Grindal-matojen viljely

Akvaariokalojen ja muiden akvaarioasukkien viljely.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Zansku »

ostin TAS huutiksen yhteydessä viljelmän Grindal-matoja ja haluaisin tehdä siitä muutaman rinnakkaisviljelmän, kun tota matoa meillä menee ihan älyttömästi. Södermalmin killityypillä oli näissä viljelmissä materiaalina jotain suunnilleen lekasoran näköistä juttua, Leventen viljelmässä on sammalta. Ensinmainittu oli siis kuiva, jälkimmäinen on tosi kostea. Sitä papanaa ei saa kuulemma kuin Saksasta enkä muista sen nimeä, joten sitä en saa mistään, ja jotenkin toi märkä sammal alustana vaikuttaa epäilyttävältä pitkällä tähtäimellä, joten mieluummin tekisin viljelmän jollain muulla materiaalilla. Mutta millä? Ehdotuksia? Voiskohan se lekasora sitten kuitenkin käydä? Vai pitäiskö sen olla jotain Manadon tyyppistä juttua?
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

aquahoito.infon "haamusta" löytyy seuraava ohje.
Viljely:

Grindal-matoja voidaan viljellä (myrkyttömässä! Esim. akvaariokäyttöön tarkoitetussa) vaahtomuovi-sienessä. Aseta vedellä kostutettu vaahtomuovinpala (kooltaan noin 10 cm) lasi- tai muovipurkkiin. Pane kasa matoja sienen pinnalle. Matojen ruokintaan on olemassa useita erilaisia ohjeita, mutta helpointa lienee lisätä purkin pohjalle pieni kasa kaurapuuroa (samaa kuin änkyrimadoille). Madot kerääntyvät syömään puuroa.
Toisaalta grindal-matoja voidaan viljellä ainan samoinkuin änkyrimatoja (ohje alempana). Grindal-madot sietävät hieman korkeampaa lämpötilaa kuin änkyrimadot (20-24°C).

Käyttö:
Matoja on helpointa ottaa puhtaina puurokasan vierestä vaikka pensselillä ja antaa suoraan kaloille.

Änkyrimadot
Änkyrimadot (Enchytraeus albidus Henle, 1837) ovat hyvin ravinnepitoisia, joten niitä sopii antaa kaloille noin kerran tai pari viikossa. Kalat saattavat lihoa liikaa, jos matoja annetaan ylen määrin. Kaloille matojen kiemurtelu on varsin vastustamaton ilmiö. Se lisää kalojen ruokahaluja varsin havaittavasti.
Änkyrimatojen viljelyyn sopii parhaiten matalahko puulaatikko, jonka pituus ja leveys voivat vaihdella, mutta korkeudeksi paras on 10 -15 cm. Laatikko on syytä peittää, jotta siihen ei pääse valoa eikä haitallisia hyönteisiä tai punkkeja. Puu on paras laatikon materiaali, koska se hengittää. Kansi on hyvä olla siksikin että se estää viljelmää kuivumasta liian nopeasti. Mullan pinnalle painetaan sopivan kokoinen lasilevy, joka on noin 3 cm lyhyempi ja kapeampi kuin laatikon sisämitta, jolloin mullan reunoille jää toista senttiä vapaaksi.

Kasvualustaksi sopii lannoittamaton kukkamulta tai puutarhamulta, jossa ei ole käsittelyaineita, kuten hyönteismyrkkyä tms. Täytä laatikosta noin kaksi kolmas-osaa mullalla, ja kastele se, mutta ei liian märäksi. Lisää mullan keskelle matoymppi, joita on saatavissa joistakin akvaariokaupoista tai joita voi kerätä itsekin edellisessä kappaleessa kerrotulla menetelmällä. Lisää vähän ruokaa kasaksi mullan pinnan keskelle ja peitä se lasilevyllä, jonka painat kiinni mullan pintaan. Laatikko on syytä sijoittaa pimeään ja viileään paikkaan noin 15 - 21°C. Matojen optimilämpötila on noin 18°C. Anna laatikon olla rauhassa muutaman päivän ajan, jolloin madot alkavat lisääntyä.

