Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

konjamiini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 170
Liittynyt: 12:00, 16.03.2014

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja konjamiini »

It
  • selläni oli nuoruudessa lasimalja, siellä pari koristekiveä ja neljä miljoonakalaa. Ilmastin oli ja joskus muistin laittaa pulputtamaan ehkä 15min ajaksi. Siivous:kerran viikossa kalat mukiin, kivien pesu,maljan pesu ja kalat takaisin.
    Nyt: 600l ja viikottain vedenvaihdot yms
Karim
Junior Member
Junior Member
Viestit: 237
Liittynyt: 20:42, 24.12.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Karim »

Tässä postaukseni Old school topikissa joitain vuosia sitten. Osattiin sitä silloinkin ilman alkukypsytysbakuja ym :D

Heh, tämä old school juttu on hauska mutta mielestäni myös tärkeä. 60/70 luvun tienoilla "akvaario" oli 5 litran ilves-purkki. Siellä oli joku tilli kasvismaailmaa edustamaan ja pari miekkapyrstöä. Siihen aikaan kukaan ei puhunut eläinrääkkäyksestä. Helsingin hanavesi oli taatusti puhdasta...paitsi kloorista :D Ihmeesti ne kalat elivät. Joskus 70-luvun puolivälissä tapahtui happaus seuraavaan kokoluokkaan ja kalat, toki eri, pääsivät n. 10 litran vihreään ämpäriin. Siellä oli soraakin pohjalla. Vähän tylsiä ne seeprakalat olivat ylhäältä katsottuna :( Sanomattakin on selvää, ettei mitään käsitystä jampalla ollut koko touhusta. Jossain vaiheessa ämpäri katosi huoneesta enkä edes huomannut.

Vierähti jokunen vuosi ja sisälukutaitokin parani. Kirjahyllystä löytyi E. Siltamaa: Akvaario värikuvina 1958. Löytyy muuten edelleen. Olin näköjään oppinut myös alleviivaamisen tärkeiden kohtien muistamiseksi. Päätin, että nyt sitten saavat ämpärit jäädä ja pannaan lasista tilalle. Oltiin siis tultu 80 luvulle. Jostain minulle oli muuten ilmaantunut vihreä kahden hehkulampun valaisin. En muista oliko se ämpärin päällä mutta ei ainakaan ilves-purkinpäällä. No, lasista kaupasta hakemaan. Pohjalle soraa ja nopeasti kasvavia kasviksia. Sitä sitten kypsyteltiin kädet ristissä ja ihan pikkusen kärsimättömänä. Suodattimena pörisi sellainen ilmapumppuvehje. Se kuulemmä toimii alle 160 litraisissa 8O Vettä vaihdettiin muistaakseni korkeintaan 25% kahden viikon välein. Ja nyt tuli mukaan hign tech: Vettä seisotettiin ämpäreissä. Itse asiassa niin taisin toimia 90 luvun loppupuolelle asti. Kasvilannoitteita en silloin käyttänyt enkä muista, että niistä olisi ollut puhettakaan. Akvaariota tarkkailtiin silmä kovana ja jos levää ilmeni syy oli liika ruokinta. Ei silloin puhuttu mistään ravintotasapainoista tahi muusta hömpötyksestä. Tosin ei ollut nettiäkään josta olisi tietoa saanut. Sitten vuonna 1987 totesin, että koolla on väliä. Pirttiin pinkaisi 160 lirtainen kylpyamme. Oli sisäsuodatinta, lämmitintä, vedenparannusaineita, vesitestejä ja akvan pohjalla edelleen sitä samaa soraa. No testejä en tehnyt enkä vettä parannellut. Kultaako aika muistot mutta kasvit kasvoivat hyvin ilman lannoitteita ja levää ei ollut. Siitähän tuolla leväongelma-keskustelussa mainitsinkin. Pohjaa lapottiin ja vettä vaihdeltiin n. 25%/2vko. Sitten erehdyin antamaan kaloille kirjolohen poikasrehua. Ilmaiseksi kun sain 5 kg:n säkin. Aiheutti muuten melkoisen kuhinan pytyssä ja kalat voivat paksusti :mrgreen: Mutta se jäi mieleen, että parin viikon jälkeen allas ei ollut lasten katseltavaa. Silloin rupesin vaihtamaan puolet kerralla. Olisko ollut -89. Rehut jäi käyttämättä mutta vedenvaihtotyyli jäi, koska kalat eivät olleet moksiskaan. Siten homma karkasi käsistä ja piti ruveta oikein viljelemään. Pyttyä tuli ja meni. Perhoskirjoahven oli silloin vaikea kala noin niin kuin yleisesti. Hetken pähkäiltyäni sain ne kutemaan :D

