Uudenvuodenlupaus

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Moron kaikki kanssaharrastajat!

Tehdäänkö sellainen uudenvuoden lupaus, että hankitaan kaikki tarvittava tavara vain kotimaisista kivijalkakaupoista. Ensisijaisesti toki suositaan kiertotaloutta ja katotaan onko toimivaa tarjolla käytettynä tai muuten tarpeettomana?

Kuten monet meistä ovat varmasti huomanneet, ovat suomalaiset kivijalkakaupat katoava luonnonvara. Mutta ne kivijalkakaupat ovat meille kuitenkin todella tärkeitä. Loputkaan jäljelle jääneistä ei kovin kauaa kestä, jos kaikki tilataan ulkomailta muutaman euron säästön takia. Lisäksi myös ympäristö kiittää kun yksittäisiä paketteja ei juoksuteta pitkin maailmaa vaan tavaraa tulee kerralla paljon.

Ymmärrän toki, jos tuotteita ei kertakaikkiaan suomesta saa. Esim. merivesiharrastajien balling tuotteita ei täällä pahemmin ole saatavilla. On kuitenkin paljon tuotteita joita tukkureilta löytyy, mutta akvaariokauppojen hyllyssä niitä ei ole. Kannattaa rohkeasti kysyä myyjiltä, onko jotain erikoisempaa tuotetta saatavilla.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja GTX »

Sattuipa sopivasti, kun juuri toissapäivänä tein tilauksen ulkomaiseen verkkokauppaan. Käyttäisin mielelläni kotimaisia kauppoja, mutta hintaero on revennyt aivan liian suureksi. Otanpa esimerkkinä vedenparannusaineen, jonka ostan 5 litran kanisterina. Minua lähinnä oleva kivijalka myy hintaan 79,00€ ja saksalainen verkkokauppa 34,58€. Suomalaisen kauppiaan hinta kyseiselle tuotteelle on siis 2,3 x kalliimpi kuin saksalaisen. Vedenparannusainetta minulla kuluu noin 11 litraa vuodessa, säästö 100€.

Kasvilannoitteet, vedenparannusaineet, ruuat ja suodatintarvikkeet ostaessani on saksalaisen verkkokaupan hinta tuottesta riippuen 30-60% kotimaista edullisempi. Vuositasolla tämä on minulle noin 180€ säästö, joten ei tätä voi vähätellä vain "muutaman euron säästöksi".

Niin, ne kovasti trendikkäät ympäristöasiat. Akvaarion pito ei ole ympäristöteko. Energiaa kuluu, hiilidioksia vapautuu, jätevesiin joutuu ravinteita ja kaloja lennätetään kaukomailta. Jos tähän on nyt pakko jotain hyvesignaloida liittyen asiaan kivijalka vs verkkokauppa, niin minä tilaan koko vuoden tarvikkeet yhdellä kertaa verkkokaupasta kotiovelle. Minun tapauksessani se on ekologisempaa, kuin ajaa autolla yli 100 km kivijalkaan, joka ei ole päivittäisten kulkureittieni varrella. Postipaketti puolestaan tulee siellä tuhansien muiden lähetysten joukossa olemassa olevalla jakeluinfralla. Yhden postipaketin ympäristövaikutus on pieni verrattuna minun kivijalkakauppareissuun.
SiriusAng
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS

Re: Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja SiriusAng »

Totta asioissa on monta puolta. Mut ennen kaikkea minusta on hienoa, että te molemmat olette kuitenkin puntaroineet vaihtoehtoja monelta kantilta ja myös ympäristön näkökulmasta. Itsellänikin asian X löytäminen alkaa nykyisin käytetyistä, laajenee sitten kotimaisiin kaupoihin, sitten eurooppaan ja sen jälkeen euroopan ulkopuolelle. :)

Itsekin tosiaaan käytän sekä ulkomaisten, että kotimaisten kauppiaiden palveluja riippuen tilanteesta. Yritän myös hieman valikoida kauppiaita, jotta tukisin mahdollisimman todennäköisesti vastuuntoisia toimijoita. Ja onneksi pääsääntöisesti voin kehua liikkeiden laatua ja asiakaspalvelua. Eli etukäteen tilaamalla/kysymällä useimpia tuotteita saa ja hintakin saattaa muuttua jos tilaa isomman erän.

