen onnistuu vallan mainiosti, kunhan valitsee sen kokoiset/malliset tetrat etteivät ne mahdu sen valitun ahvenen suusta alas. Useimmat kääpiöahvenet ovat siis oikein toimivia pienehköjenkin tetrojen kanssa kun suu on melkoisen pieni. Sen sijaan edes 6-8cm mittaisen Crenicichlan kanssa ei tulisi mieleenkään laittaa samaan altaaseen puikulamallista pientä tetraa - sukkula-ahvenen kita kun on melkoinen vaikkei sitä ensivilauksella uskoisikaan.
Monniset ja kääpiöahvenet sen sijaan saattavat joissakin tapauksessa olla riskialtis yhdistelmä. Kutuaikaan apistoistakin löytyy luonnetta ja silloin ympäriinsä tohottavat monniset ovat usein vaarassa saada turpiinsa. Rihmakalat ja monniset sen sijaan ovat suhteellisen turvallinen yhdistelmä kunhan vain monnisille saadaan riittävästi happea eivätkä rihmakalat silti joudu liialliseen virtaukseen.
650 + 275 litraa vettä ja aika monta osaomistuskarvakorvaa
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Mittasin mielenkiinnosta toisen akvaarioni pH:n samoilla testeillä (sijaitsee siis vanhemmillani, samassa kylässä kuitenkin) ja sain täysin samat tulokset. Laitoin kuntani ympäristötoimelle viestiä, jotta saisin tietää heiltä vesiarvot ja jos niistä jotain selviäisi.

TiinaM: On siellä kaksi pientä mangrove kantoa. Hakusessa on lisää ja vähän suurempia mangroveja. Hiekka on käsittääkseni basalttia. Sekin tuli akvaarion mukana ja hankin sitä vähän yli viikko sitten lisää sen takia, että saan kasvit paremmin kiinni pohjaan. Kysyin myös silloin kauppiaalta, että vaikuttaako veden vesiarvoihin, mutta ei osannut sanoa siihen mitään.
Olen kysellyt lähialueiden "rautakaupoista" Weber -hiekkaa ja erään liikkeen kautta saisin sitä tilattua. Se asia on siis hautumassa. Hankin sitä tai muuta hienompaa hiekkaa viimeistään silloin kun monnisien hankinta on ajankohtainen. Keskityn aluksi muuhun kalastoon.

Bluefrog: Jep, tarkoituksena on nyt päättää se minkä/mitkä ehdottomasti haluaisin. Tosin kaupan tarjonnalla on aika suuri rooli tässäkin asiassa. Lähelläni sijaitsee ainoastaan yksi asiantunteva kärpäsen kakan kokoinen eläinkauppa, josta täytyy tukun kautta tilata vähänkin normaalitarjonnasta poikkeavat fisut. Taidanpa tehdä niin, että käväisen kaupassa tai soitan sinne jotta tiedän mitä haluamistani fisuista olisi mahdollista edes hankkia niin selvenee valinta jo heti ensikättelyssä :)

Ja siedän toki eriäviä mielipiteitä, siitä ei ole kysymys, lähinnä tarkoitin, että "keskeneräistä työtä ei pidä näyttää hulluille eikä herroille" [;)]
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Noniin, tänään on otettu monista asioista selvää! Laitoin eilen kuntani ympäristötoimeen sähköpostia noista vesiarvoista ja tänään sain vastauksen. Enpä enää ihmettele tuota korkeaa pH:ta..

Kyläni verkoston alueella pH on v. 2013-2014 vaihdellut 7,7-9,1 välillä. Pitemmältä ajalta laskettuna v. 2009-2014 pH:n keskiarvo 8,1. Että tämmöisiä lukemia :D

Nyt kysymys kuuluu millä/miten laskea pH:ta molemmissa akvaarioissani? Minulla on tällä hetkellä kaapissa jonkin verran valmiina Toruminia, jota joskus aikaisemminkin (vuonna 2010?) tarvittiin laskemaan pH:ta. Täytyykö minun siis jatkossa aina käyttää jotakin ainetta, jotta pH pysyy sopivana? Tämä pH asia tuli nyt aivan puun takaa, joten en näistä asioista oikein kummemmin tiedä. Olen aikaisemmin mitannut JBL:n tikkutesteillä noita vesiarvoja ja pH aina näyttänyt 6,8-7,2 niillä joten tuohon ei ole kyllä luottaminen. Jatkossa ainakin sen pH:n tulen mittaamaan tippatesteillä.

