Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Aihe on tämä sama mitä täälä on jo paljonpaljon käsitelty ja vaikka olen lukenut noita keskusteluja kypsytyksestä useamman tunnin useampana päivänä, niin kuitenkin tuli tarve kysyä paremmin tietävien mielipidettä omasta tilanteesta [;)] (ja siis niin, aloittelijana olen ehkä ihan hakoteillä, joten kannustavat ohjeet olisivat enemmän tervetulleita kuin lyttyn haukkuminen [:I] )

Kypsytystä on nyt siis takana vähän päälle kaksi viikkoa ja viimeiset neljä päivää nitriitti on ollut arvossa 0,05 ppm. Pohdinkin että onko tuo vielä haitallinen arvo, vai menetteleekö se? Voisiko esim suunnitella hakea eläviä kasveja ensi viikolla? Niin ja nitraatti oli tänään noussut 20 ppm. Laskeskelin, että hirvensarvisuolaa on tullut tähän mennessä yhteensä laitettua n. 3,8ml. Niin ja multaympillä olen kypsytellyt. Otin sen tosin pois akvasta jo muutaman päivän kuluttua, kun pelkäsin että se hyvä bakukanta kehittyisi siihen sukkahousussa olevaan multaan eikä esim. hiekkaan :mrgreen:
Sitäkin tosin pelkään, että ymppi on ollut huono ja hyvä bakukanta on vielä hyvin pieni... nitriittipiikkiä ei siis ole ollut vaan korkeimmillaan se kävi 0,3 ppm:ssä. Hiekka, suodatin ja koristeet olivat tosin olleet aiemmin akvassa käytössä, mutta hiekan pesin ja koristeet+suodatin ehtivät olemaan kuivilla muutaman päivän. Pitäisikö pelata varmanpäälle ja ostaa sitä Tetran safestart ainetta vai mikäs se nyt olikaan...

Sitten vähän kalastosta! Olen aivan ihastunut taistelukaloihin ja haluaisinkin sen perusteella valita loput kalat. Mitä nyt olen lukenut ja oppinut, niin taistot ovat tosi reviiritietoisia ja joka kala on vähän oma persoonansa, toinen voi olla hyvin agressiivinen kun taas toinen ei niinkään. Tankin koko on siis n. 150l! Haluaisin välttyä tappeluilta, niin ajattelin hankkia vain yhden taisto koiraan akvan kunkuksi 8-) .
Muita kaloja olen siis ajatellut;
kynäkaloja (tai rihmakaloja, kokemuksia taiston kanssa pitämisestä?)
kiilakylkiä ja/tai tetroja (neontetrat ei taida vesiarvojen takiä käydä, mutta esim kardinaalitetraparvi?)
ja pohjalle partamonni ja muutama monninen.
Sukarapujakin ajattelin, mutta ne taitaisivat joutua taiston ruoaksi :roll:
Tuollaista siis näin olisin suunnitellut, tulisi joka vesikerrokseen jotain. Miltä kuulostaa? Käyvätkö kaikki yhteen? Montakohan kalaa/laji voisi ottaa ettei tulisi ylikansoitusta....?

Kasveihin en ole niinkään ehtinyt perehtyä kun kaloja olen ihan innoissani vain pohtinut..... mutta ajattelin ihan perus ohjeella; jotain pitkää taakse, keskikokoista keskelle ja lyhyttä (ruohon tyylistä?) eteen. Niin ja akva on tosiaan kulmamallinen jos se nyt mitenkään mihinkään vaikuttaa :D
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Kypsytykseen en ota kantaa, parempi että joku klassikkomenetelmällä tehnyt selvittelee tuon asian.

Kalavalinnoista: kiilakyljet ja kardinaalitetrat ovat taistolle ihan mainiota seuraa :) yksi partamonni mahtuu hyvin. Monnisia pitäisi olla kuusi kappaletta ja sellaisia, mitkä sietävät korkeampaa lämpöä. Pohjan pinta-ala vaikuttaa eniten monnisten viihtyvyyteen jos sinun pitäisi löytää pienikokoisin ja parhaiten lämpöä sietävä monninen. Monnisia helpompi valinta olisi piikkisilmä. Niitä menisi kiva porukka pohjalle. Sukaravuista olet ihan oikeassa, taisto kyllä syö ne, mutta sen sijaan isompi leväsukarapu on ihan mahdollinen seuralainen. Meidän leväsukat räpsivät taistoa nenille pitkillä viiksillään, joten taistolla ei ollut mitään asiaa lähellekään. Minä varmaan tekisin tuosta aasialaisteemaisen, eli taisto, kiilakylkiä, piikkisilmiä ja leväsukaravut.

