Heikot musta-aavetetrat (pahkailmiöstä)

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Kaivan tämän vanhan aiheen esiin, koska sain juuri EELAsta tulokset kolmesta kalastani, joilla epäilin kalatuberkuloosia. Kaksi näytekaloista oli musta-aavetetroja, joilla oli noita pahkoja pyrstöntyvessä ja muidenkin evien tyvissä. Altaasta on kuollut myös huulirihmakaloja sekä kerritetroja, mutta vain musta-aaveilla on ollut noita pahkoja. Muut ovat kuolleet joko oireettomina tai muuten huonovointisen näköisinä.

Silmämääräinen tutkimusraportti EELAsta oli tämän kuuloinen:
2 kpl musta-aavetetroja, joista isommalla pienen herneen kokoinen, kovahko pesäke pyrstön tyvessä sekä pienempi selkäevän alla. Tällä yksilöllä on lukuisia, jopa satoja ellei tuhansia pieniä, kroonisia pesäkkeitä maksassa, munuaisessa, suolen seinämässä sekä yksittäisiä kiduksilla. Pesäkkeet ovat rakenteeltaan tuberkuloottisia ja diaknoosi vahvistetaan histologisessa leikkeessä tekemällä Ziel Nielsen -värjäys.

Histologinen diagnoosi:
Mycobacterium sp. infektio

Että silleen, ainakin meikäläisellä. Terveitä kaloja muista altaista ei ollut viedä, joten tutkimustulos ei varmaankaan päde kaikissa ko. pahkatautitapauksissa, mutta jotain osviittaa se lienee antaa :(.
Parasta ihmisessä on koira.
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

Bingo! En sitten tiedä kumpi vaihtoehto olisi ollut pahempi, epämääräinen virusepidemia vai tubi :| No ainakin tubista tiedetään miten sen kanssa tulee menetellä...

Edit: jos halutaan jatkaa spekulointia, niin eihän tässä kuitenkaan tiedä sitä olivatko ko. pahkat seurausta tubista vai tubin villiintyminen seurausta pahkoista. Lisätutkimukset lienee tarpeen.
coeliac disease
Leba
Junior Member
Junior Member
Viestit: 187
Liittynyt: 10:27, 22.10.2003
Paikkakunta: Turku/TAY

Viesti Kirjoittaja Leba »

Kannattaa kudettaa kalat heti kaupoista ostettuan ja kasvattaa poikkue kunnolla ja hyvällä ruolla itse. Tai ostaa hyvästä lähteestä. Sen jälkeen oma aave-parvi todennäköisesti ei pahkoile enää. Niin olen tehnyt itse. Puna-aavet ovat vaikeammin kudetettavia ja kaupoissa olevat tulevat suurella todennäköisyydellä luonnosta. Sen takia niillä ei ole pahkoja.
L. B
__________
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

TanTan. Jos vain mahdollista, niin voisitko kuvailla tarkemmin tuota pahkuraa - väri, koko, rakenne, erityispiirteet ja ehkäpä piirtää siitä kuvan. Tällöin voisi helposti verrata sairastuneitten mustatetrojen tapauksessa onko pahkura lähellekään samanlainen ja erilaisten pahkuroiden ollessa kyseessä selvittää, onko nämäkin pahkurat sitten tubin aiheuttamia vain jonkun muun.

Ainakin tuosta sinun EELAn reissusta oli paljon hyötyä! Onneksi jotkut tekevätkin asialle jotain [;)]
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Olen pahoillani Tan Tan.

Minunkin kaloistani löytyi tubi jokin aika sitten. Akvaariosta on kuollut tai jouduttu lopettamaan runsaasti kaloja erilaisten oireiden vuoksi, joita olen tuolla Taudit-puolella välillä ihmetellyt. Pohditte tuossa pahkailmiön ja tubin välistä suhdetta, sitä että vaikuttavako ne toisiinsa. Minun kirjoahvenillani on jo keväästä asti ollut reikätaudin oireita, hyvin voimakkaita sellaisia. Lääkkeet eivät ole pureneet, enkä niitä enää aio akvaarioon laittaa. EELA:n Rimaila-Pärnäsen kanssa pohdimme tubin ja reikätaudin yhteyttä. Näyttäisi siltä, että meillä reikätauti on jotenkin yhteydessä tubiin kun se hoidoista huolimatta ei kaloista lähde. Oireet eivät viittaa mihinkään muuhun tautiin.

