Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Perin juurin itsekkäistä syistä kokosin yhteenvedon kaikista kikkakolmosista, mitä AW:ssa on tarjottu sinileväsotaan.

Sinilevän määritelmä:
Sinivihreää niljaista haisevaa kelmumaista mömmöä, mitä ilmestyy kasveihin tai akvaarion pohjalle. Voi ilmestyä mihin altaaseen vaan, milloin vaan kaikista varotoimenpiteistä huolimatta. Ei kelpaa millekään otukselle ruuaksi vaan on päinvastoin myrkyllistä. Voi aiheuttaa myös ihmisille päänsärkyä ynnä muuta ikävää.

Valaistukseen liittyvät kikat:

Pimennyskuuri 24h – 4 vrk. Allas peitetään ympäriinsä jätesäkillä. Vedenvaihto ennen ja jälkeen operaation, ei ruokintaa pimennyksen aikana, lisäilmastus voi olla tarpeen.
Valaistuksen rajoittaminen: valoja ei saisi pitää yli 10 tuntia päällä, neljä tuntia päivässä on kasveille riittävä, mutta sinilevälle ei. Valoihin ajastimet!
Toisaalta, valotehon lisääminen voi olla avuksi, eli loisteputki vaihtoon! Ja mieluummin putkeksi päivänvalolamppu, ei ns. kasvilamppua minkä aallonpituudet saattavat innostaa leviä.

Lämpötila: yli 25 asteen lämpötila saattaa yllyttää sinilevää!

Pohjaan liittyvät kikat:


Pohja ei saisi tukkeutua!
Lisää kierteisiä myllertämään pohjaa.
Isompirakeista hiekkaa, ihan hieno hiekka ollut ongelmaista.

Vesikemiaan liittyvät:

pH ei saisi olla kovin paljon yli seiskan, emäksiset altaat alttiimpia sinilevälle.
Kasvien pitäisi kasvaa mahdollisimman tehokkaasti, joten jos kovuudet kolmosta, kovuuksien nostaminen voi olla paikallaan, koska suurin osa kasveista kasvaa tehokkaimmin yli kuutosen kovuuksilla.
Toisaalta, kova vesi saattaa myös yllyttää sinilevää!
Ylimääräinen fosfaatti ruokkii leviä, erityisesti jos vedessä ei ole nitraattia mutta sen sijaan fosfaattia löytyy. Fosfaatin määrä testattava ja valvottava.
Walstadin mukaan myös ylimääräinen rauta voi ruokkia leviä. Myös raudan määrät pitäisi mitata!
Hiilari saattaa auttaa asiassa, Easycarbosta positiivisia kokemuksia sinileväsodassa.

Lääkeaineet taisteluaseena:

Satekin Green cure-kuuri
Vetyperoksidi suoraan levääntyneisiin kasveihin.
Sentry AQ:n Mardel Maracyn (laiton Suomessa?)
antibioottilääkkeet
aktiivihiili?

Näiden jälkeen lisättävä hyviä bakuja altaaseen!

Muuta huomionarvoista:


Myös liian vähäinen nitraattitaso saattaa aiheuttaa sinileväongelman! Jos altaassa on paljon kasveja ja vähän kaloja, nitraattia voi joutua lisäämään erikseen altaaseen!

Sinilevä (joka itse asiassa on bakteeri) pystyy hyödyntämään ilmakehän typpeä, eli jos nitraattia on niukasti tai ei ollenkaan, mutta on fosforia (fosfaattia) runsaasti niin sinilevällä on tässä tilanteessa paremman kasvuedellytykset kuin kasveilla. (anniquu)

Jos nitraattia on viikko vedenvaihdon jälkeen n 20mg/l, nitraattia on taatusti riittävästi. Totuus on kuitenkin se, että kasvit tykkäävät nitrattipitoisesta vedestä enkä ainakaan itse näe tarvetta pitää sitä kovin alhaisena (10-15mg/l) juuri tästä syystä, koska tuon 20mg/l ei pitäisi vielä olla ongelma millekkään lajille jos asiat ovat muuten kunnossa. (sisso)