Madoille sopii ravinnoksi suolaton kaurapuuro sekä vaikkapa kostutetut kalanruokahiutaleet
http://web.archive.org/web/200801272002 ... hp#grindal
En ole itse tuota ohjetta koittanut, mutta tiesin, että tuolla aquahoidossa on noista madoista asiaa, niin kaivoin sen esille sieltä. Voisi olla hyvinkin kokeilemisen arvoinen tuo vaahtomuovi.
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Ainakaan ton vaahtomuovin kanssa ei käy toi pohjalle puurolla ruokkiminen kun haluan samanlaisen viljelmän kuin toi olemassaoleva, eli madot kerääntyy viljelmän pinnalla olevan lasi/pleksilevyn alle, josta ne on helppo sitten vaan pyyhkästä akvaan. Äärihelppo systeemi. Tai siis tohon systeemiin ei sovi se pohjalle ruokkiminen ja vaahtomuovi lienee niin tiivis, ettei ruokinta pinnalle + lasilevyllä keräily onnistu.
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Toimisikohan se sillälailla, että jos se vaahtomuovi olisikin keskikarkeaa tai karkeaa suodatinmattoa ja ruokinta olisi siihen pinnalle lasin alle. :? Onko se sammal siis akvaariosammalta vai metsäsammalta, kuulostaa nimittäin aika kiinnostavalta systeemiltä. :)
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Musta toi näyttää ihan jaavansammalelta. Tolla ihan karkeella suodatinmatolla vois toimiakin. Täytyy ehkä kokeilla :) Kiitoksia!
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja Micke »

Jos haluat tehoa viljelmään joudut käyttämään hieman aikaa viljelmän hoitoon!

Multapurkki 1-3 litraa ja sen päälle reijitetty pleksi jonka päälle ruokit.
Mitä enemmän tarviit matoja sitä enemmän sinulla pitää olla tuota pleksipinta-alaa (eli noita viljelyastioita) josta matoja keräät.

No kuitenkin multa voi olla ihan jotain "mustaa multaa" jossa ei ole lannoitteita, hieman jotain lehtiä tms. huokoista voi olla mukana.
Ei liian savipitoista missään tapauksessa, mullassa saa olla hieman hiekkaa ja pieniä kiven murujakin yms.
Multa pidetään kosteana mutta ei liian märkänä.

Pleksin merkitys... madot nousee reijistä levylle tehokkaammin kuin reijittämättömän pleksin päälle!
Reikien koko voi olla 3-8mm mutta sopivin on noin puolet madon pituudesta eli 5-6mm...
Reijistä ei saisi mennä liikaa ruokaa levyn alle. 5mm reijästä menee silleen sopivasti. Reikien väli olisi sopiva olla 2-4 kertaa madon pituus.
Tämä siksi että madot nousee reijästä ja syö sitä mukaa ruokaa kun sitä levyllä on. Mitä kauemman aikaa kuluu sitä suuremmaksi "matorinki" reijän ympärillä kasvaa mitä pidemmälle madot putsaa ruuan levyltä. Yleensä myös matomäära kasvaa kokoajan samalla. Kun ruoka loppuu tai kansi avataan "juoksee" madot mullan sekaan. Jos niitä on liikaa eikä niitä poisteta niin siitä ei seuraa hyvää! Max-tuottoisen viljelmän kanssa on oltava huoltamassa sitä vähintään joka toinen päivä. Saattaa se toimia pidempäänkin ilman huoltoa mutta tuotto kärsii rajusti kyllä ja aina se ei palaa entiselleen. Uusi viljelmä purkki kannattaa pitää aina varalla jonka voi käynnistää tarvittaessa.

Ruuvi pleksin keskellä helpottaa sen käsittelyä ettei käden ole niin kökköiset..
Lisäksi ruuvilla saadaan säädettyä helposti pieni paine pleksin ja mullan väliin jotta madot pääseen nousenaan helpommin levyn päälle.
Eli purkin kansi painaa ruuvia alaspäin sopivasti kunhan ruuvin korkeus ruuvataan sopivaksi.

