kalakuolemat

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Sinulla on varmaan jotain tieteellistä tutkimusaineistoa aiheesta, kun tuollaisia kommentteja lauot? Tiedätkin varmaan, että ilmasta noin 78% on typpeä ja 21% happea ja 0,04% on hiilidioksidia. Kerroppas minulle asiaan perehtyneenä kuinka paljon näitä kaasuja on vedessä? Miellelläni haluaisin jotain todistetta siitä, että "liiallinen ilmastaminen suodatinten ja muiden härpäkkeiden kanssa" aiheuttaa jotain ongelmia.

Kysymyksiä johon haluaisin vastaukset:
  1. Kuinka paljon veteen on normaalisti liuennut happea ja typpeä? Entä kuinka paljon sitä pitää olla, että päästään tilanteeseen jossa se on kaloille vaarallista?
  2. Miten suodatin voi aiheuttaa typpi/happiongelmia kun se vettä kierrättämällä huolehtii veteen liuenneiden kaasujen jakautumisesta koko akvaarioon?
  3. Pintavirtauksen lisääminen lisää kaasujen vaihtoa. Miten pintavirtauksen lisäämisellä pääset tilanteeseen jossa akvaarioon liuenneiden kaasujen paine kohoa ympäröivän ilman painetta korkeammaksi tai vaihtoehtoisesti miten se romahduttaa lämpötilan niin nopeasti, että kaasut eivät ehdi haihtua?
Tuossa nyt muutama kysymys ainakin joihin odottaisin vastausta ennen kuin hyväksyn tuon teoriasi ilmastinten ja suodattimien vaarallisuudesta.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

huom. kirjoitin ÄLYTÖN ilmastaminen, ei normaali muutamalla laitteella tehty. halusin tällä varoittaa, koska ajattelin että helpostihan se tulee mieleen että haempa hirveästi ilmastus laitteita että saa hapen nousemaan reilusti. olen tuosta aiheesta nyt sattuneesta syystä paljon lukenut kun itsellä on ylikyllästys ongelmaa ollut. voin laittaa vaikka tähän ketjuun linkkejä kunhan kerkeän etsimään, olen niin tekniikan ihmelapsi että vaikka kuinka muka tallettelen mielenkiintoisia artikkeleja, ne häviää aina :)

ja siis normaalilla ilmastamisellahan saa kyllä noita kaasuja pois vedestä, sitä itsekin olen tässä käyttänyt apuna.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

http://pets.thenest.com/aeration-aquari ... 12060.html
http://smartkoi.com/Science/Supersatura ... ation.html
https://www.researchgate.net/publicatio ... y_Aeration
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1 ... ode=utaf20
http://nsgl.gso.uri.edu/vsgcp/vsgcpw010 ... _part9.pdf

noissa jotain aiheesta, googlettamalla löytyy lisää. asia on tosiaan itsellä nyt "pinnalla" ja tämä asia jäi noista varmaan sadoista lukemistani artikkeleista mieleen. ja tosi överiksi tuo pitää varmasti viedä tuo ilmastus että ongelmia tulee, sen mielestäni selvästi kirjoitinkin. mikään asiantuntiahan en todellakaan ole, muutama viikko sitten ei ollut haisuakaan asiasta, nyt on tullut sitten luettua paljon ja tullut huomattua että tietoa yleensäkin näistä happi asioista löytyy tosi huonosti suomenkielisiltä sivuilta.

ja asiaa ei pidä sekoittaa siihen että ilmastus ja veden kierrätys olisi pahasta, ei tietenkään, sehän on välttämätöntä. mutta mustikalla kuulosti jo vedenkierto olevan hyvällä mallilla, joten tuosta ei hapen puute varmaan johdu. toki ei varmasti ongelma jos jonkun ilmastimen vielä laittaiskin, mutta ei varmasti välttämätön. ja (tämä on sitten ihan oma mietintä, todisteita ei ole :mrgreen: ) ajattelisin niinkin että jos ajaa sitä happea tuolleen keinotekoisesti normaalisuodatuksen ja kierron lisäksi ja tuudittautuu siihen että nyt happitilanne on hyvä, ei välttämättä huomaa sitten niin helposti jos akvaariossa on joku syy miksei normaali vedenkierrätys riitä, erityisesti nyt kun sellainen syy on ollut. ettei mennä siihen että lakaistaan varsinainen ongelma maton alle ja korjataan vain seurausta.

