Kääpiörihmakalan punainen läikkä

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
herrasvaki
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:04, 15.09.2017

Kääpiörihmakalan punainen läikkä

Viesti Kirjoittaja herrasvaki »

Kääpiörihmakalapariskunta jahtailee toisiaan silloin tällöin ja välillä on näyttänyt siltä että jommaltakummalta on jokin suomu on näyttänyt puuttuvan sen seurauksena). Tätä tapahtui varsinkin uutena ja kun altaan lämpötila oli noin 27C.

Nyt kääpiörihmakala-naaralle oli tullut punainen jälki, oikeastaan syöpymä kohtaan josta rihmat lähtevät(ennen_hoitoa.jpg). Se eristettiin isosta ämpäristä tehtyyn vara-säiliöön aquaball suodattimen ja yhden suojapaikkaa toimittavan koristeen sekä lämmittimen kanssa. Koska tämä tietenkin tapahtui sunnuntai-iltana aloitin EktolBac 250 lääkkeen kun ei muutakaan oikein keksinyt. Nyt ohjeiden mukainen kuuri alkaa olla lopuillaan ja tuo haava näyttäisi parantuneen jonkin verran(hoidon_jälkeen.jpg ja hoidon_jälkeen2.jpg). Vastaavasti toisesta kyljestä näyttäisi lähteneen suomuja ja siinä on tuollainen punainen haavan näköinen paikka(kylki.jpg ja kylki2.jpg, kuvat otettu pikku ämpärissä joka vääristää vähän joka suuntaan). Uroksella ei näyttäisi olevan mitään hätää(uros.jpg).
Akvaariomme on aika tuore(~7kk) ja muutama kala siellä on valitettavasti kuollutkin(tuolla lopussa merkinnät). Vesiarvot ovat olleet aina kunnossa(sekä itse että akvaarioliikkeessä testattuna).
UV-valoa käytetty pari kertaa esim vihersamennuksen hoitoon, myös varmuuden vuoksi sen jälkeen kun todettiin yhden monnisen kuolleen ”mahan repeämiseen”. Pohdin josko olisi revennyt laavakiveen törmätessä, se on aika terävä.

Pitäisikö naaraalle nyt laittaa vielä ulcer/finrot(haava/evärutto) kuuri ennen päästämistä takaisin altaaseen(ja sittenkin vielä UV-kuuri altaalle, varmuuden vuoksi?) vai jotain muuta, vai onko parempi siirtyä jatkossa nauttimaan kaloista vain kalapuikkoina?
Nyt jälkikäteen kuvia katsoessa kaksi kalakuolemaa on ajoittunut pakastettujen surviassääskien antamisen jälkeen(noin viikon viiveellä), samasta paketista. Nytkin Kääpiörihmakalan punoitus alkoi sen jälkeen. Voi olla ettei asiat mitenkään liity toisiinsa, mutta taidan hävittää ne varmuuden vuoksi.

Akvaariossa on kaloja aika paljon, litramäärillä laskettuna vähän siinä rajoilla. Muutama viikko sitten tehty kardinaalitetrojen lisäys tuntui piristävän muitakin kaloja. Kardinaalitetrat syövät ahneesti, mutta muut kalat vähän vaihtelevasti, kaikki ruoka on kyllä altaasta aina hävinnyt, mutta on saattanut kestää tunninkin koska monniset eivät nykyään koske ruokaan yleensä pitkään aikaan.
Vesiarvot ovat pysyneet aina kunnossa tuota fosfaatin karkaamista lukuunottamatta, joka oli omaa hölmöyttä.
Happipitoituus on ollut aika vähäinen koko ajan kun tippatestit on olleet käytössä, pitäisikö laittaa ilmakivi? Aquaball-suodattimessa on kuplaputki, joten kaipa sitä kauttakin jotain veteen jää. Toisaalta suuri vedenkierto ei paranna altaan hiilidioksidivajetta(ja sitämyöten korkeaa PH:ta). CO2 laitteet pitänee hommata vaikka olen yrittänyt tulla toimeen ilman.

Ja ne tiedot
Akvaario
Perustettu helmikuussa(akvaario.jpg, kuva otettu pari viikkoa sitten, mutta eipä siellä kovin radikaalisti erilaista ole, kasvien paikkoja vähän korjailtu ja trimmattu)
125L Juwelin RIO sisäsuodatin(vakiosuodattimet + Fluval keraamimassa) ja Eheimin Aquaball
Juwel Helialux Led valaisin(valaisu 3h päällä 3h pois, 6h päällä)
JBL Sansibar-harmaa hiekka
Muutamia kasvilajeja
Pari mangroven(?) juurakkoa
Laavakivi
Kookospähkinän kuori
Pari muovikoristetta

Kalat(akvaario on ”litramääräisesti” täynnä)
Partamonni Helmikuussa
3 Pandamonnista Helmikuussa (3 kuollut, yksi törmäyksellä 4/17, yhden viikset/suu syöpyivät ja lakkasi syömästä 5/17, yksi pullistunut ja vatsa oli revennyt auki(?) 7/17)
6 Leopardimonnista Kesäkuussa
23 Kardinaalitetraa (10 helmikuussa, joista kuollut 3 ilman oireita ja 1 heikon uinnin jälkeen, lisätty 17kpl syyskuussa)
2 Helmirihmakalaa Huhtikuussa
4 pientä sukarapua
Monniset on lopetettu kun ongelma on huomattu (syömätöntä monnista tietenkin seurailtiin ensin).

