Aloittelijan ongelma akvaario

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Hmt
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 22:18, 14.04.2017
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Hmt »

Nyt menee hermot ja akvaario lentää kohta pihalle! Akvaario perustettu tuossa huhtikuussa ja siitä asti enemmän tai vähemmän ongelmia niin kalatautien kun levienkin osalta. Levien kanssa vielä elän ja ne pysyy aika hyvin aisoissa, mutta nuo jatkuvat taudit... Menee pari viikkoa ja kaikki näyttää hyvältä kunnes taas huomaan jossain kalassa jotain ongelmaa, lähinnä ollu jotain bakteeritauteja ja hometta ainakin näin oman tietämyksen perusteella. Liuskatesteillä nyt katottu arvot, kaikki iha ok.. Klooria ehkä aavistus. Veden vaihdoin kylläkin vasta pari päivää sitten. Olisko jollain jotain vinkkiä millä tän kroonisen tautiepidemian sais pysähtymään ja akvaarioharrastuksen jatkumaan ennen ku tankki lentää pihalle?
Vähän faktoja.. Allas on 180L, jbl sisäsuodatin cristalprofi200, lämmöt 27. Kalastona taisto uros, vajaa 20 intiaaninsulkaa, vajaa 30 hehkutetraa, joku 10 leopardimonnista ja otoja myös noin 10. Uusia kaloja tai kasveja ei oo hetkeen tullu. Niin ja tauteihin lähinnä käyttäny multicuraa kun sitä sattunu olee. Hyvin auttaa kunnes joku uus ongelma taas viikon, kahen päästä.
Jnnerjk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 210
Liittynyt: 08:08, 03.12.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Jnnerjk »

Asioita jotka pisti silmään.

70 kalaa ton kokoisessa altaassa on liikaa.

Suodatus riittämätön tolle kalamäärälle.

Klooria vedessä?

Liuskatestit käytössä, ne voi näyttää mitä tahansa, ei kannata luottaa.


Tässä asioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Ja mitkä ne ok arvot on?
Hmt
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 22:18, 14.04.2017
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Hmt »

Kiitos tästä! Itsekkin miettinyt voisiko tuolla kalamäärällä ja tuolla suodatuksella olla osuutta asiaan. Ulkosuodatin harkinnassa, joten se pitänee ainakin hommata. Liuskatestit on mitä on..muuta ei tähän hätään ollut. NO3 oli tuossa 0-10 välimaastossa, NO2 0, pH:ta en juuri noteerannut kun en siihen liuskatesteissä luota..aiemmin tippatestillä ollut muistaakseni 7 pintaan, Cl2 0,8..
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jatkuva lääkkeiden kanssa lutraaminen sotkee akvaarion tasapainon todella helposti. Jotkut lääkkeet tappavat jopa akvaarion typpibakteerit jolloin akvaario on kuin uusi.

Ihan ensiksi kannattaa miettiä ovatko kalat oikeasti sairaita? Ts onko kalojen oirehtiminen syy vai seuraus. Mille tahansa kalalle voi jossain tilanteessa tulla jotain epämääräistä valkoista kasvustoa johonkin. Se ei ole vielä merkki mistään sairaudesta. (Vrt ihmiselle nirhauman päälle tuleva rupi).

Kannattaa tarkistaa ne vesiarvot tippatesteillä (JBL) ja miettiä niiden tulosten perusteella jatkot.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Hehkutetrat ja otot on niin nysiä ja pienituottoisia, että yhdistettynä muihin listattuihin asukkaisiin ongelmaa tuskin tulisi, ellei allas olisi noin uusi ja suodatus noin minimaalinen.

Toki jos tauti on lähtenyt jylläämään, niin sitä on hankala pysäyttää. Vesihome ja columnaris molemmat on opportunisteja ts. ne iskevät kiinni heikentyneisiin kaloihin. Vesihome ei juurikaan leviä kalasta toiseen, mutta columnaris leviää, jos kaloja on tiiviisti. Miksi kalat sitten heikentyvät? Kiusaavatko toisia? Vaihdatko liikaa vettä ilman että vesiolot ehtii tasaantua? Bakteeritasapaino heittää?