Ja totta, että kivijalkaliikkeitä on jo nyt melko vähän eli riippuen missäpäin Suomea asuu ajomatkat menee pitkiksi. Toisaalta aika hyvin asioille on löytynyt kimppakyytejä tai kuriireja harrastajien verkostosta. Lisäksi ymmärrän, että suurinosa(?) tulee akvaarioharrastuksen pariin kivijalkakauppojen kautta. Joten niiden häviäminen saattaisi vähentää harrastajien määrää ja toki mitä vähemmän harrastajia sitä hankalampaa harrastaminen on. Mut ymmärrän, että uudenvuodenlupauksena tuo voi olla haastavasti toteutettavissa. Mutta jos tuota vähän laajentaa eli vaikka pyrkimykseksi suosimaan kotimaisia liikkeitä, niin silloin heidän verkkokauppansa voisivat olla hyvä kompromissi.

Mut tosiaan itsekin suosin ensisijaisesti käytettyjä tavaroita ja pyrin tarjoamaan kodin kodinvaihtajille. Erityisesti AW on ollut tosi näppärä tapa yhdistää asioita (nykyinenkin akvaario on tätä kautta löytynyt ja seuraavastakin tulossa ostoilmoitus tänne). :)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kotimaisten kivijalkaliikkeiden kilpailuttaminen kannattaa ehdottomasti. Monesti liikkeillä on laskennalliset myyntikatteet tuotteille ja hinnastohinnat voi olla kovatkin. Mutta jos tuote tilataan tukusta ja luovutetaan suoraan asiakkaalle, ei yrittäjälle synny välittämisestä juurikaan kuluja joten sitä todellista myyntikatekerrointa ei ole tarvetta käyttää. Esmes just noi 5l:n hoitoainekanisterit kuuluu harvan kaupan perusvalikoimaan. Joten jos muutenkin on valmis tilaamaan vuoden kamat kerralla, niin kannattaa kysyä siitä omasta lähikaupasta mitä siellä tulisi maksamaan. Mahdollisesti edelleen enemmän kuin euroopassa, mutta onko niin paljon enemmän, että olisi sen takia valmiina vaarantamaan koko harrastuksen jatkumisen? Kuten tuossa ylhäällä mainittiinkin, suurin osa aloittelevista tai perusharrastajista ostaa tarvikkeensa juurikin näistä kivijalkaliikkeistä. Mitä vähemmän kivijalkaliikkeitä, sen vähemmän harrastajia.

Toki myös muotitrendit vaikuttaa harrastuksen määrään. Ennenhän akvaario oli melkeen joka toisessa olohuoneessa. Nykyisin aika paljon harvemmassa. Ja se toki näkyy myös liikkeiden määrässä. Omassa kotikaupungissa taisi olla parhaimmillaan viisi pelkästään akvaariohin erikoistunutta liikettä. Sekalaiskaupat siihen sitten päälle. Tällä hetkellä siellä ei ole jäljellä kuin yksi sekalaiskauppa joka sekin niin pieni, että siellä ei ihmeellistä valikoimaa pidetä.

Mulla on ollu akvaarioita vuosien varrella vaihteleva määrä sekä suolaista että makeaa eikä kertaakaan, missään hankinnassa yksikään ulkomainen verkkokauppa ole ollut kokonaisuutena katsottuna edullisempi vaihtoehto kuin suomalainen kivijalkaliike. Toki, jos tuijottaa pelkkiä euroja, niin saksa voittaa, mutta itse tykkään maksaa hieman myös palvelusta, suomenkielisistä ohjeista ja melkeinpä reaaliaikaisesta avusta.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja GTX »

Minä en halua käyttää aikaani perustavaroiden hintojen kilpailuttamiseen erillisillä tarjouspyynnöillä. Avaan muutaman kaupan sivut, sitten ostan sieltä missä saatavuus ja hinnat ovat mieleiset. Kaksinkertainen hinta, niin kaupan sivu menee välittömästi kiinni. Kauppiaan tehtävä on hinnoitella tuotteet niin, että mielenkiintoni kaupan tarjontaan pysyy yllä. Ei toisinpäin. Minä teen verkkokaupassa kulutustavaran ostopäätöksen muutamassa sekunnissa, ostan / en osta. Ei aikomustakaan alkaa käydä kirjeenvaihtoa kalanruokapurkin hinnasta useamman tai edes yhden kauppiaan kanssa.