Kasveja kannattaa kokeilla reippaasti erilaisia, koskaan ei oikein tiedä, mikä menestyy juuri omassa altaassa. Pidä silmällä markkinat-palstaa ja tartu jokaiseen tilaisuuteen missä joku tarjoaa perkuukasveja. Tuon kokoiseen altaaseen mahtuu helposti ämpärillinen kasveja, joten tilaa vaan reilusti kaikenlaista ja katsot sitten mikä ajan kanssa miellyttää silmää. Itse varmaan laittaisin kulma-altaaseen keskellä sellaisen kasvisaarekkeen. Eli reunoilla olisi vapaata uimatilaa ja keskellä olisi tiheä pöheikkö, esimerkiksi konnanputkea ja vallisneriaa niin että kasvavat pintaan asti.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1268
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Kyllähän tuo vaikuttais että allas on kypsä, jos sinne kertyy nitraattia ja nitriitti pysyy aisoissa. Kokeile ruokkia kalanruoalla tai sillä suolalla vielä niin näet miten arvot kehittyy. Joka tapauksessa voit hyvin hankkia jo kasveja.

Kiilakyljille suositus täältä, hyvä kala taiston seuraam ja tuon kokoluokan akvaarioon. Rusokiilakylkeenkin kannattaa tutustua.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Kiiitos vastauksistanne hippikala ja kerttu!
Oli tullut pieni kömmähdys tuohon kokoon, se on siis 180l eikä 150l :P

Meidän pikkualtaassa on kolme monnista, jotka pitäisi siirtää tähän uuteen (pikkuallas olisi tarkoitus tyhjentää). Piikkisilmät kyllä vaikuttavat myös hauskoilta otuksilta, nyt kun vähän tutustuin lajiin :D tuleekohan pohjalla ahdasta jos laittaisi nuo kolme monnista ja muutaman piikkisilmän (vaikka niitäkin kolmenkopla)?
Perheeltä tuli toiveita että joku rapu olisi kiva niin taidampa ottaa siis leväsukan hoiviini, siinähän loistava pikkuapuri mahdollisiin levä tilanteisiinkin 8-)
Eli kalasto idea tällähetkellä;
1 taisto
>6 kiilakylkiä
~10 kardinaalitetraa (vai jätänkö pois?)
1 partis
3 monnista / piikkisilmää
5 leväsukarapua
onko määrät ok? Heitin noin mututuntumalta nuo määrät. Jostain kirjasta luin että pitäisi olla n. 1l vettä per 1cm kalaa

Jeee, kypsytys (toivottavasti [;)]) suoritettu!! Nyt vain kasvien kanssa pikku hiljaa katsomaan mitä tapahtuu :mrgreen: Tätä on jo odotettu! Tuli muuten mieleen, että en laittanut lannoitetta hiekan alle, olisikohan hyvä pistää sellaista veteen laitettavaa lannoitetta? Tai tabletteja?
AkvaarioTyttö
Senior Member
Senior Member
Viestit: 662
Liittynyt: 13:18, 10.02.2008
Sukupuoli: Nainen
Viesti:

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja AkvaarioTyttö »

Isompia parvia. Reilusti :)
Suosittelen yhtä iiiso, esim. 25-30kpl parvea, mutta jos haluat kaksi parvikalaa niin vähintään 10kpl kumpaakin lajia.
Monnisia pitäis olla vähintään 6kpl, mutta ton kokoseen laittaisin esim 8-10.
Piikkisilmätkin tarvitsevat parvea eli vähintään 6kpl.
Taisto saattaa syödä leväsukat, joten jos niitä hommaat, niin osta aikuisia rapuja.
Naura ongelmillesi, niin muutkin tekevät.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Nitraattia ei kannata mitata niin kauan kun altaassa on mitattava pitoisuus nitriittiä. Testi ei näytä oikeaa arvoa. Olethan mitannut myös ammoniakin/ammoniumin?

