ylläpitokustannukset

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja nikop » 15:56, 23.03.2016

kysyisin sellaista asiaa, että paljonko teidän noin 300-400 litraiset merivesiakvaariot maksavat kuukausitasolla? olettaen, että se sisältää pehmytkoralleja ja joitain kaloja? Tiedän, että kysymys on typerimmästä päästä, mutta yritän hahmottaa kuinka paljon kyseisen altaan ylläpito maksaa kuukaudessa sen jälkeen kun se on onnistuneesti pystytetty ja käynnistetty?

Harkitsemme mahdollisesti sellaisen perustamista kotiimme ja informaation ristiriitaisuudesta johtuen haluaisin kokeneempien harrastajien vastauksia asiaan. Olemme saaneet käsityksen, että aloitukseen olisi hyvä varata 3000-5000 euroa jotta ei tarvitsisi harrastaa niitä laitteita ja niiden venkslailua, vaan voisi nauttia suhteellisen toimivasta tekniikasta ja alkaa kerätä sinne asukkaita.

voisitteko listata typerimpiä aloittelijoiden virheitä päivitettynä vuoteen 2016? klassisimmat mokat ja yleisimmät syyt harrastuksen lopahtamiseen?

ystävällisin terveisin

Niko
nikop
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 15:25, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Ramihu » 20:30, 23.03.2016

Riippuu todella paljon siitä mitä sinne tulee, meinasitko alottaa ballingin, tuleeko biopellettejä, kalkkireaktoria, kalkwasserit? ym. hatusta sellanen varmaan 50-100e varmaan ton kokosessa kuukausittaiset kustannukset ihan perus safkojen ja aktiivihiilet/fosfaatinpoistajat / lisäaineet / suolat.
Ramihu
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 21:03, 19.08.2014
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Nikonu78 » 06:10, 24.03.2016

Ja tietenkin se sähkö, mitä enemmän tekniikkaa sitä enemmän kuluu sähköä. Lämmitin ja valaistus vie suurimman siivun, jos on varaa hankkia heti alkuun energiatehokas led valaisin säästyy sähköä melkoisesti verrattuna monimetalliin tai loisteputkiin.
Riutta 1200L
Nikonu78
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 33
Ikä: 39
Liittynyt: 19:52, 30.12.2007
Paikkakunta: Hämeenlinna
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja nikop » 09:48, 25.03.2016

Kiitos vastauksista. Tästä varmaan huomaa tämän ajatuksen alkeistason, koska kysymykset ovat niin epäselviä. Haaveena olisi siis siisti paketti olohuoneeseen, jossa pääpaino olisi koralleissa ja muutamassa kalassa. Vuokkokaloja/merivuokkoja oli se ensimmäinen haave mistä tämä ajatus lähti.
Mietimme tässä, että olisiko halvempaa/helpompaa aloittaa harrastus kääntymällä ammattilaisen puoleen jolta ostaa toimiva paketti ja saada apua perustamiseen jolloin laitteiston valinnassa/käynnistyksessä vältettävät ongelmat tekisivät sen euromääräisen säästön, sen sijaan, että itse kokeilisi eri asioita ja ostaisi tavaroita kokeilumielessä ja turhaantuisi toimimattomiin ratkaisuihin. Led valaistus olisi tarkoituksena ostaa, koska elämme käsityksessä, että se on hinnasta huolimatta pitkäjänteisen harrastuksen kannalta paras valinta helppoutensa vuoksi. Tekniikasta ei ole mitään käsitystä. Hiljainen sen pitäisi olla.

Eniten arveluttaa se, että onko meillä todella mahdollista aloittaa tämä harrastus ja saada toimiva korallikeidas kotiin. Päivittäiseen ruokkimiseen ja viikoittaiseen huoltoon voin sitoutua, mutta on vaikea erotella näitä palstoja lukemalla, että mikä on tarvittava määrä hoitoa ja mikä hifistelyä. Emme halua ostaa maljakkoa mihin tapamme kaiken elävän ja sitten nolona kippaamme koko laatikon roskiin, saati ylläpitää huonosti voivaa akvaariota. Oma kokemus akvaariosta ja sen ylläpidosta koostuu 80-luvun alkupäästä kultakalakiposta, joka sinnikkäästi pestiin kerran viikossa fairylla samalla, kun vaihdettiin vesi kokonaisuudessaan kn ei muusta tiedetty.
nikop
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 15:25, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Nikonu78 » 10:18, 25.03.2016

Kannattaa seurata täällä myyntipalstaa, tälläkin hetkellä taitaa olla myynnissä pari aika hienoa kokonaisuutta sinne 300-400L nurkille. Allas yms kannattaa ostaa käytettynä, säästää pitkän pennin eikä ne käytössä juuri kulu, monesti on valmis paketti ala-altaineen putkituksineen eli ei tartte kuin kasata. Laadukkaat laitteet kestää pitkään, eli esim. Deltecin yms merkkiset vaahdottimet voi aika luotettavin mielin ostaa käytettynäkin.

