Harrastuksen uudelleen aloitus ja kiekkolan perustaminen

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tunpi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 15:44, 12.06.2006
Paikkakunta: Vaasa

Harrastuksen uudelleen aloitus ja kiekkolan perustaminen

Viesti Kirjoittaja tunpi »

Hei vaan! Ensikosketuksia foorumille otetaan...

Monet näistä kysymyksistäni ovat sellaisia, että ahkeralla tiedon hakemisella löytäisin kyllä vastaukset jostain. Miksi siis kysellä täällä? Teen tämä siksi, koska monissa asioissa on monenlaista mielipidettä. Ehkä keskustelun kautta löytyy niitä tiedonjyväsiä helpommin.

Etukäteen siis kiitokset keskusteluun osallistumisesta teille kokeneemmille kiekkoilijoille sekä muillekin akvaarioharrastajille!



Yleistä

Kyseessä on paluu harrastuksen pariin 20 vuoden tauon jälkeen.
Ajatuksena on perustaa kiekkola, kiekkojen ehdoilla. Tarkoituksena on kuitenkin tehdä se mahdollisimman runsaan kasvillisuuden kanssa. Sisustus tulee perustumaan runsaan kasvillisuuden lisäksi juurakoihin.
Olen aina haaveillut n. 1000 litran kiekkolasta. Valitettavasti en sellaista voi tilan puutteen vuoksi hankkia. Isoin allas, jonka saan mahtumaan akvaariolle sopivaan paikkaan on n. 500 litraa.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että altaaksi valikoituu Eheim Incipria 500 (160x65x55).
En missää nimessä halua kiikuttaa kiekkoja uuteen akvaarioon ensimmäisellä viikolla. Ajatuksena on, että aloittelen ensin muilla kaloilla (kts alta millä) ja yritän saada kasvit kunnolla villiintymään ennen kuin kiekot tuodaan taloon. Tämä voisi olla esim. 6kk akvaarion perustamisesta.

Hieman taustaa itsestäni akvaarioharrastajana

Harrastin lapsena kaloja isäni kanssa. Altaita oli parhaimmillaan (tai pahimmillaan) 7kpl. Altaat olivat 100-250 litraisia. Kokemusta on vain makean veden kaloista. Useat Etelä-Amerikan, Aasian ja Afrikan tyypilliset akvaariokalat on tullut kokeiltua. Enimmäkseen on ollut Etelä-Amerikkalaisia kaloja, kirjoahvenia. Malawi-pönttäkin on pidetty. Olen saanut useat kalalajit onnistuneesti lisäätymään akvaarioissani, joista suurin osa on ollut seura-akvaarioita. Kiekkokaloista on vain vähän kokemusta. Sain paikalliselta harrastajalta aikoinaan muutaman, joita pidin seura-akvaariossani. Viihtyivät siihen pisteeseen asti, että onnistuin näkemään yhden kudun kuoriutumisen ennen kuin poikaset katosivat suodattimen sisuksiin. :)

Harrastus on nyt ollut jäissä n. 20 vuotta ja ajatuksena on aloitella uudestaan, yhdellä altaalla. Ensijaisena tavoitteena on toteuttaa vanha haaveeni hienosta kiekkolasta olohuoneen keskipisteenä.

Nyt on siis meneillään harrastuksen uudelleen opettelu ja tiedon haku. Toiveena on, että onnistuisin mahdollisimman pitkälle yhdellä yrityksellä. En halua siis riskeerata kalojen tai kasvien hyvinvointia yrityksen ja erehdyksen kautta opiskeluun.

Alla siis sekalainen joukko aiheita ja niihin liittyviö kysymyksiä, joihin olen etsimässä vastauksia ja mielipiteitä.


Pohja

Pohjamateriaali on edelleen avoin. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta hiekan käytöstä. Kaikki aikaisemmat akvaarioni ovat olleet sorapohjalla. Paljaspohjaista akvaariota minulla ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaan.
Minua kiinnostaa kokeilla hiekkaa pohjamateriaalina. En tiedä vielä, että tuleeko se olemaan yksinomaan hiekaa tai tuleeko sekaan myös soraa. Onko järkeä yhdistää näitä vai kannattaako käyttää jompaa/kumpaa?
Jos pohjassa on hiekkaa, pitäisi selvittää, että mitä ovat ne hiekan seassa mylläävät madot/kotilot, joista olen jossain lukenut. Olisi hienoa jos pohjan seassa olisi yhdyskunta jotain otuksia, jotka pärjäisivät itsenäisesti ja mylläisivät pohjaa pitäen sen terveenä kasvien juuria ajatellen. Mitä nämä ötökät ovat? Mistä niitä voi hankkia?

