Kultakala-akvaarion minimikoko

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Taistelu.kala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 20:04, 28.01.2004
Paikkakunta: Siuntio

Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Taistelu.kala »

Mikä teidän mielestänne on kultakala altaan ehdoton minimi koko? Voiko huntupyrstö tai muut jalostetut muunnokset laittaa pienempään akvaarioon kuin esim luonnonmuodon taikka komeetan? Monta kalaa pitää ehdottomasti ottaa, niin että kalat viihtyvät? Perusteluitakin olisi kiva kuulla.

Ihan mielenkiinnosta kyselen muidenkin mielipidettä asiasta.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

300-400 litraa on mielestäni kyllä ehdoton minimi koko pienehkölle, ehkäpä vielä pienempiäkin - kesken kasvuisia yksilöitä sisältävälle kultakala parvelle. Jos kalat taas ovat suurempia - täysi kasvuisia, ja kaloja on jo enemmän, minimi kokona altaalle pitäisin sen 500-600 litraa.
Ja kannattaahan se pitää sääntönä, että mitä enemmän tilaa, sen parempi, itsekin olen tämän jo noiden 50 ja 128 litraisten jälkeen oppinut tuon 600 litraisen tultua. [;)]

Hmm, huntupyrstöt ja tavallisemman malliset kultakalat.. Periaatteessa, jos kultakalat olisivat juuri näitä paljon jalostettuja, hitaampia uimareita ja pienempi kokoisia, vosin kuvitella laittavani samankokoisen parven kuin mitä laittaisin tavallisia, suurempia ja nopeampia uimareita 500-600 litraan - hieman pienempään, mutta kuitenkin vähintään sellaiseen 300-400 litraiseen.

Nopeammille uimareille suosisin itse kyllä paremmin pidemmän puoleista allasta, jolta mittaa löytyisi ainakin yli metrinkin, mieluusti enemmänkin, tietysti riippuen myöskin altaan muista mitoista ja koko litra määrästä.
Jos kalat taas ovat sellaisia noh, jalostettuja pallomaisia, hitaita uimareita, voisin ne hyvinkin laittaa erikoisemmankin malliseen akvaarioon - koska tuskin kaikkille näille kaikista enemmän jalostetuimmille tuo altaan pituus juurikaan niin paljon merkitsee, kun kovaa vauhtia ja nopeita spurtteja altaan ympäri tai päästä päähän ei juurikaan esiinny hitaamman laisen uinnin takia.

Mielestäni altaan koko ja malli riippuvat aina kalan ja mahd. parven koosta, kalan uinnista (jalostetut yleisimmin hitaampia) ja muista perus tekijöistä - joita nuo yllä mainitut mielestäni olivat. Tämäkin oli vain minun mieli piteeni kultakalojen allas koosta ja jalostettujan ja tavallisten eroista, mutta kaikilla omat mielipiteensä. [;)]

Hmmh, kuinka monta kalaa että viihtyvät? Itse en osaa tähän mitään sanoa, yksin en kuitenkaan kultakalaa mielelläni pitäisi, suosittelisin vähintään 3-4, tai vieläkin mielluummin 5-6 yksilön parvea. Ainakaan yksin en kultakalaa pitäisi, se on varma. Itse olen pitänyt altaassani nyt tuota 6 yksilön parvea, ja hyvin tyytyväinen olen ollut, kalat näyttävät viihtyvän, vaikkeivat kaikki yhtenäisenä parvena liikukkaan.

Niin, ja vielä esimerkkinä nuo meidän kultakalamme ja niiden parvi käyttäytyminen. Huomaa, että Minni, Mini , Pörrö (a Kusti)ovat selvästi olleet aina muiden kultakalojen seurassa, Pörrö, Minni ja mini ovat selvästi muodostaneet aivan yhtenäisen parven josta tuskin koskaan hajaantuvat - ruoka aikaa lukuun ottamatta. :mrgreen:

Mutta sitten taas Muumi, joka ei ollut koskaan edes muita kultakaloja nähnyt, ennen meille tuloaan, on selvästi paljon erakkomaisempi ja yleensä erossa muusta parvesta. Yleensä yksikseen ympäri allasta vaeltelee, joskus vain muiden seuraan liittyy. Eli hieman tällaista filosofiaa meidän altaamme kultakalojen parvikäyttäytymisestä. [;)]
ryukin
Member
Member
Viestit: 304
Liittynyt: 13:22, 09.02.2004
Paikkakunta: Akvaarioharrastajat Hyvinkää (AHH)

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja ryukin »

Taistelu.kala kirjoitti:Mikä teidän mielestänne on kultakala altaan ehdoton minimi koko? Voiko huntupyrstö tai muut jalostetut muunnokset laittaa pienempään akvaarioon kuin esim luonnonmuodon taikka komeetan? Monta kalaa pitää ehdottomasti ottaa, niin että kalat viihtyvät? Perusteluitakin olisi kiva kuulla.
Huntupyrstöt, varsinkin enemmän jalostetut, voi laittaa pienempään kippoon kuin komeetat tai tavalliset, koska a) eivät kasva niin suuriksi b) eivät ui niin nopeasti.
Ehdoton minimikoko? Ei kai sellaista ole - jos on valmis vaihtamaan jatkuvasti isompaan [;)] Minulla tällä hetkellä 3 huntuhäntää 144-litraisessa pitkässä altaassa, kalat ovat nyt noin 10 cm ja 2*7 cm. Tuo näyttää kyllä noille ihan ok:lta, joskin juuri hankin isomman astian, johon nuo kalat siirtyvät, kun saan silikonit kuntoon. Jos ei halua vaihtaa allasta isompaan jatkuvasti, kannattaa ehkä aloittaa yli 500-litraisesta - mitä enemmän yli, sen parempi. :)
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Minusta taas kannattaa jättää kultakalat kauppaan, jos ei kerran ole tarjota niille yli 500 litraista.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

jarvij kirjoitti:Minusta taas kannattaa jättää kultakalat kauppaan, jos ei kerran ole tarjota niille yli 500 litraista.
Juu, komppaan Sinua täysin! Aluksi ne pienet kultakalat tupataan 100 litran akvaarioon ja kappasvaan ne kasvavatkin sieltä pikapikaa "ulos". Ai niin, piti hankkia se iso akvaario! Kamala kun on kallista, kamala kun on kallista... Ei ole tilaakaan moiselle pytylle! Äkkiä annetaan -osioon jättämään ilmoitus parista kultakalasta. Ei löydy kotia, ei löydy kotia... Ei muuta kun lopetushommiin. :|

Hieman karkea kuvaus, mutta näinhän se kultakalojen elämänkierto -ikävä kyllä- yleensä menee. Kannattaa hieman santsata heti alkuunsa kunnon laitteisiin ja akvaarioon, niin ei sitten täydy murehtia turhia.
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Vieläkö tällaisiakin kauppiaita riittää. Luulin, että maljoja myydään, mutta vain jos asiakas välttämättä haluaa. En uskonut kenenkään enään markkinoivan niitä näin röyhkeästi.

You don’t have to start big. This great goldfish bowl is suitable for a single goldfish – a great gift as a first pet for a child whom you want to teach the responsibilities of looking after a pet.

Kuva


Muutenkin näyttää kultakalat päässeen hurjan kokoisiin tankkeihin mainoskuvissa. Yhdessäkin arviolta 40 litran pöntössä on peräti 5 kalaa.

http://www.ask-the-vet.com/aquariums-for-sale.htm
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

Mitenkäs puheet siitä, että kultakalat kasvavat sen kokoisiksi kuin on akvaariossa tilaa? Etteivät ne siitä kärsi mitenkään. Tämä ei minun mielipiteeni, minulle on vain näin kerrottu.
En juuri kultakaloista tiedä, kun eivät minua niin kiehdo. Mietin vain erästä noin 160 litraista allasta jossa asustelee 3 pienehköä ja yksi isompi kultakala.

