Wannabe-aloittelijan pohdintoja

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Wannabe-aloittelijan pohdintoja

ViestiKirjoittaja Pikkupurkki » 17:34, 10.09.2017

Minulla (ja alakouluikäisellä pojallani) on haaveena akvaarioharrastuksen aloittaminen. Itse olen tästä haaveillut jo pitkään, joten mikään lapsen "oikku" ei ole kuitenkaan kyseessä. Kaikki on vielä hyvin alkutekijöissään, olemme vasta miettimässä akvaarion hankintaa. Olen täältä ja muualtakin netistä lueskellut jo jonkin aikaa vinkkejä akvaarioharrastuksen aloittamiseen, mutta vielä olisi muutama täsmäkysymys, joihin haluaisin saada vastauksen.

Tosiaan, akvaariota ei ole vielä hankittu. Olen katsonut olohuoneesta sille sopivaa paikkaa, ja oikeastaan olisi kaksi vaihtoehtoa. Toiseen saisi enimmillään n. 100 litraisen akvaarion, toiseen paikkaan taas voisi mennä vähän isompikin allas (pituus voisi olla noin 100 cm). Jos olen ymmärtänyt oikein, tuo isompi allas voisi olla helpompi aloittelijalle vesiarvojen yms. puolesta. Eli ehkä päädymme kuitenkin purkamaan vähän kirjahyllyä, ja sijoittamaan akvaarion sen paikalle. Näin ihan aloittelijana haluaisin kuitenkin kohtuuhintaisen ja hyvän akvaarion (ja voi olla, että silloin pitäisi ostaa kaksi - se kohtuuhintainen ja sitten se hyvä :D ). Tietysti koon mukana kasvaa se hintakin. Olemme katsoneet akvaariopaketteja, mutta kannattaako niihin ryhtyä? Entä kannattaako mieluummin ottaa kalliimpi pieni paketti vai kasvattaa akvaarion kokoa (pysyen kokolailla samassa hintaluokassa)?

Vaikka siis akvaariotakaan ei vielä ole, olen miettinyt jo mahdollisia kaloja. Akvaario voi siis olla nopealla vilkaisulla jotakuinkin 80 - 180 litraa, eli nyt ei varmaan kannata puhua määristä vielä mitään. Vesiarvoja en ole vielä myöskään selvittänyt, se tietysti ehkä jonkin verran vaikuttaa mahdollisiin lopullisiin valintoihin. Lähinnä nyt siis mietin yhteensopivuuksia ja sitä, mikä miellyttää silmää. Alustavat mietinnät ovat:

- Taistelukalauros
- Kardinaalitetroja
- Katinkultamonneja muutama

Taistelukala on minulla ollut sellainen "haave" jo pitkään, mutta tästä haaveesta voin tarvittaessa luopuakin, jos se osoittautuu liian hankalaksi toteuttaa. Jos allas olisi sen alle 100 litraa, niin olisiko tuohon edellä mainittuun listaan vielä mahdollista lisätä jotain kaloja? Lapsiperheessä joku kirkasvärinen ja/tai touhukas kala olisi varmasti kiinnostava. Kävisikö joku kääpiöahvenpari? Vai tuleeko ongelmia katinkultamonnien kanssa?

Kasveja, hiekkaa ja muuta alan pohtia varmaan vasta sitten, kun se akvaario alkaa muuten materialisoitua haaveesta todellisuudeksi...
Pikkupurkki
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 1
Liittynyt: 16:45, 10.09.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Wannabe-aloittelijan pohdintoja

ViestiKirjoittaja -Tetratar- » 19:56, 10.09.2017

Suosittelen hankkimaan vähintään sen 180 litrainen, siihen saa jo ihan kivan kokoiset parvet kaloja ja useanlaisia kasveja.
Oletkos muuten vilkaissut esim. tori.fi:n allastarjontaa.
Ainakin minun mielestäni käytettykin allas ajaa ihan saman asian kuin uusi, hinta vaan on toisinaan huomattavastikkin edullisempi.
Tietenkin kun käytettyä on hankkimassa, kannattaa todella olla tarkkana ja tarkistaa että tekniikka varmasti toimii ja allas on ehjä.
Kaiken parashan olisi, jos altaan pääsee ennen ostopäätöstä näkemään kun se on toiminnassa.
Tietty akvaario asioissakin makuja on monia, itselläni on juwelin allas ja olen ollut tyytyväinen, varsinkin valaisinkansi on minusta tosi kätevä, sen kun voi tarvittaessa vain työntää syrjään, jos jotain altaassa haluaa muokata.
-Tetratar-
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 553
Ikä: 39
Liittynyt: 13:26, 23.08.2010
Paikkakunta: Pohjois-Karjala
Sukupuoli: Nainen

Re: Wannabe-aloittelijan pohdintoja

ViestiKirjoittaja Herman » 17:11, 12.09.2017

Jos asunnon lattia ei ole ihan tasainen, niin säädettävillä jaloilla oleva akvaariojalusta olisi kiva. Nykyisen asutoni lattiassa on epätasaisuutta ja jouduin asettamaan 180 litaraisen Juwelin vähän eri paikkaan, kuin alun perin suunnittelin.
Voidakseen tehdä oikean kysymyksen on tiedettävä suurin osa vastauksesta.
Herman
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 51
Liittynyt: 21:19, 29.06.2009
Paikkakunta: Kainuu
Sukupuoli: Mies

Re: Wannabe-aloittelijan pohdintoja

ViestiKirjoittaja Riippasaarni » 19:09, 12.09.2017

Akvaariopakettien suhteen kannattaa tehdä laskelmia, kumpiko kannattaa osta:a ''palat erikseen'' vai paketissa. Katinkultamonnista en osaa sanoa mitään. Litroista riippuen, mihin päädyt tuohon voi mennä samaan keltakääpiöahven, muut kääpiöahvenet tuppaava olemaan hieman pippurisempaa sorttia ja vaativat siten suuremman altaan. Taistelukalat ovat upeita, mutta valitettavasti olen huomannut laadussa ainakin osittaista heikkenemistä, lisäksi tietysti suhteellisen lyhyt ikä.

Riippuu vähän mitä etsii.. monet apistogramma suvun ahvenkoiraat vetävät värikkyydessä vertoja taistelukalakoiraalle ja ovat varauksin seura-akvaariokelposia. Vaadittava litramäärä riippuu kalan koosta ja luonteesta.
Ahvenia ja monneja.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 949
Ikä: 44
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen


Paluu Alkeet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 14 vierailijaa