Platyt kuolevat

Synnyttävät ja kutevat hammaskarpit. Miljoonakalat, mollit, platyt, killikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Vesku1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 17:35, 21.08.2005

Platyt kuolevat

Viesti Kirjoittaja Vesku1 »

Mikähän on ongelmana kun Platymme (5kpl) kuolevat parissa kolmessa viikossa oston jälkeen? Akvaariomme on n 100l, suodattimena/hapettimena on Aquael fan2, lämpötila 24. Lisäksi akvaariossamme on 1 monni, 5 seeprakalaa sekä yksi monni mitkä voivat hyvin. Olisi kiva tietää mikähän ihme Platyjämme vaivaa, tulee pikkuhiljaa kalliiksi ostella uusia platyjä kerran kuukaudessa :o
henene
Member
Member
Viestit: 286
Liittynyt: 13:19, 04.03.2004
Paikkakunta: Joensuu city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja henene »

Kertoisitko altaan vesiarvot,vedenvaihto rytmin yms yms niin olisi helpompi lähteä neuvomaan..
Suomalainen sotilas ei peräänny, kääntyy vain 180 astetta ja jatkaa matkaansa!
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Vesi luultavasti liian pehmeää. Sen ilmoittaminen vaatii perehtymistä ja perehtyminen vaatii säätöjä.
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
Vesku1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 17:35, 21.08.2005

Viesti Kirjoittaja Vesku1 »

Akvaariomme on vain 1.5 kuukautta vanha ja vedet on vaihettu kertaalleen. PH-arvoista ei ole hajuakaan, sillä akvaarioliikkeen myyjä ei kertonut moisesta ollenkaan? Hanavettä lorottelimme ja laitoimme Aquatan, Nitriveciä sekä Toxiveciä ohjeiden mukaan ja kalat altaaseen vasta kolmen päivän kuluttua tästä.
Sinfonia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 18:32, 05.07.2005

Viesti Kirjoittaja Sinfonia »

Vettä pitäisi vaihtaa 1-2 kertaa 2vko sisään, yleensä kerran viikossa. Oletko mitannut nitraatit, nitriitit yms? Taitaa nimittäin olla niin, ettei allas ollut vielä kypsä, jos kalat on laitettu jo kolmantena päivänä altaaseen 8O

Suosittelen lukemaan nämä sivut läpi: http://www.aquahoito.info/suomi/index.html
Akvaariofani :)
Junior Member
Junior Member
Viestit: 227
Liittynyt: 20:33, 23.05.2005

Viesti Kirjoittaja Akvaariofani :) »

No, mutta jos vain platyt kuolevat, voi olla, ettei kyse olekaan nitriitistä. Saattaa olla, että platyt on kasvatettu murtovedessä, eivätkä siis kestä muuttoa makeaan veteen. Tai jos ne on kasvatettu kovassa vedessä, ja jos altaassasi on pehmeää vettä, se voi olla liian suuri muutos. Tosin kallistuisin enemmän tuohon ensimmäiseen.. Kannattaa ehkä olla hankkimatta platyjä, jolleivat ne kestä, tai ainakin kysyä kauppiaalta, millaisessa vedessä ne ovat eläneet. Kannattaa myös hankkia joukko erinäisiä testejä, ehkä tärkeimmät nitriitti-, ph- ja kovuustesti. Eiköhän kaikki kuitenkin ala sujua! :)
Vedetto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 243
Liittynyt: 17:32, 28.06.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Vedetto »

MITTAA PH!
Kun minun 8 platyä 10 kuoli niin syy oli liian matala ph!
Mitattuasi ph sen pitäisi olla alimmillaan 7,0
JOS se on pienempi nosta sitä!
ja toinen vaihtoehtohan on kovuus. mutta testiä ei kannata hankkia.
Kovuuden saa selville ihan ilmaiseksi niiden sivuilta ja
toinenmahdollisuus on sittaa sinne... :roll:
Terveisin: Vedetto
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Vedetto kirjoitti: ja toinen vaihtoehtohan on kovuus. mutta testiä ei kannata hankkia.
Kovuuden saa selville ihan ilmaiseksi niiden sivuilta ja
toinenmahdollisuus on sittaa sinne... :roll:
Anteeksi miltä sivuilta? Kyllä kokonaiskovuus (GH) sekä karbonaattikovuustestit (KH) ovat tarpeellisia ihan samalla tavalla kuin pH-testikin. Vesiarvot kuten kovuudet muuttuvat akvaariossa, esim. vaikka hanaveden KH olisi 3 voi se altaassa muuttua 0:ksi. Tippatesterit ovat luotettavimpia vaikka vaivattomin olisi tietenkin liuskatesti, joista paras lienee Junglen.