Akvaarion kypsyyteen voi ottaa kantaa se joka on joskus kypsytellyt tuolla menetelmellä. Itsellä ei ole mitään kokemusta, muilla metodeilla olen aina mennyt.

Safestart kannattaa jättää kauppaan. Sen toimivuudesta kun ei ole mitään takeita. Suosittelen prodibion StartUp ampulleja. Ne toimii varmasti.

Kasveja voit toki hankkia jo nyt. Nehän on yleensä istutettu ruukkuihin, joiden lasivillassa on myös hyvä kanta eläviä typpibakteereita. Ei ne ainakaan altaan kypsytystä hidasta.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Selvä juttu! Taidan sitten jättää kardinaalit pois ja ottaa vain kiilakylkiparven (pelkään niin hirveästi tuota ylikansoittumista :cry:) ja haluan vielä varmistaa, että pohjatilako ei jää pieneksi jos on 6 monnista + 9 piikkisilmää + partis? Itsestä tuntuu että sielä voisi tulla hieman ahdasta... 8O

En oikein vieläkään ole saanut selvää vastausta, että onko tuo 0,05ppm nitriittiä enää vaarallinen pitoisuus? Vai odotanko rauhassa sen laskemista lähemmäs nollaan ennen kaloja?

Ekat kasvit aiotaan hakea tänään!! :D Katsotaan vähän mitä faunattaresta löytyy vai löytyykö oikein mitään mieluista [;)] Niiiden mukana tulee kyllä monesti niitä kotiloita jotka toisessa altaassa lisääntyivät ihan hurjasti, riesaksi asti! Alunakylpy olisi yksi vaihtoehto, mutta pohdin että riittääkö jos kasveja pitää esim. yön yli vesiastiassa ja pesaisee vielä ennen altaaseen laittoa juoksevan veden alla? Alunahan olisi parempi, mutta yritän vältellä näitä "myrkkyliemiä" :mrgreen:
AkvaarioTyttö
Senior Member
Senior Member
Viestit: 662
Liittynyt: 13:18, 10.02.2008
Sukupuoli: Nainen
Viesti:

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja AkvaarioTyttö »

Ei sitä kannata liikaa pelätä. Kannattaa tuoda kalat pienissä erissä, jotta näkee sitten mitkä määrät on omaan silmään sopivat. Lisäksi altaan bakteerit eivät "järkyty" niin kauheasti kuin jos toisit kaikki kerralla.
Esim ekana partis, kiiloja n puolet aiotusta määrästä ja monniset. Parin viikon päästä sitten loput.

Kasveja kannattaa katsoa myös AW:n kasvien myynti-palstalta. Useinkin _paljon_ halvempia ja hyväkuntoisempia kuin liikkeiden kasvit. Osta jotain nopeakasvuista ja kestävää alkuun. Kasvien kylvetys ei auta mitään, koska kotilot ja munat tarvitsee vain vettä. Jos haluat olla varma, niin alunaa kehiin, mutta petokotiloikin hoitavat roskakotilo-ongelman tarvittaessa.

Ja tuosta pohjatilan loppumisesta... Itsellä on 63l akvaario ja sinne aion laittaa väh 20 kääpiömonnista. Okei, kala on sen max 3cm, mutta parvikalat tykkää parvista. Ja 180l on oikeasti aika iso. [;)]

Btw, millainen pohja sulla on? Monniset ja piikkarit tarvitsevat hiekkapohjan.
Naura ongelmillesi, niin muutkin tekevät.
pirjoh
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 17:10, 09.07.2012
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja pirjoh »

Nitriitin on paras olla nollassa ennekuin otat kaloja altaaseen. Ja kun alat niitä sinne laittamaan, laita vähitellen, esim ensin monniset (10-15kpl parvi, viikon päästä taisto ja tetrat jne. Akvaario ehtii mukana kalamäärän kasvaessa.

