Karanteeni altaan desifiointi?

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Bucket
Member
Member
Viestit: 289
Liittynyt: 18:28, 29.12.2005
Paikkakunta: Kristiinankaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Bucket »

Tuukkis kirjoitti:En tiedä onko karihe:lla yhtään kirjallisuutta kiekkokaloista, syytä olisi omistaa jos meinaa viljelyissä onnistua. Tässä vaan ihmettelen onko se vesi niin kallista ettei sitä allasta viitsi sen takia tyhjentää ja desinfioida vaikka sillä virkon ässällä ja miksi ihmeessä tuo jungle kaliumpermaganaatti ei kelpaa sehän on totaalisesti täällä ohitettu.
Kummallisesti koko desinfiointi on lopuksi kääntynyt pilkkutaudin hoidoksi kaliumpermaganaatti vs formaliini malakiittivihreä.
Kaliumpermanganaatti voidan käyttä kun desinfioidan :)
karihe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1532
Liittynyt: 17:08, 06.09.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja karihe »

Tuukikselle tiedoksi että kirjallisuutta löytyy jonkin verran ja rahasta ei ole kysymys vaan pelkästä laiskuudesta.
Kiekkopoikasista on kymmenen hengissä ja kasvavat hyvin tuolla takkahuoneen altaassa vanhempiensa kanssa.
Tässä kasvatusaltaassa tein kaksi tärkeää virhettä jotka on näin jälkeenpäin helppo myöntää. Ensinnäkin laitoin altaaseen pohjahiekan ja kasvillisuuden ja toiseksi en asentanut uv-valoa (laiskuuttani) vaikka olin sellaisen altaaseen hankkinutkin.

Kiekkopoikaset joutuivat lois kierteeseen jonka sain katkaistua aina lääkkeellä mutta joka uusi heti kun uudet loisen kuoriutuivat pohjahiekan tai kotiloiden joukosta. Viimeisen lääkityksen jälkeen siirsin kaikki kymmenen poikasta joissa ei näkyvää vikaa ollut eli väritys hyvä ja kiduskannet normaaleja vanhempien kanssa altaaseen jossa on tuo kyseinen uv-valo. Loput jotka näyttivät huonokuntoisilta tai joilla oli kiduskannet normaalia avonaisempia jätin kasvatus altaaseen jossa menehtyivät kolmen viikon aikana lähes kokonaan ja loput tapoin tuossa viikonlopulla kun oli selvää että niistä ei terveitä tule.

Mitä kiekkojen viljelyyn tulee niin vaikka olisi joka raamatun lukenut mitä aiheesta on kirjoitettu niin tuskin mikään olisi muuttunut. Kyllä ne parhaat opit opitaan kantapään kautta ja pyritään korjaamaan virheet seuraavan kerran.

Saatan joskus yrittää tuota viljelyä uudelleen mutta nyt pidän kyllä tovin taukoa ja katson mitä noista jäljelle jääneistä poikasista tulee.

Sen verran iloista kertomista löytyy myös vaikka ei tälle osastolle kuulukkaan, niin takkahuoneen allasta viikonlopulla puhdistaessa ja kasveja karsittua huomasin sitruunatetra parven kasvaneen kuudella reilun sentin mittaisella yksilöllä. :D
Altaat 530L+300L+250L+250L+180L+128L
Morpho
Senior Member
Senior Member
Viestit: 857
Liittynyt: 15:42, 14.09.2006

Viesti Kirjoittaja Morpho »

Tuukkis kirjoitti: miksi ihmeessä tuo jungle kaliumpermaganaatti ei kelpaa sehän on totaalisesti täällä ohitettu.
Kummallisesti koko desinfiointi on lopuksi kääntynyt pilkkutaudin hoidoksi kaliumpermaganaatti vs formaliini malakiittivihreä.
Totta kai Junglen tuote kelpaa, taitaa olla vain aika paljon kalliimpi kun desinfioidaan useita tai isoja altaita.
Kaliumpermaganaatti liuos oli vain tehottomampi loisia vastaan ja niistä aika usein altaan desinfioinnilla halutaan päästä eroon.
Kai mikä tahansa noista myrkyistä käy altaan desifiointiin, kunhan liuos on tarpeeksi vahva sitten allas kuiville tai kalat altaaseen. Parin päivän kuivilla olo pelkästään ei riitä desinfioinniksi.


Tuukkiksen poikueita olen tainnut joskus nähdä hesan seudun liikkeissä myynnissä.
Täällä kuitenkin kiekkojen viljely on useimmilla vähän hakusessa koska alta 50kpl poikueita ei kannata kasvatella eikä kiekkoja kudeteta seura-akvaariossa jo siitä syystä etteivät poikaset saa mahdollisuutta kehittyä optimaalisesti.