Jouduin juuri lopettamaan huonokuntoisen timanttitonkijan jolla oli selviä reikätaudin oireita: reikiä (kraatereita) päässä, iho irronnut liuskoina useasta paikasta ym. Avasin kalan ja löysin sen sisältä paljon erikokoisia rakkuloita (tubirakkuloita?) jotka olivat sisäelimissä kiinni. Vatsaonteloon oli kerääntynyt runsaasti nestettä mikä voisi viitata siihen, että bakteeripesäkkeet ovat vaurioittaneet sisäelimiä, mm. munuaisia. Onkohan tämä nyt ihan OT-viesti :roll: . No, joka tapauksessa tubihan heikentää kalojen vastustuskykyä ja varmaan silloin tuollaiset lajityypilliset sairaudet voivat päästä valloille.
-Satu
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Tunnustan etten kykene noita pahkoja niin hyvin kuvaamaan että kuvauksesta saisi jotain irti. Varsinkin kun olen lopettanut kaikki musta-aaveet altaastani, joten kaikki on muistin varassa. Ainakin sateenkaarikaloilla tubirakkulat ovat aina olleet sellaisia valkopäisiä finnejä, jotka ovat myöhemmin alkaneet verestää ja levinneet. Joissain muissa tubikaloissani tauti on ilmennyt enemmänkin haavaumina. Jotkut kalat taas ovat syöpyneet sisältä päin, tai sitten vain turvonneet ja kuolleet. Kiva tuollainen monioireinen tauti :twisted:.

Musta-aaveiden pahkat olivat aluksi juuri pyrstön tyvessä, musta noin pari kolme milliä halkaisijaltaan oleva pyöreähkö kyhmy - ikään kuin rasvakudosta, joka on pullistunut. Pahka oli hieman tummempi kuin kalan väritys, eli tumman harmaa, kuitenkin selkeästi erottuva. Loppuvaiheessa väritys alkoi muistaakseni olla hieman (vaalean)punertava. Myöhemmässä taudin vaiheessa samanlaisia kyhmyjä alkoi olla muidenkin evien tyvissä ja kiduksissa. Kalan silmät pullistuivat ja kidukset turposivat, eli varsinkin pää näytti aika hakatulta. Viikon parin päästä kala kuoli, jos en sitä päästänyt päiviltä.

On näistä kalatuberkuloosikokemuksista se hyöty, että nykyisin tunnistaa oireilevan taudin jo kalakaupan kaloista - ikävä vain, että sairastuneita kaloja löytää melkein joka liikkeestä 8O. Eri lajit oirehtivat eri tavalla, ja toiset lajit tuntuvat olevan herkempiä kuin toiset.
Parasta ihmisessä on koira.
Marimer
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 15:08, 23.08.2004

Viesti Kirjoittaja Marimer »

Uaa uaa!
Huomasin äsken, että yhdellä musta-aavetetrallani on pahka pyrstön tyvessä ja kahdella muulla selkäevän tyvessä.
7 muuta ok.
Manuaalisella rullahiirihaulla löytyi tämä keskustelu, luin sen läpi 2 kertaa, mutta joko paniikin omaisesta tunnelmasta tai myöhäisestä ajankohdasta johtuen en ymmärtänyt
A) mikä niitä vaivaa B) mitä voin tehdä?
Voisiko joku auttaa...? :cry:
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

En lähde arvailemaan, mutta äsken juuri tuolla ongelmissa kerroin sitruunatetrastani, jolla tuollainen tumma pahka pyrstön alkukohdassa on. Minä oletan sen tubia olevan, koska siihen on 4 sitruunatetraa minulta kuollut. Tuo pahkakaveri on sitkeä, uiskennellut pahkansa kanssa jo pari kk. Käyttäytyy ihan normaalisti, joten olen antanut sen uiskennella.