Jäikö jotain kikkoja huomaamatta? Olisiko mahdollista saada arvostelu vaikka asteikolla 1-10 per kikka, mitä on kokeiltu ja mikä on toiminut. Hyvä varmaan olisi myös hahmotella järjestystä eri toimenpiteille. Valaistuksen rajoittaminen on varmaan ensimmäinen keino mitä kannattaa kokeilla ja antibiootit sun muut aineet sitten asteikon toisessa päässä.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Ainoaan muistamaani sinileväesiintymään auttoi yhdistelmä:
1. Päiväpimennys (noin kello 10-15)
2. Ruokinnan vähentäminen
3. Ajan kuluminen (en enää muista, kauanko siihen meni).

Sen jälkeen seurasi muutaman päivän levätön kausi, minkä jälkeen alkoi rihmaleväinvaasio.
Rihmaleväinvaasion jälkeen seurasi roskakotiloinvaasio.
Sen korjaamiseen hankin petokotiloita, mistä seurasi petokotiloinvaasio ja roskakotiloiden häviäminen.
Tällä hetkellä on käynnissä hyvä jakso. Odotan jännityksellä seuraavaa invaastiota.
Tex
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 10:45, 23.03.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Joensuu

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Tex »

^ Heh, kuulostaa tutulta. Jos jotain positiivista voi sinilevästä sanoa, se hillitsee hyvin muiden levien leviämistä. Lisäksi se on varsin helppo imuroida pois altaasta - toisin kuin moni muu hyvin tuntemani levä. Perusongelma akvaarion tasapainon suhteen tietenkin säilyy.
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Meille tuli tuossa keväänkorvalla allas, jossa oli edellisessä kodissaan enemmän sinilevää kuin kasveja tai muuta "sisustusta". Eli hiekka, kannot, kasvit ym. oli kaikki sinilevän peitossa. Muuton yhteydessä huuhdeltiin hiekka hyvin, pestiin ja harjattiin kannot, huuhdeltiin kasvit jne. Allas kypsytettiin kokonaan uudelleen (kypsymiseen vielä meni se n. 3 viikkoa, eli ihan pitkän kaavan mukaan). kypsymisen aikana jo sinilevät tulivat takaisin. Kun kaloja lisättiin altaaseen, sinilevä jatkoi tilanvalloitusta imuroinneista ym. huolimatta. Valaistuksessa oli päivätauko, altaassa on pehmeä ja lievästi hapan vesi, lämpö tuolloin n. 26 astetta, ei hiilaria, easy carboa tms. kasveja vähintäänkin kohtuullisesti, muttei mitenkään erityisen paljon. Sinilevä yritti sitkeästi paikoitellen tulla aina uudelleen, vaikka se mekaanisesti joka kerta poistettiin. Sitten, kun altaaseen tuli nokkamonniporukka nylpyttämään pintoja, ei ole sinileväkään enää yrityksestä pidemmälle päässyt. En usko enkä väitä, että nokkikset sinilevää söisivät, mutta luulisin, että se, että ne väsymättä käyvät läpi pintoja, estää sinilevän kasvun. Tai sitten kuun asento vaan on sellainen, ettei sinilevä enää tuossa altaassa viihdy. :P
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Sillon kun meillä oli yhdessä pytyssä pahaksi yrittelevä sinileväinvaasio, siirsin leväisiä kasveja toiseen, sinilevättömään pyttyyn, jossa kasvit kasvoi hyvin. Sinilevä näivettyi pois silmien edessä parissa päivässä. Se siis ei kasva niin mitenkään kun olosuhteet ovat sitä vastaan.

