Katastrofi

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Kisu74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 695
Liittynyt: 18:25, 01.10.2006
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Niska-Pietilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kisu74 »

Täällä oli ennen muutama pienemmäksi jalostettu miljoonakala 40l akvaariossa (kuva akvasta hauva97 allekirjoituksessa). Yksi mitä suosittelisin on hohtomiljoonakala, joka jää hyvin pieneksi kooltaan, niiitä mietin itsekin aikoinani. Ne ovat tosi kauniin värisiä ja varmasti vesiarvot saisitte rukkailtua sopivaksi niille suht vaivattomasti jopa. Monniset minäkin ottaisin tuolta akvaariosta pois.

Pieneen akvaarioon on olemassa paljonkin kivoja kaloja. Rasborat, hehkutetrat, hohtomiljoonakalat esim. ovat sellaisia joista itse aivan hyvällä omallatunnolla omaan pikkuakvaan ottaisin jotakin. Parvikoossa vain huomioi altaan koon.
_Ansku_
Member
Member
Viestit: 300
Liittynyt: 11:33, 30.06.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: SLN

Viesti Kirjoittaja _Ansku_ »

Taistelukala?
Sarianna69
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 20:44, 09.05.2007
Paikkakunta: Etelä-Lappi

Viesti Kirjoittaja Sarianna69 »

Tässäpä nyt kopieeraan itseäni tuosta toisesta aloittajan ketjusta:

------------
<"Taitaa olla käynyt niin, että olet harpannut akvan perustamis jutuissa suoraan "kohdasta 1. kohtaan 10..!"

Kypsyttämättömässä akvassa EI elä mikään; siellä ei elä kasvit eikä kalat. Jo parissa viikossa todennäköisesti suurin osa kaloistasi kuolee, ja jos tuo typenkierto ei ole lähtenyt alkujaankaan käyntiin, pysyy ongelma yllä aina vaan.. Alussa siis ennenkuin akvaario on kypsä, sinne kertyy noita jo mainittuja MYRKKYJÄ eli kloramiinia sekä nitriittiä ym. Ne siis ovat myrkkyjä.

Ehket käynyt vielä tarkkaan lukemassa niitä linkkejä joita sulle jotkut palstalaiset antoivat vinkiksi, koska edelleenkin vain halajat akvaasi uusia kaloja

Kypsytä nyt edes TUO akvasi vaikka se pieni onkin; sitten kun/jos jossain vaiheessa saat hankittua suuremman akvan, voit sieltä ottaa bakteeriympin, jolla saat sitten vaivattomasti uuden suuremman akvan kypsäksi. Jos et missään vaiheessa uutta saa, luovu kaloistasi suosiolla, mikäli sopivia vaihtoehtoja ei siihen löydy/et halua ottaa.

Tsemppiä vaan; kyllä se siitä lähtee, kunhan aloitat maltilla ja järjestelmällisesti koko homman alusta. Minäkin sain (ja saan edelleen) hyviä ja tarpeellisia neuvoja täältä, kokeneemmilta akvaristeilta .

Editeeraan; Älä vaan osta liuskatestejä..! Mulla kävi köpelösti noiden liuskojen kanssa, saattavat näyttää mitä tahansa. Ainakin pH:n näytti jatkuvasti liian alhaista lukemaa eikä GH (kokonaiskovuus) myöskään osunut läheskään kohdilleen verrattuna tippatesteihin, jotka sitten kävin mittauttamassa akvaliikkeessä.">
-------------

Tätä viestiä kompaten kysyn nyt, eikö ole parasta jättää kalaston lisäily ym. miettimättä, ENNEN kuin allas on kypsytelty?! Aikoinaan, kun hankin ensimmäisen 65 litraiseni, ja olin vasta laskenut sinne veden ja asetellut pohjasorat, tuli eräässä akvaario-foorumissa kovaa puhetta pyytäessäni neuvoja, että akva pitää AINA ENSIN kypsyttää.. No, en ollut vielä kerennyt tuota episodia edes aloittaa, mutta sain niin todella pontevaa ohjetta monelta taholta, että poistuin paikalta hetkeksi (koska hieman säikähdin tuota ryöpystystä ensin) ja kypsyttelin netistä saamillani "toisesta akvasta ymppi" -ohjeilla, eli sain sen tuttavani akvasta. Tuolloin luotin liuskoihin, mutta onni onnettomuudessa, vajaassa neljässä viikossa oli nitriitit laskeneet sekä nitraatitkin olivat kohtuullisissa lukemissa.