Tietty voi olla, että noissa tetroissa on joku toinenkin tauti tubin lisäksi, joka noita pahkoja tekee. Tässä keskustelussa taisi aikaisemmin ollut joku saanut pahkakalasta tubilausunnon. :|

Marimer: Jos olisin sinä, veisin sen pahkakalan tutkittavaksi jos vaan mitenkään mahdollista. Eihän se mukavaa ole kalaansa uhrata, mutta jos on tubia niin ei ko. altaasta tautia laita kiertoon.
Marimer
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 15:08, 23.08.2004

Viesti Kirjoittaja Marimer »

Veisin, jos voisin... :|
Työtä täynnä ovat nämä päivät, Helsinkiin olen kyllä lauantaina menossa, mutta taitaa tuo EELA olla silloin sulki?
Pystyyköhän kalaa jotenkin sinne lähettämään?
Luonnollisesti yksikään kala ei muuta mihinkään ennen kuin tubiasia selviää.
Mutta olen ollut ymmärtävänäni, että lähes kaikissa ostetuissa kaloissa tubi on, toisissa puhkeaa ja toisissa ei.
Pahkalliset kalat eivät näytä mitenkään kärsivän, ihan ovat menossa mukana.
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

Sama homma täällä, pahkainen tetra on reipas siinä missä muutkin. Yhdeltä tetraltani puuttuu iso osa pyrstöä ja sekin on todella reipas. Sen lopettamista kyllä harkitsen tosissani, mutta kun kala ei vaikuta vaivaantuneelta niin ei lopettaminen kauheesti houkuttele.

EELAn sivuilta varmaan selviäisi, miten lähettämisen suhteen voisi toimia. Tai kannattaa vaikka ihan soittaa sinne ja kysyä.

Niinhän se taitaa olla, että aikas monessa kalassa tubi on, mutta läheskään kaikissa se ei kuitenkaan puhkea. Silleensä tuntuu hassulta olla antamatta altaasta mitään eteenpäin, kun tubi kuitenkin voi olla ties missä. Mutta parempi tietty varoa. Sääli vaan laittaa kasvejakin roskiin.
Kivi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 15:06, 06.05.2006

Viesti Kirjoittaja Kivi »

Kaivan nyt esille tämän vanhan keskustelun.

Onko musta-aavetetrojen tilanne pysynyt samana? Vieläkö kaloilla esiintyy noita pahkoja? Täytyykö kaikkia musta-aaveita pitää kantajina, vai onko noilla sairailla kaloilla ollut jotain yhteisiä nimittäjiä? Mistäpäin musta-aaveet muuten yleensä Suomeen tuodaan vai tuottavatko eri liikkeet eri paikosta? Oletteko huomanneet eroa eri alkuperää olevissa kaloissa?

Minulla on karanteenissa 20 musta-aavetetraa. Kalat on ostettu noin kuukausi (hieman reilu) sitten. Ovat eloisia, syövät hyvin ja kutevatkin. Mitään pahkojen kaltaisia en ole kaloilta löytänyt (etsitty on ja kovasti). Mietityttää vaan, että uskallanko siirtää kalat uuteen kotiinsa. Voisi ehkä olla perusteltua karanteenata vielä hieman pidempään. Kuinkakohan kauan, osaako kukaan veikata? Kuinka nopeasti kalojen oireet ovat alkaneet näkymään?
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Ostin ja taisi yhdellä olla pahka (viikonvaihteen päätteeksi löytyi pahkura pyrstöttömästä kalaparasta)... Nyt yhdellä muuten terveellä kalalla on ollut irrallinen vaalea patti/suomu. 8O
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
Kivi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 15:06, 06.05.2006

Viesti Kirjoittaja Kivi »

Kovin on hiljaista musta-aave rintamalla. Täytyykö tämä tulkita niin, että ainakin osa kaloista on jo parempilaatuisia? Vaiko ehkä niin, että kukaan ei enää uskalla näitä ostaa?