Ja sitten toiseen asiaan, eli kalastopohdintaan [;)] Käväisin tänään myös eläinkaupassa haastelemassa noista kalastosuunnitelmistani. Otin mukaan paperille kyhätyn suunnitelmani ja vielä Markku Varjon kirjan siihen tueksi. Päästiin nyt sellaiseen alustavaan suunnitelmaan joka olisi tämän oloinen:

-1 taistelukala poika (crowntail)
-1+2 Loistokääpiöahven
-30 hehkurasbora TAI 20 hehkurasboraa ja noin 10 intiaaninsulkaa
-parvi monnisia (mm. jaguaarimonninen, sillä on jo altaassa valmiina ja myöskin helppohoitoinen? saa tilattua myös oikeastaan kaikkia monnisia mitä listasin tuonne ylemmäs tätä keskustelua, mutta hinnat luultavasti vähän korkeammalla)
-5-6 nuolimonnia (kauppiaan ehdotus)
- 1 partis (olemassa oleva)

Miltä kuulostaa? Omasta mielestä kuulostaa ihan mukavalta suunnitelmalta, sillä sieltä löytyy kaipaamaani väriä ja myöskin noita ahvenia joista olen kovin kiinnostunut :) Hehkurasboroista kauppias sanoi sen verran, että ovat heille tullessaan todellisia "sinttejä" ja kysyi sen takia suodattimestani (Juwelin kiinteä), että saattaisivat mennä niistä ritilöistä..
240 litrainen ikuisuusprojekti.
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Sen tässä puolinukuksissa totean lyhyesti että hehkurasborat päätyy mahdollisesti käppänöiden tai ehkä jopa taiston ruokalistalle. Ne on oikeasti tosi sinttejä myös aikuisina.
Toinen ongelma on taisto ja otot. Otot tykkää virtauksesta, taisto ei. Virtauksen puute taas voi tarkoittaa hapenpuutosta, mikä todennäköisesti johtaa ottojen kupsahteluun.
Jaguaarimonnisten kanssa taas saa olla tosi tarkkana mitä ostaa, kun suurin osa jaguaareina myytävistä taitaa todellisuudessa olla leopardeja. Feikki jaguaarista pyydetään usein enemmän kuin naapurialtaan leopardista, vaikka tosiaan olisivat kumpikin leopardeja. Eli ole tarkkana mitä ostat jos oikeasti haluat jaguaareja.
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Kiitos Icecube vastauksesta! Minullakin kävi mielessä toi, että taitavat kyllä sitten mahtua ainakin ahventen suuhun.. Olisihan se ihan kiva myös erottaa niitä fisuja sieltä akvaariosta ilman lähempää tiirailuakin :mrgreen: Mikähän voisi olla sitten parempi ja isompi vaihtoehto? Minua kiinnostaisi kääpiösuppusuu ja nimenomaan se värikäs (punainen) muoto siitä. Näyttäs ainakin kalalistalta löytyvän sitä, joten saisi tilattua kauppaankin. Myös kolmijuovatetra olis mukavan näkoinen, kauppias vaan totesi että on tosi samannäköinen kuin mustaneontetra, että pieni punainen hehku vain erottuu kolmijuovassa.. en kyllä tiedä saako sitä edes tohon kauppaan hankittua. Rubiinisukkulatetrakin tosi nätti ja jo vähän isomman kokoinenkin.. Hmm :roll:

Joo noi otot tuli kyllä ihan yllätysehdotuksena kanssa kauppiaalta, taidan ne jo heti unohtaa tästä sopasta pois. Keskityn mieluummin monnisiin. Mitä nyt nenä kiinni kirjassa tiirailen jaguaarimonnisen ja leopardimonnisen eroja niin voisin väittää että olivat kaupassa ihan oikeita jaguaareja kun niitä kauppias näytti. Ei minulle ole niin hirveästi väliä noista monnisista mitä lajia ovat, kunhan sopivat vaan arvoiltaan ja lämpötiloiltaan soppaan sekaan enkä maksa itseäni ihan kamalan kipeäksi :D
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Probleemaa probleeman perään. Jes, nyt meni sitten suodatin rikki [}:)] ei vaan suostunu enää vedenvaihdon jälkeen tekemään mitään.. Tällä hetkellä vaan hapettimet porisemassa. Onni onnettomuudessa, ettei nyt ole niitä kaloja tullut vielä hankittua jos tässä saa jotakin suodattimen osaa ruveta vielä odottelemaan.

Kaipaisin vielä apua tuohon pH asiaan, että miten minun tulisi jatkossa toimia kun pH arvo on niin korkea ja tulee jatkuvasti olemaankin hanaveden arvojen takia :o ?