Mikä hiekka pohjalle? Mikä karkeus? Mikä väri? Mistä hankkia?

Juurakoita, ISOJA juurakoita

Mistä tämmösiä? Aikoinaan oli aina ongelmana löytää riittävän isoja. Eläinkaupoissa olivat kovin pieniä.
Valitettavasti aika ja olosuhteet eivät myöskään mahdollista sitä, että lähtisin luonnosta etsimään akvaarioon sopivia ja niistä sitten kehittelemään kelluvasta —> uppoavaa.
Olenko siis vain paikallisten kauppiaiden armoilla vai löytyykö netistä kauppiasta, jolta voisi isompia löytää?

Suodatus

Yksi iso ulkosuodatin pitäisi saada. Mikä merkki ja malli? Ennen muinoin suosin Eheimin suodattimia, mutta enpä tiedä, että mitkä ovat nykyään hyväksi havaittuja. Nykyään löytyy myös malleja, joissa on mukana myös lämmitin tai UV-valo. Tällaiset kiinnostaa kovasti. Se tarkoittaisi sitä, että olisi yksi tekninen laite vähemmän, eli vähemmän sälää ja johtoja = hyvä homma.
Jahka suodatin on löytynyt, mikä materiaali sinne sisälle? Mikä on tämä ”ihmemateriaali” (biohome), jota Pondguru Youtubessa markkinoi? Onko tosiaan niin, että tällä materiaalilla onnistuu ammoniakin ja nitriitikin hajoituksen lisäksi hajoittamaan myös nitraattia? Tämän pitäisi siis tapahtua siten, että aerobisten bakteerien lisäksi suodatinmateriaalin sisälle onnistutaan saamaan myös anaerobinen bakteerikanta, joka hajoittaa nitraattia.
Osaako palstan kokeneemmat neuvoa tässä? Toimiiko tämä käytännössä? Onko tämän biohome-tuotteen lisäksi myös muita suodatinmateriaaleja, jotka lupaavat vastaavaa. Vielä parempi: oletteko itse todenneet sen käytännössä toimivan?

Miten suodatuksen ja ylipäätään akvaarion käynnistäminen biologisessa mielessä? Aikoinaan tapasin tehdä sisäänajon aina siten, että otin toisesta akvaariosta suodatinmateriaalia ja vettä. Tällä kertaa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Ilmeisesti nykyään löytyy kaikenlaisia litkuja, joita voi laittaa suodatinmateriaalin sekaan yms? Mikä näistä metodeista toimii mielestäsi parhaiten?

Kasvit

Kuten yllä tuli mainittua, kasveja olisi tarkoitus olla melko suuri määrä. Tällä osastolla en ole koskaan ollut mikään ekspertti, joten neuvoja kaivataan.
Kasvien valinnassa on minulla kolme kriteeriä. Ensiksi, kasvien pitää viihtyä kiekkolan vedessä (lämpö: 29). Toiseksi, saisivat mielellään olla voimakaskasvuisia. Kolmanneksi saisivat mielellään olla Etelä-Amerikasta (jättäisin esim. aasialaiset vallisneriat pois). Tämä ei kuitenkaan ole ehdoton vaatimus mikäli joku ei-paikallinen sopii muuten hyvin tähän yhtälöön ja näyttää hyvältä.
Lisäksi, olisi hienoa jos löytäisin sekaan jonkin kasvin, jonka saisin kasvamaan kiinni juurakoissa.
Näillä lähtöolettamilla, mitä kasveja suosittelisitte? Mitä sinun kiekkolassa kasvaa?


Muut kalat

Kuten mainittu, koko homma pyörii kiekkojen ehdoilla ja niiden ympärillä. Muiksi kaloiksi olen ajatellut hankkia suurehkon parven kardinaalitetroja. Pohjalle suurehko parvi corydoraksia (mikä olisi kiekkolaan hyvä sortti?). Lisäksi pitäisi saada kourallinen jonkinlaisia talkkareita, partamonneja tms (ei mitään isoja plekoja).
Minkä kokoisia parvia suosittelisitte tähän altaaseen (siis em. kaloille)?
Edellä mainittujen lisäksi ehkä pari perhoskirjoahvenia.