Itse sain omat akvani toipumaan vähentämällä reippaasti vaihdettavan veden määrää, mutta lisäämällä vaihtoja, eli tee päivittäin/joka toinen päivä pieniä 10% vedenvaihtoja kunnes altaat kestää muutokset. Nitraateista ala huolestua vasta kun ne alkavat mennä reippaasti yli 20. Tekemällä isoja vedenvaihtoja viet kasveilta vaan ravinteet mikä laittaa kilpailussa levän etusijalle. Kalat ei kuitenkaan ole moksiskaan vielä tuollaisista nitraattilukemista.

Kaloja kannattaa lisätä pienissä parvissa ja aikatauluttaa se vuodeksi. Uudelta altaalta menee kuitenkin monta kuukautta kypsyä kunnolla ja jos viskaat sinne ison kasan kaloja kerralla, niin ei se bakteerikanta ehdi perässä. Ei edes tirrien kanssa. Siis jos suurimman osan suodatuksesta hoitaa allas kuten sinun tapauksessa.

Jos allas on kovin likainen ts. vaahtomuovimedia on liejua viikossa, niin silloin kannattaa yrittää selvittää miksi. Itse pidän miltei kaikissa altaissa kaksi suodatinta. Vieläpä niin, että toinen on enempi biologinen suodatin ja toinen paskankerääjä. Tuota paskankerääjää voi sitten huoletta siivota viikottain. Biologisessa suodattimessakin on kuitenkin ainakin suodatuslevypatruuna jota putsaan viikottain akvaariovedessä. Tämä siksi, että tuo biomedia ei tukkeudu. Biomediaa ehkä kerran vuodessa huljuttelen, kun sinne kuitenkin vähän sitä liejua aina kerääntyy.

Multicurasta sen verran, että epäilen sen käytön kyllä haittaavan akvaarion omaakin bakteerikantaa. Euroopassa antibioottien myynti ilman lääkärin reseptiä on kielletty, joten suurin osa noista on käytännössä antiseptisiä ja desinfioivia aineita.

Klooria ei muuten altaassa voi olla yhtään, jos käytät vedenparannusainetta. Se sitoo kyllä käytännössä samantien kloorin. Nuo liuskatestit usein näyttää mitä näyttää.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Hmt
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 22:18, 14.04.2017
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Hmt »

Kiitos Norhie kattavasta vastauksesta! Parannan siis suodatusta ja otan tuon vedenvaihtorutiinin käyttöön sekä unohdan multicuran ja katotaan lähteekö tilanne parantumaan!
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Jos innostusta riittää, niin akvaarioon voi ottaa vielä muutaman laavakiven. Laavakivi on erittäin huokoista ja tarjoaa siten hyvää suodatuspinta-alaa typpibakteereille. Jos hommaat toisen suodattimen, niin kannattaa ottaa vaikka Biopower.

Biopowerissa tulee mukana biologinen suodatusmateriaali (sintrattua lasia), joten se on paljon parempi kuin esim. Aquaball ja paljon kätevämpi kuin pickup. Ainoa huono puoli on nuo kiinnityskorin imukupit, jotka on taattua paskaa Eheim laatua. En ostaisi Biopower 160:stä kun 200 maksaa melkein saman verran. Biopower 240 sitten kympin enemmän, mutta hinta on minusta kohtuullinen.

Itse pidän omassa 180-litrasessa kaksi sisäsuodatinta: toinen on Eheim Powerline 200 ja toinen Juwelin oma suodatin. Ensimmäinen kakan kerääjä ja jälkimmäine enempi biologiseen suodatukseen, mutta noiden kanssa siellä käy sitten suhteellisen kova puhuri. Ei ongelma jos paljon kasveja ja piilopaikkoja, mutta hekutetrat ehkä viihtyisi enemminkin Biopowerin kanssa, jossa suhkot lempeä vedenkierto.

Toki ulkosuodatinkin mahdollinen.

Muoks: Omista suosikkisuodattimista sen verran, että jokaisesta suodattimesta löytyy hyviä ja huonoja puolia. En vielä ole löytänyt optimaalista, mutta Juwelin omat suodattimet on kaikista lähimpänä. Juwelin sisäsuodattimen koreja on todella helppo muokata mieleisekseen ja ne voi putsata lennosta. Ylemmässä on suodatuslevut ja alemmassa biomedia. Ylempää putsaan säännöllisesti ja alempaa en juuri koskaan.