Myöskin mietityttää se keskiveden kalojen valinta, kun ne hehkurasborat taitavat olla vähän liian suuhunmeneviä. Kävisikö se kääpiösuppusuu tuonne? Tai sitten vaikka sini- ja rubiinitetroja molempia, jos ei kääpiösuppusuita? Tässä kun on nyt tätä aikaa pohdiskella, ennen kuin suodatin pelaa taas ja loput kalat on saatu uusiin koteihin.
240 litrainen ikuisuusprojekti.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Suodatin ei onneksi ollutkaan rikki, se vaan on vähän hidas ja käynnistyy muutaman minuutin kuluttua virran laittamisesta.

Uusi asukas, taistelukalapoika Roni on myös kotiutunut ! On todella mageen näköinen crowntailpyrstöineen ja väreineen 8-) suunnitelmissa olis hankkia nyt sinne pohjalle monnisparvi kunhan saan hiekan vaihdettua, loistokääpiöahvenia ja keskiveteen se mysteeriparvi, mutta eiköhän se sieltä lutviudu.

Ronin lisäksi siellä on siis nyt tällä hetkellä 1 neontetra (luovutetaan uuteen kotiin) ja 1 intiaaninsulka (mahdollisesti jää ja hankitaan parvi, tai sitten ei) ja partis.
240 litrainen ikuisuusprojekti.
SiMes
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:24, 26.03.2014
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja SiMes »

Mulle kotiutui myös tänään punainen taisto poika "Körmy". Seuranaan 15 päinen inkkariparvi ja kuusi piikkisilmää sekä kirsikkasukarapuja. Käy kivasti yksiin inkkarien punaisen pyrstön ja sukasien kanssa. Piikkisilmät taas sopii hauskasti inkkarien "sulkien" raidoitukseen :) Monnisia (helmi sellaisia) mietin minäkin, mutta päädyin sitten laittamaan noita piikkisilmiä lisää kun olin niitä kolme sinne jo ekoiksi asukkaiksi hommannut. Hyvin ovat esillä pitkin päivää kun muu sakki on aika rauhallista ja pohjalla muuten hiljaista.
Juwel Rio 125: Keltakääpiöahvenet, inkkarit, sitruunatetrat ja piikkisilmät
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Kääpiösuppusuu jää kans melko pieneksi eli voisko olla vaaraa päätyä sapuskaks. En oo kuullut punaisesta kääpiösupusta ( tai ehkä eri alueilla on eri värejä näistä) mut voisko kyseessä olla tulisuppusuu? Sen saatavuus taitaa olla kyllä huono ja hintakin sit sen mukainen, jos löytyy. Mites ihan suppusuu (N. beckfordi)? Varjon kirja sanois minimiakvaks 63l, mut minust ne on aika kovia suhaamaan ja käyttää kyllä tilaa. Eli voi olla et on turhankin eloisia tuon kokoiseen... Näistähän löytyy ainakin se punainen.
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Tulisuppusuuta olen miettinyt myöskin. Kääpiösuppusuun punaisesta muodosta löytyy kuvia googlesta haulla: Nannostomus marginatus red. Varjon kirjassa oli myös kuva kääpiösuppusuun "punaisesta muodosta", tiedä sitten saako tälläisiä mistään :roll:

Jotain eloa sinne olisi kiva saada, muttei tosiaan kuitenkaan mitään adhd porukkaa :mrgreen: tää keskivesi on nyt se askarruttava osuus..
240 litrainen ikuisuusprojekti.
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Tuota googlen kuvahakua kokeilinkin jo aikaisemmin ja ne mitä itse klikkailin oli kuitenkin juuri tulisuppujen kuvia [;)] Eli ne punaisimmat/värikkäimmät kuvat... Rasboroissa on kyllä monia nättejä ainakin, kannattaa vaan sinnikkäästi selailla. Suppusuut on kyllä aika adhd-tyyppejä tai ainakin omat punasuppusuut on :)
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
Bluefrog
Member
Member
Viestit: 461
Liittynyt: 15:50, 01.12.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalastoehdotuksia/suunnittelua 110 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Bluefrog »

TiinaM kirjoitti:Kääpiösuppusuu jää kans melko pieneksi eli voisko olla vaaraa päätyä sapuskaks. En oo kuullut punaisesta kääpiösupusta ( tai ehkä eri alueilla on eri värejä näistä) mut voisko kyseessä olla tulisuppusuu? Sen saatavuus taitaa olla kyllä huono ja hintakin sit sen mukainen, jos löytyy. Mites ihan suppusuu (N. beckfordi)? Varjon kirja sanois minimiakvaks 63l, mut minust ne on aika kovia suhaamaan ja käyttää kyllä tilaa. Eli voi olla et on turhankin eloisia tuon kokoiseen... Näistähän löytyy ainakin se punainen.
Ainakin loistojen kanssa on vaarassa, ja kun ottaa huomioon että olen nähnyt taisto naaraan pistelevän useamman huonekärpäsen ja se huonekärpänen on tuota kääpiösuppusuuta paksumpi..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”