Lehtikalan evät kramppaavat

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
kehvis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 12:03, 20.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Lehtikalan evät kramppaavat

Viesti Kirjoittaja kehvis »

Mahtaisiko tätä kautta löytyä apua ja asiantuntemusta?

Akvaarioni silmänilo, vanhoja päiviä viettämään jäänyt lehtikalaurho on heittäytynyt sairaaksi: sen pään alueella on kaksi reikää, toinen silmä on turvoksissa ja sen vieressä on tumman violetti, reunoiltaan valkoinen "syylä". Lisäksi kalan evät näyttävät kramppaavan, oire jota en tunnu löytävän mistään netin oirelistoista. Se siis ravistelee eviään usein, vetää niitä suppuun ja oikaisee nopeasti, heiluttelee etueviään. Pyrstö tuntuu olevan vähän lysyssä jatkuvasti. Evät sinänsä eivät ole vahingoittuneet. Kala ei hankaa itseään eikä sinkoile. Ruokahalu on huononemaan päin, kala on apaattinen, mutta kuitenkin framilla. Oireet ovat ilmenneet varsin vaivihkaa. Mistä voisi olla kyse? Mitä lääkettä voisin kalapololle antaa? Varmaankin joku loinen, tai useampi, mutta olisiko arvailuja, mikä? Kalat saivat Tremazol-käsittelyn kun punakääpiöahvenet olivat asettuneet taloksi, ja niiden väritys vaalenikin ja ruokahalu parani, mutta lehtikalaan kuuri ei tuntunut vaikuttavan kuin korkeintaan stressin muodossa...

Lehtikala on kooltaan noin 8 cm, iästä ei tietoa. Akvaario on 120 litraa, 80*40*35cm, muita kaloja 2 punakääpiöahventa, 6 kuparitetraa, 5 intiaanisulkaa, monnisia. Lämpötila 23-24°C. Vesiarvot pH 7,2; kh 1-2; Gh 3, suodatuksena 1 aquaball, ei aktiivihiiltä, valaistus perus 2*18W T8, valot palavat kahdesti päivässä 4h kerrallaan. Kasveja on runsaasti ja ne tuntuvat kasvavan hyvin, ei leviä. Lannoitteena Ferropol24 ja nestemäinen hiililisä. Akvaario on 6kk vanha, kaloja ei ole kuollut aikoihin. Muut kalat käyttäytyvät normaalisti.

Kuvia en onnistu tähän hätään liittämään, mutta ehkä tällä pääsee jo alkuun? Kiitos jo valmiiksi, huoli on suuri.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Lehtikalan evät kramppaavat

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Arvailuja...

Akvaariosi on lehtikalalle hyvin pieni, jos on aikuinen, kuten mainitsit. Kipossa on kuitenkin noin pieneksi akvaarioksi kunnon kalasto eli kuormitusta. 1 aquaball, riippuu vielä koosta - joka tässä oleellinen juttu, vaikka olisi se suurinkin, on alimitoitettu, kun jengiä on noinkin paljon. Mikä on malli? Ja tehdasmainokset toki pupaavat vaikka kuinka isoon kippoon.

Oletko mitannut nitriitit tippatestillä ? Se on oleellisimpia tietoja? Entä nitraatti? Ensin tarkistaisin vesiarvot. Ja kuinka usein putsaat suodattimen? Ja kuinka usein ja paljon vaihdat vettä? Uskoisin kysymyksen olevan vesiarvoissa - mahdollinen korkea nitriitti. Sen tarkistaisin heti. Ja vaihtaisin 50% vedestä aika pikaisesti, vedenparannusainetta hyvää. Ne nitriitit ja nitraatit pitää mitata.

Tremakuuri tehty kahdesti viikon välein? Se on kidusloisten tapauksessa uusittava viikon päästä. Kun akvaario aika viileä, loiskierto voi olla yli viikonkin, mutta tosiaan viikon päästä täytyy kuuri aina uusia.

Uskon kalalla olevan ainakin bakteeritulehdus. Suolistotulehdus ja veden huono laatu altistaa suolistotulehdukselle, kirjoahvenilla myös flagellaateille (hexamita, spironukleus). Ulostenäytekin hyvä mikroskopoida, jos saat tuoraan ja suoraan rööristä ämpäriin. Näkee flagellaatit. Mahdolliset sisäloismadotkin. Kidusloisiltakin reaktio kuulostaisi, tai ihomadoille, mutta myös ihan nitriitille, joka ärsyttää ihoa.

Tutkisin myös ihon hyvin ja evät....siellä voi olla myös tulehdusta. Ongelma voi olla monen tekijän summa.

Mutta kalalle myös tuo kippo on liian pieni. Mutta nyt ainakin vedenvaihdot 50% hyvän vedenparannusaineen kanssa. Ja vesiarvojen mittaus nitriiti/nitraatti tippatestillä välittömästi...

Minulta toki löytyy mikrorkoopit ja kamera. Mutta lähtökohtaisesti toivon, että kala elää, eikä ruumiinavausta tehdä. Raapenäytekin joskus hyvä, mutta toisen kalaa en mieluusti raavi. Se stressaa matkalla jo ja sairastuu lisää....Asun Oulunkylä, Hki, joten lienet seutuvilla.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
kehvis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 12:03, 20.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Lehtikalan evät kramppaavat

Viesti Kirjoittaja kehvis »

Kiitos neuvoista ja vastauksista. Valitettavasti kala poistui keskuudestamme. Mutta ehkäpä tästä taas opin jotain.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”