Sittenpä ei ole tapahtunut akvan hoidossa mitään erityisempiä muutoksia. Netin avulla olen tajunnut, että kasveja pitää lannoittaa (hullutuksia) ja biolan puikko löytää tiensä miekan juurille. Tietenkin orastava teknokratti halusi myös painehiiltä. Eihän ilman sitä voi kukaan olla vakavasti otetava akvaristi. Vai olenkohan sittenkin muuttunut :roll:

No, mitä jäi niistä kultaisista ajoista jäi käteen. Akvaa tuijotan kuin "mokki suolia". Jos jotain negatiivitä tapahtuu aloita välittömät vastatoimet. Päätän surkean monologin tähän :mrgreen:
rimppis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 167
Liittynyt: 23:13, 14.02.2018
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu / Kiiminki

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja rimppis »

Tämä oli hauska juttu ja palautti itseni sinne -70 luvun puolelle. En ehkä lohirehua koskaan tarjonnut mutta muutenhan harrastus oli juurikin tuollaista. Isäukko kertoi kuinka -50 luvulla tekivät pyörän sisäkumista ilmastimen. Rengas täyteen ilmaa ja sitten venttiilistä letku altaaseen jonka päässä oli rottinkisesta tamppauspiiskasta pätkästy pätkä toimittamassa ilmastinkiven virkaa. Akvaarion puolella ei mennyt enää letkua vaan apteekista ostettu lasiputki jonka sai akvaarion nurkkaan huomaamattomasti. Muistan itsekkin käyttäneeni näitä lasiputkia. Letkua sitten kuristettiin sopivasti että ilman tulo oli tasaista. Kun rengas oli tyhjentynyt, pumpattiin rengas jälleen täyteen. Se on käynnyt tuo harrastus silloin jo ihan urheilusta.

rimppis
6,7m3 Paludaario
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 09:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Kalaxy »

Olen tässä vähän ihmetellyt, kuinka kasvit rehottivat silloin ennen vanhaan niin hyvin ilman mitään lisättyä lannoitusta. Valonakin oli pari hehkulamppua. Ainakin vesisaniaista ja vedensuosikkia muistan karsineeni. Mahtoi olla aika väkevää lientä 8O . Nyt ei ole tietoakaan sellaisesta rehevyydestä, mielummin saa keräillä niitä "sulavia" tai muuten näivettyviä ja leväisiä kasveja pois :mrgreen: . No, kalat voivat taatusti paremmin ja ovat pitkäikäisempiä. Muistan kun kävimme ostamassa kaloja tyyliin "kaksi noita ja noitakin otetaan kaksi". Hoh-hoijaa. Toivoisin tässä tapauksessa pikaista muistinmenetystä :roll: .
Tiinalikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 08:51, 11.04.2018
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Tiinalikka »

Kalaxy kirjoitti:Olen tässä vähän ihmetellyt, kuinka kasvit rehottivat silloin ennen vanhaan niin hyvin ilman mitään lisättyä lannoitusta. Valonakin oli pari hehkulamppua. Ainakin vesisaniaista ja vedensuosikkia muistan karsineeni. Mahtoi olla aika väkevää lientä 8O . Nyt ei ole tietoakaan sellaisesta rehevyydestä, mielummin saa keräillä niitä "sulavia" tai muuten näivettyviä ja leväisiä kasveja pois :mrgreen: . No, kalat voivat taatusti paremmin ja ovat pitkäikäisempiä. Muistan kun kävimme ostamassa kaloja tyyliin "kaksi noita ja noitakin otetaan kaksi". Hoh-hoijaa. Toivoisin tässä tapauksessa pikaista muistinmenetystä :roll: .
Tämä! Ihan uskomatonta miten se systeemi kuitenkin toimi! Juttelin akvaarioliikkeessä asiasta, ja todettiin että 70-luvulla akvaariot olivat yleensäkin paljon pienempiä kuin nykyään; jo 150 litraa oli käsittämättömän suuri, 50 litraa se normaalikoko. Silti niihin myytiin kultakaloja, hopeabarbeja 8O! Myöhemmin tamperelaiseen akvaarioliikkeeseen tuli aivan uusi kalalaji, haimonni, jonka vähän tulitikkua suurempia poikasia myytiin aivan minkäkokoiseen altaaseen tahansa :D Minäkin ostin kaksi....
Eikä kasvien kanssa todellakaan ollut mitään ongelmia, hyvin mullakin voi miekkakasvit ja vallisneriat. Myöhempinä vuosina opin, että tieto lisää tuskaa.... :mrgreen:
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Rehottiko ne kasvit todella ja oliko akvaariot oikeasti toimivia. Ettei vaan nyt olisi käynyt niin että aika kultaa muistot. Oma muistikuva lapsuuden akvaarioista on aivan kamala. Akvaariothan olivat silloin ihan järkyttäviä. Olisko kenelläkään kuvaa esim. 70-luvun upeasta akvaariosta.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Norhie »

