Kalaston lisäystä 180-litraiseen, ehdotuksia ja kommentteja?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
SimppAnssi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 15:48, 21.08.2017
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: N/A

Kalaston lisäystä 180-litraiseen, ehdotuksia ja kommentteja?

Viesti Kirjoittaja SimppAnssi »

Perheen olkkarin valopilkku eli akvaario on taas päivittymässä hiukan isompaan eli 180-litraiseen. Nykyisen purkin kalastona seuraavat vipeltäjät:
-Pari nuorehkoa pikkulehtikalaa (Leopoldii)
-Tusinan parvi kiilakylkiä
-Neljä pandaimubarbia (Garra Flavatra)
-Kalojen lisäksi kolme petokotiloa ja liuta postitorvia

Lisää kalaa tuohon uuteen varmasti mahtuisi. Ajatus olisi saada purkkiin lisää väriä, kun noista pikkulehtiksistäkin vain toinen on oranssi. Vois varmaan lisätä vielä vähintään yhden pikkulehtikalan, mutta onko kolmen parvi liian pieni, ja hierarkia liian syvä uudelle tulokkaalle? Pitäisikö saman tien laittaa vaikka kolme lisää, muuta ei sitten varmaan oikeen enää mahtuisikaan. Nykyiset kaks eivät oikein jaksa toisiaan, vaisumpi saa nyt turhan paljon huutia. Kutemista ovat kyllä kerran kokeilleet, tyttären oman tarkkailun mukaan. Mulla noiden sukupuolista ei ole edes tarkkaa tietoa... Jos sopuisampi kutupari uudesta laumasta löytyy, niin muut varmaankin lähtevät eteenpäin.

Toinen ajatus oli josko purkkia suuntaisi enempi kohti Aasiaa. Perhoskääpiöahvenet tai jopa joku rusotimanttiahven taitaisivat just mahtua tuohon, tietty pari/haaremi. Muita pääkalaehdotuksia? Seuraus voisi kyllä olla noiden pikkulehtisten siirto muualle?
Joku kääpiörihmakalakin voisi olla vaihtoehto. Mitään kovin hitaita kaloja ei kannata laittaa, kun purkissa oli jonkun aikaa rescue-kultakala uutta sijoituspaikkaa odottelemassa, yksi garra mieltyi jo hiukka sen kylkilimaan.

Pohjalle mahtuisi vielä muutakin, vaikka noi garrat aikamoisia vipeltäjiä ovatkin. Lauma helomonnisia on ollut mietinnässä, mutta tulevatko toimeen garrojen kanssa? Onko tuo uuden purkin karkeampi hiekka (1-3 mm) jo turhan karkeaa noille monnisille?

Kiilakyljet nyt tulevat toimeen melkein kaikkien vaihtoehtojen kanssa, sikäli helppo juttu. Kunhan eivät enää muiden kalojen suuhun mahdu. Ja niin isoja tuohon purkkiin ei oikein mahdukaan. :-)

Tulipa kysymyksiä, toivottavasti joku jaksaa vastata edes osaan kysymyksistä. Näitä täällä riittää, mutta kun hakukaan ei osannut vastata. :-(
Erinäisten iltojen netin selailukaan ei ole tuonut selvyyttä, vain lisää kysymyksiä. Niinkuin yleensäkin. :-/

Akva-liikkeiden armoille ei oikein olisi halua jäädä, sen verran monenlaista juttua niiltä on jo ehditty kuulla matkan varrella. Jos kysymyksessä on enemmän kuin yksi muuttuja, vastaukset menevät yleensä hakuammunnaksi. :-(

Taustaa:
Nykyinen purkki on ollut pystyssä vajaan vuoden, kiilakyljet muuttivat siihen entisestä pienemmästä purkista.
Pikkulehtikaloja oli alun perin kolme, mutta yksi poistui näiltä vesiltä viikko-pari hankinnan jälkeen. Stressi tai muu muutospahoinvointi oli todennäköisesti syynä.

Uuden purkin toinen filtteri (Aquael 1000) on nyt kypsynyt vanhassa purkissa useita viikkoja. Nykyisen purkin sorapohja vaihtuu tummahkoon 1-3 mm eli karkeaan hiekkaan. Toiseksi filsuksi tulossa Juwelin Bioflow M, kunhan saan aikaan magneettikiinnityksen tolle. Kasvistona nyt melalehteä, miekkalehteä, vesiruttoa ja vedensuosikkia, taitaa olla muutama vesitähdikkikin. Vanhat siirtyvät uuteen karsittuina, alunakylvyn kautta. Postitorvista en niin välitä, mieluummin kierteisiä tilalle.