Madot poistetaan levyltä kastelemalla koko levy veteen ja samalla se voidaan pestä kokonaan matojen poiston jälkeen jos "käytettyä ruokaa" on siinä paljon.
Levystä voidaan myös kerätä matoja kaatamalla/ruiskuttamalla vettä levyn reunoille ja ottaa vain osa madoista kerralla.
Kahvisihdillä voidaan seuloa matoja hieman koon mukaan ja laittaa pienet madot takaisin kasvamaan...
Madot huuhdellaan veteen ja matojen vesi vaihdetaan niin ettei ruskeaa vettä laiteta akvaarioon...
Madot voidaan kerätä vesilautaselta vaikka 20ml ruiskuun jonka kanssa niitä on erittäin helppo käsitellä. Ruiskulla on myös helppo ruokkia kaloja juuri haluamaansa kohtaan.
Varsinkin jos laittaa letkunpätkän ruiskuun niin saa madot suoraan vaikka pohjalle.
Luonnosta otettu multa kannattaa ehkä lämmittää uunissa 130 asteeseen jotta kaikki muut öttiäiset kuolee jolle halua niitä kasvatella....
Luonnolliset materiaalit pitää hieman paremmin kosteuden , kuivaminen on varmin tapa saada ötökät kuolemaan.

Leventen viljelmän etuna on ehdottomasti sen nopeus mutta multaviljelmän etuna on tuotto.

Kuvissa on grindaleita ja mukana on muutamia äkyrimatoja kun viljelmää huollettiin samoilla työkaluilla.
Näitä on ruokittu vain ja ainoastaan murennetulla kalanruualla joka kostutetaan kukka sumuttimella.
Ruuaksi kelpaa vaikka kaura jauhot, kalanruoka tai mikä vaan oikeastaan mitä ne sattuu sitten syömäänkin.
Kaurapuuroa pidän itse aivan liian aikaa vievänä ruokana madoille.
Olen itse hieman mietiskellyt että sitä vahvempaa ruokaa madoista tulee mitä vahvempaa ruokaa ne itse syö... ainaskin jollain tasolla..ehkä.
Eli sen takia olen pääasiassa syöttänyt monipuolista kalanruokaa. Tablettipurkkien pohjalta hienon pölyn, murskannut hiutaletta, tehnyt sekoituksen kalanruuasta ja clorela/spiruliina leväjauhosta yms. Kuitenkin se pelkkä kostutettu hiutale toimii hienosti.
Mitä enemmän ruokit sitä enennän sinun pitää kerätä matoja myös pois astiasta! Pieni laatikko ei kestä kuvissa olevaa matomäärää jos ne jätetään sinne muutamaksi päiväksi. Madot tulee ulos purkista ja lähtee ruuan perään parin päivän jälkeen. Kuitenkin aina ennen kuin ne on ehtinyt ottaan pakastimesta sapuskaa ja laittaan sen mikroon sulamaan niin ne on kuivanut matkalla.

Galleria:
Kuva Kuva Kuva
Kuva Kuva Kuva Kuva
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
pirjoh
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 17:10, 09.07.2012
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Grindal-matojen viljely

Viesti Kirjoittaja pirjoh »

Minä sain/ ostin eilen kirahvi1;lta Grindal-matoympin ja täältähän löytyikin oikein kuvien kanssa viimeisen päälle hyvät viljely ohjeet.
Sain toki kirahviltakin ohjeita kasvatteluun mutta täältä voi aina käydä tarkistelemassa jos unohtuu joku seikka..
Nostellaan ketjua näkyville jos sattuu nyt olemaan muitakin uusia matojen kasvattelijoita.
Nyt on ainakin tekniikka tiedossa, joka ei takaa että MINÄ siltikään saisin matoja viihtymään, aika näyttää :D
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Viljely”