En tiedä saisiko täällä kopsata toisten kirjoituksia mutta minä nyt teen sen. Josko tästä kiksun mulle joskus kirjoittamasta jutusta
saisit selville minkälaisia määriä ja milloin sitä hss,sää kannattaa sinne altaaseen laittaa:
"

Re: Bactozym kypsytys

ViestiKirjoittaja Kiksu » 19:35, 22.08.2012
Kypsytyksen alussa 5 mg/l hss,sää, siitä se vähitellen laskee kun bakteerit muuttavat sen nitriitiksi. Kun ammoniakkia on enää vähän, laitetaan toinen samanlainen satsi, ja kun ammoniakki on uudelleen laskenut lähelle nollaa, lisätään päivittäin pieni määrä hirvensarvisuolaa tavoitteena 1-2 mg/l ammoniakkia. Tätä jatketaan, kunnes nitriittiä ei ole mitattavissa tai on hyvin lähellä nollaa vuorokauden päästä hss lisäyksestä. Tässä vaiheessa akvaario on kypsä ja tehdään suurehko vedenvaihto, jotta saadaan koko prosessin lopputuloksena syntynyt suuri nitrAAttimäärä laskemaan noin 10 mg/l:aan. Sitten onkin turvallista laittaa kalat akvaarioon.

Koska ainakin Tetran ammoniakkitestissä ylin arvo on 5 mg/l, voi olla noita isompia pitoisuuksia mitattaessa hyvä laimentaa testattava vesi puolella laittamalla testiputkiloon 2,5 ml akvaarion vettä ja 2,5 ml hanavettä ja ohjeen mukaiset määrät tippoja. Mistä sitä muuten tietää, kuinka paljon yli 5:n tulos mahdollisesti olisi.

Tuo tavoite 1-2 mg/l kypsytyksen loppuvaiheessa valmistaa bakteeristoa suoriutumaan tulevasta kalojen kuormituksesta, jonka on arvioitu keskimääräisellä kalastolla olevan ilmeisesti tuolla 1-2 mg/l välillä vuorokaudessa. Kun akvaarioon lisätään myöhemmin uusia kaloja, bakteeriston täytyy lisääntyä uudelleen vastaamaan kasvanutta kuormitusta, ja tällöin täytyy nitriittiä mitata tavallista useammin, jotta huomataan mahdollinen tästä johtuva väliaikainen nitriitin kohoaminen ja tehdään tarvittaessa ylimääräisiä vedenvaihtoja nitriitin kurissa pitämiseksi."
pirjoh
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 17:10, 09.07.2012
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja pirjoh »

Eli siis sössin tuonkin sitten.
Tarkoitus kai olisi saada altaaseen ensin 5mg ammoniakkia/litraan vettä ja kun se on lähes hävinnyt lisäillään hss,sää vain n,1-2mg/l.
Ammoniakki testi olisi kyllä oltava jotta sen määrän ja vähenemisen pystyisi seuraamaan. Silloin kun ammo alkaa hävitä, alkaa nitriittiä tulla vähitellen kunnes ottaa kunnon spurtin (nitriittipiikki) ja kun sen jälkeen nitriitin määrä ammon lisäyksestä huolimatta ei enää nouse, on akva kypsä.
Lopputestinä voi tehdä niin että laittaa hss,ssää vielä tuon alun 5mg/l , (olisiko jotain 1/4 teelusikallista liotettuna ensin lasilliseen vettä ja sitten altaaseen)ja seuraa kuinka pian se on hävinnyt.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Kiitos taas kovasti vastauksistanne! :D
AkvaarioTyttö kirjoitti: mutta petokotiloikin hoitavat roskakotilo-ongelman tarvittaessa.
Aiemmassa altaassa kävi niin, että ne haittakotilot lisääntyi ihan hurjasti ja hankittiin petokotilo vähän "jälkikäteen" ja vaikka nyt niitä on sielä kolme, niin haittakotiloita on ihan älyttömästi silti. Jos taas petokotilot olisivat jo valmiiksi akvassa (laittaisi samaan aikaan kasvien kanssa) niin ne saisivat heti kättelyssä popsittua haittakotiloita etteivät pääsisi lisääntymään niin hurjasti(?) NIIIN ja käyvätköhän sukaravut ja petokotilot samaan akvaan?