jotenkin ajattelin omalle kohdalle tuota että altaassa olisi liian vähän happea ja en asiasta tietäisi, saattaisin hyvinkin mennä hankkimaan tuollaisen ÄLYTTÖMÄN hapetuksen :D eihän kaikki tietenkään ole yhtä hölmöjä kuin minä, mutta ajattelinpahan varoittaa varulta...

1. hapen ja typen määrä vaihtelee tietysti paljon akvaarioittain, joissain voi olla liiankin vähän ja joissain paljon. typpikaasua olisi tietysti hyvä olla mahdollisimman vähän ja happea taas kalat tarvii eli sitä pitäisi olla tarpeeksi, tämä nyt ulkomuistista, älkää lynkatko jos ei ole ihan millilleen, muistelen että monille kalalajeille 5 ml/l olisi riittävä, mielellään vähän enemmänkin,prosentteina ajatellen suosituksia on löytynyt(taas noin, kun en jaksa enää googlettaa) 85-102%. lajeittain kaloilla tuntuu näissä olevan ihan eri sietorajat (osin myös artikkeleittain, ristiriitaistakin tietoa löytyy) mutta hapen osalta vahingollisen ylityksen lukema on ollut 115%-300% lohen poikasilla oli 115% ja huippulukemat on ilmeisesti siitä kun joitain paljon kestäviä kaloja kuljetetaan niin että puhdasta happea työnnetään pussiin. typpi aiheuttaa akuutteja oireita jo 110% ,en muista mikä määrä aiheuttaa kroonisena ongelman. mutta näiden kaasujen yhteisvaikutus, happi, typpi ja muut vähäisemmät kaasut yhdessä, eli TGB (total gas pressure) on herkille kaloille vahingollinen jo 102% ja jotkin kalat voi kestää tosi isojakin lukemia , jopa 140% tuollaista lukemaa ei varmaan suodatuksella saa aikaan :D mutta varmasti tuo liika ilmastus voi olla "ratkaiseva" tekijä tuossa TGB ssä, jos kasvit jo saa ton hapen yli sadan menemään. näin minä tämän asian käsitän, en kylläkään ihan päätäni pölkylle lyö, on edelleen hieman vaikea tajuta tämän asian kokonaiskuvaa, sen verran mutkikas asia ettei tähän minun pieneen päähäni ole kaikki varmasti sisäistynyt.

2. jos sillä saa happea liukenemaan veteen, niin silloin sinne liukenee myös muita kaasuja. tämä varmaan sitten taas riippuu suodattimesta, mikä on teho ja asettelu akvaariossa. minä käsitin ainakin niin että ilmastuksen tyyppi vaikuttaa paljon, useimmissa mainittiin "pahimmaksi" vesiputoustyyppiset, jotka työntää kaasurikkaan veden pohjalle.

3. minun järjen mukaan pintavirtaus ei voi aiheuttaa ongelmia, siitähän ne kaasut pääsee paremmin uloskin, jos sitten sisäänkin :D

toivottavasti selvisin tuomioistuimesta, tarkoitus ei todellakaan taaskaan ollut kimmastuttaa ketään, tämä kirjoittamalla itsensä ilmaisu on hankalaa, kun näistä teksteistä tulee tosi pitkiä jos ihan joka asian juurta jaksaen selvittää joka haaraa myöten :)
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

näin siinä käy kun kiireessä ja väsyneenä touhuaa, unohtui siis tuo pääasia kokonaan laittamatta, luulin kirjoittaneeni sen ensimmäisenä, mutta eipä näy 8O siis tässä tapauksessahan kun pohja on ollut tukossa on tuota typpikaasua tullut jo siitä, kun pohja ja tai suodatin on tukossa, alkaa nitraatti muuttumaan takaisin nitriitiksi ja siitä typpikaasuksi.
http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... aatti.html

tämän takia se alunperin muistui mieleen että voi pahimmassa tapauksessa lisätä tuota.