Suosittelen ehdottomasti vierailua jonkun alan harrastajan luona. Saat paljon paremman käsityksen tekniikasta, vesikemiasta, elukoista, koralleista ja hoidosta sekä altaan käynnistyksestä ja kypsytyksestä kuin mistään lukemalla. Toki jokainen allas on oma juttunsa ja kypsyy omaa tahtiaan, mutta periaate on hyvin pitkälle aina sama.
Riutta 1200L
Nikonu78
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 33
Ikä: 39
Liittynyt: 19:52, 30.12.2007
Paikkakunta: Hämeenlinna
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Nikonu78 » 10:19, 25.03.2016

Ja altaan käynnistämiseen sekä ylläpitoon tarvittavat aineet kannattaa tilata vaikka Aquaristikshopista tai Aquaristic.netistä niin saa edullisemmin ja suoraan kotiovelle kannettuna :)
Riutta 1200L
Nikonu78
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 33
Ikä: 39
Liittynyt: 19:52, 30.12.2007
Paikkakunta: Hämeenlinna
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja nikop » 11:05, 25.03.2016

Kiitos jälleen. Olenko ymmärtänyt oikein, että ala-altaallinen systeemi on se helpoin ylläpitää ja tekniikan saa sinne piiloon? Jaksaisikohan joku vääntää alkeistasolla 1,2,3 askeleet kuinka se allaskokonaisuus käytännössä pystytetään? Hiukan pelottaa se kahden altaan välinen vuotomahdollisuus.

Sitten kun allas on kypsynyt, millä ja miten korallit liimataan paikoilleen? Minkä kokoisia senttimääräisesti korallit ovat ostettaessa?
nikop
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 15:25, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Visumies » 17:05, 25.03.2016

Olisiko joku tämäntyyppinen kokonaisuus sinnepäin aloittaa tutkailu.

http://www.akvaariokauppa.fi/new/produc ... php?p=2253

https://www.youtube.com/watch?v=DJypjaV_6n4

Noissa on se hyvä puoli, että valaistus, nostopumput, skimmerit jne voi sitten itse valita halutun laadun mukaan, eli ei ole "liian" valmis paketti jota olisi hankala modifoida jälkeenpäin.

Toki vierailu kokeneen harrastajan luona avartaa asian ydintä varmasti enemmän kuin tähän saa teksiä aikaan :D
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
Visumies
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 172
Liittynyt: 06:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Aqualung » 10:25, 26.03.2016

Ehdottomasti kaffepaketti kainalossa kyläilemään harrastajan luona ja kyselemään tyhmiä. Ja vaikka askarruttavat kysymykset valmiina ruutupaperille kirjoitettuna. Ja rohkeasti vaan kysymään kaikesta.

Ala-altaallinen versus AIO (All In One) on ehkä enempi makuasia. Jotkut sanovat etteivät uskalla ala-allasta - itse en ymmärrä tätä logiikkaa. Ei se yli vuoda jos on suunniteltu oikein. Pienemmässä altaassa ala-altaan edut vaan korostuvat suuremman vesimassan ansiosta ja ennenkaikkea sinne saa tekniikkaa piiloon. Aika harvassa on harrastajat jotka tosissaan pitävät vaikka lämppäriä esteettisesti kauniiina elementtinä altaassa. Ja tässä kohtaa tosiaan sitä omaehtoista tutkimista esim nano-reef ja reefcentral saiteilta miten kannattaa se kokoonpano hoitaa. Tapoja toteutaa putkitukset on monia ja on helpompi vastata kysymyksiin kuin sanoa että tee tämä. Ja eniten tietysti vaikuttaa tässäkin sinun OMA tarve ja halu, eli mihin reunaan haluat putket, onko allas minkä mallinen jne... JA se kahden altaan välinen vuotomahdollisuus; yleensä se ala-allas on pääaltaan alla ja jos liitos hiukan tihkuu, valuu se vesi sinne ala-altaaseen. [;)]