Pelkään vaan, että liian moni henkilö sivuuttaa neuvoista huolimatta tämän kypsyttelysäännön; kuvittelevat että se on jokin nipottajien oma systeemi, ja heittäydytään ylimielisiksi. No, hyvä, jos tämä aloittaja nyt saa akvansa kuntoon, tai mikä parempaa; saisi hankittua SUUREMMAN akvan kaloillensa :D Teitä on sentään kaksi hoitajaa sitten, joten akva ja kalat voisivat saada teiltä hyvää ja tehokasta hoitoa :D
Fransesca
Junior Member
Junior Member
Viestit: 195
Liittynyt: 19:10, 13.12.2007
Paikkakunta: Kuorevesi

Viesti Kirjoittaja Fransesca »

Menee varmaan jonkin verran ohi aiheen, mutta yritetään edes sivuta sitä..

Monen altaan kohtaloksi taitaa koitua se, että jostain kumman syystä moni liike tarjoaa uudelle akvaristille vain vähän tai ei ollenkaan neuvoja kypsytyksestä ja kauppaa pullotolkulla litkuja, joiden avulla kalat voi tuoda sisään heti seuraavana päivänä. Kieltäydyn uskomasta moiseen, mutta eräskin kauppias kehui juuri ottaneensa kalat valikoimiinsa, ja laittaneen altaisiin hanavettä ja jotain ihmeainetta. Kalat olivat yhä hengissä, mutta ne olivat saapuneetkin vasta edellispäivänä.

Onhan kalallinenkin kypsytystapa olemassa, mutta ei tuossa siitä tosiaan ole kyse! Testien ja vedenvaihtojen avulla voi ehkä välttää kalakuolemat, mutta testien sijaan myydäänkin vedenparannusainetta. Tuttavanikin (rapiat 20v ja noin 10v kokemuksella) uskoo sokeasti edelleen, että litku osaa itse määrittää altaassa vallitsevan tilanteen sopivuuden tai sopimattomuuden laadun ja sitten joko kovettaa tai pehmittää vettä tarpeen mukaan sinteille sopivaksi. 8O

Tuntuu, että joko iso osa kalakauppiaista ei itsekään tiedä kypsytyksestä mitään, tai sitten on kiire myydä. Pelottaa varmaan, että jos alkaa toppuutella innostunutta akvaristia ja kertoo, että kaloja voi ostaa vasta useammman vikon kuluttua, nämä menevätkin siihen liikkeeseen joka antaa ihmeen pullossa ja kalat heti mukaan. Näin sitä paitsi toimii varmaan uskomattoman moni asiakas, kun ihminen tahtoo olla niin kärsimätön luonteeltaan..

Panda6:lle annan pisteitä siitä, että hän on yrittänyt selvittää asioita etukäteenkin ja on kiinnostunut kalojen oikeasta hoidosta. Aqua-webbikin toimii lähteenä mainiosti kun sen kanssa oppii tulemaan toimeen, mutta itsellekin meinasi sokeus iskeä, kun tietoa on todella paljon. Ja eriäviä näkökantoja, jotka perustuvat semmoiseen taustatietoon, jota aloittelijalla ei ole, jolloin tuntuu vieläkin vaikeammalta löytää joukosta tarvitsemansa tiedonjyvänen.

Toisaalta, kaikille ei varmaan tule mieleen edes etsiä netistä tietoa, kun kerran liikkeestä ja kaverilta sai jo neuvoja. Kalojen hengenmenokin voi mennä siihen piikkiin, että ne olivat varmaan vanhoja. Jos ei tiedä, että jotain on vikana, ei tule mieleen etsiä ratkaisuakaan.
aurooora
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 16:41, 05.01.2008
Paikkakunta: pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja aurooora »

