Kala-rapulampi omaan käyttöön

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Sanezu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 22:54, 26.01.2014
Sukupuoli: Mies

Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja Sanezu »

Eli tarkoitus olisi kyhätä oma lampi tai toinenkin joissa viljellä jokirapuja ja kaloista madea, järvisiikaa, ahventa, muikkua ja kiiskiä. Pienet kalat olisivat lähinnä tarkoitettu maden ruuaksi paitsi sopivan kokoiset ahvenet ja muikut myös omaan käyttöön. Kuinka suuri lampi tarvittaisiin noin monen vedenelävän pitämiseen ja onnistuisiko tuollainen lammessa kasvatus jossa useampia eri kaloja? Entä mikä teistä olisi sopiva kala/rapumäärä kutakin, ettei madet teurasta koko lammen populaa tai tule puutetta ravinnosta tai tilasta? Entä olisiko järvisimpukoista mitään hyötyä lammessa paitsi ravun ruokana?

Mielessäni jo hieman suunnitellut lampea siten, että lammen kummassakin päässä olisi matalaa jossa lähinnä elelisivät ravut ja lampi sitten hiljalleen syvenisi noin 5-8 metriin asti. Syvin kohta olisi lammen keskellä. Pihassa on rutkasti tilaa joten isompikin lampi onnistuisi.

Toinen vaihtoehto olisi sellainen, että tekisi kaksi lampea jotka sitten yhdistäisi keskenään niin, että niiden välissä virtaisi vesi. Toisessa kasvaisi pääasiassa rapuja ja siikaa ja toisessa taas madea noiden muiden kalojen kanssa.
harrisiika
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 11:45, 17.04.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja harrisiika »

Itsellä hieman saman suuntaisia ongelmia. Viime keväänä kaivettiin rapulammikko ja nyt tekisi mieli laittaa sinne myös jotain kaloja. Ongelma vaan on siinä että särkikaloja en haluaisi laittaa, ja suuri osa petokaloista on sellaisia että niille maistuvat ravunpoikaset. Ainakin kirjolohet,hauet,ahvenet,säyneet ynm.. syö ravunpoikasia. Olisiko mitään kalalajia joka ei ravunpoikasia söisi? Voisin laittaa kuvaakin projektista tässä kun ehdin..
harrisiika
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 11:45, 17.04.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja harrisiika »

Tulipahan tämäkin foorumi taas nähtyä. Täysin turha, tietämykset on jossain muualla. Foorumin otsikoksi sopisi ehkä paremmin "kultakala purkki" tämä vai esimerkki...
Vle1ko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 222
Liittynyt: 23:25, 27.07.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja Vle1ko »

Maltti on valttia. Ihmisiä ne muutkin käyttäjät ovat, eivätkä suinkaan mitään robotteja jotka vastaavat salamana uusiin viesteihin. Ja lampiharrastajiakaan ei varmaan sadoittain täältä löydy.
Altaassa uiskennellut Serrasalmus rhombeus, Serrasalmus sanchezi, ja tällä hetkellä Serrasalmus manueli, sekä Pygocentrus nattererit.
http://www.opefe.com/ Paljon piraijainfoa
Nishikoi
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 17:52, 14.05.2007
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja Nishikoi »

Toki lampiharrastajia löytyy mutta kun tuossa kyselijä vastaa jo aika hyvin itselleen kysymyksessä niin ei siihen ole paljoa lisättävää.
Syöjien listaa voi lisätä muut "pedot" kuten korennontoukat.
Jos täällä olevia tarkoitat niin karpit ja kultakalat ovat kannibaaleja siinä missä muutkin eli kaikkiruokaisia
Pihalampi n.120 000 litraa + talviallas 12000 litraa ja 2 kpl 2700litraa
https://www.youtube.com/watch?v=gK8ytO07iI4
mikaha

Re: Kala-rapulampi omaan käyttöön

Viesti Kirjoittaja mikaha »

Hei!

Muutama mainitsemasi laji tulee varmasti aiheuttamaan onglmia. Ensimmäinen ilmeinen ongelma on veden laatu ja erityisesti lämpö. Jos saat lammikkoosi lähdevettä, tai oit hyödyntää erittäin kylmävetistä puroa, tuossa on jotain mahdollista.

Siika ja muikku kestävät lämmintä, mutta vesi ei juurikaan saisi happamoitua. Muutenkin luulen että nuo vedet ovat erityisesti muikulle liian pienet. Mataluus ja valoisuus stressaavat varmasti. Siika voi toimiakin hetken, muikku voi olla vaikeampi. RKTL on vastikään oppinut viljelemään muikkua, jostain heidän julkaisuistaan voisi löytyä lisätietoa.

Made on todellinen kylmän veden kala. Poikasena se elelee rantavesissä ja pitää lämmöstä, mutta sen aikuistuessa siinä tapahtuu muutoksia mm sydämessä, minkä vuoksi sen sydän ei toimi kunnolla yli 18 asteisessa vedessä. Siksi sitä varten olisi saatava kylmät olosuhteet. Jos haluat tästä lisätietoja, etsi madetta ja kaliumpumppua. Kaliumpumppu säätelee sydämessä sydänlihanksen sähkönjohtokykyä, eli sitä miten sydän sykähtelee hermoston ohjaamana.

Madetta on kyllä pidetty esimerkiksi kirjolohialtaissa pohjalla, ja se kasvaa ja voi hyvin, kunhan vesi on tarpeeksi kylmää.

Tuollaiseen kokeiluun voisin suositella särkikaloja noiden ahvenien ja kiiskien kaveriksi. Niillä homma toimii varmasti, ainakin omassa akvaariossani ne ovat kaikki ihan toimivia. Myös kuha viihtyy, kuhanpoikasia saa luvallisesti kalankasvattajilta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”