Syksyn lehdet

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Syksyn lehdet

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Olin tuolla koiran kanssa metsässä kävelemässä ja katselin, että ainakin koivuista on lehdet tippuneet.
Tuli mieleen, että olen monesta lähteestä lukenut, että Corydorakset luonnossa elävät jokien pohjalla jotka ovat lehtien ja oksien peitossa. Rassihan omassa Panssarimonnit kirjassaan mainitsee, että Corydorakset pitäisivät siitä jos pohjalla olisi kuivuneita lehtiä?
Mietin vaan, että onko tätä kukaan käytännössä kokeillut? Miten se vaikuttaa vesiarvoihin ja joka tapauksessahan ne lehdet alkavat mätänemään, että eikös ne kuluta happeakin akvaariosta?
Onko mitään järkeä kokeilla tätä ja miten ylipäätään saisi lehdet pysymään pohjalla?
Kokemuksia olisi kiva kuulla ja ajatuksia...spekulaatiot ja huhutkin kelpaavat
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

Jeps, Rassin kirjassahan tuosta on maininta. Lisäksi yhdessä A&PK:n numerossa oli juttua töyhtökääpiöahvenista ja siinä mainittiin, että luonnossa laji eivät suinkaan kude kiviluoliin tms. vaan pohjalla lojuvien lehtien muodostamiin koloihin! (Siksi erikoinen hedelmöitystekniikka.)

En ole vielä kokeillut tätä lehtijuttua käytännössä - tarkoitus olisi tänä syksynä - mutta alla vähän hajatietoa ja spekulointia

Olen ymmärtänyt, että parhaimpia lajeja olisivat vaahtera ja tammi: näiden lehdet kestävät pisimpään pilaantumatta. Kaipa koivukin menisi, mutta sen lehdet ovat niin ohuita ja pieniä, että ne alkavat luultavasti hajota aika nopeasti.

Mätänevät kasvinosathan tosiaan saattavat huonontaa veden laatua, mutta akvaarion rajallisessa tilassa idea taitaakin olla siinä, että lehdet poistetaan, ja vaihdetaan uusiin, ennenkuin ne ehtivät pilaantua sanottavasti. Toisekseen, ainakin omissa akvoissani on jatkuvasti pieni määrä lahoavia kasvinosia (en ennätä poistella niitä joka päivä) enkä ole huomannut tuon pienen määrän pilaavan vettä mitenkään. Joten riippuu varmasti määrästäkin. Eli onko koko pohjan lehtien peitossa vain vain muutama lehti siellä täällä?

Vesiarvoihin lehdet varmaankin vaikuttavat pehmentävästi. Sama vaikutushan on puunkappaleilla ja humusuutteilla (maapohja-ainesta, lahoamistuote sekin tavallaan).

Lehtiähän voipi myös pakastaa koko talven tarpeiksi.
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

Hmmm...tiedä uskallanko ottaa riskiä ja pistää ainokaiseen altaaseeni lehtiä, kun ei ole täyttä varmuutta mitä se tekee vesiarvoille.
Paras olisi ehkä jos sinä tai joku muu pystyisi kokeilemaan tätä jossain erillisessä altaassa ettei tartte pää-akvaariota pitää kokeilu kenttänä.
Tosin eipä kai akvaario harrastus olisi edennyt mihinkään jos ei kukaan olisi ollut halukas kokeilemaan uusia juttuja, mutta silti ehkä hieman on rimakauhua
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

On kokeiltu lehtiä. Itseasiassa niiden olisi turvallisinta olla kevään eikä syksyn lehtiä; sellaisia edellissyksyisiä siis, jotka ovat olleet maassa talven yli lumen alla. Esimerkiksi tammi on hyvä, muita en ole itse kokeillut.

Parkkihappoja lehdistä irtoaa, en huomannut muita vaikutuksia vesiarvoihin. Eli pH voi laskea hieman. Käytin lehtiä grillitikkuun pujotettuna enkä pohjalla. Molemmat tavat toiminevat jos varautuu vaihtamaan lehdet viikon-parin välein. En kovin pitkään jaksanut jatkaa kokeilua, laiska kun olen, mutta Jaakkolan Jounilla lienee enemmän kokemusta asiasta. Nyyssien puolelle siis tai Myyrmannin Faunattareen Vantaalle kyselemään lisää.
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

Paras olisi ehkä jos sinä tai joku muu pystyisi kokeilemaan tätä jossain erillisessä altaassa ettei tartte pää-akvaariota pitää kokeilu kenttänä.
No, kun nyt vihdoin sain tuon kasikymppisen uudelleen pystyy menin ja kokeilin tätäkin..... Käyttämäni tammen- ja vaahteranlehdet ovat tämänsyksyisiä ja keräilin ne suoraan puista - otin ne, jotka lähtivät kevyellä nykäisyllä irti, eli olisivat muutenkin tipahtaneet kohta. Jo maassa olevia en uskaltanut keräillä. Kotona keitin niitä pari minuuttia ja sitten vain suoraan tankkiin. En laittanut kovin montaa kerralla, yhteensä noin 10 kpl.

Kestävyyden perusteella tulen jatkossa suosimaan ehdottomasti tammea. Vaahteran lehdet olivat jo viikon kuluttua semmoisia lahomassa olevan tuntuisia (=hauraita ja niljakkaita). Tammenlehdet puolestaan ovat olleet tankissa jo parisen viikkoa, eivätkä ole vielä moksiskaan.

Kalat eivät ole lehdistä näkyvästi piitanneet suuntaan tai toiseen. Niitä puhdistetaan sapuskanjämistä siinä missä muitakin kasveja ja monniset välillä nyhjöttelevät niiden alla piilossa - olen ankkuroinut joitakin lehtiä toisesta päästään kivien alle ja ne muodostavat jonkinlaisen "luolan".

Altaan vesi on värjääntynyt semmoiseksi mukavan ruskeankeltaiseksi, vaikkakin osa väristä on varmaan peräisin uudesta mopani-klapista. Tuli mistä tuli, "tavallisen", vähemmän sinisen sävyisen loisteputken alla tuo näyttää todella kivalta. Vesiarvoissa ei mielestäni ole ollut sen ihmeempiä muutoksia. Kokonaiskovuus on itseasiassa tavallista korkeampi, mutta se johtunee tuosta Vantaanjoen vedestä.


-- Huomista ei ole luvattu kenellekään.... --
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”