Kiekot

Haaveena on, että lopputulos (täysikasvuiset kiekot) olisi hyvin toimeentuleva parvi. En missään nimessä halua yrittää pitää liian suurta parvea näin pienessä akvaariossa (500 l). Mikä olisi sopivan kokoinen parvi tässä yhtälössä?

Eniten tässä huolestuttaa se, että tapahtuuko sama mitä usein parvessa viihtyvillä kirjoahvenilla on tapana (esim. lehtikalat, viivakirjoahvenet)… eli: liian pienessä tilassa agressio menee siihen pisteeseen, että parvesta jää lopulta jäljelle vain se yksi pariskunta.
Jos näin käy, sitten käy. Kyllä minulle yksittäinen pariskuntakin käy jos parvi ei tule toimeen keskenään.

Toinen asia, joka arvelluttaa on kiekkojen kasvattaminen täysikasvuiseksi. Tällä siis tarkoitan sitä, että miten saan ne ”kolikon kokoisesta” eteenpäin syötettyä riittävän hyvin, että kasvavat isoiksi ja komeiksi. Murehdin sitä, että tämä ei onnistu riittävän hyvin isossa akvaariossa jos syövät ronkelisti, muiden kalojen häiritessä. Lisäksi tämä kunnolla syöttäminen on sen verran sotkuista hommaa jahka mennään ties millä madoilla ja naudan sydämillä. Tätä murehtiessa mietin, että olisiko tämä vaihe parasta tehdä pienemmässä ja paljaspohjaisessa akvaariossa jossa olisi varaa sotkea enemmän ja myös helppoa siivota paljaalta pohjalta roskat pois useiden vedenvaihtojen yhteydessä. Mitä mieltä olette, onko tämä tarpeen jos haluaa saada kiekoista isoja ja komeita täysikasvuisena? Vai pääseekö samaan lopputulokseen myös isommassa akvaariossa, muiden em. kalojen joukossa?

Minkälaista kiekkoa hankkia? Haluaisin, että koko parvi on samaa värimuotoa. Eniten silmää miellyttää siniset/turkoosit. Jos mahdollista, ottaisin kalat mieluiten joltain paikalliselta kasvattajalta/harrastajalta. Tiedättekö Vaasan lähettyviltä kasvattajaa, johon voisin olla yhteydessä?

Muut tarvikkeet

Huomaan, että kahdessa vuosikymmenessä on tullut yhtä sun toista tekniikka, jota ei ennen ollut kaupan hyllyllä. Nörttiä kiinnostaa tekniikka ja jos sen avulla voi oikeasti edistää kalojen hyvinvointia… yes, please. :) Mihinkä siis sekaantua ja mikä kannattaa jättää hankkimatta?

UV-valot

Tämä siis tappaa pöpöjä vedestä? Onko tämä akvaarioharrastuksen saunabelt vai ihan oikeasti pätevä ja tarpeellinen peli? Miten näitä käytetään, ovatko jatkuvasti päällä? Onko niiden puhdistuksessa kova homma ja kuinka usein se pitää tehdä? Kuinka kauan lamput kestää? Mitä vaihtolamput maksaa?

Surface skimmer

Mikäs peli tää on? Ainakin Eheim näitä tekee. Muistan kuinka aikoinaan ärsytti jos akvaarion pintaan alkoi muodostua sellaista rasvaista kalvoa. Ei kivaa. Tämä siis siivoa sen pois. Onko sinulla kokemusta tällaisesta?

Pohjan imurointiin (siis se töttörö)

Mikä merkki ja malli? Minulla oli aikoinaan muutama, joista yksi oli ylitse muiden. Tuskinpa samanlaista töttöröä mistään löytyy. Mikä on sinun suosikki? Olisi kiva ostaa joku kerralla hyvä (isompi), ettei tarvisi yrityksen ja erehdyksen kautta tuhlata rahoja useampaan.

Muita tarvikkeita?

Mitä kaikkea muuta sälää sitä (oikeasti) kannattaisi hommata? Kaikkea varmaan löytyy, mutta mitä sitä oikeasti tarvitsee? Minunhan tilanne on tällä hetkellä se, että aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kahdenkymmenen vuoden takaa ei ole enää mitään jäljellä. Olisko kasvien istuttamisessa kätevä olla jotkut pihdit (aikoinaan tein kaiken käsin)? Muuta, mitä?