Sinilevään ei taida olla antibiootin lisäksi yhtäkään kertalaakista toimivaa kikkakolmosta, vaan sen kimppuun on käytävä usealta suunnalta. Jos olisi, eiköhän se jo tiedettäisi. Pimennys on toiminut siihen yleensä hyvin, mutta sekin pitää sitten tehdä oikein. Musta toi 24h-4vrk ei riitä vaan pimennys on aina vähintään 5vrkn mittainen. Täähän on siitä pirullinen niljake, että voi ilmestyä akvaan kuin akvaan, hoidit miten vaan. Oma käsitykseni on, että ainakin mitkään muutokset balanssista saa sen valpastumaan ja vastaavasti akva joka pyörii hyvillä rutiineilla tasiaisesti, ei saa sitä hereille oikein millään. Ainahan tuo jossain uinuu. Meillä se on herännyt ruususen unestaan silloin kun akvaa on jotenkin isommin sörkitty tai tehty muutoksia hoitorutiineihin.

Musta olisi ihan kiva, että kun esitetään arvoita ravinteiden vaikutuksesta johonkin (tässä esim runsaan raudan osuus), niin mainittaisiin se määrä, minkä arvellaan olevan aiheuttava tekijä. Esim Estimative Index-menetelmällä lannoittavat pitävät akvoissaan yllä aika hirvittäviäkin ravinnemääriä ongelmitta, No, tuo alun kooste olikin vain spekulaatiota ja ympäriinsä kerättyä tietoa, joten en lähde tätä kommentoimaan sen enempää. Topic varmaan perustettiin nimenomaan asiasta keskustelua ja kokemusten jakamista varten? Musta olisi kyllä hyvä, että joku, tai jotkin, otsikot jätetäisiin stickyiksi elämään omaa elämäänsä, esim "Levät ja niistä selviäminen", niin jokainen tietäisi missä otsikossa esittää akuutit kysymyksensä ja mistä etsiä tietoa ilman että samat asiat kysytään ja selitetään miljoonasti. Tämä voisi jäädä sinilevätopiciksi?

Itse iskisin sinilevään, ja olen iskenytkin monasti, näin: Kaikki minkä saa, pois (ehkä myös käsittely vetyperoksiidilla tietyin varotoimin). Pimennys ohjeen mukaan. Sen jälkeen kaikki mahdolliset satsaukset kasvien hyvinvoinnin lisäämiseen ja kaikki ilmestyvä levä pois heti. Isoja vedenvaihtoja. Tiedän että joskus sitä vastaan taisteleminen on turhaa vaikka mitä tekisi. Moni on perustanut akvan uudestaan mutta mahtaako tämäkään aina auttaa jos olosuhteet on taas samat.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Olipa hyvä, että tuli tarkennus tuohon pimennykseen! Viimeksi tein kolmen vuorokauden pimennyksen, sillä hävisi kaikki mitä silloin oli altaassa.

Meillähän tämä alkoi tammikuussa kun aloin ensimmäistä kertaa käyttää kasvilannoitetta (pmdd) ja sitä varmaan lurahti turhan paljon [:I] . Tämmöiseen pikkupurkkiin on pirullista annostella mitään mömmöjä. Sen jälkeen sitä on ollut ajoittain, suht pieniä määriä, lähinnä pieniä laikkuja sinistä karttulehdessä, joitakin pikkuisia pohjalla ja ihan etulasissa kiinni olevan hiekan joukossa. Mitään ihmeempää katastrofia ei siis ole ollut, mutta ärsyttää nuo pienetkin pläntit. Nyt sitten ajattelin että ryhdyn järjestelmälliseen torjuntaan konsti kerrallaan. Nyt on ensimmäisenä muutettu pohjaa ilmavammaksi lisäämällä puolitoistakiloa himpun verran isompirakeista hiekkaa, täällä kun oli alunperin sellaista ihan hienonhienoa höttöä. Altaaseen myös heitetty lisää kierteisiä (35 kpl :P ), oletuksena on, että altaassa sitkeästi asustelevat petokotilot niittaavat niitä tasaiseen tahtiin. Tässä oli jo sellaisia vaiheita ettei etsimälläkään löytänyt yhtään kierteistä, joten ei mikään ihme jos tuollainen pölymäinen hiekka menee tukkoon. Ja nyt kun muistelen, niin sinilevä ilmaantui samoihin aikoihin kun bongasin altaasta ensimmäiset petokotilot. Pohjan kunnostuksen lisäksi on laitettu valaistus kuriin, kokeilen nyt jämäkkää 6 tuntia päivässä. Viimeisin vedenvaihto tapahtui lauantaina, tällä hetkellä ei sinistä vielä näkyvissä...

