Mysteerisiä ongelmia platyillä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

Melkein kaikilla platyillä ja miljoonakaloilla punoittavat kidukset ja jos kuolo korjaa niin ennen sitä evät menävät suppuun ja makoilevat pohjalla paikoillaan. Kuolo korjaa yleensä vuorokaudessa jos ei sitä ennen ole ehditty nitistää. Siinä oli sitten ainoat oireet, ei hankailua tai mitään syöpymisiä, valkoisia pilkkuja tai mitään. Kalat ovat muuten normaaleja ja virkeitä ennen kuolemaa, ainoastaan oireena punoittavat kidukset.
Allas on 240 litranen, asukkeina platyjä, miljoonakaloja, jokunen omenakotilo (omenakotilot olivat apaattisia siirsin melkein kaikki isompaan akvaarion, jäljelle jääneillä edelleen jotain ongelmia), ihan rutosti vihersukia ja tulisukia ja partamonni millä ei mitään oireita ole.
Suodattimena ulkosuodatin Fluval 305 mihin vaihdettu massat kesän aikana, oireita oli ennen sitä. Tankkiin tumpattu myös ilmastuskivi koska epäilin syyksi myös ammoniakkimyrkytystä. Vettä vaihdan n. puolet kerran viikossa ja lisään silloin kipsiä (ostan seuran katta, muutkin käyttävät eikä ongelmia) ja ruokasoodaa että kovuus ja ph pysyvät halutuissa arvoissa.
Arvot tällä hetkellä ph 6,8-7 (olin jokusen vedenvaihdon ilman ruokasooda koska epäilin että siinä oli jotain vikaa mikä sairastuttaisi kalat, ei ollut vaikutusta), kh 3, no2 0, no3 10-25, gh 10-16. Vesiarvot testattu sekä liuskatestillä ja tippatestillä ja suht samaa näyttävät. Vesijohtovedenki testasin, en muista nyt arvoja mutta ei ollut mitään erikoista ja samasta kraanasta vesi menee tuohon isompaanki tankkiin missä ei ole mitään ongelmaa.
Hiekka pohja, bilteman hiekkaa jossa kierteisiä (pöyhin hiekkaa välillä vedenvaidon yhteydessä). Paljon kasveja enkä lannoita koska kasvavat ilmankin niin hyvin. Sisustuksena joitain kiviä (osa luonnosta kerättyjä, osa ns. sisutuskiviä), jokunen kanto ja savinen kukkaruukku. Olen käyttänyt kaikki somisteet partiksen asuinkantoa lukuunottamatta ylhäällä akvaariosta josko niistä jotain myrkkyä irtoaisi mutta ei mitään vaikutusta. Levää ei oikeastaa ole, välillä tulee laseihin vähän jotaki karstaa mikä minusta on ihan normaalia.
Semmosia mahdollisuuksia olen miettinyt kuin ammoniakkimyrkytys, kupari, kidusloiset ja jokin myrkytys. Kupari ja ammoniakki ei oikein toimi koska sukaravut lisääntyvät kuin kanit ja voivat hyvin. Kidusloisistaki kuvittelis löytyvät muutaki merkkiä ku punottavat kidukset (en ala turhaa lääkitsemään jo pelkästään sukarapujen takia) ja jos joku myrkyttää omput, platyt ja miljoonakalat niin eihän ne sukaravutkaan kovin hyvässä hapessa silloin ole.
Onko kellään yhtään mitään ideaa mitä pitäisi tehdä, poistaa, olla tekemättä, mikä vikana? Tätä ongelmaa on pohdittu useammanki ihmisen kanssa.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Miten gh voi vaihdella noin paljon? Voisiko kalat oireilla sitä, että kovuus vaihtelee? tai ph?

Ei mulla sinänsä mitään inputtia asiaan ole, mutta koska itelläkin on toinen akva kovetettu hohtiksille, jään mielenkiinnosta seuraamaan ketjua. Toivottavasti ongelma selviää!

Sitä mietin, että jos kyseessä olisi joku hapettumis/happiongema (noiden verestävien kidusten perusteella?) niin auttaisiko kalojen oloa, jos veteen lisäisi suolaa?
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

Olen kattonu arvot sekä tippatestillä ja liuskatestillä ja siksi tuossa gh:ssä on niin iso heitto. Merisuolaakin olen kokeillut mutta en ihan sitä kovinta kuuria koska omput eivät siitä oikein tykkää.
Mieluustin otan vastaan ideoita ja ajatuksia.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
cercer
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 01:54, 16.04.2011
Akvaarioseurat: TAS

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja cercer »

Klooria vedessä? Jota ei vedenparannusaine sido? Niissä on tosiaan eroja vaikka jokainen itsestään liikoja lupailee. Kauanko pystyssä ollut allas, kauanko kalat olleet? Kipsimerkkiä ei ole myöskään vaihdettu ennen ongelmien alkamista?