AkvaarioTyttö kirjoitti: Kasveja kannattaa katsoa myös AW:n kasvien myynti-palstalta. Useinkin _paljon_ halvempia ja hyväkuntoisempia kuin liikkeiden kasvit.
AW:sta voisin totta tosiaan ostaa (jos vain löytyisi sopivan läheltä myyjä) :D
AkvaarioTyttö kirjoitti:Btw, millainen pohja sulla on? Monniset ja piikkarit tarvitsevat hiekkapohjan.
Ja hiekka pohja on! Tosin tajusin etä sitä on kyllä aivan liian vähän, kauttaaltaan noin 3cm :? ajattelin laittaa lisää... järven rannalta voisin hakea, se pitäisi sitten taas pestä ja keittää, jos olen oikein ymmärtänyt. Bilteman ymym hiekkaa myydään niin isoissa 8O tosin AW:sta taitaa löytyä myös hiekan myyjiä?? Pitääpä tutkia asiaa 8-) onni onnettomuudesssa ettei päästykään tänään hakemaan kasveja! :D
pirjoh kirjoitti:Nitriitin on paras olla nollassa ennekuin otat kaloja altaaseen. Ja kun alat niitä sinne laittamaan, laita vähitellen, esim ensin monniset (10-15kpl parvi, viikon päästä taisto ja tetrat jne. Akvaario ehtii mukana kalamäärän kasvaessa.
tämä tapa taitaa olla myös kukkaro-ystävällisempi 8-) :mrgreen: voiko muuten sukaravut tuoda missä vaiheessa?
Kiitos vielä tuosta kypsytysohjeesta, olen sitä näistä keskusteluista koittanut opetella joten sormet ristiin että tajusin idean ja akva olisi kypsä! Voikun joskus kehiteltäisiin bakteeri testejä kypsytykseen :mrgreen:
AkvaarioTyttö
Senior Member
Senior Member
Viestit: 662
Liittynyt: 13:18, 10.02.2008
Sukupuoli: Nainen
Viesti:

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja AkvaarioTyttö »

Postilla saa kasvit kaikista helpoiten, jos vaan tilille maksu onnistuu.

Petokotilot on aika helppoja ja eipä niistä sukaravuille vaaraa ole.
Pedot saattavat kuolleita rapuja popsia, mutta erittäin harvinaista on, että elävää saisivat tapettua.

Hiekkaa en hakisi järven rannalta. Ennemmin hakisin soramontulta yms paikasta.
Jotkin liikkeet myyvät myös irtohiekkaa litramitalla. Missä päin asut? Mulla olisi hiekkaa ylimääräisenä.
Naura ongelmillesi, niin muutkin tekevät.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Okei, hyvä tietää ettei akvaariosta tule gladiaattorikenttää! :mrgreen:
AkvaarioTyttö kirjoitti:Missä päin asut? Mulla olisi hiekkaa ylimääräisenä.
Laitan sulle YV:tä tulemaan! :D
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Sukaravut kannattaa lisätä viimeisenä ja vasta sitten kun akva on varmasti kypsä eli nitriitti ei nouse. Sukikset on herkkiä nitriitille.
Ja kantsii ensin lisätä vaikka se partis ja osa kiilakyljistä, ne ei oo herkimmästä päästä. Hankit vaikka ensin 10 kiilakylkeä ja parin-kolmen viikon päästä toiset 10. Jos näyttää omaan silmään vielä mahtuvan niin sit pikkuhiljaa vaan lisäät vielä määrää aina vaikka 5:llä.
Ja aina kun lisäät kalojen määrää kannattaa seurailla nitriitin määrää. Ne typpibakut (eli hyvisbakut) lisääntyy suht hitaasti niin seurailet että ne ehtii mukautua.
Kasveja moni myyjä täällä postittaakin eli ei tartte etsiä lähellä asuvaakaan [;)]
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Siis ilman muuta kasvit täältä markkinoiden kautta. En itsekään meinannut aluksi uskoa, kuinka vaivatonta akvaariokasvien postittaminen on. Niitä voi melko huoletta lähettää jopa talvella, aina ovat ehjinä ja hengissä saapuneet. Eli tsekkaat vaan markkinoilta näitä tarjouksia ja tilaat montaa erilaista kasvia. Saat kokeiltua mikä toimii omassa altaassa. Toki voi kaupasta ostaa lisää joskus, mutta halvemmaksi tulee muilta harrastajilta.