Korallit voi liimata syanoakrylaattipohjaisilla pikaliimoilla (loctite, bison.... ja youtubesta löytyy tähänkin ja oikeastaan ihan kaikkeen hyvät tutoriaalit) tai vaikka muovailuvahamaisilla epoksimassoilla (tunze, grotech...). Kaupasta ostettaessa korallit ovat pääsääntöisesti about 5-10cm kokoluokkaa. Tilattua saa isompaakin, mutta toki se huomioidaam hinnoissakin. Harrastajien kesken frägit voivat vaihdella korallista riippuen parista sentistä/polyypistä/suusta suolaämpärin kokoiseen.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
 
Viestit: 5555
Ikä: 40
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Paikkakunta: Lieto
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja nikop » 19:19, 03.04.2016

Jälleen kerran iso kiitos vastanneille. tuo Red Sea Reefer 350 vaikuttaa todella komealta paketilta. Mitä te laittaisitte siihen valaisimeksi jos tarkoituksena olisi laittaa led valaisin ja saada korallitkin menestymään? voiko valo olla liian tehokas? Mitä muuta mä tarvitsisin tuohon tekniikan osalta? Kuinka helppo tuo setti on asentaa väärin?

Mistä te ostaisitte sen mielestänne parhaan elävän kiven? tässä nyt joka ilta asiaa tutkineena olen entistä hämmentyneempi, että miten te osaatte tehdä valintoja kaiken tän tavaran keskellä!? laitetaanko kivet vaan jotenkin vai lähteäkkö porailemaan ja rakentamaan jotain kielekehärdelliä putkirunkoon. huh. Kyllä aika paljon saa tehdä mietintätyötä ennenkuin koko allasta on edes tilattu. Onneksi tämä palsta on olemassa ja ihmiset jotka jaksavat vastailla aloittelijoiden kysymyksiin. suuri kiitos teille.
nikop
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 15:25, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja kalasusi » 22:28, 03.04.2016

nikop kirjoitti:Jälleen kerran iso kiitos vastanneille. tuo Red Sea Reefer 350 vaikuttaa todella komealta paketilta. Mitä te laittaisitte siihen valaisimeksi jos tarkoituksena olisi laittaa led valaisin ja saada korallitkin menestymään? voiko valo olla liian tehokas? Mitä muuta mä tarvitsisin tuohon tekniikan osalta? Kuinka helppo tuo setti on asentaa väärin?

Eikös tohon saa ledivalon vaikka katosta roikkumaan tai seinästä tuki? Noita ledivalaisimia on aika paljon eri mallisia. Itellä roikkuu vaijerien varassa altaan päällä. Ei sitä valoa kyl helpolla liikaa saa aikaan. Monet LED valot kyllä säädettäviä nykyään että voi voimakkuutta muutella oman maun mukaan. En tunne tota pakettia tarkemmin mutta ainakaan Stream-pumpusta ei ollu mainintaa joten se pitäs tohon hankkia, mutta vaahdotin näytti valmiina olevan.

nikop kirjoitti:Mistä te ostaisitte sen mielestänne parhaan elävän kiven? tässä nyt joka ilta asiaa tutkineena olen entistä hämmentyneempi, että miten te osaatte tehdä valintoja kaiken tän tavaran keskellä!? laitetaanko kivet vaan jotenkin vai lähteäkkö porailemaan ja rakentamaan jotain kielekehärdelliä putkirunkoon. huh. Kyllä aika paljon saa tehdä mietintätyötä ennenkuin koko allasta on edes tilattu. Onneksi tämä palsta on olemassa ja ihmiset jotka jaksavat vastailla aloittelijoiden kysymyksiin. suuri kiitos teille.

Kattele noita kiviä vähän eri paikoista. Kalliimmat ainakin pääkaupunkiseudulla 29 €/kg ja Saksasta lähtee 12,50€/kg + postit. Riippuu vähän määristä mitä ottaa. Itellä vain osa alkuun elävää, mut kukin tavallaan. Tapoja on monia. Itse päädyin laittamaan putkista rungon kiviin että sain rakennelmista korkeampia ja tukevampia. Ei oo pakko kuitenkaan jos ei taho. Jos kaiken kiven laittaa elävästä niin on nopeammin täysin valmista kaloja ja koralleja varten.
suolaista 372 litraa ja makeaa 171 litraa
kalasusi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 12
Liittynyt: 00:16, 28.02.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja sAmigo » 22:18, 06.04.2016

kalasusi kirjoitti:Jos kaiken kiven laittaa elävästä niin on nopeammin täysin valmista kaloja ja koralleja varten.