Se on ikävää kun kalat ihan tosta vaan kuolee! Mutta olen samaa mieltä kuin moni muu, hanki isompi allas,hoito helpottuu paljon! (Eläinsuojelulaki suosittaa akvaariokalojen akvaarion vähimmäis(!) kooksi 40 litraa.) Miljoonakaloilla,platyilla ja molleilla voit käyttää tätä periaatetta: 1 kalan cm=1Litra vettä. Eli jos 1 millis on aikuisena 5cm, se tarvitsee 5 litraa vettä. Näin ollen 10kpl parvi milliksiä tarvitsee vähintään 50L vettä. Lämmittimestä sen verran, että ainakin oma lämmittimemme lämmittää pari astetta lämpimämmäksi kuin pyydetään...Pyydettiin 27, niin eiköhän vesi ollut 30asteista...
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Betula
Member
Member
Viestit: 405
Liittynyt: 17:44, 25.01.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Betula »

Panda6 - kuulostaa siltä, että hyvien olojen luominen akvaariokaloille ei ole kiinni nyt vain sinusta, vaan myös siitä, mitä siskosi ja vanhempasi ajattelevat. Oletko puhunut heidän kanssaan nyt, kun itse tiedät asioista enemmän? Oletko kertonut, miten sinua harmittaa se miten kaikki meni pieleen, ja että haluaisit todella yrittää uudestaan. Joskus järkipuhe auttaa... Tässä keskustelussa sinulle on kerrottu paljon sellaista, mitä voit kertoa myös heille - tai voit antaa vanhempiesi lukea tämän keskustelun.

Jos haluat "aloittaa alusta", niin monista keskusteluista täällä löydät ohjeita akvaarion kypsytykseen. Olet saanut myös hyviä vinkkejä siihen, mihin 40-litrainen akvaario kävisi sitten kun se on kypsytetty. Tai tiedä vaikka vanhempasi alkaisivat ymmärtää, miksi vaikka 80-120-litrainen akvaario on aloittelijalle paljon helpompi hoidettava kuin ihan pieni!
"Kun kirsikkabarbit on petoja niin kuin tiikerit, niin siksi on hyvä että niillä on viidakko." (Oona 6 v)
Panda6
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 17:30, 31.12.2007

Viesti Kirjoittaja Panda6 »

Lukivat ja ymmärsivät, mutta yritämme tuolla nyt alkuun uudestaan. Sitten joskus voisimme ottaa tuon isomman altaan, mutta ei ihan vielä. :) Miten minä tuota allasta rupean kypsyttelemään, kun siellä taitaa olla jo nitriittiä? Altaassa on myöskin 2 platyä ja leopardimonninen, voinko kypsytellä leopardin ollessa akvassa, vai pitääkö se siirtää muualle "turvaan"?
"Ja nyt potuttaa.."
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Safestarttia voisit lisätä. Siinä ovat typpibakteerit valmiina, ja akvaario kypsyisi muutamassa tunnissa jo muutamaa kalaa varten. Näin siis kun akvaariossa on jo kaloja. Ammoniumin lisäystä ei oikein enää voi ajatella.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Panda6
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 17:30, 31.12.2007

Viesti Kirjoittaja Panda6 »

Okkei. Eli kauppaan ostamaan Safestarttia, ja NO2- ja NO3-testit, vai?
"Ja nyt potuttaa.."
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

NO2 suosittaisin. Tippatestejä!

Jos haluaa sijoittaa nitraattitestiin myös, mikäs siinä. Tetra ainakin toimii. Välttäisin Seraa siinä.

pH tai KH voisi ehkä olla toisena ensisijaisempi. Näitä säädellään (nostetaan) ruokasoodalla kätevästi. Kun KH nousee, nousee pH myös.

Voit harkita kovettavan aineen hankintaa myös akvaarioliikkeestä. Vettä kovettaa (GH nousee) kipsi, jota olisi fiksua olla sellaisenaan. Akvaarioliikkeissä saattaa tosin olla tarjolla vain sekä KH:ta että GH:ta nostavaa sekoitusta. (?)
Kovettaessa ei tarvitse GH testiä, kunhan oman käyttöveden kovuus on tiedossa. Annosteluohjeet kyllä löytyvät kovettaville aineille. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 16#6686416

Lue ensimmäiseltä sivulta uudestaan SafeStartista ja muista kypsytysvalmisteista sekä SafeStartin käytöstä! Ja 5 in 1 liuskatesteistä! (Ettei potuta joka käänteessä.)
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja naatti »