eipä ole ihme että mut ymmärretään väärin jos kirjotan vain osan siitä mitä luulen kirjoittaneeni , lukijan pitäisi olla ajatusten lukija :D
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Nyt on akvaarion happi mitattu ja hyvältä näyttää :D
JBL tippatesti näytti hyvin keltaista eli vähintään 8 on happipitoisuus ja sitä tasoa sen pitääkin käsitykseni mukaan olla.
Asteikko <0.2 - 10, jossa 6-10 oli "vihreää aluetta".

Tein myös liuskatestin ja siinä kaikki myös "vihreällä alueella". Älkää naurako/ hermostuko, mutta minusta liuskatesti vaikuttaa ihan järkevältä ja ainakin suuntaa antavalta. Luulisi, että jos liuskatestin mukaan kaikki ok, niin ei ainakaan pitäisi olla mitään ihan kauheaa katastrofia päällä.

Ostin myös samaalla Easy-Life Carboa kasvien hyvinvointia lisäämään.

Eli jo nyt prkle jos ei akvaario ala olemaan tasapainossa :)

Tässä alkaa jo miettimään, että uskaltaisiko lähipäivinä hankkia uusia asukkeja.. ajettelin 2 täplämonnista ja 1 partis, koska taas on alkanut piilevää tulemaan kivien pinnalle ja partikselle olisi nyt tarvetta.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

hienoa, ei muuta kuin partiksen ostoon :D

tuosta piilevästä vielä sen verran että johtuu enimmäkseen tuoreesta akvasta, voi häipyä ihan itsestään kun tasapaino hyvä. se on ainut levä jonka kanssa (ennen tätä hetkeä, nyt kävi hetkellisesti vaikka mitä leviä) jouduin hieman pähkäilemään muutettuani tähän nykyiseen asuinpaikkaan. sitä tuli paljon ja hankin partisten lisäksi leväbarbejakin, ei auttanut. tajusin sitten mitata SIO2:n ja testi meni lähes mustaksi sekä hana että akvaario vedestä. ei muuta kun sio2 poistajaa suodattimeen ja hävisi levät hetkessä :)

liuskatestit saattaa muuten valehdella tosi paljon, sekin on tullut itsellä koettua kantapään kautta. aikaa siitä kyllä on enkä muista minkä merkkiset liuskat, onhan ne voinu tähän päivään kehittyä. mutta ph näytti 7- oli oikeasti kuusi, KH näytti neljä- oli oikeasti yksi. tuommoiset voi olla katastroofin aiheuttavia eroja... jos ei nyt suinpäin rynnistä tippatestejä ostamaan, niin vois olla ihan hyvä vaikka viedä vettä liikkeeseen testattavaksi, näkis onko lukemat yhtään samat kuin liuskoissa. samalla reissulla kun kaloja haet, testauta ihmeessä, niin onpahan varmuus että kaikki kunnossa :D
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

No niin, nyt on muuttanut partamonni akvaarioon :D
En vielä uskaltanut kahta täplämonnista sinne ottaa, katsotaan nyt ensin miten tuo kaveri selviää.

Kysyin akvaariokaupasta veden testaamista ja käyttävät samoja JBL:n liuskoja kuin minä eli se siitä veden tarkemmasta testaamisesta..
Kovasti väittivät, että nimenomaan tuo kyseinen liuskatesti on luotettava :D
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Partis (Femma) hyvissä voimissa ja ei myöskään vaikuta mitenkään sairaalta :mrgreen:
Haluaa olla imeytyneenä akvaarion sivulasiin tai nurkkaan, siellä on vähän niinkuin piilossa.