Olethan muuten jo liittynyt lähimpään akvaarioseuraan? Ei tarvitse siis asua samassa kaupungissa missä seura on, mutta kannattaa valita seura, minkä kotipaikka on lähimpänä sinua niin on helpoin mennä huutokauppoihin ja muihin tapahtumiin. Seuran kautta saa usein alennuksia nettikaupoista.

Mistään luonnonvesistöistä ei tosiaan kannata tuoda akvaarioon mitään. Keväiset lammikot ja hyttysen toukat ovat eri asia, mutta ei mitään sellaisista vesistä missä on kaloja.

Tästä tulee tosi hieno allas! Jos haluat jatkaa Aasia-teemalla, niin kardinaalitetrojen sijaan voit miettiä vaikka verkkobarbeja tai kirsikkabarbeja. Altaassa voisi olla iso kiilakylkiparvi ja sitten jotain barbia vähän pienemmässä porukassa.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Kiitos vinkeistä TiinaM! Paljon hyödyllistä tietoa :D
hippikala kirjoitti:Jos haluat jatkaa Aasia-teemalla, niin kardinaalitetrojen sijaan voit miettiä vaikka verkkobarbeja tai kirsikkabarbeja. Altaassa voisi olla iso kiilakylkiparvi ja sitten jotain barbia vähän pienemmässä porukassa.
Miten olisi viisi-tai kuusiraitabarbi? Taitaa mennä vesiarvoiltaan paremmin taiston kanssa? Kellään kokemuksia barbien ja taiston yhteiselosta? Tai pitää nyt katsoa mitä kaikkea tuonne ylipäätään mahtuu :mrgreen:
Pohdin partiksen ja monnisten pois jättöä, koska eivät ole Aasiasta, toisaalta tunneside monnisiin on, joten en niitä poiskaan haluaisi antaa :cry: Ehkä jätän partiksen ostamatta, mutta monnien kohdalla joustan vähän tästä teema-altaasta 8-)

Kasvit hommattu toiselta harrastajalta! Tuli todellakin paljon halvemmaksi kuin eläinkaupasta ostaminen ja uskon ettei niiden mukana tule hurjaa kotilokantaa :mrgreen: kannattaako silti nuo kasvit karanteenata jotenkin ennen istutusta? Vai onko postimatka jo koettelemus kasveille ja mahdollisille kyytiläisille?

Kiitos hurjanhurjan paljon viesteistänne! Tällaisia neuvoja kaipailinkin!
pirjoh
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 17:10, 09.07.2012
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja pirjoh »

Eikös se ole aluna jossa kasvit kylvetetään jos haluaa olla varma ettei saa kotiloita niiden mukana. Itse en ole tuohon menetelmään tutustunut
mutta omasta altaasta joskus sain kotilot tapettua Tremasolilla :mrgreen: . Kätevää, kaloilta lähti madot ja akvasta kotilot 8-)
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1268
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Viisi-/kuusiraitabarbit on aika kovia näykkimään. Joillain yhteiselo rihmakalojen kanssa onnistuu, mutta itse en kyllä riskeeraisi etenkään hhuntueväistä taistoa näiden seuralaiseksi. Mulla on kuusiraitoja pieni parvi satalitraisessa ja ovat kyllä vilkkaita kaloja jotka nyppivät herkästi kaikkea mikä vähänkin liikkuu. Mutta jos päädyt kokeilemaan, niin tosi kiinnostunut olen kuulemaan miten sujui!
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Tänään tuli kasveja postissa :mrgreen: ! En kyllä ikinä aiemmin ollut edes miettinyt että kasveja voi postittaa, mutta ihan hyväkuntosia olivat ja akvaan päätyi; vallisneriaa, intiantähdikkiä, pogostemon erectusta, jaavansammalta, salaattisaniaista, jaavansaniaista ja konnanputkea. Lisäksi tuola on kolme koristekasvia. Ihanan vihreältä alkoi näyttämään ja pari kuvaa piti näpsäistä!
Olin jaavansammalen ja erityisesti salaattisaniaisen kanssa vähän hukassa, mitä tekisin niiden kanssa... jaavansammalen laitoin siiman avulla kiinni tuohon kiveen ja salaattisaniaisen päästin vapaasti olemaan tuonne. Nyt se pysyy nätisti koossa, mutta vähän pelottaa se kun ekat kalat tulee... :D
Vettä varmaan voisi laittaa lisää? Ajattelin myös hankkia tuonne lisää koristeita, mm. koloja ja piilopaikkoja.

