Outo sairaus

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Outo sairaus

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Mulla on muuton jälkeen myllännyt akvaariossa hyvin outo sairaus. Voi olla, että osa oireista ei liity varsinaisesti juuri tähän tappavaan tautiin, mutta kerron nyt kaikki tapahtumat uuden vuoden muuton jälkeen.

Akvaariosta enempi. Allas on n. 100-litraa, vesiarvot mitattu päivittäin muuton jälkeen, niissä ei muutoksia, no2=0, no3=10-20, gh=3, kh=6, pH=6,8 ja lämpötila 22-23 astetta. Vedenvaihdot suoritan viikottain n. 30-40 litraa (seuraan nitraattiarvoa, enkä anna sen nousta yli 25) ja lisään sekä kasvilannoitetta (silloin tällöin) että vedenparannusainetta (joka vedenvaihdossa). Ensimmäiset pari päivää muuton jälkeen lisäsin myös bakteeritiivistettä. Kaloja ruokin 1-2 krt päivässä, kerran viikossa yksi paastopäivä. Nitriittiarvo ei ole noussut lainkaan muuton jälkeen, eli bakteeritoiminta pitäisi olla kunnossa. Akvaario on ollut toiminnassa elokuun lopulta lähtien ja viimeiset ostokset tein lokakuun alussa. Uusia kaloja tai kasveja en ole sittemmin lisännyt.

Suodattimena on eheimin aquaball 2210, jonka puhdistan yksi patruuna kerrallaan, n. 2 vkon välein puolessa välissä viikkoa (vedenvaihto viikonloppuisin). Ilmastin löytyy myös. Valaistuksena on yksi loisteputki, Sylvania Aquastar.

Kasveja löytyy, takalasin peittää nopeasti levittäytyvä vallisneria, juurakoiden päällä on anubias nanaa, 3 erisorttista miekkakasvia ja 2 erisorttista melalehteä. Lannoitus sekä veteen (Tropica Master Grow) että pohjalle (JBL:n 7 kugeln)

Pohjana on hienoa pyöreää soraa ja yhdessä nurkkauksessa hienoa hiekkaa. Pohjaa tonkii kierteisarmeija. Levää ei ole esiintynyt, ei samennusta, pohjasta ei nouse pahanhajuisia kuplia möyhiessä eikä pohjassa ole myöskään tummentuneita kohtia. Kerran viikossa lapon kevyesti pinnalta pois roskat, jotka eivät ole kulkeutuneet suodattimeen.

Asukkeina partamonni, 3 pandamonnista, 5 kuusiraitabarbia, 7 kulmatetraa. Kuolleita gastromyzon zebrinus (muutossa, avokki ei löytänyt allasta tyhjentäessään ko. kalaa ja oli sittemmin hautautunut hiekkaan), 1 kuusiraitabarbi (myöskin muutossa, oli kuukahtanut kuljetuksessa pussiin) ja 3 pandamonnista, 2 kuusiraitaa ja 1 kulmatetra tähän mystiseen sairauteen.

No niin, nyt oireisiin.
Aluksi muuton jälkeen sekä pandat että kuusiraidat kihnuttivat itseään pohjaan, juurakoihin ja kasveihin ja kidukset punoittivat. Tein vedenvaihdon ja lisäsin vedenparannusainetta. Tällä ei ollut vaikutusta pandojen pyörimiseen/kihnuttamiseen pohjalla eikä kuusiraitojen hinkkailuun. Ainoastaan kidusten punoitus lieveni. Ulkoisesti ei muuta muutosta. Tällä mentiin pari viikkoa. Kihnutuksen jatkuessa sain lääkettä (Bacteria Control). Lisäsin tätä ohjeen mukaan altaaseen. Kihnutus väheni huomattavasti, muttei poistunut kokonaan. Tällöin kuukahti kuusiraitabarbi. Yöllä oli henkensä heittänyt ja heti aamulla poistin raadon altaasta. Nitriittiä ei ehtinyt tulla altaaseen, tarkistin kahtena perättäisenä päivänä arvot sekä aamulla että illalla.

Pari viikkoa meni suht ok. Pientä kihnutusta oli niin kuusiraidoissa, pandoissa ja kulmatetroissa. Mitään ulkoista en nähnyt.

