Siirtyminen isompaan altaasen.

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
vesiweb
Starting Member
Starting Member
Viestit: 38
Liittynyt: 21:52, 25.04.2010
Sukupuoli: Mies

Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja vesiweb »

Heippa,

Täällä olisi edessä siirtyminen 180l kuutiosta 300l suorakaiteen muotoiseen ala-altaalliseen seettiin. Nyt olisi kaikki neuvot tarpeen miten siirto kannattanee toteuttaa? Käyttääkö vanhat vedet vai kaikki uutta? Entä miten tuon hiekan kanssa. Voiko sen käyttää vai lentääkö mäkeen?
Sharkyone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 19:27, 03.02.2014

Re: Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja Sharkyone »

Älä käytä hiekkaa. Sä tarttet kuitenkin sitä lisää, joten hanki uudet. Sen uuden päälle voit toki sirotella sitä vanhaa hiekkaa tuomaan sinne mikrofaunaa, mutta kerää hiekka varovasti vanhasta altaasta ennenkuin teet siellä mitään muita suuria liikkeitä. Älä ota hiekkaa yli 5mm syvyydestä. Vanhat hiekat voit sitten joskus pestä huolellisesti ja käyttää jossain muualla, vaikka kukkapenkissä kuten itse olen tehnyt :mrgreen:

Vanhaa vettä voit käyttää, mutta siinä sama homma, eli vesi talteen ennen altaassa mylläämistä.
Onko muutossa mukana kaloja? Jos on, niin parempi heille, että vanhaakin vettä on mukana.

Aikalailla maalaisjärkeä käyttäen tuosta selviää, mikäli muutetaan samassa osoitteessa... Älä nosta alimpia hiekassa makaavia kiviä ennekuin olet saanut varmasti kaikki kalat pois tankista. Siellä kivien alla saattaa vaania aika päräyttävä anaerobinen pommi, ja jos et saakkaan kaikkia eliöitä tankista kiinni, saattaa myrkyt tappaa ne, jos vaikka joudut odottamaan aamuun saakka.
Ja muista tehdä paljon vettä jo etukäteen, ettei sitten tule tenkkapå. Ja varaa suolaa reilusti, ettei käy niinkuin monelle, että ei riitäkkään [;)]
sAmigo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 213
Liittynyt: 20:37, 09.11.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja sAmigo »

Tuossapa tulikin sharkyn toimesta kattavasti tärkeimmät. Tuleeko uusi allas vanhan paikalle? Jos ei, niin uutta kannattaa alkaa kypsyttää jo ennen kuin tekee vanhalle yhtään mitään purkutoimenpiteitä poislukien, että ottaa sieltä kypsytyksen "siemeneksi" tosiaan hieman hiekkaa ja vettä. Jos tilankäyttö asunnossa ja asukkaiden hermot antaa myöten, niin mitä pidempään malttaa kypsytellä sitä uutta rinnakkain vanhan kanssa sen parempi.
540 l (150x60x60), käynnistetty 1.4.2013
vesiweb
Starting Member
Starting Member
Viestit: 38
Liittynyt: 21:52, 25.04.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja vesiweb »

Kiitoksia hyvistä neuvoista! Kyllä se tulee vanhan paikalle joka monella tapaa hankaloittaa asiaa. Otan siis vanhaa pinta hiekkaa uuteen altaaseen ja samoin vettä! Mitenhän yleensä korallit ja kalat tällaiseen reakoivat? Onneks altaassa ei mitään niin herkkää ole mut vähän hirvittää jos alkaa kypsytys vaiheessa tulee menetyksiä :?
ÄmHoo

Re: Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja ÄmHoo »

Onko mahdollista siirtää vanha allas paikoiltaan etukäteen ja sitten sijoittaa uusi sen tilalle? Meillä vanha siirrettiin muutamaksi päiväksi keskelle olohuonetta, jotta saatiin uusi rauhassa pystytettyä oikealle paikalleen. Vaihto oli minusta tosi hermostuttavaa, mutta hyvin se meni. Hyvät neuvot tuossa jo tulikin.

M.
Hansu84
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 19:49, 28.01.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Siirtyminen isompaan altaasen.

Viesti Kirjoittaja Hansu84 »

Me vaihduttiin n.150 litran purkista 630 litraiseen eikä meille jäänyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin siirtää entinen allas kivineen ja kaloineen hetkeksi sivuun.
Tyhjennettiin siis vettä niin paljon pois kun mahdollista ja neljän raavaan ja vähemmän raavaan henkilön toimesta nostettiin allas sivummalle. Sit heti perään kaadettiin takas sankkoihin säilötty vesi.

Uusi allas kun tuli niin laitettiin sinne kaikki valmiiksi... laitteet, vedet, kivet, hiekka (uutta hiekkaa, entistä ei käytetty) yms. Lopulta toisen altaan kivet ja kun hetken allas oli tasaantunut aloitettiin otuksien kotiutus. Meillä on merisiili, käärmetähti, yksi isompi ja muutama pienempi rapu, keltavälskäri ja vuokkokala pariskunta. Ne vaan sankoihin ja tippaletkuilla tiputtamalla kotiutus. Kaikki on jäänyt henkiin, jopa kivissä olleet kotiuttamattomat korallit.

Ei varmaan mennyt oppikirjojen mukaan, mut pakko oli ottaa vaan riski.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”