Vesiarvot(Tetra tippatesti):
Lämpö noin 25-26
NO2 <0.3 (tippatestin tarkkuus)
NO3 <12.5 (tippatestin tarkkuus)
KH 2-3
GH 3-4
PH 7.5 (PHminusilla saatiin tippumaan 6.8:siin, mutta seurasi leväongelma).
O2 5-8
PO4 5
NH3/NH4 <25 (tippatestin tarkkuus)
CO2 taulukon mukaan
CL 0(testattu kauan sitten JBL:n liuskalla)
Sähkönjohtavuus on mitattu joskus keväällä akvaarioliikkeessä ja oli ok, arvoa ei enää ole tallella
(Fosfori oli reilusti yli 10, mutta vedenvaihdoilla ja Phorax-suodattimella saatu tippumaan, epäonnistunut kokeilu PHMinus:illa toukokuussa-heinäkuussa joka aiheutti vihersamennuksen, joka taasen poistui UV-lampulla. Turkkilevää vielä muistona)

Huolto:
-Vedenvaihto ~40L, pohjan tökkiminen ja imurointi kerran viikossa(loma-aikana taisi olla noin 10päivää max)
-Vedenvaihdossa Biotopol+Denitrol+Flourish Excel+Flourish Iron + Fe-Microelements + Easylife Kalium + Torumin ohjeen mukaan.

Ruoka Fluval color enhancing flakes, Tropical America sinking sticks, JBL Novofect, TetraPhyll, OSI shrinking shrimp pellets. Yritetään syöttää niin että kaikki tulee syötyä, kiireaamuina on voinut tulla joskus vähän liikaa, mutta päivän aikana ruoat on jonnekin hävinneet. Ruokia siis vaihdellaan eikä kaikkea työnnetä tuonne joka kerralla.
ennen hoitoa
ennen hoitoa
hoidon_jälkeen
hoidon_jälkeen
hoidon_jälkeen2
hoidon_jälkeen2
kylki
kylki
kylki2
kylki2
uros
uros
akvaario.jpg
herrasvaki
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:04, 15.09.2017

Re: Kääpiörihmakalan punainen läikkä

Viesti Kirjoittaja herrasvaki »

Näyttää siltä etten voikaan enää muokata omaa viestiäni.
Piti vielä lisätä että NO3 on siis 0-12.5mg välillä, ehkä lähempänä nollaa.
ja NO2 on siis alle 0.3mg(väri on kirkkaan keltainen, kun taas tasan 0.3 olisi jo hyvin oranssi, eli todennäköisesti todellisuudessa aikalailla nolla)
herrasvaki
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:04, 15.09.2017

Re: Kääpiörihmakalan punainen läikkä

Viesti Kirjoittaja herrasvaki »

Laitoin vielä tuon ulcer/finrot lääkkeen, ilman mainittavaa vaikutusta, ehkä rihmojen alussa oleva punainen läikkä kasvoi hieman suuremmaksi.
Myös tuo kalan mahan paksuus lieni jonkin sairauden oire.

Kävin koppaamassa pari uutta suodatinta ja juttelin akvaariokauppiaan kanssa, tautia ei tietenkään pysty varmasti sanomaan mutta epäili kalan paksuuden vuoksi munuaisvikaa, ehkä tubiakin saattaa olla. Sain Bactopur Direct näytteen vielä mukaan mutta muutamaa päivää myöhemmin piti pistää kalaparka pois päiviltä. Kylkien täplät olivat vain suurentuneet joten arvelin ettei se tuosta tule enää paranemaan. Lisäksi ilmeisesti tuo rihmakala alkoi koosta päätellen olla jo ehtoopuolella vaikka se huhtikuussa vasta tulikin meille, koboltin väriset ovat kai kovin lyhytikäisiä.

Sivujuonteena myös samaan aikaan yksi leopardimonninen päätti tehdä itsemurhan lakkaamalla syömästä, ilmeisesti kuluneiden viiksien takia. Muilla monnisilla on varsin muhkeat viikset ja ruokakin kelpaa.

Eli hoidosta ei ollut apuja, mutta toivottavasti joku muu hyötyy.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kääpiörihmakalan punainen läikkä

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Jos asut Stadin suunnilla, mikroskopoin kuolleet/kuolemassa olevat kalat ilmaiseksi ja mielelläni. Löytyy pari mikroskooppia ja kamera, jolle saan kuvat. Näin tieto kalan sairaudesta auttaa jatkopohdintaan muiden kalojen terveyden puolesta. Näen suht varman helposti kidus- ja sisäloismadot, ihomadot, alkueliöt, bakutulehdukset ja kalatubin.

https://youtu.be/DWTD98hkkbE
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”