Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Xandra666
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 21:08, 14.10.2017
Sukupuoli: Nainen

Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja Xandra666 »

Haluaisin perustaa akvaarion yhdelle taistelukalalle. En siis halua kaloja enempää. Omistan 40 litrasen altaan, muuten homma ihan alussa. Mitä tarvikkeita tarvitsen? Taistelukalan sanotaan elävän seisovassa vedessä, tarvitsenko siis minkälaisen hapettimen? Tarvitsenko hapettimen ylipäätään? Millainen suodatin? Ilmeisesti kala ei pidä virtauksesta? Kasveja paljon? Tummia kiviäkö? Joku piilopaikka? Kiitos avusta!
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 292
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

Pintakasveja paljon, niin ei tarvitse varsinaista suodatinta.
Lämmitin ja jonkinlainen vesipumppu kierrättämään lämmitettyä vettä
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Taistelukalan luontainen ympäristö muodostuu hitaasti virtaavista metsittyneistä joista, ojista ja riisipelloista.

Vaikka vesi siis "seisoo" (tai virtaa hitaasti) niin suurimman osan vuodesta se muodostaa laajan toisiinsa kytköksissä olevan verkoston. Kuivan kauden tullessa nämä kuivahtavat muodostaen pienempiä lätäköitä (kuitenkin yleensä suurempia kuin akvaariot), milloin kala joko kitkuttelee muutaman kuukauden lätäkössä tai yksinkertaisesti hyppää suurempaan lätäkköön, jos sellainen lähistöltä löytyy. Vesi on suhteellisen matalaa (syvimmillään yleensä alle metrin), mutaista, orgaanisesti ravinnerikasta ja kasvien kyllästämää. Ruokana on hyönteiset, hyönteisten toukat, kasvit ja levä. Lämpötila vaihtelee 15-40 asteen välillä (Mekong ja Chao Phraya), mutta kasvatetut kalat ei ole niin kestäviä lämpötilan suhteen, joten sopiva lämpötila lienee 25-27 asteen luokkaa. pH neutraali ja vesi pehmeähköä.

Tuon perustella voi omaa taistelukalatankkia rakennella. Lähtisin siis itse kannalle paljon kasveja, kunnon suodatus muttei kovaa virtausta. Jos kala joutuu akvaariossa napsimaan happea pinnasta, niin jotain pielessä. Toki voi käydä pinnassa muustakin syystä. Ruoaksi pääasiassa proteiinipitoista sapuskaa, mutta kannattaa välillä antaa jotain vihreää, ettei pääse turpoamaan. Voi olla haaste saada syömään vihreää jos tarjolla on jatkuvasti "parempaa" ruokaa. Etenkin jalostetuilla muodoilla liikaruokinta aiheuttaa helpostikin turvotusta ja rasvamaksan.

Taistelukalat kuuleman myös kyllästyy helposti, joten niitä voi leikittää esim. kelluvilla palloilla, peilillä jne jne. Piilopaikaksi joku mukava kasvipöheikkö tai luola. Pohjamateriaalilla ei väliä. Puhtaampana tankki pysyy jos et laita, mutta toisaalta sitten on hyvä olla jotain koristeita/laavakiviä jne typpibakteereille. Lähinnä tämä siksi, että suodattimen oikuttelun takia ei mene sitten koko tankki. Vesi kannattaa pitää puhtaana, koska taistelukaloilla on jalostuksen takia taipumus erilaisiin bakteerisairauksiin (mm. evärutto).

Pitääkin varmaan itsekin laittaa taistelukalatankki kasaan...

Muoks: Erinomaisia kasvivalintoja on anubiaat, afrikansaniainen, jaavansaniainen, jaavansammal, isonäkinsammal, palleroahdinparta, vesivehkat, karvalehti ja muut kelluvat kasvit. Näistä yksikään ei tarvitse ravinnepohjaa, vaan imevät ravinteet suoraan vedestä. Kohan vaan muistat niitä ravinteita tarjota. Yksinäinen taistelukala ei tuota tarpeeksi edes makroja. Mikroja ei ollenkaan.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Melkein kaikki labyrinttikalat käyvät napsimassa pinnalta ilmaa.. vaistomaisesti vaikkei mikään muu kala näin tekisi. Sensijaan jos kala on kokoajan suukiinni pinnassa kidukset tiheen liikkuen on kyseessä happikato tai myrkytys. Taiston pitäminen ihan pienessä altaassa ei ole aivan helppoa. Toisaalta taisto ei pidä viratuksesta mutta joso pintavesi ei liikuriittävästi siihen voi syntyä kalvoa, labyrinttielin ja tuo ilmannapsiminen pinnasta altistavatkin sitten mukavasti tulehduksille jos pintavesi ei ole puhdasta.

Ph mieluummin alle 7 esim. 6,8 - tavallaan ympyrä on sulkeutunut. Luonnonlajit eivät kestä 7 - joskus aiemmin taistelukala oli enemmän kestävä kuin nykyään, jatkojalostus ja ''hybridit'' tekivät siitä heikon, joten nykyään jalostetuista voi sanoa samaa kuin luonnonlajeista. Maailmalla ja osin Suomessakin tammenlehvät ovat suosittuja, tanniinit torjuvat bakteereja, muokkaavat vettä taistoystävällisemmiksi ja ilmeisesti niissä on myös jokin taistoja rauhoittaja osa.
Ahvenia ja monneja.
nastamuumio
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1113
Liittynyt: 23:03, 31.07.2009
Akvaarioseurat: TASHAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki & Seinäjoki

Re: Akvaario yhdelle taistelukalalle, mitä tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja nastamuumio »

Vähän myöhässä vastaus, ei tule täällä hengailtua kauheen aktiivisesti. 40litraa on oikein hyvä. Suodattimeksi esim sera F400, niitä ei saa käytettynä, mutta ei maksa uutena paljoa. En muista tuliko F400sessa säädettävää päätä (virtauksen suunta) mutta sen voi korvata esim pätkällä sopivaa letkua, jonka muotoilet lämmöllä hiukan kieroon, jotta saat pohjalle virtausta. Sora on ehkä ton kokokeiseen parempi materiaali pohjalle, kun ei voida pitää suurta virtausta kipossa, eli pieni lappo lisäksi. Lämppäri, hyvälaatuinen (älä osta hintaa, eli eheim tms) 25W tai 50W ja akvaario lämpömittari, älä luota lämppärin mittataulukkoon, aloita alempaa ja säädä lämpö pikkuhiljaa mittarin kanssa vaikka 28 asteeseen. Kasvien kasvatuksen osalta yksi kala ei oikein tule riittämään ilman ylimääräisiä lannoiteita(nitraatti ei tule nousemaan). Mutta kokeilla toki voi. Käynnistykseen vaikka joku prodibio nano paketti(nitrifikaatio bakteeri ymppi) löytyy suomalaisesta verkkokaupasta kanssa.
Kysy lisää, kun pääset eteenpäin jutusssa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”