"a great gift as a first pet for a child whom you want to teach the responsibilities of looking after a pet. "
Aika uskomatonta.. :roll:
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Taitaa olla ihan "korkeemman käressä" miten isoiksi kasvavat minkäkin kokoisissa altaissa. Ruokinnalla lie suuri merkitys kasvuun, pohjattomia syömäreitä kun ovat.

Meillekin tuli "Tonni-Toini" viime keväänä 200 litraisesta altaasta ja se oli siinä kasvanut isoksi, pyrstöineen n. 30cm.

http://img78.photobucket.com/albums/v29 ... c-758s.jpg

http://img78.photobucket.com/albums/v29 ... c-757s.jpg
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Minäkin tiedän 100 litraisen akvaarion jossa on pari 25 cm:stä kultakalaa.. :(
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Mikäs ihme se on, että kultakaloja laitetaan liian pieniin akvaarioihin, kun alan lehdet vielä tänäkin päivänä (no ainakin viime vuonna..) suosittaa akvaarion kooksi aikas pieniä:

Akvaariomaailma 3/2003: "Kuinka iso akvaario kultakalalla pitäisi olla? Tiukimmat puritaanit ovat sitä mieltä, että vähintään 300-litran akvaario - itse uskallan suositella pienenpääkin. Esimerkiksi 4-5 sentin pituisen kultakalan voi hyvin laittaa 128 litran akvaarioon. Kultakalaseura-akvaarion saa perustettua jo 250-litraiseen altaaseen."

Kirjoittajana on Tommi Natri. Tekstissä tietysti mainittiin, ettei malja käy ja väliotsikossa luki, että "Parhaimmillaan lammikossa", mutta omasta mielestäni on aika vastuutonta sanoa, että pienen kultakalan voi laittaa 128-litraiseen. Varsinkin, kun ei heti perään tule sanottua, että se voi oleskella siellä sen kuukauden pari(?), kunnes kasvaa liian isoksi ja suuren akvaarion ostaminen on melkein heti edessä.. No joo..
*Viltzu*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 540
Liittynyt: 16:04, 01.07.2003
Viesti:

Viesti Kirjoittaja *Viltzu* »

Minkäs kokoisia niistä huntupyrstöistä sitten kasvaa ja kauanko siinä vie?

Noita kultakaloja on niin monen näköisiä että olen ihan pihalla mikä on mikäkin. On huntupyrstöjä, komeettoja, karppeja, ties minkä värisiä, erilaisilla pyrstöillä varustettuna, mulkosilmiä, leijonanpäitä ja vaikka mitä. Minkä näköinen se ihan perus huntupyrstö on?
ryukin
Member
Member
Viestit: 304
Liittynyt: 13:22, 09.02.2004
Paikkakunta: Akvaarioharrastajat Hyvinkää (AHH)

Viesti Kirjoittaja ryukin »

Viltzu, jalostetusta huntupyrstöstäkin pitäisi tulla ainakin 20-senttinen (tietysti riippuu siitä, onko ollut tarpeeksi tilaa, ruokaa ym. kasvaa). Tavallinen huntupyrstö on malliltaan vähän pallukampi kuin luonnonmuoto, huntupyrstö on kaksiosainen, esim. komeetan pyrstö, vaikka voi olla pitkäkin, on vain yksiosainen kuten luonnonmuodollakin. Koi-karpit eivät ole kultakaloja.
Hannibaali
Junior Member
Junior Member
Viestit: 204
Liittynyt: 10:06, 12.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Hannibaali »

Tuli luettua tuo samainen artikkeli josta muun lisäksi rupesi kovasti ihmetyttämään tämä kultakalaseura-akvaario. Minkäköhän lainen akvaario on kyseessä? :? (via kyhnytänkö taas pilkkua)
Jenna-
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 15:17, 28.01.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Jenna- »

Minulla on nyt 250 litrasessa se on n.125cm levee ja 45cm korkee, ni siellä on 2 lehtikalaa, jotka ovat isoja kaloja tai eivät vielä ole mutta tulevat olemaan. Voiko kun joskus 10 vuoden päästä nämä tulevat kuolemaan ni ottaa tollasee pari kultakalaa?
verkku_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 19:58, 07.02.2010
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja verkku_ »