Tuosta taustakuvasta pitikin kysyä! Pitäisikö se liimata tuohon lasiin ulkopuolelle kiinni? Minä vain teippasin kaksipuolisella tepillä reunoista kiinni... Aiempi omistaja oli liimannut tuonne alareunaan tuollaiset pienet kuvat. Jotenkin tuntuu, että se näkyisi paremmin kun se on liimattu?

Onko nuo ulkosuodattimen putket muuten ihan ok? :D Kaikkea mieleen tulevaa pitää päästä kysymään ;D Ajattelin, että sitten kun kasvit lähtevät kasvamaan, niin ne vähän peittäisivät, ainakin tuota takakulmassa olevaa imuputkea.
Vielä yksi kysymys tuli mieleen! Joillakin on sekä ulko- että sisäsuodatin. Pärjäänkö silti vain ulkosuodattimella vai pitäisikö ostaa sisäsuodatinkin?
Lämmitintä mulla ei vielä ole. Se keneltä ostettiin tämä akva sanoi ettei ole ikinä käyttänyt akvaarioissaan lämmittimiä... täytyy kyllä ostaa koska kalastohan tulee olemaan enemmän lämpimässä viihtyvää (ainakin se taisto :D)
Liitteet
IMG_0457 – Kopio (800x533).jpg
IMG_0457 – Kopio (800x533).jpg (307.09 KiB) Katsottu 11977 kertaa
AkvaarioTyttö
Senior Member
Senior Member
Viestit: 662
Liittynyt: 13:18, 10.02.2008
Sukupuoli: Nainen
Viesti:

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja AkvaarioTyttö »

Ite tykkään enemmän tummasta taustasta, koska kalat ja kasvit tulee paremmin esiin.
Mulla on omassa altaassa jätesäkkiä taustana. Eikä se ole kuin jesarilla kiinni kehyksissä.
En suosittele liimaamaan. Jos jossain vaiheessa haluaa vaihtaa taustan tai myydä altaan,
niin liimattu tausta harmittaa silloin huomattavasti. :D

"Koristeita" voi hakea luonnosta. Ilmaiseksi ;) Esim kivet ja juurakot käyvät hyvin, kunhan pesee ne kunnolla.
Itse keitin(kaadoin kiehuvaa vettä päälle) kivet ennen altaaseen laittoa. Kivet tai puut eivät saa
olla vesistöstä, joissa on kaloja. Itse hain kivet ja puut ihan kuivalta mäntykankaalta.

Ulkosuodattimeen en ota kantaa, koska sellaista en ole ikinä omistanut. Toi on kuitenkin sen verran pieni, etten laittaisi sisäsuodatinta. Kyllä kunnollisen ulkkarin pitäis toi hoitaa kevyesti.
Naura ongelmillesi, niin muutkin tekevät.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Siitä lämpötilasta..http://www.mrcmekong.org/mekong-basin/climate/ ja http://www.aquarium-pond-answers.com/20 ... bitat.html

Yllä olevalta pohjalta, haluaisin nyt oikeasti kysyä kuuluuko taistelukalaa tämän porukan mielestä pitää jatkuvasti 27 asteessa vai pudottaa lämpötila hiljakseen ''sadekaudella'' 24-25 asteeseen pariksi kuukaudeksi? [:I]

Noin muutoin, pidän aloittelijan mainitsemiä kynäkaloja varteenotettavana vaihtoehtona taiston seuraksi. Sekä täällä, että ulkolaisilla foorumeilla on ikäviä esimerkkejä tetroista ja niiden sukuisista kaloista, jotka ovat sitten näykkineet taiston eviä. En tunne kynäkaloja, mutta sikäli kun olen ymmärtänyt ne ovat melkorauhallista sakkia?
Ahvenia ja monneja.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Olen nyt päivittäin seurannut erityisesti tuota nitriitti arvoa ja se pysyy tiukasti 0,05ppm:ssä. Tuossa ylläolevassa linkissä sanottiin, että nitriitti pitäisi olla lähempänä 0ppm että taisto tykkäisi. Mitenhän tuo tuosta putoaisi? Pitäisikö pitää paastopäivä kalanruoan laitosta, vai?

