Sairas rihmakala

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Helea
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 13:18, 12.04.2012
Sukupuoli: Nainen

Sairas rihmakala

Viesti Kirjoittaja Helea »

Hei,

Osaatteko sanoa mikä kalaa vaivaa?
Rubiinihuulirihmakalan väritys on vaalentunut, ei pilkkuja tai muita erityistä. Kala nyhjöttää pohjassa eikä syö. Kala on ollut alakuloinen ehkä viikon. Toinen rihmakala ja muut vaikuttaa olevan kunnossa.
Ei muita ongelmia tai kalakuolemia. Yksittäistapaus? Jonkin ravinteen puutos?

Akvaario ostettu käynnissä olevana tammikuussa. Ko. kala oli ostettu juuri ennen myyntiä. Voiko stressi tehdä tätä? Loistokääpiöahven (kuulema mahdollisesti stressasi kaksi naarastansa kuoliaaksi) ja toinen rihmakala jahtaivat sitä välillä. Kuvat liitteenä.

140l kuutio, Eheim Pick Up 2010 suodatin, kaksi 50cm leveää T8 loisteputkivalaisinta (a'15W), vedenvaihto 1x1-2vk (~40% vedestä), vesiarvot pysyneet vakaasti samoina (mitattu liuskoilla, mutta myös liikkeessä; pH 7.3, KH 2, GH 3, NO2 <0.1, NO3 10,15), lämpötila 24C, ruokana Tetra Delica Menu ja välillä pakastettuja matoja.
Liitteet
Ilkeä loistokääpiöahven
Ilkeä loistokääpiöahven
Toinen huulirihmakala
Toinen huulirihmakala
Sairas kala
Sairas kala
140l, kuutio
22 kpl kiilakylkeä&hehkukiilakylkeä, 2 kpl rubiinirihmakaloja, 1 kpl loistokääpiöahven, 6 kpl raitapunamonnista, 3 kpl juovanuolimonnia, 4 kpl juovaperhosnuoliaista
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sairas rihmakala

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

No, kaloja voi syyttää kaikenlaisesta. Toki herra on voinut aiheuttaa ainakin stressiä jahtauksellaan ja sitä kautta naaraiden kuoleman.

Mittaisin nitriitin ihan tippatestillä. Nitriittiä voi olla jonkusesti, jos liuska sitä edes hiven näyttää....Veden laatu toki se lähtökohta.

Ehkä lämmöt hieman rubiinirihmalle alakanttiin. Hyvä ehkä olisi tyyliin 26-28. Jotenkin epäilen, että harkkänä reagoi (kuten myös ne kuolleet ahvenet) veden laatuun. Eli tehostaisin veden vaihtoja ja satsaisin veden laatuun.

Ja näenkö oikein, mutta rihmikselläsi on pyrstö repalainen ja syöpynyt ja vaalea alue jatkuu pyrstöstä ihoa pitkin nokkaa kohti? Jos näin, voisi viitata bakutulehdukseen ja usein heikko veden laatu aloittaa ongelman. Kuitenkin toki taustalla voi olla joku muu syy, joka aiheuttaa bakutulehduksenkin. Tsekkaatko tarkemmin vielä pyrstön? Onko rispa ja reikäinen ja iho myös huonompaa pyrstössä.

Jos näin...hyvä veden laatu toki aina tärkeä, mutta itse sitten laittain bakulääkitykseen sairaalaan....

Ja vedenvaihdoistasi, viikottain 50% ihan yes (jos vedenvaihto venyy 2 viikkoon, voi helposti kaunistella vedenvaihtoa ja venyä 3 viikkoon...ja muutenkin viikottainen vedenvaihto ja suodattimien kevytputsaus ihan tärkeää. Joskin 2 suodatinta olisi hyvä olla). Tosin 1 pieni pickup on melkoisen pieni nuhapumppu ja esim. pohjaan kertyy satavarmasti kakkaa ja paljon, vaikka vesi näyttäisi päällisin puolin yes. Myös nuo liuskat eivät näytä kovin tarkasti enkä niihin luottaisi pahemmin. Hankkisin toisen suodattimen rinnalle toiseen päähän kippoa. Toki rihmis ei hurjasti puhurista pidä, mutta suodatus on hyvä olla reilu, että vesi pysyy laadukkaana. Lappoatko pohjaa?
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”