70/80-luvulla taisi kasvivalikoima olla pitkälti anubiasta, melalehteä ja jaavansaniaista. Laitat sellasen viiden sentin pohjan soraa/hiekkaa ja unohdat kaikki vedenvaihdot ja ruokit reippaasti, niin kyllähän ne kasvaa. Kasvaa tosin yleensä leväkin. Partalevä nimittäin. Muu levä sellaisessa tankissa ei selviä.

Ite olen todistanu useampaakin akvaa ihan nykyisinkin mihin ei juuri koskaan vaihdeta vettä ja lopputulos on yleensä että tietyt kasvit kasvaa ok ja loput kuolee. Levä on tosiaan partalevää niin pitkään kun valaistus pysyy suhkot inhimillisenä.

Vielä jos vaihdat vähän vettä parin viikon välein niin aina parempi ja pääset siitä partalevästäkin suhkot hyvin eroon ja kalat saattaa jopa alkaa viihtymään.

Eihän tuossa oikeastaan ole mistään muusta kysymys kuin että ravinteet kertyy sapuskan ja kakan mukana akvaan ja hidaskasvuiset kasvit saa siitä kaiken tarvitsemansa.

Varjopuoli näissä akvoissa on että ne kalat ei ole yleensä kovin pitkäikäisiä - paitsi sitkeämmät.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Tiinalikka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 08:51, 11.04.2018
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Tiinalikka »

Norhie kirjoitti:70/80-luvulla taisi kasvivalikoima olla pitkälti anubiasta, melalehteä ja jaavansaniaista. Laitat sellasen viiden sentin pohjan soraa/hiekkaa ja unohdat kaikki vedenvaihdot ja ruokit reippaasti, niin kyllähän ne kasvaa. Kasvaa tosin yleensä leväkin. Partalevä nimittäin. Muu levä sellaisessa tankissa ei selviä.

Ite olen todistanu useampaakin akvaa ihan nykyisinkin mihin ei juuri koskaan vaihdeta vettä ja lopputulos on yleensä että tietyt kasvit kasvaa ok ja loput kuolee. Levä on tosiaan partalevää niin pitkään kun valaistus pysyy suhkot inhimillisenä.

Vielä jos vaihdat vähän vettä parin viikon välein niin aina parempi ja pääset siitä partalevästäkin suhkot hyvin eroon ja kalat saattaa jopa alkaa viihtymään.

Eihän tuossa oikeastaan ole mistään muusta kysymys kuin että ravinteet kertyy sapuskan ja kakan mukana akvaan ja hidaskasvuiset kasvit saa siitä kaiken tarvitsemansa.

Varjopuoli näissä akvoissa on että ne kalat ei ole yleensä kovin pitkäikäisiä - paitsi sitkeämmät.
Minä en muista Anubiaksesta vielä silloin kuulleenikaan, miekkakasvit ja Vallisneria olivat yleisimmät, ainakin ennen akvaarioliikkeen tuloa. Muistan myös vaihdelleeni vettä (taajuudesta ei muistikuvaa..), koska kerran kun sitä letkulla poistin, ui mulkosilmäinen kultakalaraukka liian lähelle, ja menetti toisen silmämunansa :? Toisaalta, kalat olivat myös kestävämpiä, vrt nykyiset miljoonakalat, jotka silloin olivat pehmeän veden kaloja. ToruMin oli ainoa "vedenparannusaine" jota käytin, tiedä sitten olisiko muuta ollutkaan. Tämä siis 70-luvun loppupuolella.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaario harrastus sillon ennen vanhaa

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Anubiasta myytiin ainakin 80-luvulla nimellä keihäslehti. 70-luvusta en ossoo sanoa.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”