KH eli karbonaattikovuus vaikuttaa pH:hon. Jos kyseessä on pehmeän veden allas, voisi KH olla 3 astetta. Kovan veden altaassa muistelisin 10:n asteen olevan parempi. KH:ta saa nostettua ruokasoodalla, samalla nousee myös pH. GH taas nousee kipsillä. Tämä saisi kovan veden altaassa olla muistaakseni yli 5. Täytyy kurkata Faunan sivuilta platyjen vesiarvot kun ei ulkomuistista löydy [;)]

Ota siis akvaariosta ämpäriin 10l (puoli ämpärillistä) vettä ja mittaa siitä vesiarvot. Sitten lisää ruokasoodaa ja kipsiä vaikka 1ml kerrallaan ja seuraa pH:n, KH:n ja GH:n nousua. Pian saat selville, paljonko kipsiä ja ruokasoodaa tarvitsee hanaveteen lisätä. Kuulostaa hankalalta muttei ole, minäkin nimittäin osasin 8-)

Edittiä: Faunan tietojen mukaan platyille sopivat vesiarvot olisivat seuraavat: pH 7,0–8,5. Vesi keskikovaa tai kovaa, dH 10–30. Pehmeässä vedessä kalat sairastuvat herkästi ja jäävät yleensä lyhytikäisiksi.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ei veden kovettaminen vaadi veden testaamista, jos hanaveden GH on tiedossa, vaikka se helpottaakin siinä että voi olla ihan varmempi kipsin annostelustaan. 1 tl sataan litraan kovettaa yhden asteen.

KH testinkin tarpeellisuus on mielipidekysymys - tottumiskysymys, millä lailla pH-KH arvoja tapaa seurailla. Voi laittaa ruokasoodaa sen verran mittaamattakin että pH pysyy hyvin seiskan paremmalla puolella. Säännölliset vedenvaihdot auttavat tässä lisäksi.

Tärkeämpää kuin tíetää missä tarkalleen nuo lukemat ovat, ovat pienet tasaiset muutokset vesiarvoissa, etteivät kalat joudu kokemaan yhtäkkisiä muutoksia. Ja sitten kun vesiarvot on jo muutettu sopiviksi katsomiksiin, samanlaisella uuden veden ainelisäyksillä osittaisissa vedenvaihdoissa ne pysyvätkin tasaisina, lasketuissa arvoissa. Kovettamisen alkaminen voisi olla fiksua tehdä niin, että nostaa muutaman asteen vain vedenvaihdossa lisättävän uuden veden kovuutta ja näin vähitellen viikkojen kuluessa vesi saavuttaa sillä kalkkimäärällä sen kovuutensa mikä siitä tulee.

(Varmaan vesilaitoksen ilmoittamia arvoja tarkoitettiin..)
GH on aika lailla muuttumaton kyllä. Ainakin kun vettä vaihdetaan säännöllisesti ja akvaariossa ei ole mitään kalkkipitoista ainesta. Tässä osiossa ei varmaan ole syytä puhua turpeen vaikutuksesta ja muusta mikä kokonaiskovuutta voisi laskea laskea. Eihän turvetta kovassa vedessä käytetä ja sitäpaitsi sen vaikutus olisi enemmän teoreettinen ja marginaalinen siinä.

Liuskatestit tulevat kalliiksi käytännössä, eivätkä yleensä toimi hyvin. Eikös Junglellakin tullut ihan kummia lukemia muistaisin(?) - ettei mikään ole varma. Ei kyllä kaikki tipatkaan. Suosittelisin kuitenkin Tetran tippoja.
jjantti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 154
Liittynyt: 12:35, 17.03.2005
Paikkakunta: Itä-Helsinki

platyt

Viesti Kirjoittaja jjantti »

Itselläni platyt voivat mainiosti ja lisääntyvätkin hyvin niin kauan kun ne ovat itse kasvatettuja tai muualta kuin akvaariokaupasta ostettuja. Kaupan platyt ovat muutaman kuukauden ja alkavat nuupottaa ja kuolevat sitten pois ilman sen kummempaa näkyvää syytä. Omituista. Sama ilmiö jatkunut kaikki ne viisi vuotta, mitä platyja ollut (useammassakin altaassa).