Ei absoluuttisen totta, vaan riippuu kiven laadusta. Jos ei ole juurikaan "curetettu" (to cure), niin voi sisältää suuria määriä kuolevaa (=hajoavaa) eloperäistä materiaalia, josta seuraa isompi ravinnerasitus altaaseen ja pidempi kypsytysaika.

Tätä kautta hinta ei enää olekaan (tai fiksulle riuttailijalle ei saisi olla) ainut määräävä tekijä kiveä hankittaessa. Toki ulkomailta saa postikulujenkin jälkeen halvempaa kiveä mutta Suomessa harrastaja pääsee halutessaan katsomaan kiveä livenä ja varmistumaan sen laadusta omakohtaisesti. Olen kokeillut molempia vaihtoehtoja enkä tässä nyt liputa kummankaan puolesta ylitse toisen. Toinen vaan on kalliimpaa ja toinen riskialttiimpaa.
540 l (150x60x60), käynnistetty 1.4.2013
sAmigo
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 213
Ikä: 35
Liittynyt: 21:37, 09.11.2011
Paikkakunta: Jyväskylä
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja nikop » 20:00, 09.04.2016

Soitin tuosta 350 paketista ja sellainen meille nyt varmaan tulee kunhan saan etsittyä jostain nostopumpun, streamit ja Skimmerin, koska paketti ei sisällä mitään tekniikkaa valmiina. Niin ja lämppäri ja valo myös. Täytyy kyllä suositella tuota reefcentralia muillekkin, koska löytyy hyvin helppoja vastauksia hyvin yksinkertaisiin kysymyksiin. Ajattelin laittaa altaan kypsymään ja siinähän sitä on sitten muutama kuukausi aikaa mietiskellä elukoita. Vaikea löytää altaan päälle asetettavaa led-valaisinta, kun ei haluttaisi kattoon kiinnitettävää mallia. Oisko tekniikkavinkkejä mitä merkkejä EI kannata ostaa?
nikop
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Liittynyt: 15:25, 23.03.2016
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Ramihu » 23:23, 09.04.2016

Monet valojen valmistajat tekee omille tuotteillensa telineitä jolla saa kannateltua valot akvaarion päällä. Maxspect Razorit taitaa tulla 2 erilaisen kiinnitystavan kanssa. Jaloilla ja kattokiinnityksellä, siihen löytyy myös erilaisia säädettäviä telineitä.
Ramihu
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 21:03, 19.08.2014
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Teemu Salonen » 00:53, 10.04.2016

nikop kirjoitti:Soitin tuosta 350 paketista ja sellainen meille nyt varmaan tulee kunhan saan etsittyä jostain nostopumpun, streamit ja Skimmerin, koska paketti ei sisällä mitään tekniikkaa valmiina. Niin ja lämppäri ja valo myös. Täytyy kyllä suositella tuota reefcentralia muillekkin, koska löytyy hyvin helppoja vastauksia hyvin yksinkertaisiin kysymyksiin. Ajattelin laittaa altaan kypsymään ja siinähän sitä on sitten muutama kuukausi aikaa mietiskellä elukoita. Vaikea löytää altaan päälle asetettavaa led-valaisinta, kun ei haluttaisi kattoon kiinnitettävää mallia. Oisko tekniikkavinkkejä mitä merkkejä EI kannata ostaa?


Tällä hetkellä olen itse altaaton, mutta joitakin suolapyttyjä kokohaarukassa 50-1000l pitäneenä jättäisin silti tuon pytyn kauppaan. Sopii oikein hyvin sellaselle, jolla on jo jonkunlaista kokemusta hommaan, mutta vasta-alkaja on täysin kuulo- ja myyntipuheiden vallassa. Itsekään en ostaisi vaikka akvaarioharrastusta kaikkineen on takana yli 25v ja suolapuoleltakin suunnilleen 5v.