Meillä elää 240 litrasessa 2 isohkoa huntupyrstöä. Minusta kalat ovat ihan liian pienessä tilassa mutta tällä hetkellä ei ole muuta mahollisuutta. Kalat ovat pelastettuja huonoista oloista ja niille on yritetty etsiä kotia mutta koska ei löydy niin ajattelin hankkia 500 litrasen tankin ja ostaa tai pelastaa muutaman kultiksen lisää että ois jonkinäkönen parventynkä. Häätys ensin selvittää miten vanha kerrostalo kantaa semmosen litramäärän. Luulis että kantaa, kirjahyllyt ja vesisängyt painaa enempi. Veronpalautuksia ootellessa.
450l kultakalalandia, 240l platy, omppu ja sukarapu seurakunta, 4 kissaa
Viheria_elegia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 99
Liittynyt: 13:52, 29.06.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Viheria_elegia »

Mä lähtisin 300 litrasta sillä edellytyksellä että varautuu jo valmiiksi investoimaan 500 litraseen tai suurempaan. Ei niille sinteille sitä 1000 l tarvitse olla, mutta koska kultakala on pitkäikäinen pitäisi mielestäni jo alusta varautua siihen että nämä kulkevat mukana ''asunnosta toiseen ja elävät pitkään''. Monet kalathan elävät ''vain'' 2-5 vuoteen, mutta kultis ei näihin kuulu.
Biscuit
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 12:42, 03.03.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Biscuit »

Meidän täkäläisessä koulussa on kolme noin 15 cm kultakalaa 60 litran akvaariossa. Olen sanonutkin asiasta, mutta vaihtoehtoina ovat joko 60 litran akvaario tai kuolema. Kyllä näytti aika kauhealta, kun näin nämä otukset. Kerran kun liikahtivat, niin olivat naama lasissa. Kalaraukkaset.
180 l akvaario, lapin porokoira, norjan harmaa hirvikoira
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja R_R »

Biscuit, kuvia kiitos!
Biscuit
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 12:42, 03.03.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Biscuit »

Sorry, kuvan saanti ei ole mahdollista. :(
180 l akvaario, lapin porokoira, norjan harmaa hirvikoira
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Alle tonniseen pyttyyn en voisi edes kuvitella kultsuja.

Mulla on huntupyrstötki kasvanu aivan liian pienessä (360l) akvaariossa yli 30cm mittaan. Voin just kuvitella mikä ahtaanpaikan kammo niillä oli. Saatikka sitte nk. luonnonmuodot.
srd
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2010
Liittynyt: 13:11, 28.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja srd »

Momo tuli meille 60litran kiposta n.15 senttisenä viime talvena. Nyt neidillä on kokoa yli 25cm ja ympärysmittaa varmaan samanmoinen ja ruoka maittaa ihan eri tavalla kuin tullessa. Jopa niin että paastopäiviöä on nykyisin 3 viikossa entisen yhden sijaan.

Ja kyseessä siis ns. särki-kropan omaava kala.
+kalanen_97+
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 16:33, 07.04.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja +kalanen_97+ »

En lukenut ihan koko juttua läpi, joten pahoittelen jos tämä on jo kerrottu.

Törmäsin eilen M. Varjon akvaariomaailma- kirjassa outoon juttuun. Se meni näin:
"Akvaarion suositeltava vähimmäistilavuus on 120 litraa ja siellä voi pitää 3-4 kultakalaa."
Ja toinen:
"Akvaarion (siis kultakaloille) vähimmäispituus: 80cm." Ja esim. leväbarbien akvan vähimmäispituus oli 60 cm tämän kirjan mukaan. Jos jollain on tämä kirja, niin mainitsemani tiedot löytyvät sivuilta 204, 205 ja 223.

Tämän takia monilla varmaan on kultseja 120- litrasessa ja leviksiä 60 cm akvassa.