Mikroskooppitutkimus kertoisi paljon.

edit. Tulipa vielä mieleen että ottaisin kyllä kaikki koristekivet, luonnonkivet, savihommat ja härpäkkeet pois sieltä. Kunnollinen parin kuukauden kokeilu, runsaat vedenvaihdot. Ei noista tekeleistä ikinä tiedä mitä niistä lähtee vaikkei muille ongelmia tulisikaan. Meillähän kookosluola teki kamalaa rasvabakteerikalvoa (loppuen lopuksi puoli vuotta jatkuvasti silti vedessä ollessaan) ja kalaparat paastosivat kun hain syytä ruoista.
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

En käytä vedenparannusainetta. 450 litrasessa kultakala-akvaariossa ei ole mitään ongelmaa että se kloorikin tuntuu omituiselta mutta ensi viikolla jos ottain töistä JBl:n salkun ja testais (en ole ihan varma onko siinä salkussa klooria mutta perustestit ja kupari ja fosfori ainaki oli). Samalla sain kaikki kuparit tms testattua ja muutenki eri merkkiä kuin mun tippatestit niin näkee miten erilailla näyttää.
Allas on perustettu viime keväänä eikä aluksi ollut mitään ongelmia, ne alkoivat vasta loppukesästä/alkusyksystä. Ostin seuran kautta kipsiä useampaan pönttöön samalla kertaa joten ihan samasta säkistä kipsi mitä viime keväänäkin.
Olen vuorotellen repiny eri sisustusta pois akvaariosta, oli monta kuukautta saviset kukkaruukut pois ja nyt ei niitä luonnonkivä maha olla ollenkaan, koristekiviä on varmaan hiekan seassa (semmosia soikeita, littanoita ja "veden hiomia", samoja myös isommassa tankissa. Muut kannot voisin ottaa pois mutta tuolla partiksella on oma ihana koti yhdessä kannossa. En raskis sitä ottaa pois mutta se on ollut aikasemminki akvaariossa (ei mulla) joten en usko että vika piilee siinä.
Alkaa jo olemaan tämä tilanne siinä pisteessä että vois luopua kovan veden akvaariosta, tuntuu että perus pehmeän veden otukset ovat paljon helpompia. En vain voi antaa plattyjä eteenpäin koska en tiedä mistä kidusten punostus ja kuolemat johtuu enkä haluais nistää. Haluaisin silti pitää sukarapuja ja omppuja. Kultakalojen kanssa on nyt suurin osa ompuista ja niiden kuori ei ole niin sievä vaikka hieman kovetanki vettä. Uskaltaisikohan kokeilla siirtää osaa isoista platyista isompaan tankiin (kovettaa hiukan enempi vettä) jotta näkisi onko jossain sisustuksessa vika vai jokin tauti? Tietäs ainaki uskaltaako niitä antaa eteenpäin.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
heituliini
Senior Member
Senior Member
Viestit: 659
Liittynyt: 23:13, 24.09.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaenuun korpi :D

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja heituliini »

Platyt on jalostustettu sairaaksi, sanoi eräs harrastaja. Se lieneekin ihan osuva ilmaus. Itselläni on 180 l platylä,allas itsessään ollut jo 3 vuotta käytössä, mulla vajaan puoli vuotta. Siirrettiin lennosta mulle, joten ei tullut uutta kypsytystä. Ihmeellisiä ongelmia ollut mullakin, esim. silmä menee valkoiseksi ja pullistuu - karanteeniakvaarioon ja bakteerilääkettä perään - vaiva poistuu ja sama uudestaan kohta jonkun toisen kohdalla. Itselläni platyt ovat melko herkkiä (eivät tosin vedä vertoja milliksille), kovetusainetta livahti tässä yksi lusikallinen enempi, seuraavana päivänä kaksi kuollutta platya. Vedenvaihto venähtää tai en tee 40% vaihtoa, niin jo oireillaan, jne. Ja toisaalta platyt on vielä kaikenlisäksi hyvissäkin oloissa lyhytikäisiä. Mutta kyllä vedenparannusaine lienee paikallaan altaaseen, kuin altaaseen. Kävi semmoinenkin ongelma mielessä, että johtuisko ruoasta? Oli mikä oli, toivon hartaasti, että saat avun asiaan!
On ne vaan niiiiiiiiin ihania :)
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