Mutta siis tavoitteena kokeilla yksi asia kerrallaan mikä vaikuttaa ja millä aikataululla. Tärkeintä olisi varmaan saada kasvit kasvamaan, nyt ne ovatkin olleet hyvin pirteitä. Hämmentävää kyllä, joka kerta kun olen pimentänyt altaan, kasvit ovat selvästi kasvaneet pimeyden aikana. Viimeisimmän reilun vuorokauden pimeyden aikana ruskomelalehti teki kokonaan uuden lehden. Mutta seuraavina vaiheina on altaan kovuuden nostaminen, nyt siis kolmosta, joten ei ihme jos kasvit lepäilevät. Loisteputken vaihtaminen voisi olla jees, jos vaan saisin vanhan putken irti tuosta hippula valokannesta :D . Tuntuu että se koko kansi leviä käsiin kun yrittää saada lamppua pois. Toisaalta, eipä tuolla olekaan kovin kummoisia kasveja ja kaikki tällä hetkellä tekevät jonkin verran uutta kasvua. Easycarboa joku varmaan pian ehdottaa, mutta sen kanssa olen aika arka kun tosiaan tuohon pikkualtaaseen on hankala annostella mitään. Mieluummin kaikki muut konstit ensin.

Tuo raudan vaikutus on Walstadin kirjasta. En osaa siitä tarkemmin selittää kun en ymmärrä Walstadin jutuista kuin murto-osan, mutta hän tuntuu olevan sitä mieltä, että on vaarallista käyttää mitään veteen lisättävää rautavalmistetta. Tai siis että ainut turvallinen tapa antaa kasveille rautaa on laittaa pohjaan multaa, mistä kasvit sitten kiskovat raudan. Vedessä ei saisi olla mitattavissa olevaa rautaa yhtään tai jotain siihen suuntaan. Mutta minulta tosiaan menee nuo Walstadin jutut suurimmaksi osaksi yli hilseen niin en osaa tarkemmin kuvailla mitä on sanottu 8O .

Tilaukseen lähti green cure ja fosfaattitesti, pidän sen green curen jemmassa viimeisenä keinona, onpahan sitten arsenaalia mitä käyttää jos tämä tästä yltyy vakavaksi konfliktiksi :mrgreen: .
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Sisso »

On varsin mahdollista, että muutaman päivän pimennys toimii, mutta aika monasti näkee suositeltavan tuota viittä jotta levä ymmärtää varmasti (?) akvasta häipyä.

Walstadin opit on ihan hyviä, asiat hoidetaan ilman kikkailuja tekniikalla, ja vaikken itse niin toimikaan, ajatus ravinteiden pitämisestä poissa vedestä on todella hyvä! Tää näin OTna. Jos vaan jaksaisin, lannoittaisin aina vain juurille, mutta kun noita kasveja on pytyissä ainakin tsiljuuna. Eipä luonnossakaan, siellä mistä meidän fisut siis tulee, ole vedessä tuollaisia määriä ravinteita vettä likaamassa juuri koskaan, joten eipä ihme jos asiat tahtoo joskus mennä hankaliksi!