Kivijalkoja jää jäljelle vain muutamaan suureen kaupunkiin, muusta unelmointi ei ole realismia. Verkkokauppa keskittyy isoille kansainvälisille toimijoille, mukaan mahtunee pari suomalaista pienyrittäjää palvelemaan kotimaan markkinoita.

Palvelu - muuttuu enenevissä määrin itsepalveluksi.
Suomenkieliset ohjeet - saa verkkokaupan/valmistajan sivuilta.
Reaaliaikainen apu - verkkokaupan/valmistajan chatit ja videopuhelut, sekä käyttäjäfoorumit ja some.

Maailma muuttuu ja hyvä niin. Ennen ei kuitenkaan moni asia oikeasti ollut paremmin, vaikka usein niin muistellaan. Akvaariot ja harrastajan mahdollisuudet ovat ottaneet melkoisen loikan eteenpäin vaikkapa 1970-lukuun verrattuna. Kehitys jatkuu edelleen ja valikoima lisääntyy, mutta ostopaikat muuttuvat.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Uudenvuodenlupaus

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Voi miten mielelläni tarttuisin lupaukseen, mutta toistan ehkä jo itseäni, kun totean, että se ei näillä osto-, akva + muut elikot määrillä vain yksinkertaisesti ole mahdollista. Lisäksi meidän maantieteellinen sijainti on epäedukas tuohon ajatukseen, monella muulla myös.

Se EI kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö käyttäisi suomalaisia kivijalkaliikkeitä myös. Menee monesti 50-50. Kaikki elävä, mukaan lukien kasvit, ostan Suomesta. Valaisimet, akvat, hiekat. Lisäksi yhden purnukan tai pari pötteröä tarvitessani, en tietenkään lähde tilailemaan moista muualta. Kuukaudessa, parissa, menee yleensä Suomeen n.100e.

Olen usein miettinyt sitä, että miksi nostaa hinnat yli harrastajan sietorajan ja käännyttää jo kysyessä tuotetta kannoillaan kun monen tuotteen hinta on kaksinkertainen, joskus yli. Miksei satsata ennemmin volyymiin. Siinä kuluu vain oven saranat, saattaapa pari saada jopa töitä. Tässä tietysti tulee vastaan raja varastoinnin suhteen. Kuitenkin tehty kauppa on aina parempi kuin lompsansa muualle vienyt asiakas. Väitän, että aivan varmasti jokainen harrastaja ostaisi mieluusti Suomesta ja kävisi oikein konkreettisesti näpeissänsä valikoimaa hipeltelemässä, maksaisi VÄHÄN enemmän siitä, että palvelu on suht lähellä, mutta niin kuin täälläkin, sekä monella muulla palstalla on huomattu, paljonko rahaa valuu muualle maailmaan ihan siksi, että hinta on liian kova. Hintojen alentaminen/korotus vaikuttaa aivan varmasti myös suomalaisten akvaristien määrään, joka tarkoittaisi jälleen omistajalle euroja mutta sekin liittyy taas volyymiin.

Olisi mieluista tietää, paljonko euroja menee muualle... ja suhteessa tulisi suomalaisten kassaan lisää, kun ostot hinnoiteltaisiin alemmas ja kauppa muualle maailmaan vähenisi oleellisesti???

Eli nyt esim. tässä kuussa itselläni tulee menemään Suomeen akva-asioissa tod.näk. noin 100-150e. Saksaan lähtee 105.57e + postikulut 15.50e. Minun ei tarvitse ajaa Treelle ja takaisin, tarkoittaa -120km + siellä kiertää ehkä 2-3 eri liikettä, väh. -30km. Ei, vaan pakettini tulee kotiovelle.

Tein nyt ihan laskelman tulevasta tilauksestani Suomeen, hinnat otettu kahdesta eniten käyttämästäni kivijalkaliikkeestä ver. Saksa.

Suurin osa tuotteista on täsmälleen sama, muutamassa jouduin etsimään vastaavan.

Lopputulos:

Suomi -> 212e (tästä puuttuu vielä postikulut sekä tilaamani artemianmunat, joita en löytänyt)

Saksa -> 131e (tässä on ihan kaikki artemioineen, postikuluineen ovelle)

Joten... kirjoitat Teemu muutamasta eurosta, olen vahvasti eri mieltä, jos hinta on lähes kuukausittain kaksinkertainen Suomessa.

Todella surullista. Ajatuksena unelmalupaus.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”