Kalojen tunnistus

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Allux
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 08:46, 18.02.2017
Sukupuoli: Mies

Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja Allux »

Onko joku törmännyt hyvään websivuun jonka avulla tunnistaa kaloja?

Ollaan uusia harrastajia tyttäreni kanssa. Hommattiin 250l akvaario ja kalakanta muutti mukana.
Nyt allas alkaa vakiintuun olosuhteiltaan ja kalat on virkeitä.
Olisi kiva tunnistaa lajit jotta osataan hoitaa niitä oikein.

Aleksi
20170218_085545-1024x614.jpg
20170218_085521-1280x768.jpg
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja memma »

Hienoa että siirto ja omistajanvaihdos on sujunut hyvin ja tervetuloa vaan mielenkiintoisen harrastuksen pariin! Luulen että vähemmällä pääset, jos saisit tänne kuvat kaikista kaloistanne tunnistettavaksi. Kuvasta erottuisi nyt ainakin kardinaalitetra, kuparimonninen ja keltabarbi sekä jokin Botia-suvun nuoliainen (tästä en sano enempää kun en niistä mitään tiedä). Tuo tumma kala, joka on naama kameraan, lienee jokin kirjoahven, mutta ehkä jokin labyrinttikalakin voisi myös tulla kyseeseen. Hyvä sivukuva kertoisi enemmän.

Monet noista kaloista tarvitsisivat samanlajisia kavereita ympärilleen, ilmeisesti ovat aika harvassa siellä nyt? Tilaahan tuolla on hankkia niitä lisääkin. Selvitelkää rauhassa minkälaisen altaan haluatte, mitkä kalalajit erityisesti kiinnostavat käyttäytymiseltään, ulkonäöltään ym. ja siitä sitten eteenpäin.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Hei! Ja tervetuloa harrastuksen pariin. Kuten memma edellä jo totesikin, kuvastasi erottuu joitain lajeja selvästi, mutta koita mielellään saada niistä "yksilökuvia". Hyviä tai huonoja, vaikuttaisivat melko peruskaloilta, joten tunnistus varmasti onnistuu vähän huonommillakin kuvilla.

Mä sanoisin, että tuossa ekassa kuvassa on oikeassa reunassa melko todennäköisesti harlekiininuoliainen (parvikala, ei välttämättä monnisten kanssa pidettävä). Sen yläpuolella on todennäköisesti naama kameraan päin joku ahven. Tunnistus vaatisi vähän paremman kuvan. Sinipunainen kala on kardinaalitetra, niitä myös pitäisi olla iso parvi. Keltainen on keltabarbi, parvikala sekin. Lisäksi vasemmassa reunassa näkyy kuparimonninen, joka myös on parvikala ja lisäksi tarvitsisi hiekkapohjan. Toisessa kuvassa valkoisella kivellä melko keskellä on joku pleko tai partis, mutta senkin tunnistamiseen tarvittaisiin parempi kuva.

Tuossa on monta hyvää lajia perus-seura-akvaarioon. Kannattaa miettiä, mitä itse haluaa ja luopua niistä mitä ei halua ja hankkia lisää niitä, mitä haluaa.
Allux
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 08:46, 18.02.2017
Sukupuoli: Mies

Re: Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja Allux »

Juu meillä on kaksi sinileuka ahventa. Pariskunta.
Neon tetra joka tarvisi parvensa.
Sitten näistä tarvittais tietoa.
Pariskunta näitä gebardi kuvioisia löytyy.
20170218_150509-1024x614.jpg
Sitten on pariskunta näitä pieniä jotka ajoittain syöksähtelee pintaan. Vaalean kalan edellä.
20170218_150546-1024x614.jpg
Näitä isoja olen pitänyt monneina? Näitä on monta hiukan eri kokoisina.
20170218_150516-1024x614.jpg
Sitten on kaksi käärmemäistä kalaa jotka on päivät piilossa.

Aleksi
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 16:12, 19.01.2017
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja Lompsukka »

Tuo sinipunainen pieni kala on kardinaalitetra, näyttää kovasti neontetralta, mutta kardinaalitetralla on enemmän punaista kropassaan.
Nämä "gepardi"kuvioiset voisivat olla joko harlekiini- tai touhunuoliaisia. Nuoliaiset tykkäisivät elää parvessa, joten niille olisi hyvä olla parvi väh. 5 yksilöä. Nuoliaiset menevät myös kyseisten kirjoahventen kanssa.
Pienet pintaan syöksähtelevät viiksekkäät kalat ovat monnisia, nopealla veikkauksella sanoisin kuparimonnisiksi. Nämä kaipaavat myös parvea eli vähintään 6 yksilöä. Kuparimonniset pärjäävät myös kirjoahventen kanssa ja sinileukojen lämpövaatimuksissa.
Monniset ja nuoliaiset eivät ole hyvä yhdistelmä (nuoliaiset saattavat puhkoa monnisten silmät) joten suosittelen jommista kummista luopumista.
Keltainen kala näyttäisi nopealla silmäysellä keltabarbilta (messinkibarbi). Tämäkin on parvikala. Se vaatii kuitenkin viileämpää vettä kuin kirjoahvenesi.
"Monneja" laittaisin tuon kokoiseen akvaarioon korkeintaan kolme. Varmaa lajitunnistusta en osaa kuvan perusteella tehdä, mutta veikkauksena on hyvin yleinen maatiaispartamonni. Nämä menevät hyvin altaassasi, kunhan niille on tarjolla piiloja.
Sinileukakirjoahvenelle suositellaan lämmintä vettä 26-28 C. Nämä kalat ovat myös kutuaikana reviiritietoisia ja kasvaessaan saattavat ahvenkalojen tavoin yrittää syödä itseään pienempiä kaloja (mikäli suuhun mahtuu).