Lämpötila nyt 25 astetta, kesällä pyrki tuosta hiukan nousemaankin. Nykyisen purkin vesiarvot Gh 4, Kh 2 ja Ph 6.9, tippatesteillä mitattuna. Nitraatit ja nitriitit aika vakaita, eli toinen tippatestin tarkkuus huomioiden nollassa ja toinen sitten vaihtelee hiukan viikottaisen vedenvaihdon läheisyydestä riippuen, alle 15-20 mg/l kuitenkin aina. Neutraalilla/loivasti happamalla ja pehmeällä vedellä varmaankin jatketaan. Nyt käytössä nestehiililisä, mutta uuteen purkkiin tulee kaasu-CO2. Säätösysteemi hiukan vielä pohdinnassa, vähintään kellokytkimellä mutta Ph-pohjainen säätö tulee jos lompsalle siedettävä ratkaisu löytyy jostain.
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Kalaston lisäystä 180-litraiseen, ehdotuksia ja kommentt

Viesti Kirjoittaja Verna »

Eikö pikkulehtari ole jollain muotoa parvikala ja kumminkin suht kookas? Mahtaako 180 litraa olla tarpeeksi? Minusta tuo oma 250-litraisenikin tuntuisi niille naftilta. Eli ne ehkä voisi tosiaan siirtää muualle ja sitten olisikin tosi paljon niitä mahdollisia pääkalavaihtoehtoja. :)
SimppAnssi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 15:48, 21.08.2017
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: N/A

Re: Kalaston lisäystä 180-litraiseen, ehdotuksia ja kommentt

Viesti Kirjoittaja SimppAnssi »

Verna kirjoitti:Eikö pikkulehtari ole jollain muotoa parvikala ja kumminkin suht kookas? Mahtaako 180 litraa olla tarpeeksi? Minusta tuo oma 250-litraisenikin tuntuisi niille naftilta. Eli ne ehkä voisi tosiaan siirtää muualle ja sitten olisikin tosi paljon niitä mahdollisia pääkalavaihtoehtoja. :)
Parvikala kyllä, akvaliike myi pokkana kolme nykyiseen pienempäänkin purkkiin. 8-0 Nuo eivät ainakaan viel ole kovin kookkaita, aika niukasti noista löytyy infoa, mutta 200 litraa pitäisi olla riittävä normi parvelle. Kokoa aikuisille lähteestä riippuen pitäis olla 5 senttiä, tai sitten 10 senttiä. Tosi tarkkaa dataa. :-(
Muutama lisää pitäisi kyllä olla, että kutupari ehkä löytyisi. Ne kaks varmaan pärjäisivät 180l purkissakin? Ja jos sama meno jatkuu, keväällä voi taas purkki laajentua muutenkin.

Töyhtökääpiöahven tai loistokääpiöahven näyttävät myös aika näteiltä. Noista sitten samat sopivuuskyselyt kuin edellisistäkin...
SimppAnssi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 15:48, 21.08.2017
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: N/A

Re: Kalaston lisäystä 180-litraiseen, ehdotuksia ja kommentt

Viesti Kirjoittaja SimppAnssi »

Hiukan tuoreita hajatelmia. Helmirihmakala vois olla myös yksi hyvä vaihtoehto. Mutta ei kai tykkää virtauksesta? Pohjakerroksen väelle virtaus taas maistuisi, garroille ja uusille monnisille. Puhalluksen ohjausta sit vain pois pinnalta.

Tuossa yhdessä toisessa viestissä tuli esille AqAdvisor, näppäränoloinen juttu. Sen mukaan entisten kalojen lisäksi neljän haaremi helmirihmoja ja lauma ruso- tai helomonnisia olis suht ok setti uuteen purkkiin. Tosin pikkulehtarit oli sille kokonaan vieras juttu, ja helomonnistenkin lämpötiloista oli eriävä mielipide muualla esillä olleisiin verrattuna. Ainut kommentti tuli helmirihmojen agressiosta kutuaikana ja nimenomaan kiilakyljille. Toisaalla just noiden sanottiin sopivan hyvin yhteen. Ota tästä nyt sitten taas selvää. :-/

Nyt ajatus olisi sitten siirtää vanha kalasto rauhassa isompaan purkkiin ja antaa kotiutua. Ja kun vesiarvot taas pysyvät stabiileina, jostain pari-kolme pikkulehtaria lisää, jos vain löytyy. Kun noi ovat kotiutuneet, lisätään lauma monnisia pohjaa elävöittämään. Jos purkki näyttää tarpeeksi täydeltä, voi ehkä jäädä noinkin. Jos tosta pikkulehtarilaumasta erottuu pikku hiljaa selvä kutupari ja muut alkavat saada huutia, niin sitten niille muille tulee varmaankin muutto. Reilua? Not.

Ja jos tilaa riittää, niin sitten lisätään helmirihmakalahaaremi, ja toivotaan että sukupuolijakauma on kerralla oikea. Jos näistä seuraa ongelmia, niin joko pikkulehtarit tai helmirihmat lähtevät, kumpiin sit vähemmän silloin on kiinnostusta.

Olikos jotain jäänyt huomioimatta, tai kokeneemmilla parempaa tietoa?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”