Kiertäähän sulla, hippikala, vesi riittävästi koko akvassa? Sinilevä rrrrakastaa tyveniä paikkoja! En tarkoita mitään puhuria vaan ihan sitä, että voit nähdä kasvien, myös matalien, keinahtelevan hiukan virtauksessa. Meillä ei tällä hetkellä ole viimeisimmässä sinileväpytyssä muualla enää levää, mutta sitä näkyy hiljaksiin muodostuvan vain sisäsuodattimen päälle vesirajaan, varmaan se paikka missä vedenkierto on huonoin koko akvassa!
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Ou jea, kolmas päivä edellisen pimennyksen lopettamisesta ja vedenvaihdosta. Ystävämme sinilevä ilmestyi karttulehden lehtiin. Eli ilmeisesti valaistuksen vähentäminen kuuteen tuntiin päivässä ei ainakaan ole tehonnut. No, postissa tuli juuri pillisuodatin, kun vielä saan lähipäivinä ilmapumpun niin saan fiksattua suodatusta. Tuossahan on Eheim pick-up 2006 (muistaakseni) missä on tehot 150 litraa tunnissa. Taistollehan tuo on melkoinen puhuri, mutta nyt kun sain tuon pillisuodattimen, voin kokeilla laittaa Eheimin eri asentoon ja antaa tuon L-60:n huolehtia pinnan liikkeestä. Tarkoitus olisi siirtyä pelkkään ilmapumppusuodatinviritykseen jos vaan lupaukset hiljaisuudesta jne pitävät paikkansa. Tuo akvaariopaketin mukana tullut roottori on niin hurja, että välillä koko allas tärisee...

Testasin myös fosfaatin, ei löytynyt mitään. Samassa paketissa tuli myös se green cure-pullo, saa nähdä missä vaiheessa menee hermo ja otan sen käyttöön :roll: .

Tykkään itsekin tuosta Walstadista, kirja on vaan sen verran hifisti kirjoitettu ettei tämmöinen ihmistieteilijä ymmärrä ihan joka taulukkoa ja graafia. Mutta kerrankin asiat perustellaan kunnolla, tutkimukseen pohjautuen eikä millä tahansa mutu-tiedolla! Seuraavan altaan kokeilen varmasti perustaa Walstadin opeilla.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Eilen hyökättiin uusilla aineilla. Reilun viikon aikana tilanne ollut se, että karttulehden lehtiin ilmestyy pieniä sinileväpilkkuja, jotka kuitenkin häviävät aina päivän aikana ja ilmestyvät eri kohtiin seuraavana päivänä. Tällä hetkellä myös etulasin edustalla paksuimmassa kohdassa hiekkaa hieman sinistä. Eiliset vesiarvot ennen vedenvaihtoa pH 6,5-7, nitraatti 12,5, nitriitti 0,05, ammoniakki 0, gh 3 ja kh 2. Lisätty vedenvaihdon yhteydessä vajaa puoli teelusikallista kipsiä ja soodaa, nyt mitattuna pH 7,gh 4 ja kh edelleen 2. Sooda on kyllä vanhentunutta, mutta ei kai se nyt sentään vaikuta... 8O Mutta tosiaan aika varovaiset lisäykset noita jauheita, laitetaan ensi viikolla sitten vähän reippaammin. Kasveista otettu eilen tilannekuvat niin pystyy ehkä jotenkin mittaamaan muutosta.

Ja tarkistettu tosiaan pohjan virtaus, kyllä siellä vesi liikkuu, huomaa selvästi lähellä pohjaa olevista kasvinosista.

Sitä tässä vaan mietin, että kun niin monissa sinilevätopiikeissa ihmiset ovat hävittäneet levääntyneitä kasvejaan, niin onko niin, että kerran levääntynyt kasvi ei toivu kunnolla vaan alkaa aina myöhemminkin kerätä helpommin uutta levää, vai niin, että levä ylipäänsä iskee sellaisiin kasveihin, jotka eivät tosiasiassa altaassa viihdy, joten ne siksi kannattaa hävittää ja vaihtaa muihin? Tuo karttulehtihän on siitä ongelmallinen, että se varsin herkästi alkaa pudottamaan alimpia lehtiään, joten sikäli se on hyvä kohde kaikenlaisille hyökkääjille. Toisaalta nyt se uudessa paikassa altaan takaosassa tekee selvästi enemmän uutta kasvua kuin ennen, eli ihan heti en olisi sitä hävittämässä.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Kyllä tuo kovetus vaan tuntuu olevan mainio juttu, tällä hetkellä gh 5 ja kh 3 ja jo nyt ero kasveissa näkyy selvästi. Karttulehti tekee uutta, pidempi lehtistä kasvua, parin haituvan varassa sinnitellyt hapsuruoho tehnyt uutta kasvua useamman sentin, uudet rusomelalehdet lehdet pidempiä kuin aiemmat ja jaavansaniainenkin on terhakoitunut. Mitään lannoitusta ei ole edelleenkään lisätty mutta jo muutama aste enempi kovuutta sai silminnähtävän eron kasveihin.

Päävihulainenkin on pysytellyt muutaman pilkun kokoisissa paloissa. Jännä kyllä, ainakaan sinilevä ei näytä suosivan kasvien heikkokuntoisia osia. Jos sitä näkyy, sitä näkyy yhtä hyvin karttulehden uusilla, terveillä lehdillä kuin vähän vanhemmillakin. Jotain häikkää tuolla kyllä on, nitriitti on sitkeästi 0,05 tuntumassa vaikka mitä tekisi. Torstaina lisäsin bakuja suodattimeen, tänään vaihdoin taas puolitoista sangollista vettä. Suodattimen siirsin nyt toiselle nurkalle ja laitoin suht voimakkaan virtauksen, joten jospa tuo tuosta asettuisi.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Tempera
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 13:40, 05.12.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Tempera »

Itselleni tuli myös edellisen omistajan jäljiltä akvaarioon sinileväinvaasio melko pian akvaarion pystyttämisen jälkeen. Pimennykset ja muut peruskikat kokeiltiin, mutta lopulta löytyi Turun eräästä kivijalkaliikkeestä Easy Life Blue Exitiä. Sillä lähti, eikä ole sen koommin tullut takaisin. Hieman hirvitti kyllä pistää bakteerintappoainetta akvaarioon, mutta kalat ja kotilot selvisivät ongelmitta. Samoin kasvit. Ohjeessa suositellaan aina vedenvaihdon yhteydessä laittamaan pieni määrä Blue Exitiä akvaarioon, mutta en ole tätä tehnyt puoleen vuoteen ja sinilevä on pysynyt poissa... Ja nyt koputetaan puuta. [;)]
200 ja 100 litran kalasopat sekä 40 litran omppuvaario piristävät päivää opintojen raastaessa hermoja.
Onnimanni
Junior Member
Junior Member
Viestit: 223
Liittynyt: 20:21, 10.10.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Onnimanni »

Sinilevää oli täälläkin, pieniä täpliä hiekassa. Oli hitaasti mutta varmasti leviämässä. Lyhensin valoaikaa 8 tuntiin, pihistelin ruokinnassa ja tein etuajassa vedenvaihdon. Valutin uudet vedet maatuneen suoturpeen läpi (heh, tuli ruskeaa kuin lampivesi, pH alle 7) ja nakkasin amareissa pari kourallista samaista TODELLA hapanta turvetta altaassa olevaan keraamiseen luolaan (musta nailonsukka ois kyllä tyylikkäämpi kuin tuo mummoruskea joka pilkottaa luolasta :mrgreen: ). pH putosi kerrankin kunnolla pari kymmenystä vähän yli seiskaan ja vóila, sinileväpläntit hävisivät seuraavana yönä! Turve on mahtava aine! :) Sillä on tutkitusti pöpöjä tappava vaikutus ja varmaan pH:n pudotuskin tekee asiaa. Huomenna tulee Easy-Lifen Blue Exit -myrkkypullo nettikaupasta, eipä taida tarvita korkata ainakaan toistaiseksi. :) Lehtikalatyttö aloitti heti kutupuuhat turvevedessä. :D Kaikki kalat ei taida tykätä turvelisäyksestä mutta onneksi nämä fanittavat aivan kympillä.
"What did the boy octopus say to the girl octopus? -I want to hold your hand hand hand hand hand hand hand hand."
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 09:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Kalaxy »

hippikala kirjoitti:Sitä tässä vaan mietin, että kun niin monissa sinilevätopiikeissa ihmiset ovat hävittäneet levääntyneitä kasvejaan, niin onko niin, että kerran levääntynyt kasvi ei toivu kunnolla vaan alkaa aina myöhemminkin kerätä helpommin uutta levää, vai niin, että levä ylipäänsä iskee sellaisiin kasveihin, jotka eivät tosiasiassa altaassa viihdy, joten ne siksi kannattaa hävittää ja vaihtaa muihin?
Laitan tähän lyhyesti oman selvitymistarinani.
Tein neljän vuorokauden täyspimennyksen huhtikuun puolivälissä 63-litraiselle. Poistettuani mustan jätesäkin akvaario sai olla vielä ilman omaa valaistusta pari vuorokautta. Jo kalojen takia en halunut räväyttää heti täysvalaistusta päälle. Aloitin kuitenkin niiden ruokkimisen varovaisesti tässä hämärävaiheessa. Oli aika ihmeellistä nähdä levätön akvaario kun sitten laitoin loppuviikosta valot. Levästä kärsineet vallisneriantyngätkin näyttivät lähes uudestisyntyneiltä. Leväisiä kasveja karsimalla en ole saanut kasveja toipumaan, sukupuuttoon olisin ne joutunut karsimaan. Sitäkin on kokeiltu. Vallisneriat näyttävät nyt elpymisen merkkejä, pieniä alkuja pukkaa raikkaan vihreinä muutamasta kohdasta. Eikä "vieläkään" :mrgreen: levää ilmestynyt! Joudunkohan jo ensi viikolla kertomaan takapakista :roll: .
Ennen pimennystä imin letkulla levälänttejä hiekan pinnalta ja kasveista, puhdistin suodattimen, varmistin pintaveden kierron ja vaihdoin jonkin verran vettä. Ilmankierron varmistamiseksi tein ilmareijät jätesäkkiin niihin kohtiin, joissa kansilaseissakin on aukot.
En ole pystynyt analysoimaan syytä levän ilmaantumiselle. Sitä tuli jo ensimmäiseen pikkupurkkiini ja jatkoi oloaan tässä vähän suuremmassa pikkupurkissa.
.
hippikala kirjoitti:Olisiko mahdollista saada arvostelu vaikka asteikolla 1-10 per kikka, mitä on kokeiltu ja mikä on toiminut.
Pimennykselle 10 täältä.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Sieltä täältä vuosien varrella koottuja näkökulmia sinilevään.
- Sinilevä viihtyy seisovassa vähähappisessa vedessä. Syanobakteerit eivät tuota levien tapaan antioksidantteja jotka suojaavat solua hanakasti reagoivien happiyhdisteiden aiheuttamalta vahingolta. Hyvä veden kierto edesauttaa veden pysymistä hapekkaana.
- Nitrifikaatio on happea kuluttava prosessi, eli kuonat pois altaasta ja suodattimesta.
- Syanobakteerit tarvitsevat myös fosfaatteja ja kaliumia, eli näiden määrän kontrollointi voi auttaa hävityksessä. Tämä voi tosin aiheuttaa pulmia kasveille.
- Bakteereita tappavat lääkkeet eivät oli kovin valikoivia, eli myös hyvät bakteerikannat vahingoittuvat.

Vaikea tietää mikä lopulta omaan akvaan tepsii. Onnea sotaan.
Home is the place where I keep my planted tanks.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

noista mahdollisista syistä edellämainittujen lisäksi tulisi mieleen myös mahdollinen nitraatin nollille meno. muistelen että olet aiemmin maininnut että asut erittäin puhtaan veden alueella, joten hanavedessä ei varmaan nitraattia ole. lisäksi jos et käytä nitraatti lannoitusta ja kalasto kevyehkö ja vedenvaihdot säännöllisiä, voi nitraatti mennä vedenvaihdon jälkeen hetkeksi nollille ja aiheuttaa sinilevän.

ja jos sinulla vielä on vallisneriaa, se on aivan mahdoton nitraattisyöppö :D muistelen jostain lukeneeni että sen kasvu on huipussaan vasta kun nitraatit on lähellä sataa. minkähänlainen sen kasvu semmoisessa onkaan kun kympin nitraateillakin kasvaa kuin rutto :D

lisäksi sinilevää voi aiheuttaa myös väärä nitraatin ja fosfaatin suhde.http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... suhde.html terveessä kasvillisessa hyvinhoidetussa akvassa helposti tuo fosfaatti pääsee liian suureen osuuteen nitraattiin nähden.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 09:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Kalaxy »

Alhaista nitraattia olen alkanut itsekin epäillä. Mittasin sen pari päivää sitten ja näytti JBL:n testillä 5-10. Nollamittauksia en ole huomanut, mutta pienempiä vedenvaihtoja on ollut aika tiuhaan etenkin alkuvuodesta, kun imuroin roskakotiloita pois lähes päivittäin. Siinä meni nekin nitraattitehtaat :mrgreen: . Nyt päätinkin hillitä vähän näitä vedenvaihtoja. Edellisessä pikkupurkissa vallut kasvoivat tarpeeksi hyvin, selvä stoppi tuli tähän uuteen siirryttäessä. Sinilevää oli myös siinä pienemmässä purkissa, kuten jo taisin mainita aikaisemmin. Olisi pitänyt jo silloin tehdä pimennys, mutta en ollut silloin vielä akvaarioharrrastajana "tässä kehitysvaiheessa". Fosfaattitestiä ei ole.

Hanavetemme on sikäli hyvää, että se on pohjavettä eikä puhdistettua pintavettä, kuten esim. Helsingissä taitaa olla. Siksi siihen ei lisätä vesilaitoksella klooriakaan. Muusta puhtaudesta/paremmuudesta en ole ihan vakuuttunut... Sain vesilaitokselta kopion laajemmasta testiraportista, jossa on piiiitkät listat mm. erilaisista maatalouden käyttämistä torjunta-aineista, joiden pitoisuudet testataan varmasti Suomen kaikilla vedenottamoilla säännöllisesti esim. kerran vuodessa. Ei ne ihan nollatuloksia olleet, mutta ei yli sallitunkaan. Nitraattiakin oli pieni määrä, mutta en nyt muista ihan tarkkaa lukemaa.
Kiitos kommentista!
Ilmoitinkin jo kaloille, että nyt puhtaustaso laskee teidän purkissa :mrgreen: .
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 09:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Kalaxy »

Sinilevää alkoi taas ilmestyä ja kerron, miten sain sen tällä kertaa kuriin. En tehnyt täyspimennystä jätesäkillä vaan jätin vain akvaarion ilman valoja muutamaksi päiväksi. Syy oli se, että yksi kala näytti olevan pian elämänsä päässä ja oli helpompaa tarkkailla sen tilannetta. En viitsinyt lopettaa, koska se kuitenkin yritti osallistua ruokailuunkin. Ruokin kalat normaalisti näiden päivien aikana, ruokailun ajaksi saatoimme laittaa hetkeksi valonkin. Tehosi odotettua paljon paremmin, suorastaan yllätys. Nyt viritänkin valaisimeen ajastimen, johon säädän muutaman tunnin valottoman ajan keskipäivälle. Sitten taas seurataan, miten tämä valaistustauko vaikuttaa. Nitraattitasoa olen saanut alkuvuodesta nostettua, silloin se saattoi mennä liian alas runsaampien vedenvaihtojen takia kotiloita imuroidessa. On tämä sellaista säätämistä :mrgreen: .
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: Sodanjulistus syanobakteerille eli sinilevälle!

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

Nitraattipitoinen kasvilannoite tehosi meillä; ei oo sen jälkeen levää näkynyt. Vedenhoitoaineista Prime ei käy jos on sinilevää- poistaa nitraattia, vaihdoin kevyempään. Ja kaasuhiilari. Ei oo vaiva uusinut *koputtaa puuta*
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”