Jos jaksoit lukea mun höpinät loppuun asti, kiitos. Vielä isompi kiitos jahka sinulla on tarjota kommenttia johonkin osaan.


Tumppi Vaasasta
heisku
Member
Member
Viestit: 310
Liittynyt: 21:00, 17.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Re: Harrastuksen uudelleen aloitus ja kiekkolan perustaminen

Viesti Kirjoittaja heisku »

Ihan pikaisesti ja lyhyesti heitän omia mielipiteitäni.

Pohja: Itsellä on todella hienoa hiekkaa toisessa päässä monnisia varten (eräältä rannalta haettu..) ja soraa toisessa päässä. Ihan väkisinhän nämä tuppaavat sekoittumaan, mutta välillä siivilöin hiekasta soraa haavilla ja heitän sorat toiseen päähän. Hullujen hommaa, sanon :mrgreen:
Hiekassa on se huono puoli että saattaa tukkeutua, siksi hiekkapohjassa tulisi mielellään olla noita mainittuja kotiloita eli kierteisiä. Niitä saa varmasti jokaisesta akvaariokaupasta ilmatteeksi. Hiekkapohjaa ei kuulu eikä voi lapota niin kuin soraa, vähän pinnalta voi imeä suurempia roskia.
Isoja, valmiiksi uppovia juurakoita taitaa aika pitkälti löytyä vain harrastajilta. Jos kaupasta sattuu löytymään niin maksaa mansikoita...
Suodattimeksi suosittelen JBL:ää ja todella tehokas sisäsuodatin roskankerääjäksi, esim. eheim powerline XL.
Omassa kiekkolassa kasveina on tiikerilummetta, vallisneriaa ja blyxa japonicaa. Muita en ole jostain kumman syystä saanut pysymään elossa :mrgreen:
Helmimonniset ovat yleisesti pidettyjä kiekkojen kanssa. Eipä noita monnisia taida kauheen montaa lajia ollakkaan jotka menevät samoissa lämmmöissä. Kardinaalitetrat myös menevät mainiosti. Itselläkin oli n.30kpl, mutta kun niistä luovuin niin allas muuttui jotenkin paljon rauhallisemmaksi. Mielestäni kiekkojen kanssa ei tarvitse muita keskiveden kaloja, mutta jokainen tyylillään.
kiekkola+pohjan asukit
Shadowman
Junior Member
Junior Member
Viestit: 227
Liittynyt: 11:15, 16.06.2006
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raahe

Re: Harrastuksen uudelleen aloitus ja kiekkolan perustaminen

Viesti Kirjoittaja Shadowman »

Tervetuloa, itsekin aloitin harrastamisen 20 vuoden tauon jälkeen n.9 v sitten ja nyt on 8 vuotta ollut kiekkokaloja.
Maltti odotella 6 kk. ennen kiekkojen hankkimista ennakoi hyvää menestystä niiden hoitamisessa ;)

Muutamaan kysymykseen vastauksia:
Pohja: suosittelen hiekkaa itse käytän karkeampaa hiekkapuhallushiekkaa raekoko 0.5-2mm, ainakaan aikaisemmassa altaassa, jossa oli 7 vuotta ei mennyt tukkoon. Ostin suoraan Hiekkapojilta säkkitavarana. En suosittele soraa, koska sitä pitää lapota/imuroida, joka on täysin turhaan aikaa vievä hoitotoimenpide (edellyttää riittävää suodatusta).

Hyvinvarustetuista akvaariokaupoista löytyy myös todella isoja juurakoita nykyään.

Suodatus: Tuohon 500 litraiseen voisi yksinkertaisimmillaan olla esim Eheim 2080 + 2252 jotka voisivat riittää tuonkokoiseen.

Kasvit: Jättimiekkakasvi ja erilaiset melalehdet menestyvät itsellä. Kantoon kiinni: Anubias barteri.

Muut kalat: Kardinaalitetrat, Helmimonniset (Corydoras Sterbai), Jotain plekoja.

Pohjan imurointiin: Ks. suodatus, ei tarvita nykyaikaisilla riittävillä suodatuksilla.

Tällaisia juttuja on oppinut itse tässä uuden uran aikana. Ole hyvä vaan, jos jotain hyötyä on neuvoista..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”