Vesiarvoja en ole mitannut. 150 litraa, josta vaihdan 40 litraa viikossa vettä 20 litran erissä. Kavereiden ollessa sottaisella tuulella olen ottanut kolmannenkin 20 litran annoksen vaihtoon. Pohjalla vaaleaa soraa, mitä akvaariokaupasta platyille suositeltiin ja simpukan kuoria.

Lisäksi miekkapyrstöt näyttävät viihtyvän platyjen kanssa, mutta millit eivät tahdo menestyä missään altaassa lukuunottamatta joitakin herroja. Altaissa osassa puhallushiekkaa, osassa samaa soraa kuin platyjen 150 litrasessa. Altaista vaihdan viikottain vettä neljäsosan tai kolmasosan. En tiedä mistä millien viihtymättömyys sitten johtuu...Olenkin päättänyt pysyä platyissä ja miekoissa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Simpukan kuorien kanssa kyllä nimenomaan pitäisi kovuutta mitata. Teoriassa kalkkipitoinen aines toimii parhaiten pienillä (säännöllisillä) kertavedenvaihdoilla veden karbonaatti- ja kokonaiskovuuden nostajana - parhaiten koska suuri vedenvaihto heilauttaa kovuutta pehmeään niin paljon. Kalkki voi toimia myös ikäänkuin aktiivisena puskurina happamoitumista vastaan, koska se liukenee sitä paremmin mitä happamempaa on.

Mitata pitää koska kalkkiaineksen vaikutuksen suuruuteen (pienuuteen) ei ole juuri arvioimistapaa, sillä siihen vaikuttaa hyvin moni tekijä. Ainakin vedenvaihdot, mitä kalkkipitoista ainesta käytetään, mihin se sijoitetaan, kuinka paljon sitä laitetaan.

Jotkut platyn kannat kuulemma parjäävät hyvin pehmeässä vedessä, mutta tästä en tiedä mitään sanoa. Varsinaisesti kalkki kovuuden nostajana on heikko ja epämääräinen. Helpompaa on käyttää kipsiä joka vedenvaihdossa. Kuitenkin mittaukset kertoisivat todellisuuden.
lilo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 719
Liittynyt: 21:50, 19.02.2004
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja lilo »

liina kirjoitti:Simpukan kuorien kanssa kyllä nimenomaan pitäisi kovuutta mitata. Teoriassa kalkkipitoinen aines toimii parhaiten pienillä (säännöllisillä) kertavedenvaihdoilla veden karbonaatti- ja kokonaiskovuuden nostajana - parhaiten koska suuri vedenvaihto heilauttaa kovuutta pehmeään niin paljon. Kalkki voi toimia myös ikäänkuin aktiivisena puskurina happamoitumista vastaan, koska se liukenee sitä paremmin mitä happamempaa on.

Mitata pitää koska kalkkiaineksen vaikutuksen suuruuteen (pienuuteen) ei ole juuri arvioimistapaa, sillä siihen vaikuttaa hyvin moni tekijä. Ainakin vedenvaihdot, mitä kalkkipitoista ainesta käytetään, mihin se sijoitetaan, kuinka paljon sitä laitetaan.
Olen hiukan ymmälläni. Saatujen "kovan veden kalojen" GH oli 9 dGH. Vesijohtoveden kovuus Helsingin seudulla kait noin 3-4 dGH. Soitin liikkeeseen ja kysyin millä ovat kovettaneet: "korallimurskalla, lähinnä pH:n nostamiseksi". Mutta juma, jos pelkällä korallimurskalla saa tuollaisen muutoksen kokonaiskovuudessa aikaiseksi, niin miten käy täältä opitun uskomukseni
"kiinteä kalkki eli kalsiumkarbonaatti liukenee todella vähän, josta tuskin on apua kovuuksien nostoon"? Muutos on kuitenkin aika olennainen.
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Joo tuota mittaamallahan se selviää, onko apua ja minkälaista. Tätä vanhaa konstia tunnutaan kyllä vastustettavan välillä intensiivisesti. Joskus se ei liukene millään ja joskus se sekoittaa kaiken - mitkä kaikki voivat olla helposti tottakin edellä kertomistani syistä.