Ennen pidin Varjoa parhaana.
Saatoin vastata väärin, huomauttakaa. Aina. Jookos?
srd
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2010
Liittynyt: 13:11, 28.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja srd »

+kalanen_97+ kirjoitti:Ennen pidin Varjoa parhaana.
Tsekkaa kirjan vuosiluku ;)
+kalanen_97+
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 16:33, 07.04.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja +kalanen_97+ »

srd kirjoitti:
+kalanen_97+ kirjoitti:Ennen pidin Varjoa parhaana.
Tsekkaa kirjan vuosiluku ;)
Jep, tiedän kyllä. Mutta silti...
Saatoin vastata väärin, huomauttakaa. Aina. Jookos?
mattib
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 12:11, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Iitti-Kouvola

Re: Kultakala-akvaarion minimikoko

Viesti Kirjoittaja mattib »

Heitänpä taas lusikkani soppaan, valvoja voi sitten vaikka linkittää vanhan jatkoksi tai linkin siihen vanhaan keskusteluun (omat kykyni ei siihen riitä) jossa kerroin seuraavaa:

"Ideani oli lähinnä siinä, että jos ja kun kauppias myy tuollaisen vaikka 250L "paketin" asiakkaalle joka haluaa kultakaloja lajialtaana pidettäväksi, näitä minullekkin on useassa liikkeessä tarjottu ja että jos 300-400L ottaa niin jo sopii melkein 10 kultakalaa sinne pyörimään parvessa. No joitain ongelmia asioiden esiin tullessa, jamppa surffailee netissä ja löytää tiensä tänne ja täällä ensimmäiset kommentit tuntuvat olevan vaihtoehtona tyyliin tuhannen litran kontti 4-6kultakalalle tai kannattaa lopettaa kalojen pito. Ei tämäkään rohkaise uutta akvaristia joka on lukenut näin kirjoista joihin pitäisi viime kädessä luottamaan sen kauppiaan lisäksi. Tässä mietin uskoako siihen mitä esim. M.Varjo on kirjoissaan kertonut, tällä hetkellä taitaa lukea pienelle parvelle 300L, tuossa uusimmassakin jota täällä ilmeisesti arvostetaan monen ison lajin kohdalla on määritelty menettelevä allaskoko aika pieneksi tämän sivuston mielipiteisiin verrattuna, moni kala tuon kirjan perusteella menee vielä 250-450L altaassa. Tämä tuo taas sen mielestäni esiin että ne ketkä tässä äärirajoilla on niin kirjan kuin kauppiaidenkin oppeja noudattaneina eivät täällä uskalla kysyä tai esitellä harrastusta koska ensi tuomiona on että altaasi on liian pieni. Muutamaa keskustelua täällä seurasin ja näinkin on tainnut päästä käymään. Pitäisi sitten kait mennä siihen että 5 kalaa ja vaikka 800L ja korkeintaan 2-4monnia pohjilla ettei ylikansoitu. Muutamaa pikkukalojen keskustelua seuranneena, onko sitten niilläkään siinä 100L suhteessa paremmat oltavat jos altaassa on useita lajeja ja yhteen lasketut määrät hipovat 30-joskus jopa 40 kalaa ja vielä kysytään mitähän voisi laittaa. Muutamaa kauppiasta haastateltaessa jopa kiekkoja laitettaisiin pussiin jos vaan 250L allas kotoa löytyisi joka on 50cm korkea. Onneksi Varjon kirjassa kiekoille on määritelty jo yli 400L tilavuutta. Loppuajatukseni olisi se että pitäisi luoda kunnollista painettua sanaa joka löytyisi myös kirjastoista koska monet nuoret ja vanhat käyvät edelleen myös siellä lueskelemassa. Jossain täällä keskusteltiin vielä noista -80luvun ohjeista miten silloin tehtiin. Mietinpä että kait ne kalat sitten oli silloinkin saman kokoisia kuin nykyäänkin ja silloin ovat menneet 120L altaassa, onko elintaso tehnyt tästä asiasta ja vain harvojen herkkua? Ihminen tarvitsee nykyään yli 200 neliön omakotitalon ja kalat 1000l kontin Herättelinpä vain keskustelua turhasta."
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”