Omat kalaseni ovat yhä täysin terveen oloisia, mutta päätin, että saavat olla tuolla karanteenissa vielä ainakin toisen kuukauden. Mietiskelin myös sellaista vaihtoehtoa, josko kokeilisin kudettaa noita. Intoa ainakin tuntuu riittävän. Olisikohan hyvä idea?

Kun poikaset kasvattaisi eri altaassa ja välttäisi kosketusta tuon kaupasta ostetun parven kanssa, niin voisiko niiden olettaa olevan terveitä? Lähinnä mietityttää se, että emokalathan on pakosta käytettävä kutualtaassa saattamassa poikaset alulle. "Saastuttavatko" ne mahdollisella taudillaan altaan jo valmiiksi ennen poikasten kuoriutumista ja koko homma on turhaa. Voiko tämän välttää ja kuinka, tai edes pienetää riskiä?
Kivi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 15:06, 06.05.2006

Viesti Kirjoittaja Kivi »

Taitaa kaunis ilma (ja kesä yleensäkin) verottaa vastaajien määrää. Vai pitäisiköhän tehdä kysymyksestä ihan oma topicinsa, jos sitä on vaikka vaikea löytää täältä pitkä pätkän lopusta [;)]

Enivei, jos jollakulla on heittää jotain arveluita tuohon edellisessä viestissä esittämääni saastumiskysymkseen niin olisin erittäin kiitollinen. Uudet musta-aaveeni kutevat tuolla karanteenissa ihan ilman mitään kummempia kommervenkkejä, joten kudettaminen varmaan onnistuisi. Metsästelin jo ohjeita poikasten hoitoonkin ja suurin ongelma vaikutti olevan mädin homehtumisherkkyys. Suosittelivat kasvatusaltaan pimentämistä mädin kehittymisen ajaksi. Muutoin musta-aaveet vaikuttivat, ainakin teoriassa, melko helpoilta kasvatettavilta. Jos homma onnistuisi hyvin voisin koettaa kudettaa muutamaakin paria, niin saisin vielä aikaiseksi parven jossa kaikki kalat eivät olisi sisaruksia keskenään.

Olisi vaan kiva tietää mahtaako moisesta "vaivannäöstä" olla mitään hyötyä. Ei ole mitään järkeä alkaa kasvattamaan poikasia, jos muutaman kuukauden päästä huomaa emojen olevan sairaita ja joutuu sitten lopettamaan koko katraan :(
Kieku
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 23:51, 08.02.2006
Paikkakunta: Asikkala

Viesti Kirjoittaja Kieku »

Hyvä kysymys Kivi :roll: tahtoisinpa mieki tuon tietää :roll:
Tekee noita aaveita mullaki mieli ja joskus vielä hankin.


Tässä lainauksia kirjotteluistani tuolla "Intiaanisulkien poikasten kasvatus ketjussa"
Olen joskus kasvattanu pari poikuetta ja kutu on herkkä valolle. Ei ollu minusta mikään helppo kasvatta "näkymätöntä" poikuetta, mutta ei mulla ollu kyllä paljoa kokemustakaan..ja onnistuin :)
Altaassa oli pillisuodatin ja ehkä lämmitin en tarkkaan muista. ilmastusta taisin käyttää kunnes kuoriutuivat en pitempään.
Ensiruaksi likoeläimiä. Banaaninkuoren pala killumaan 2-3:ksi päiväksi ja sitten vaihto uuteen palaseen (palasista poistin terävällä veitsellä ulointa pintaa ohuesti pois, et ois puhtaampaa) ..seuraavaksi artemiaa, joka on paras kasvuruoka ja mitättömätki poikaset voi nähä ku massut muuttuu artemiasta punasiksi.
Pohjan putsariksi laitoin pienen partamonnin ku ruokaa alko kulua ja jämiä jäi väkisinki ku poikaset ei kaikkea kuluttaneet. Allas oli 40 litraa ja tuntu turhan isolta, jonka ongelmana on se, miten ruokkia tarpeeksi niin, että poikaset löytää ruokaa ja ettei sitä jäis pilaamaan vettä. Vettä kannattaa vaihtaa päivittäin.
On uskomattoman upeaa katella poikasia kun ne jo tosi pieninä saivat vanhempiensa värit, olivat kuin pienoismalleja.