Eikös muuten ole näin, että kasvit kasvavat parhaiten violetissa (sininen/punainen) valossa? Olisikohan millaista pitää akvassa esim. sinistä valoa?

Kävin muuten katselemassa läheisessä Faunattaressa taistelukaloja. Olivat niin hienoja, etten mitenkään malta odottaa että saan hommata omani! :D
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

0,05ppm (tai mg/l) on liian korkea pitoisuus nitriittiä mille tahansa kalalle. Millä testillä mittaat? Olisko mahdollista että testi näyttää väärin? Jos testi varmasti näyttää oikein, on akvaarion kypsyminen vielä kesken. Nitriittipitoisuutta voi "laimentaa" vaihtelemalla päivittäin vettä. Myöskin elävien typpibakteerien lisääminen (prodiobio StartUp) on erittäin suositeltavaa.

Kasvit kyllä kasvavat melkein minkä lampun alla tahansa. Kyse on vain siitä kuinka rehevänä ja tasaisena haluat niiden kasvavan. Pelkästään sinisen valon alla ei kovin kummosia tuloksia saavuteta. Monella valmistajalla on hyväksi todettuja putkia. Montako putkea sulla on? Onko putket T8 vai T5 putkia?
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

sealpup kirjoitti:Olen nyt päivittäin seurannut erityisesti tuota nitriitti arvoa ja se pysyy tiukasti 0,05ppm:ssä. Tuossa ylläolevassa linkissä sanottiin, että nitriitti pitäisi olla lähempänä 0ppm että taisto tykkäisi. Mitenhän tuo tuosta putoaisi? Pitäisikö pitää paastopäivä kalanruoan laitosta, vai?

Eikös muuten ole näin, että kasvit kasvavat parhaiten violetissa (sininen/punainen) valossa? Olisikohan millaista pitää akvassa esim. sinistä valoa?

Kävin muuten katselemassa läheisessä Faunattaressa taistelukaloja. Olivat niin hienoja, etten mitenkään malta odottaa että saan hommata omani! :D
Taistelukalojen ikää on vaikea arvioida, mutta kun valitset kalaa kiinnitä huomiota silmien kokoon jos haluat nuoren kalan.
Ahvenia ja monneja.
sealpup
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 09:43, 27.06.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Tulkinta apua ja kalasto kommentteja

Viesti Kirjoittaja sealpup »

Nitriitti arvoja mittailen JBL:n tippatestillä. Ensivuoden puolella menevät vasta vanhoiksi, joten luulisi niiden näyttävän oikein. Tasan kolme viikkoa on nyt kypsytyksen aloittamisesta. Taidan siis turvautua tuohon Start Upiin, vaikka aluksi päätin kypsyttää ilman mitään bakteeritiivisteitä. Joka päivä kun udellaan, että milloin kaloja tulee :mrgreen:
En tiedä onko tällä nyt mitään merkitystä, mutta tänä aamuna kun mittailin nitriitti arvoja, niin huomasin, että lukema näyttä eriltä riippuen lukeeko sen luonnon- vai loisteputkilampunvalossa. Loisteputken alla se näytti olevan tuo 0,05ppm ja luonnonvalossa 0,025ppm... onko sitten mun näkökyvyssä vika tai jotain [:I]

Toiveena olisi rehevät ja hyvinvoivat kasvit. Kaksi putkea on, mutta tällä hetkellä vain toinen toimii. Sytytin on toiselta lampulta mennyt rikki :roll: En osaa ihan varmasti sanoa, kun emme itse näitä putkia ole hommanneet (altaan myyjältä saimme ja hän ei niistä sanonut oikeastaan mitään). Taitaa olla T8 putkia ja ihan tavallisia loisteputkia, ei siis mitään akvaarioon suunniteltuja. Siksipä vähän kyselenkin, kun ne menevät nyt vaihtoon, että osaan hommata hyvät uudet putket! :D
Nyt kun muutama elävä kasvi altaassa jo on, niin pidän altaassa valoja päivittäin 5h+5h (2h taukoa välissä). Onko ok? Niin ja laitoin altaaseen ohjeen mukaisen annostuksen JBL Ferropol lannoitetta. Olisiko vielä tarvetta laittaa lannoitetabletteja?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”