Tefen kiekoista kyllä ottaisin pienemmänkin kudun :D
.·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>

En luota lääkäreihin, yksikin hoiti yhdeksän vuotta saman potilaan keltatautia, kunnes huomasi että mieshän on japsi...(W.C. Fields)
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

No, tiedä kalleudesta kun 236 ml on riittoisuus 1800 litraan. Desinfiointiin ilman kaloja kannattaa varmaan laittaa koko purkillinen 900 litraan niin ei jää pöpöille mitään elossa olon mahdollisuuksia.
Kyllähän tuota kaliumpermaganaattia varmaan apteekistakin saa vaikka jalkasienen hoitoon pienessä pussukassa, ainahan voi kysyä.
Intin lasaretissa näin kun erään kaverin jalat laitettiin tähän purppuraiseen litkuun parantumaan.
Tais tuukkiksen kiekon poikasia ainakin leppävaariossa olla joskus vuosituhannen taitteessa olla ja kyllä myös komppaan tuota morphon mielipidettä että alle 50 kappaleen poikueita ei juuri kannata kasvatella, ellei sitten satu olemaan villiä laatua.
In numbers of ten the power is in one.
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Off-topic, mutta sanotaan nyt tämäkin. Oletteko varmoja että tuo ylenmääräinen desinfioiminen, UV-suodatus ja muu bakteerien tuhoaminen loppupäätään on edes eduksi niinkuin pidemmässä juoksussa? Luulisi, että steriileissä olosuhteissa kasvaneilla kiekoilla on huonompi vastustuskyky kuin normialtaassa. Sitten kun ne siirretään esimerkiksi seura-akvaarioon niin maalaisjärjellä luulisi että ne sairastuu lähes kaikkeen mahdolliseen. Eli olisiko järkevämpää yrittää saada poikueesta ulos muutama vastustuskykyinen yksilö mieluummin kuin N+1 heikkoa yksilöä.
/jari
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Minä en aikoinaan käyttänyt uv-suodatusta kun kiekonpoikasia kasvattelin ja parhaan tuloksen sai aikaan kun ahkerasti vaihtoi vettä altaasta joka päivä noin 70-80 % . Vieläkin paremmin meni kun saman teki joka aamu ja ilta. Laiskottelemalla sai aikaan vain tautisia kiekkoja mitä sai päivittäin nostella altaasta roskiin.
Tästä voimmekin päätellä että kiekkojen kasvatus ei sovi laiskalle kaverille, ilmankos suurin osa viljellyistä kiekoista tuleekin ihan muuallta kuin euroopasta.
Desinfiointi kyllä aina välillä kannattaa kun paljon kiekkoja kasvattelee.
In numbers of ten the power is in one.
Morpho
Senior Member
Senior Member
Viestit: 857
Liittynyt: 15:42, 14.09.2006

Viesti Kirjoittaja Morpho »

En käyttänyt minäkään muita apuja kuin joskus metyleenisineä kutuakvaariossa ennen kuoriutumista jolla estin mätimunien homehtumisen.

Karanteeniakvaariossa jossa on hoidettu sairaita kiekkoja desinfiointi on käytön jälkeen tarpeen.

Yleensäkin uusien kalojen tullessa karanteeniakvaarion vesi on hyvä olla alussa bakteerivapaa. Uudet kiekot ovat aina stressaatuneita tullessaan jolloin bakteerit ja sienet iskevät helpommin. UV-valolla voi tällöin ilman haitallisia kemikaaleja ja myrkkyja nopeasti tehdä steriiliä vettä. Myöhemmin bakteereita lisätään karanteeni altaaseen "rokottamalla" eli injektoidaan karanteenialtaaseen alussa pieniä määriä aikaisempien kiekkohankintojen altaasta vettä. Täten uudet kiekot saavat kehittää vastustuskykyä rauhassa pienien bakteerimäärien avustuksella.

JJVi:lle vielä että karanteenialtaassa ei tosiaan alussa saa olla paljon bakteereita, Amazon joen valtavassa vesimäärässä vesiarvot ovat ihanteelliset ja kalojen bakteerialtistus mitätön verrattuna runsaasti ruokittuun kiekkoaltaaseen jonka vesitila on hyvin rajattu.


http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/karante.php
.·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>

En luota lääkäreihin, yksikin hoiti yhdeksän vuotta saman potilaan keltatautia, kunnes huomasi että mieshän on japsi...(W.C. Fields)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”