Kaiken kaikkiaan suosittelen luopumaan ylimääräisistä partamonneista, joko nuoliaisista tai monnisista, kardinaalitetroista (voivat joutua kirjoahventen ruokalistalle) ja keltabarbeista (vaativat viileämpää vettä kuin sinileukakirjoahvenet).
Tämä siis mikäli haluat pitää kirjoahvenet.

Käärmemäisiä kaloja veikkaan piikkisilmiksi tai mutakaloiksi, mutta mahdotonta sanoa ilman kuvaa tai tarkempaa kuvausta.
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalojen tunnistus

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Gebardikuvioiset ovat mielestäni harlekiininuoliaisia. Voivat toki olla jotain muutakin lähisukuista lajia, mutta botia-nuoliaisia kuitenkin. Ne ainakin ovat vilkkaita, pitkäikäisiä ja touhukkaita kaloja. Tosin omien kokemuksieni mukaan myös valitettavan tapaturma-alttiita, minkä lukisinkin sitten niiden ainoaksi miinukseksi (no hinta voi olla toinen). Iso parvi pitäisi olla. Tai vähintään sellainen 6-10 yksilöä, niin saa kunnon menoa aikaiseksi. Botia-suvun nuoliaiset syövät kotiloita, eli siinä mielessä ovat tosi hyödyllisiäkin. Viihtyvät parvessa ja yleensä hyväksyvät uudet lajitoverit mutkitta. Monien lähteiden mukaan lihansyöjiä, mutta omani ainakin syövät myös kurkkua/kesäkurpitsaa ihan innolla.

Se olisi hyväksi myös noille monneille (mikäli ovat partamonneja). Ne puolestaan kyllä kelpuuttavat liha-ateriatkin, mutta ovat pääsääntöisesti kasvissyöjiä. Kurkkua/kesäkurpitsaa siis. Pese tai kuori pala ja tökkää lusikka tmv paino siitä siivusta läpi ja pudota altaaseen. Partamonneja ei välttämättä mahdu altaaseen kovin montaa, riippuu vähän yksilöiden luonteesta. Ja mikäli ovat eri sukupuolia, niin lisääntyvät kuin kaniinit (mihin viittaisi myös se, että niitä on monta, hiukan eri kokoisina). Joskin ahvenet ymv saattavat myös hieman rajata poikastuotantoa. Parempi kuitenkin olisi jättää 1-3 saman sukupuolen edustajaa. Ne on aikuisina helppo erottaa, uroksille kasvaa parta, naaraille ei.

Pienet pintaan syöksähtelevät ovat monnisia. Todennäköisimmin kuparimonnisia. Niille olisi hyväksi/elintärkeää myös iso parvi ja hiekkapohja. Ja ehkä hieman ahvenia viileämpi vesi. Vaikka menisivätkin siellä n. +25, se alkaa olla niiden maksimi. Lisäksi nuoliaiset saattavat tosiaan syödä monnisilta silmät päästä. Näin ainakin sanotaan, tuskin ihan tuulesta temmattua kuitenkaan. Ainakin se hiekkapohja pitäisi olla. Karkeassa sorassa eivät pääse tonkimaan ja niiden viikset todennäköisesti vahingoittuvat altistaen näin taudeille ja tulehduksille.

Myös tuo keltabarbi tarvitsisi parven ja viileämpää vettä, kuten jo edellä todettiinkin. Ja kardinaalitetra päätyy melko todennäköisesti affenten kitaan, kunhan niiden suu kasvaa riittävän suureksi... Ja myös se tarvitsee ympärilleen parven. Mieluiten suuren.

Käärmemäiset kalat ovat todennäköisesti piikkisilmiä. Nekin viihtyisivät parvessa ja hiekkapohjassa. Mikäli siis kyseessä on noin 10cm mittaiset, lähinnä matoa muistuttavat, yleensä raidalliset, kalat. Mikäli ne taas ovat oikeasti oikean käärmeen mallisia ja kokoisia, on sinulla todennäköisesti käärmekala tai jokin muu niilinhauki. Siinä tapauksessa onnea! Valitettavasti altaasi on niille liian pieni ja kaikki asukit ovat niiden ruokalistalla...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”