Onko teidän kaupassa mahdollista mitata vesiarvoja? Joillakin kaupoilla on tällainen palvelu. Silloin ei sinun tarvitsisi heti ostaa kaikkia testejä. Tietenkään tämä ei välttämättä ole paras ratkaisu pidemmän päälle.
Panda6
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 17:30, 31.12.2007

Viesti Kirjoittaja Panda6 »

Eli ainakin tuo NO2 (miten tuon 2 muuten saa tuolla tavalla alas??) ainakin.. Ja pH pitäsi saada laskettua 6,5-7, kipsilläkö onnistuu? Täällä on hanasta tulevan veden pH 8,1, muutosta pitäisi saada. Mistä tuota kipsiä saa?

Nyt nuo elossa olevat 2 platyä ja leopardi näyttävät voivan hyvin. Heti tämän "jutun" alussa platyt supistivat evänsä, mutta nyt toinen on jo "pörhistänyt" ne, näyttää hyvältä, eikös tuo viittaa jotenkin siihen, että rupeaa tuon nitriitti laskemaan?

Leopardikin on vilkas, vaikka joutuukin tällä hetkellä olemaan yksin.. :) Kalastoa muutan sitten, kun olen saanut vesiarvot ym. tasaantumaan, ja nitriitti on 0. Paljonko sen nitraatti muuten sai olla?
"Ja nyt potuttaa.."
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Muistaakseni Millia jo selosti tässä miten hanavesi todennäköisesti muuttuu akvaariossa - varsinkin kun se on kypsynyt. Ja jo hanaveden erilainen
kaasupitoisuus tekee hanaveden pH-arvosta nopeasti muuttuvan sen jälkeen kun se on laskettu putken paineesta ulos.

Vesiarvojen muuttamiset pitäisi lähteä oikeasta tarpeesta. Kalalajeilla on tyypilliset vetensä ja toisaalta jossain määrin sallitut vaihtelurajat joihin ne yleensä sopeutuvat.

Varsinainen ongelma on nitriitin esiintyminen. Nitraattia saa olla paljon, se ei ole myrkyllistä tai haitallistakaan oikeastaan.
Betula
Member
Member
Viestit: 405
Liittynyt: 17:44, 25.01.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Betula »

Kipsi ei vaikuta pH:hon, kipsi nostaa GH:ta. pH:n laskemiseen on muita keinoja. Mutta kuten 111nakin tuossa jo muistutti, niin ensin pitää katsoa, miten paljon pH laskee akvaariossasi jo muutenkin. Älä osta vielä mitään pH:n alennusaineita kaupasta!

Lue vielä tämä ketju uudestaan ja etsi kaikki neuvot ja tiedot, joita olet saanut. Kirjoita ne vaikka eri paperille, että ovat helposti löydettävissä!

Ihan rauhallisesti! Nyt on tärkeää seurata, miten nitriitti lähtee laskemaan. Eli hanki SafeStarttia ja NO2-tippatesti. Jos tippatestien ohjeet tuntuvat monimutkaisilta, tee testit alkuun vanhempiesi kanssa. (Eri testeillä on vähän erilaiset ohjeet, mutta pian ne oppii.)

Muita testejä voit hankkia sitten kun huomaat, että tarvitset oikeasti niistä saatavia tietoja.

Tämä akvaarionhoito ainakin opettaa kärsivällisyyttä!
"Kun kirsikkabarbit on petoja niin kuin tiikerit, niin siksi on hyvä että niillä on viidakko." (Oona 6 v)
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Panda6 kirjoitti:(miten tuon 2 muuten saa tuolla tavalla alas??)

Koodi: Valitse kaikki

Teksti[sup] teksti [/sup]
Teksti teksti

Koodi: Valitse kaikki

Teksti[sub] teksti [/sub]
Teksti teksti

Eli sup- tai sub-tagilla menee ylä- tai alaindeksiin. Helppo muistaa kun miettii että p-kirjaimessa on pallero ylhäällä, eli yläindeksi ja b-kirjaimessa alhaalla, joten sillä menee alaindeksiin.

Lisää aiheesta ja testailua täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”