Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

ViestiKirjoittaja helsu » 22:49, 26.12.2016

Mikähän mahtaa olla murheena? Noin kuukausi sitten ostamani taistouros kuoli juuri täysin yllättäen ja naaras näyttää tekevän kohta saman :(. Perjantaina vaihdoin vajaan kolmanneksen vettä ja lisäsin kaksi catappa-lehteä. Akvaario oli omillaan kaksi päivää ja tänään palattuani kotiin oli tilanne tämä. Myös vallisnerian lehtiin oli ilmestynyt jotain rihmastoa.
Akvaario on 129 L. Sinineontetroja ja hehkutetroja on yhteensä noin 15 kpl, albiinomonnisia kuusi, ottoja neljä sekä yksi pieni pleko ja kolme leväsukarapua. Lisäksi sulawesi-kotiloita, kolme aikuista ja 1500 kpl pieniä, ovat innostuneet jostain syystä lisääntymään yhtäkkiä järkyttävällä tahdilla.
Lämpötila 26-27. Tein äsken liuskatestin, jossa muuten kaikki ok paitsi ph 6,4 ja KH 3. Lisäsin noin teelusikallisen ruokasoodaa ensi hätään.
helsu
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 22:54, 13.05.2016
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

ViestiKirjoittaja Fisutar10 » 22:55, 26.12.2016

Liuskatestit näyttää mitä sattuu. Miten sillä ylipäätään noin tarkasti sait ph-arvon? Kun laitoit ruokasoodaa teelusikallisen, ph nousi...paljonko se on nyt? Ja kaikenlisäksi jos säätelet ph:ta, tippatestit pitää olla, sillä saatat modailla vesiarvoja ihan miten sattuu, koska ph-arvot eivät ole tarkkoja liuskalla - eikä muutkaan arvot.

Hoitorutiinit ja veden laatu oleellinen tekijä. Et niistä kertonut. Itse vaihtaisin ennemminkin vettä reippaaastikin (50%) kun ongelmia tulee, enkä kippaisi ruokasoodaa sinne. Jokin syy, jos ph laskee paljon. Usein typpiyhdisteet esimerkiksi eli kuormittunut vesi.

Jos koltilot lisääntyvät reilusti, voi kieliä yliruokinnasta....

Mutta vaikea arvailla....

Kuitenkin vaihtaisin nyt ensihätään sitä vettä vedenparannusaineen kanssa. Mikään ruokasooda ei korvaa hyvää veden laatua....Ja hypyt ph:ssakin voivat rasittaa kalaa. Toki jos hyvin matala ph, jotain ensiapua kehiteltävä, mutta veden vaihto yleensä järkevintä.

Mikä suodatus ja oletko laponnut pohjaa? Kuinka usein vaihdat vettä? Entä putsaat suodattimia?

Nitriittiarvo tippatestillä olisi myös tärkeä arvo.

Toisaalta, jos pleko on yes pohjalla, ei luulisi ihan hapeton tai huonot vesiarvot olevan. Mutta taistot ovat herkkiä....ovatko evät kunnossa? Yleensä ongelma lähtee evärutosta, jolloin uroksen evät erityisesti syöpyvät ja sulavat. Värimuutokset ja rispaantuminen alkuoireita.

Ruokkiko joku kaloja näiden parin päivän aikana? Lomaruokaa? Tai lähtiessä laitoit reilusti ruokaa?
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,86l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://akvaario.eu/
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 5675
Ikä: 51
Liittynyt: 21:10, 25.01.2011
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

ViestiKirjoittaja Koomikko » 10:04, 27.12.2016

Kuten Fisutar sanoi vaikea arvailla. Paljon enemmän pitäisi tietää mitä nyt meille kerroit. Hoitorutiinit ja ne vesiarvot olisi tärkeä kertoa.
Tähän hätään voi antaa ohjeen, luovu liuskatesteistä ja hanki tippatestit tilalle. Ole varovainen tuon ruokasoodan käytön kanssa. Muista mitata ph ennen ja jälkeen ruokasoodan lisäyksen. Ph mittauskin voi olla todella epäluotettavaa. Oman kokemuksen mukaan eri mittaustapojen välillä voi olla todella suuria eroja. Ole varma mikä ph on ennen kuin muutat sitä. Mitenkäs vallisnerian ja mahdollisesti muiden kasvien ravinnon saanti on hoidettu. Voihan olla että akvaariossa on kaikki hyvin. Eihän kalat aina selviä siirrosta uuteen akvaarioon vaikka sen tekisi kaikkien ohjeiden mukaan.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2030
Ikä: 41
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

ViestiKirjoittaja helsu » 19:17, 03.01.2017

Vettä olen normaalisti vaihtanut vajaa puolet noin 1,5-2 viikon välein. Tähän asti tuntunut olevan sopiva. Lopetin naaraan viime viikolla, kun se ei vedenvaihdoista huolimatta alkanut toipua. En vielä silloin päässyt tippatestiä hakemaan. Tänään kävin Tampereen Akvaariokalassa hakemassa uuden taistohaaremin ja samalla tippatestejä. Selitin, mitä oli käynyt ja kummastuksekseni kuulin, että Tampereella oli käynyt joulun tienoilla samalla tavalla myös monelle muulle :O Epäily kohdistuu vesilaitokseen, mutta tietenkään mitään voi varmuudella sanoa. Testasin nyt ennen kalojen kotiuttamista KH:n ja pH:n. KH oli täysin nollassa ja pH n. 7. pH-arvoa oli ehkä hieman haastava tulkita täysin oikein ilman luonnonvaloa. Lisäsin akvaarioon vähän yli teelusikallisen ruokasoodaa ja KH nousi heti viiteen. pH muuttui 7,5. KH-arvoa lienee nyt syytä seurata tiiviisti.

Kasveina mulla on juurikin vallisneriaa ja taiwaninlammikkia. En tiennyt, että vallisneria vaatii jotain erityistä. Olen verrattain uusi akvaarioharrastaja. Tuttua on vain lapsuuden miljoonakala-akvaario, jonne kaadettiin raanasta vettä ilman mitään parannusaineita tai testejä...
helsu
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 22:54, 13.05.2016
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalat äkisti huonoon kuntoon

ViestiKirjoittaja Koomikko » 14:58, 04.01.2017

helsu kirjoitti:Vettä olen normaalisti vaihtanut vajaa puolet noin 1,5-2 viikon välein. Tähän asti tuntunut olevan sopiva.

Miten olet tullut siihen tulokseen että tuo on sopiva jos et ole mitannut kuin KH ja PH arvot. KH ja PH arvoista ei vedenvaihto tarvetta voi päätellä. Mikään akvaario kasvi ei kasva kunnolla hanavedessä. Kasvit tarvitsevat ravinteita. Vesilaitosta en lähtisi syyttämään ennen kuin akvaariossa on muuten kaikki kunnossa ja kaikki tiedossa mitä siellä tapahtuu.Nämä taas selviää testeillä. Ei Tässä kuitenkaan suurempi hätä tunnu olevan kun vastausväli on toista viikkoa.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2030
Ikä: 41
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies


Paluu Labyrinttikalat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: toukopouko ja 5 vierailijaa