Osaako kukaan vastata..Kivi kysyy:
Kivi kirjoitti:Kovin on hiljaista musta-aave rintamalla. Täytyykö tämä tulkita niin, että ainakin osa kaloista on jo parempilaatuisia? Vaiko ehkä niin, että kukaan ei enää uskalla näitä ostaa?

Omat kalaseni ovat yhä täysin terveen oloisia, mutta päätin, että saavat olla tuolla karanteenissa vielä ainakin toisen kuukauden. Mietiskelin myös sellaista vaihtoehtoa, josko kokeilisin kudettaa noita. Intoa ainakin tuntuu riittävän. Olisikohan hyvä idea?

Kun poikaset kasvattaisi eri altaassa ja välttäisi kosketusta tuon kaupasta ostetun parven kanssa, niin voisiko niiden olettaa olevan terveitä? Lähinnä mietityttää se, että emokalathan on pakosta käytettävä kutualtaassa saattamassa poikaset alulle. "Saastuttavatko" ne mahdollisella taudillaan altaan jo valmiiksi ennen poikasten kuoriutumista ja koko homma on turhaa. Voiko tämän välttää ja kuinka, tai edes pienetää riskiä?
Kivi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 15:06, 06.05.2006

Viesti Kirjoittaja Kivi »

Eikö kukaan osaa sanoa onko musta-aaveiden laatu jo parantunut? Luulisi, että ainakin kauppiailla ja mahdollisesti myös liikkeissä työskentelevillä olisi jonkilainen käsitys tilanteesta. Eivät kaikki varmasti ole lopettaneet aaveiden myymistä, mutta ovatko sitten karanneet kesälaitumille?

Turhauttaa vaan pitää 200 litraisessa vain 20 musta-aavetta, jotka vielä vaikuttavat terveiltä. Kun joku osaisi vaikka vastata tuohon kudettamista koskevaan kysymykseeni niin helpottaisi oloa. Koettaisin kudettaa ja saada poikaset kasvamaan isoiksi. Sitten voisin, jos ei terveyteen tule selkoa, vaikka lopettaa tämän parven. Noinkohan moiseen pystyisin, mutta saa kai sitä kuvitella (huokaus)!
skye
Junior Member
Junior Member
Viestit: 241
Liittynyt: 14:10, 03.11.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja skye »

Musta-aaveistani pariin ilmestyi pahkat ja kalat kuolivat pian. Onko mitään tehtävissä loppuparven pelastamiseksi? :cry:
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

skye kirjoitti:Musta-aaveistani pariin ilmestyi pahkat ja kalat kuolivat pian. Onko mitään tehtävissä loppuparven pelastamiseksi? :cry:
Ikävä kyllä, ei taida olla.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Kth
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 19:22, 05.02.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Heikot musta-aavetetrat (pahkailmiöstä)

Viesti Kirjoittaja Kth »

Mikä lienee tilanne nyt?
140l mollit ja miekkapyrstöt + 220l Aasia + 390l ja 60l seuralat
Jakoavain
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 19:47, 31.08.2017
Sukupuoli: Mies

Re: Heikot musta-aavetetrat (pahkailmiöstä)

Viesti Kirjoittaja Jakoavain »

Vieläkin tuota on liikkeellä. Noin 12 Musta-aavetetra parvi on tuohon sairastunut. Muut kalat vaikuttaa terveiltä. Vielä ei ole kaloja kuollut, mutta huonompaan päin on kunto tetroilla mennyt. :(
ElisaKK
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 18:59, 24.01.2018
Paikkakunta: Kauhava

Re: Heikot musta-aavetetrat (pahkailmiöstä)

Viesti Kirjoittaja ElisaKK »

Just tuli hankittua n. kuukausi sitten musta-aaveita ja nyt bongasin yhdeltä tuollaisen pahkan :frown: Enpä taida noita sitten enempää hommata, jos kyseistä ongelmaa on vieläkin liikkeellä!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”