Yhden vihertabletin laitoin illalla ja yhden aamulla ja mielestäni molemmat on hävinneet. En ole nähnyt Femmaa syömässä, mutta ilmeisesti mieluummin ruokailee varsinkin alkuun sitten kun akvaarion valot ovat poissa. Laitoin tuorekurkkua varrastikkuun ja katsotaan nyt huomenna aamulla, että onko mitään hävinnyt :D

Tämlämonnisia (Itse ilkimystä = isoin monninen + kätyreitä = kolme pientä monnista) Femma ei ole lainkaan kiinnostanut ja ilmeisesti näin sen kuuluukin olla.

Akvaarion hapen katsoin tänään vielä varmuuden vuoksi ja edelleen ollaa kauniin keltaisessa.
Suodattimet uskalsin puhdistaa, kun selvästi alkoi vesi olla likaista ja nyt vesi taas kirkasta.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

hieno juttu :D

kaipa ne liuskatestit sitten on kehittynyt, kammo vähän jäänyt niistä "entisajan" liuskoista...

vaikka nuo sun suodattimet ei biologisia olekaan niin kannattais varmaan putsata ne eriaikaan. kyllä siellä joku bakteeri varmaan sinnittelee kuitenkin jos nätisti pesee ne patruunat. ois vähän pohjabakteeristolle tukea niistä.

tsemppiä femmalle!
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Suodattimet tosiaan varmaan kannattaa jatkossa puhdistaa eri päivinä.
Avasin uuden keskustelun liittyen hoitorutiineihin :D
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Olen kuullut, että partamonnit voivat muuttaa väritystään pohjan mukaan ja stressikin lisää värinvaihtoa.

Partiksemme Femma siis on nyt asunut akvaariossamme perjantaista lähtien. Eli on stressaantunut ja kotiutuminen on kesken. Eilen säikähdin todella kun näin sen loikoilevan akvaarion pohjalla ja otsassa oli jotain purertavaa, vähän niinkuin haavoja. Ja sitten tänään kun se köllötteli hetken altaan pohjalla kun vaihdoin vettä ja puhdistin pohjaa, niin koko selkä oli täynnä punertavia juovia. Pohjaväri oli aivan tumma.

Akvaarion pohja on soraa (ed. sivulla jokunen kuva) jossa on myös punertavia kiviä. Voiko olla, että kyseessä on naamioituminen pohjan väriin?

Nyt Femma on lempipaikassaan akvaarion kulmassa piilossa ja kun yritän kurkistella, niin en näe mitään punaista. Ja tänään kun oli akvaarion takaseinään liimautunut, niin en silloinkaan havainnut punaista.

Tiedän että partiksille voi stressin vuoksi tulla vaaleita laikkuja, mutta että punaisia juovia :roll:
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

voiskohan tuo olla ihan valon aiheuttama aistiharha?

tuntuu että nuo viirut olisi koko ajan näkyvissä jos olisivat todellisia. itse olen joskus katsonut takalasissa imuttamassa olevaa partista että on toiselta puolen ihan homeessa, kun kiersin toiselta puolelta katsomaan ei siinä mitään ollut, valo teki tepposet :)
eilen otin taistelukalasta kuvia ja huomasin siinäkin että näyttää eri valaistuksessa ihan eriväriselle.

olet varmaan nyt hieman herkillä kun noita kuolemia on sattunut, ja tiedän kokemuksesta että silloin näkee vielä helpommin kaikkea outoa :D
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Luultavasti valo ja mielikuvitus tosiaan vaikuttavat, mutta hengissä pysyvä uusi kala on jotenkin niin uskomatonta :mrgreen:

Nyt Femmalla selvästi havaittavissa vaaleita laikkuja eli stressiä on, niin kuin tässä vaiheessa kuuluukin olla. Enää se ei kokoaikaa ole piilossa vaan tulee pohjalle möllöttämään. Tänään monniset kieppuivat ja touhottivat sen ympärillä, mutta se vaan "leikki kuollutta".