Tämän jälkeen kakkosena on Eheim Biopower, joka on ainoa sisäsuodatin mitä uskallan pitää yksin. Tämä johtuu ihan siitä, että keskellä on biomediakorit ja niiden ylä- ja alapuolella on suodatuslevyt. Näissä hieman huonona puolena on se, että nuo korit tuppaavat junttautumaan tosi tiukkaan kiinni, joten jos et longottele varovaisesti, niin se biomedia on ympäri huonetta. Lisäksi imukuppitelineen imukupit on aivan onnettomia.

Eheim Powerline on sitten tehokkaampi vedenkierrättäjä kuin Biopower ja soveltuu minusta paremmin roskankerääjäksi tai tankkiin mihin haluat puhuria. Omassa 180-litrasessa tämä on siis Juwelin rinnalla pistämässä liikettä veteen. Pidän tankissa nimittäin monnisia, rubiiniseeprakaloja ja punapäätetroja, sekä pari partamonnia. Kaikki tykkäävät virtaavasta vedestä. Powerlinenkin imukuppikiinnikkeen olen vaihtanut suosiolla tunzen magneettikiinnikkeisiin, koska Eheim selkeästi rahastaa noilla surkeilla imukupeilla. Periaatteessa tähänkin voisi rakentaa biomediakorin, sillä suodattimessa on myös erilliset "korit" tai osiot.

Eheim Pickupien kanssa on mennyt hermot. Niissä on sama perinteinen Eheimin imukuppiongelma ja se "pick-up" toiminnallisuus ei nyt ihan kuitenkaan toteudu, kun kansi on aika tiukasti kiinni, eli joudut joko roiskuttelemaan sen kanssa tai vetämään kuitenkin pois altaasta. Lisäksi tämä on vain yksi pitkä putki, joten sitä hankala modata. Etuna tosin on se, että moottori on pohjassa, joten se ei kovin helposti haukkaa happea.

Uusimpana sisäsuodatinkokeiluna on Tunzen Streamfilter. En vielä siitä kauhiasti osaa sanoa, mutta valikoin sen magneettikiinnikkeen, pohjalla olevan pumpun, ja avattavan yläosan takia. Ajattelin, että se olisi vähän kuin Pickup, Biopower, Streamipumppu ja Juwelin suodatin yhdistettynä. Ongelma vain on, että siinä ei ole minkäänlaista koria tai osiointia, joten periaatteessa on sama ongelma kuin pickupissa: hankala modata siihen biomediaa ja useampaa erilaista suodatinlevyä.

Ulkosuodattimista pidän enemmän JBL:n suodattimista kuin Eheimin. JBL:n suodattimiin tuppaa mahtumaan enempi tavaraa ja ne on huomattavasti kevyempiä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Huomattavasti kevyempiä kukkarolle siis. Nuo JBL:n ulkosuodattimet. Saat paremmat ominaisuudet ja enempi suodatustilaa pienemmällä hinnalla. :mrgreen:
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Liukas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 00:13, 11.05.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Liukas »

Eheimin Pickupit ovat tosiaan surkeita virityksiä, Biopowerit sen sijaan ovat ihan asiallisia.

Jos saat jostain kierteisiä niin kannattaa hankkia pohjalle möyryämään. Varmaan bakteerien ja kasvien jälkeen hyödyllisimpiä akvaarion asukkeja. Täältä Vantaaltakin voi periaatteessa tulla hakemaan, jo muutamasta saa hyvän populaation ennen pitkää aikaiseksi.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelijan ongelma akvaario

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Liukas kirjoitti:Eheimin Pickupit ovat tosiaan surkeita virityksiä, Biopowerit sen sijaan ovat ihan asiallisia.

Jos saat jostain kierteisiä niin kannattaa hankkia pohjalle möyryämään. Varmaan bakteerien ja kasvien jälkeen hyödyllisimpiä akvaarion asukkeja. Täältä Vantaaltakin voi periaatteessa tulla hakemaan, jo muutamasta saa hyvän populaation ennen pitkää aikaiseksi.

Off-topic, tuosta Eheimin tuotteesta tulee mieleen jotain ihan muuta kuin ''pickup''.
Ahvenia ja monneja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”