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 3&start=15

OT, mutta tätäkin sivuten: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 12#3623812
lilo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 719
Liittynyt: 21:50, 19.02.2004
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja lilo »

liina kirjoitti:Joo tuota mittaamallahan se selviää, onko apua ja minkälaista.
Näinhän se. Nyt on kalsiumia ja magnesiumia sen verran pitkäksi aikaa, etten tuohon kokeiluun ala, ainakaan vielä... Kerta viikossa kolmasosan vettä vaihtaneena uskon heti liukenevien aineiden paremmuuteen. Mutta tokihan em. liikkeessäkin painotettiin, että korallimurskeen käyttö edellyttää useampia vedenvaihtoja viikossa, juuri tuon hitaan liukenemisen vuoksi. Yllättynyt noista arvoista kuitenkin olin.

Ja Vesku: kysy liikkeestä, mikä on heidän platyjensä GH-arvo (kokonaiskovuus) ja ovatko vettä kovettaneet millään lailla. Riippuu vähän asuinpaikastasi, minkälainen GH-arvo vesijohtovedessäsi on (nuo vedenparannusaineet eivät muuta GH-arvoa), mutta ainakin täällä Helsingin seudulla se on 3-4 dGH (eli pehmeää).
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)
mariana
Senior Member
Senior Member
Viestit: 855
Liittynyt: 00:57, 22.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Platyt kuolevat

Viesti Kirjoittaja mariana »

Vesku1 kirjoitti:Mikähän on ongelmana kun Platymme (5kpl) kuolevat parissa kolmessa viikossa oston jälkeen? Akvaariomme on n 100l, suodattimena/hapettimena on Aquael fan2, lämpötila 24. Lisäksi akvaariossamme on 1 monni, 5 seeprakalaa sekä yksi monni mitkä voivat hyvin. Olisi kiva tietää mikähän ihme Platyjämme vaivaa, tulee pikkuhiljaa kalliiksi ostella uusia platyjä kerran kuukaudessa :o
Ennen kun rupeat vettä kovettamaan, otapa selvää mitkä arvot sopivat muille kaloillesi? Mitä nämä monnit ovat? En itse tunne juuri seeprakalojen vesivaatimuksia mutta kokeneemmat voisivat sanoa käykö samat arvot kuin platyllä?
lilo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 719
Liittynyt: 21:50, 19.02.2004
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja lilo »

Seeprakala viihtyy pehmeässä/keskikovassa vedessä, joten jos vesi on pehmeää, sitä on varaa hieman kovettaa (edellyttäen siis, että nuo platyt olivat kovempaan veteen tottuneita ja niitä aiotaan jatkossakin pitää).
Jos monnisi on partaimumonni, senkään pitäminen keskikovassa vedessä ei tuota ongelmaa. Jos monnisi on monninen, esim. kupari- tai täplämonninen, nekin pärjäävät keskikovassa vedessä.
Pintaosissa on kyllä aikamoinen kuhina, kun sekä platyt että seeprakalat viihtyvät niissä osissa. Joku ala/keskiosissa viihtyvä tetra voisi olla
mielekkäämpi.
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)
Leilak
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 13:11, 25.03.2016
Sukupuoli: Nainen

Re: Platyt kuolevat

Viesti Kirjoittaja Leilak »

Minullakin on ollut akvaario nyt noin kuukauden ja ensimmäinen platy kuoli jo muutaman päivän jälkeen. Nyt on kuollut jo toinen. Ovatko platyt heikompia vai mikä ongelma? (veden kovuus testattu, eikä siinä ongelmia)
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Platyt kuolevat

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Platyjen kuolemiseen voi olla lukemattomia eri syitä. Pitäisi tietää vesiarvot missä kalat elävät ja paljon muutakin akvaariosta ja hoitorutiineista.
Kun kyseessä on noinkin tuore tapaus voitaisiin lähteä akvaarion kypsyttämisestä liikkeelle. Miten kypsytit akvaarion jos kypsytit? Noin tuoreessa tapauksessa mieleen tulee nitriitti joka on tappanut platyt.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
koopee3
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 12:29, 12.11.2016

Re: Platyt kuolevat

Viesti Kirjoittaja koopee3 »

Akvaarion hoitaminen on ensisijaisesti vedenhoitoa ja tiedonhankintaa. Ensimmäinen juttu on ottaa selvää, minkälaista vettä halutut kalat vaativat voidakseen hyvin. Toinen juttu on kypsyttää akvaarioon halutunlainen vesi ennen ensimmäisenkään kalan hankintaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hammaskarpit”