Taitaa olla viikonloppuna edessä uusien kalojen hankinta ja kolme pandamonnista tai leopardimonnista ajattelin tuonne Itse Ilkimyksen ja kätyreiden seuraksi ottaa.
mustikka001
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 20:34, 27.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mustikka001 »

Partamonni Femma löytyi aamulla akvaarion pohjalta kuolleena :(
Illalla oli hengissä ja en havainnut käytöksessä mitään poikkeavaa.

Akvaarion vesiarvot hyvät.

Mä en käsitä 8O
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

sinuna nyt kyllä hankkisin ainakin tuon kH testin tippana, jos tuo liuska ei pidä paikkaansa ja KH liian pieni, voi happi yöllä romahtaa vaikka päivällä oiskin ok. jos kyseessä ois nitriitti tai nitraatti, tuskin ois partis joka siihen ekaksi kuolee...
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Norhie »

mustikka001 kirjoitti:Partamonni Femma löytyi aamulla akvaarion pohjalta kuolleena :(
Illalla oli hengissä ja en havainnut käytöksessä mitään poikkeavaa.

Akvaarion vesiarvot hyvät.

Mä en käsitä 8O
Vedäs yhteenveto vesiarvoista ja siitä mitä tuonne purkkiin työnnät (lannoitteet, vedenparannusaineet jne) ja mitä siellä tällä hetkellä on (koristeet, kasvit, kannot). Mukaanlukien mistä tuo sora on ja mitä nuo kivet ovat.

Muoks: Jos partiksella on hankaluuksia hapen kanssa, niin se kyllä minulla ainakin on käynyt pinnassa nappaamassa happea. Jos ei käy, niin en välttämättä happikatoa ekaksi epäilisi. Partamonnien ei pitäisi minusta olla kovin herkkiä happikadolle, kun ne voi napata happea ilmastakin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Asutko stadissa tai PKS? Jos, niin kuolleet kalat mikroskopoin mielelläni. Tosin pitää olla kuolemassa tai just kuollut. Antaa tietoa tilanteesta paljon. Muu usein arvailua.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

siis partamonnihan tarvitsee nimenomaan hapekkaan veden, monniset taas eivät ole hapenpuutteelle herkkiä.
onko nuo partikset kuolleet aina yöllä? laitatko aina kun partis ollut jotain ruokaa reilusti pimeän ajaksi? tuli nimittäin mieleen sekin että jos tulee tosi iso nitriitti piikki jos bakteeristo ei jostain syystä toimi kunnolla. mutta pidän sitä kyllä epätodennäköisenä, pitäis olla aika korkea nitriittipitoisuus että aiheuttas partikselle tukehtumisen. mutta sitä vois testata vähän silleen että mittaa nitriitin ruokinnan jälkeen, vaikka sillä liuskatestillä jos muuta ei ole, esim. vartin välein tunnin ajan. laittaa vaikka vähän normaalia enemmän ruokaa, että saa piikin näkyviin, jos sellainen tulee.
mutta vedessä tuo syy nyt varmasti jotenkin on oltava, tuskin mikään tauti tai loinen tarttuu uusiin kaloihin niin nopeasti että kuolevat 1-5 vrk sisällä tulostaan?
kalliitahan ne vähän on, mutta nyt alkaa tuohon liuskatestiin (viimeinenkin) usko loppua. jotain siellä täytyy olla... vois selvitä syy jos ois tarkemmat testit käytössä.

niin ja eihän pinnalla ole alhaaltapäin katsoessa bakteeri tai silikaatti kalvoa, harmaata tai öljymäistä?
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Norhie »

kultuaiset kirjoitti:siis partamonnihan tarvitsee nimenomaan hapekkaan veden, monniset taas eivät ole hapenpuutteelle herkkiä.
Partis tykkää virtaavasta ja hapekkaasta vedesä. Se on silti kesätävä kala. Jos partis ei käy pinnassa nappaamassa happea, niin tuskin sillä hapenpuutetta on. Ei se kala hiljaa tyydy pohjalla makaamaan, jos meinaa tukehtua. Tästä hyvä esimerkki kollegalta saatu partis, jonka kidukset oli muussia ja kävi jatkuvasti haukkomassa henkeä.

Minusta myrkytystila on todennäköisempi kuin liian vähäinen happi altaassa itsessään. Se on ihan sama kuinka paljon purkissa on happea, jos kalan veressä sitä ei ole yhtään esim. nitriittimyrkytyksen takia. Silloin kala voi maata pohjalla ja tukehtua hapenpuutteeseen. Silloin ongelma ei kuitenkaan korjaannu lisäämällä veden hapetusta, vaan korjaamalla nitriittitilanne.

Tuossa sinun hiilariesimerkissä hiilidioksidi syrjäytti hapen. Tässä altaassa ei voi olla sitä ongelmaa. Ei voi edes olla nestehiilen aiheuttamaa ongelmaa, jos sitä ei kerran käytetä. Virtauksen puolesta 160-eheimit on ok. Ne kuitenkin pyörittävät noin 500-1000l/h yhteensä jos ovat täydellä teholla ja riippuen siitä kuinka kakkasia ovat. Biologisen suodatuksen puoleen ne ovat minusta taas onnettomia tämän kokoiseen altaaseen.

Minun partikseni eivät kuolleet 180-litran kipossa edes silloin kuin siellä oli vain Biopower ja Juwelin oma pönttö pyörittämässä vettä. Jos minulla 500-1000l/h ei aiheuta hapenpuutetta partiksille, niin miksi tässä purkissa aiheuttaisi? Niin kauan kuin pintakalvo rikkoutuu veteen liukenee kyllä tarpeeksi happea.

Sen takia itse ainakin tässä tilanteessa tekisin seuraavat:
  • Mittaisin nitriitin, pH:n, GH:n ja KH:n ja ehkä jopa nitraatin ja ammoniakin tippatestillä. Jos nämä on ok, niin ongelma on muualla. Jos ei, niin Biodigestia purkkiin.
  • Poistaisin akvaariosta kaikki ylimääräiset kivet ja koristeet. Jos tämä korjaa tilanteen, niin jostain irtoaa jotain myrkyllistä. Jos ei, niin kalat pois kiposta, akvaario purkuun ja pohjasoran tilalle esim. K-raudan tai Bilteman hiekkaa.

Tuon jälkeen allas uudellen Biodigestillä käyntiin ja kunnolla Biologista suodatusta päälle. Halvemmaksi tuo tulee pitkällä tähtäimellä kuin kokeilla kalakerrallaan että kuoleeko vai eikö kuole. Selkeästihän tuossa altaassa on jotain vialla kun ei nitraatit voi olla jatkuvasti 25:ssä näin pienellä kalastolla. Toki kannattaa mitata hanavedenkin nitraattipitoisuus. Vieläpä tippatesteillä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

norhie,en epäile hapenpuutteen syyksi suodatuksen puutetta vaan sitä että jos KH ei pidäkään paikkaansa, voi PH romahtaa yöllä tosi alas ja siitä seuraa happikato. jos KH esim. on 0- 1, voi tuo PH heilua niin paljon että mennään hetkittäin jopa PH 4-5. liuskatesti näyttää kyllä hyvää lukemaa, mutta niin näytti mullakin aikoinaan liuska KH 4 ja PH 7, totuus oli KH 1 PH 6 tipoilla mitaten. hiipii epäilys onko liuskat kehittynyt sittenkään?


voi että kyllä harmittaa tosi paljon sun puolesta mustikka, ei sais kellään olla näin huono tuuri [:I]
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

mustikka001 kirjoitti:Olen kuullut, että partamonnit voivat muuttaa väritystään pohjan mukaan ja stressikin lisää värinvaihtoa.

Partiksemme Femma siis on nyt asunut akvaariossamme perjantaista lähtien. Eli on stressaantunut ja kotiutuminen on kesken. Eilen säikähdin todella kun näin sen loikoilevan akvaarion pohjalla ja otsassa oli jotain purertavaa, vähän niinkuin haavoja. Ja sitten tänään kun se köllötteli hetken altaan pohjalla kun vaihdoin vettä ja puhdistin pohjaa, niin koko selkä oli täynnä punertavia juovia. Pohjaväri oli aivan tumma.

Akvaarion pohja on soraa (ed. sivulla jokunen kuva) jossa on myös punertavia kiviä. Voiko olla, että kyseessä on naamioituminen pohjan väriin?

Nyt Femma on lempipaikassaan akvaarion kulmassa piilossa ja kun yritän kurkistella, niin en näe mitään punaista. Ja tänään kun oli akvaarion takaseinään liimautunut, niin en silloinkaan havainnut punaista.

Tiedän että partiksille voi stressin vuoksi tulla vaaleita laikkuja, mutta että punaisia juovia :roll:
Punaiset juovat ja verityyppisiä läikkiä viittaa pahaan bakteeritulehdukseen tai esim. ammoniakkimyrkytykseen. Kuitenkin tilanne on kriittinen. Toki albiinopartiksella on stressiläikkä niskassa punainen (erityisesti herralla), mutta verijuovat partiksella ovat erittäin kriittinen merkki ja usein paha yleisinfektio ja bakutulehdus siis päässyt verenkiertoon. Aeromonas - baku esim. tekee sitä.

Huono veden laatu toki taustalla tai muu stressi. Yksittäin toki noita voi tapahtua sen ihmeempää huonoa vettä, mutta jos saman tyyppistä pukkaa ja ylipäätään kaloja menee....tutkimisen aihe. Veden laatu. Ja toki baku voi jyllätä akvassa, mutta epidemia yleensä vaatii otolliset olosuhteet sille.

Kotiutatko kalat hitaasti? Miten? Ja miten ne kuljetat ja oletko hankkinut liikkeestä vai yksityiseltä? Ja mitkä ovat muiden kuolleiden kalojen oireet? Tuskin ihan ilman oireita kaikki kuolevat ovat olleet?
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Norhie »

kultuaiset kirjoitti:norhie,en epäile hapenpuutteen syyksi suodatuksen puutetta vaan sitä että jos KH ei pidäkään paikkaansa, voi PH romahtaa yöllä tosi alas ja siitä seuraa happikato. jos KH esim. on 0- 1, voi tuo PH heilua niin paljon että mennään hetkittäin jopa PH 4-5. liuskatesti näyttää kyllä hyvää lukemaa, mutta niin näytti mullakin aikoinaan liuska KH 4 ja PH 7, totuus oli KH 1 PH 6 tipoilla mitaten. hiipii epäilys onko liuskat kehittynyt sittenkään?
Minä taas epäilen ongelmaksi suodatuksen puutetta - ellei sitten tuo Fisuttaren teoria pahoista bakteereista pidä paikkaansa. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että KH liuskatesti on ihan susi. Itse tulkkasin aikoinani kanssa oman KH:n liuskatestillä vitoseksi kun oikeasti se on hädintuskin kolme. Silti minun tankit ei ainakaan ole crashanneet mihinkään edes CO2-lisän kanssa.

Toisaalta jos tuo pH6 ja KH6 pitää oikeasti paikkaansa, niin se on ihan sama mitä sinne akvaan työntää. Se kuolee hiilidioksidimyrkytykseen oli päivä tai yö. Tuo ylittää noin kuusinkertaisesti sen määrän mitä mikään kala kestää.

Siinä tapauksessa pitää miettiä minkälaista hiilihappovettä sieltä kaivosta oikein tulee. Akvaan sitä ei ainakaan voi laittaa, eli sitten pitänee siirtyä RO veteen ja GH-boosterin käyttöön. Sen takia kannattaa mitata hanavesikin. Jos ei onnistu kotikonstein, niin sitten testauttaa jossain missä saa tippatesteillä testattua.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Norhie kirjoitti:
kultuaiset kirjoitti:norhie,en epäile hapenpuutteen syyksi suodatuksen puutetta vaan sitä että jos KH ei pidäkään paikkaansa, voi PH romahtaa yöllä tosi alas ja siitä seuraa happikato. jos KH esim. on 0- 1, voi tuo PH heilua niin paljon että mennään hetkittäin jopa PH 4-5. liuskatesti näyttää kyllä hyvää lukemaa, mutta niin näytti mullakin aikoinaan liuska KH 4 ja PH 7, totuus oli KH 1 PH 6 tipoilla mitaten. hiipii epäilys onko liuskat kehittynyt sittenkään?
Minä taas epäilen ongelmaksi suodatuksen puutetta - ellei sitten tuo Fisuttaren teoria pahoista bakteereista pidä paikkaansa. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että KH liuskatesti on ihan susi. Itse tulkkasin aikoinani kanssa oman KH:n liuskatestillä vitoseksi kun oikeasti se on hädintuskin kolme. Silti minun tankit ei ainakaan ole crashanneet mihinkään edes CO2-lisän kanssa.

Toisaalta jos tuo pH6 ja KH6 pitää oikeasti paikkaansa, niin se on ihan sama mitä sinne akvaan työntää. Se kuolee hiilidioksidimyrkytykseen oli päivä tai yö. Tuo ylittää noin kuusinkertaisesti sen määrän mitä mikään kala kestää.

Siinä tapauksessa pitää miettiä minkälaista hiilihappovettä sieltä kaivosta oikein tulee. Akvaan sitä ei ainakaan voi laittaa, eli sitten pitänee siirtyä RO veteen ja GH-boosterin käyttöön. Sen takia kannattaa mitata hanavesikin. Jos ei onnistu kotikonstein, niin sitten testauttaa jossain missä saa tippatesteillä testattua.
Bakutulehdus ei sulje pois heikkoa suodatusta. Kala altistuu helposti bakutulehdukselle, olkoonpa primääriongelma lähes mikä tahaansa. Suodatuksen merkitystä ei voi kyllin korostaa ja yksi tärkeimmistä akvan perusasioista.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

kyllä, siis BIOLOGISEN suodatuksen puute voi olla syy=nitriittipiikki. mutta mekaaninen suodatus on kyllä riittävä. (noloa myöntää) mutta mulla oli aikoinaan partiksia 100 l akvassa onnettoman pienen yhden sisäsuodattimen kanssa, ei ollut mitään ongelmaa. kyllä ne siis suht pienellä suodatuksella pärjää, ja suht pienellä happimäärälläkin, mutta kestävät huonosti tosi alas meneviä happipitoisuuksia. ja tietysti nauttivat enemmän olostaan reilun hapekkaassa, en kyllä enää tuommoiseen laittais missään nimessä, ennen tietoa ei vaan ollut, niin tyhmyytttään pidin..
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

Fisuttarelta hyvä pointti tuo ammoniakkimyrkytys, onko altaasta mitattu ollenkaan ammoniakkia? kun ei varmuutta ole PH arvosta, sekin vois olla mahdollinen jos liuskat näyttääkin matalammaksi tuon PH:n. toki jos PH on matala oikeasti niin ei tietenkään sitä vaaraa.

hitsi kun tuntuu jotenkin että näyttääköhän nuo liuskat mitään oikein... ois kyllä hyvä kun ois varmat arvot, arpomiseksihan tämä muuten menee...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”