Sitten pandat muuttuivat apaattisiksi. Ne vaan möllöttivät paikoillaan piilossa eikä ruokakaan oikein maistunut. Muutama päivä vierähti näin, kunnes yksi pandoista oli turvonnut. Maha oli paisunut ja kylkeen oli tullut pahkura. Parissa kolmessa päivässä se turposi niin, ettei se meinannut enää pysyä pystyssä vaan vedenvirtauksesta kellahteli melkein kyljelleen. Tämän jälkeen kylkeen ilmestyi verestävä läntti (sisäinen verenvuoto) ja vuorokaudessa kala meni niin huonoon kuntoon, että päätyi leikkuulaudalle. Se yritti uida, mutta maha oli niin suuri, että se vain pyöri pinnalla. Tarkistin kalan pintapuolisesti lopetuksen jälkeen. Ulkoisesti ei ollut vaurioita, ei näkynyt pilkkuja, evät eivät olleet riekaleina, ei matoja eikä muitakaan ulkoloisia ollut silminhavaittavissa. Tästä meni muutama päivä, niin toisellakin pandalla oli samat oireet. Lopetin sen heti kun näin sen verestävän läntin kyljessä.

Sain uudet lääkkeet akvaarioon (exit ja eSHa). Aloitin lääkityksen ja jäljelle jääneet 4 pandaa alkoivat vähitellen syömään ja liikkuivat jo hieman aktiivisemmin.

Muutama päivä lääkityksen jälkeen tein normaalirutiineilla vedenvaihdon, johon lisäsin vedenparannusainetta.

Jälleen oireet ilmenivät. Yhtään ei tässä vaiheessa kuukahtanut/lopetettu. Tein vesitestit joka päivä ja seurailin arvoja, ei muutosta. Viikko meni ja taas vedenvaihto, johon vedenparannusainetta. Oireet pahenivat, yksi panda ja yksi kuusiraita rupesivat turpoamaan. Laitoin jälleen lääkityksen (exit ja eSHa) ohjeen mukaan altaaseen.

Panda meni yhtä huonoon kuntoon kuin aiemmatkin. Lopetin kalan. Kuusiraita sinnitteli pidempään, kunnes lopetin senkin. Kulmatetra turposi ja tuli verestävä läntti kylkeen, lopetin senkin. Ja nämä kaikki alkoivat oireilemaan perjantaina, kunnes tiistaihin mennessä olin lopettanut nämä 3.

Nyt on jälleen yksi panda ja yksi kulmatetra turvoksissa, vielä ei näy verestystä kyljessä.

Auttakaa mitä teen? Mikä tauti voi olla kyseessä? Kuoleeko mun kaikki kalat? Onko tähän lääkettä? Akvakaupassa olen jo monesti juossut ja sieltäkin ovat jo tukkuriakin vaivanneet moneen otteeseen.

Valitettavasti en saa nyt kuvaa tähän liitettyä, koska tosiaan ollaan muutettu eikä kukaan ole kameran piuhaa nähnyt sen koommin.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Pääsääntöisesti pelkkien ulkoisten oireiden perusteella ei diagnosia voi tehdä.
Monisa eri tyyppisissä taudeissa ulkoiset oireet ovat varsin samankaltaisia. Lisäksi kaloissa voi samanaikaisesti olla erityyppisiä tautena, kuten loiset ja bakteerit.

Varminta olisi tutkituttaa muutama kala (tai tehdä se itse mikroskoopin kanssa).
Ainakin ulkoloiset ovat helppoja tunnnistaa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Mulla ei ole mikroskooppia eikä akvakaupassakaan ole. [:I]

Ja kun ei kokemustakaan kaloista ole liiemmin kertynyt, niin en tiedä mitä edes siitä katsotaan.

Joten jos jollain tässä suht likellä on mikroskooppi ja taitoa katsoa kalojani, mieluusti kiikutan kalan/kalat tutkittavaksi.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Mikä vedenparannusaine on käytössä?
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Tetran Aquasafe. Puteli on ostettu tänä vuonna eikä ole mennyt vanhaksi.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

nepis76 kirjoitti:Joten jos jollain tässä suht likellä on mikroskooppi ja taitoa katsoa kalojani, mieluusti kiikutan kalan/kalat tutkittavaksi.
Eviralla toki olisi, loppuisi arvailu ja tulisi mielenrauha...
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Nyt sain ladattua kuvat tosta yhdestä turvonneesta pandamonnisesta. Tämä yksilö on jo lopetettu, oli ensimmäinen oireillut kalanen.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Mä niin toivon, ettei tämä olisi sitä paljon puhuttua tuberkuloosia. [:I]
Sain sovittua akvakaupan kanssa, että jos mulla on ens viikon torstaina kala, jolla on oireita, niin vien sen elävänä kauppaan ja se haetaan sieltä jatkotutkimuksiin. Toivottavasti joku noista turvonneista olisi vielä tuolloin hengissä, jotta saataisiin tutkittua, mikä niitä vaivaa.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”