Mulla kaikki platyt ovat harrastajalta saatuja, suurin osa kovasta vedestä ja jokunen pehmestä vedestä. Tai siis jokunen platy tuli aluksi pehmestä vedestä jota kovetin sitten asteittan vedevaihtojen yhteydessä ja sen jälkeen sain kovassa vedessä eläneitä platyjä. Sen ymmärrän etteivät kaikki pehmeän veden platyt selviytyneet mutta että samaa ongelmaa myös kovassa vedessä eläneillä. Ja miksi omputki voi huonosti? Miljoonakalat ostin kaupasta mihin luotan todella paljon ja nilläkin alkoi noin 3 päivän päästä kidukset punoittamaan. Kaikki miljoonakat ovat uroksia ja suunnittelin että kun näen eläinkaupoissa kauniita uroksia niin ostan niitä enkä aio naarata hankkia ollenkaan ettei tule mitään populaatioräjähdystä :) Sain kaverilta vanhemman Fluval 4 sisäsuodattimen, tumppasin sen tuonne pikkutankiin. En tiiä onko mitään hyötyä. Jos se keräis vaikka poikasia ja rapuja niin saa sitten putsauksen yhteydessä stressata.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
Nniina+++
Senior Member
Senior Member
Viestit: 821
Liittynyt: 14:17, 10.11.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja Nniina+++ »

Toi vedenvaihtomäärä on aika iso, tuleeko nitraattia noin paljon? Mulla ainakin millit on tykänny vähäisestä vedenvaihdosta, ehkä 10l pari kertaa vk ja allas 140 l. Ennen oli käyrää ja muuten huonovointista vaikka soodalla kh ja ph ok. Muutama vuosi sitten mulla oli millilä jossa kans minimaalinen vedenvaihto ja reilusti kasveja ja kaikki meni hyvin niinkauan kun aloin vaihtaa vettä kerran viikossa. Tiedä sitten, mites poikaset? Klooria voisi epäillä joskus, meillä just vedenvaihdon jälkeen isossa altaassa kalat oli jotenkin apeita ja liuskan kloori näytti 0,3. Millit (ja platyt kait) on nykyjään tosi herkkiksiä eli tasaiset vesiarvot aikas tärkeitä.
Lyhyt muisti takaa hyvän omantunnon
320 l NPT-allas
cercer
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 01:54, 16.04.2011
Akvaarioseurat: TAS

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja cercer »

verkku_ kirjoitti:En käytä vedenparannusainetta. 450 litrasessa kultakala-akvaariossa ei ole mitään ongelmaa että se kloorikin tuntuu omituiselta mutta ensi viikolla jos ottain töistä JBl:n salkun ja testais (en ole ihan varma onko siinä salkussa klooria***
Testaa nyt se kloori kumminkin vaikka sitten ostetulla testillä jollei muuten. Kultisaltaassa porukka voi olla sille salskeampaa joten oireita ei välttämättä tulekaan, toisaalta herkemmät eli sairausalttiimmat ovat usein varautuneempia ympäristötekijöille ja aineille. Nythän niiden elinolot ovat muuttuilleetkin kun ovat olleet vasta reilun puoli vuotta altaassasi.

FFMää voi kokeilla laittaa jos epäilyä on myrkytystyyppisestä oireilusta. Kannattanee varmistaa vielä ettei hiekassa ole tukkeumia tms. joka kyllä tuntuu utopistiselta.
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

Testaan maantaina JBL salkusta mitä löytyy ja käyn ostamassa vedenparannusainetta. Saan myös eri merkkistä kipsiä varuilta vaikken usko että siitä tämä johtuu. Nostan huomena kaikki muut somisteet paitsi tuon partiksen kodin pois. Ja ei ole mitään tukkeumia pohjassa, viimeksi mylläsin pohjaa ja siellä ei ollu edes hirveästi ryöttäsyyttä, vähän paskaa ja paljon kierteisä nousi pintaan.
Ruokana on pääasiassa tetra discus (saavat myös hiutaleita ja muutenki meillä on yleensä 3-4 eri ruokaa mitä annetaan vuorotellen). Välillä herneitä ja kurkkua.
Tällä hetkellä platyjä on melko runsaasti tankissa koska en ole voinut niitä lahjottaa minnekkään jóten vettä vaihdan noin viikon välein enkä vähempää voi vaihtaa. Melkein kaikki platyt ovat kaverilta ja oon saanu saanu suurinpiirtein ite ne pyytää. Eikä mitään ongelmaa ennen ku tulivat mulle.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1270
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Mysteerisiä ongelmia platyillä

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Miten kalat nyt voi? Minä laitoin oman platylan Easy-lifen Voogle -kuurille niin ikään epämääräisten oireiden takia. Nyt näyttää hyvältä. Testaaminen tuskin ainakaan tilannetta pahentaa, joten voisit kokeilla sitä myös! Turvallista, ei kallista, ja aine on jatkossakin ilmeisesti hyvä kaikissa stressitilanteissa vahvistamaan kaloja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”