Suuntaa mielummin kompassin neula kohti Siniriuttaa. Sieltä saat suoraan sellasen setin, jonka tarvitset ja haluat ilman ylimääräisiä härpäkkeitä. Siellä hommat hoidetaan yksinkertaisesti ja asiakkaan edun mukaisesti.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 5040
Ikä: 42
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Aqualung » 11:30, 10.04.2016

Teemu, voisitko kenties selvittää hiukan MIKSI jättäisit ihan pirun pro setin ostamatta? Ja mitä huhu-/kuulopuhetta? Itse tuollaista Reefer350 allassysteemiä hiukan hiplanneena en nyt ihan menisi allekirjoittamaan. Itsekin tässä tapauksessa jättäisin kuulopuheet sivuun, nimittäin nuo sinun puheesi. Vaihtoehtoja on aina hyvä olla, muta tuotteen teilaaminen ilman että yhtään tietää mistä puhuu tai jos tietää ja jättää kaiken perustelun pois on kyllä hiukan sitä ns. wanhojen akkojen touhua. :)
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
 
Viestit: 5555
Ikä: 40
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Paikkakunta: Lieto
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Teemu Salonen » 13:33, 10.04.2016

Aqualung kirjoitti:Teemu, voisitko kenties selvittää hiukan MIKSI jättäisit ihan pirun pro setin ostamatta? Ja mitä huhu-/kuulopuhetta? Itse tuollaista Reefer350 allassysteemiä hiukan hiplanneena en nyt ihan menisi allekirjoittamaan. Itsekin tässä tapauksessa jättäisin kuulopuheet sivuun, nimittäin nuo sinun puheesi. Vaihtoehtoja on aina hyvä olla, muta tuotteen teilaaminen ilman että yhtään tietää mistä puhuu tai jos tietää ja jättää kaiken perustelun pois on kyllä hiukan sitä ns. wanhojen akkojen touhua. :)


Oikeastaan vastaus tulikin jo heti ensimmäisessä lauseessa. Sana pro kertoo paljon. Jos nyt yhtään osaan lukea, niin loppujen lopuksihan tuossa on myynnissä vain ja ainaostaan allas. Kaikki muu pitää osata ostaa erikseen.

Ei riittäis mulla asiantuntemus lähteä sellasia ominpäin ostelemaan. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä jättäisin ostamatta. Toki neuvoja ja vinkkejä saa monestakin eri paikasta. Mutta niitä neuvoja ja vinkkejäkin on niin moneen junaan. Esim sinun ja minun mielipiteet juuri tuosta kyseisestä altaasta ovat täysin päinvastaiset :)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 5040
Ikä: 42
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Visumies » 17:26, 10.04.2016

Niin, tuleehan tuossa kaapisto, ala-allas, letkustot, korvausvesisäiliö...ihan pelkän altaan lisäksi, ainakin Visumiehen puusilmän mukaan...

Ja jossei oile hajuakaan mitä siihen pitää ostaa niin niin sitten voi härskisti anastaa tekniset ideat vaikka tuolta... viewtopic.php?f=105&t=236217 ja soveltaa sitten omien mieltymysten mukaan....
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
Visumies
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 172
Liittynyt: 06:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Aqualung » 19:28, 10.04.2016

Teemu Salonen kirjoitti:Oikeastaan vastaus tulikin jo heti ensimmäisessä lauseessa. Sana pro kertoo paljon. Jos nyt yhtään osaan lukea, niin loppujen lopuksihan tuossa on myynnissä vain ja ainaostaan allas.

Eli et yhtään... :) Mutta eipä tuossa mitään. Väärinkäsityksiä sattuu. Mutta ennen kuin suohon astutaan entistä syvemmälle, otetaan vaikka copy/paste sanoista "red sea reefer" ja avataan google haun ylin ja ensimmäinen linkki ja päästään tänne. Helppoa, eikö?
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
 
Viestit: 5555
Ikä: 40
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Paikkakunta: Lieto
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Teemu Salonen » 20:02, 10.04.2016

Sehän näissä keskustelupalsoissa on mukavaa, että näissä ei ole vain yhtä absoluuttista totuutta vaan kunkin kirjoittajan oma henkilökohtainen mielipide. Edelleenkään en tuossa näe kuin käytännössä pelkän altaan. Pari metriä letkua ja kaappi altaan lisäksi ei vielä tee toimivaa meriakvaariokokonaisuutta :) Tai ehkä tekeekin. Riippuu kovasti käyttötarkoituksesta.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 5040
Ikä: 42
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies

Re: ylläpitokustannukset

ViestiKirjoittaja Toumi » 18:17, 26.08.2016

Mulla on 300l ja alle vuoden vanha allas. Ensimmäiset vuokot tuli 6 viikkoa käynnistyksestä,kun arvot olivat kohdallaan. Kustannuksetkin ovat pysyneet kurissa kun vaan jaksaa odottaa edullisia tuotteita.Kyseinen allas on maksanut mulle laitteineen ja elävineen hieman yli 500€.
Toumi
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 1
Liittynyt: 23:39, 08.07.2016


Paluu Meri- ja murtovesi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa