Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
TyttiK
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 17:48, 12.03.2017
Sukupuoli: Nainen

Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja TyttiK »

Hei!

Meillä on 60l akvaario, joka on tullut meille maaliskuussa (käytettynä, kalat mukana). Tällä hetkellä siellä asuu 20 neontetraa ja 5 kuparimonnista. Maanantaina jouduimme lopettamaan yhden pohjaan painuneen palloksi turvonneen neontetran ja kuparimonnisen, jonka tasapaino ja uintikyky oli kadonnut kokonaan. Olin viikonlopun reissussa, joten en tarkkaan tiedä mitä akvaariossa on tapahtunut viikonlopun aikana.
Nyt minulla on taas yksi apaattinen kuparimonninen, jonka uinti on vaappuvaa ja se vain möllöttää yksin akvaarion nurkassa. Lisäksi sen hengitys on nopeaa. Ulkoisesti tarkasteltuna se näyttää ihan normaalilta. Luulin jo, että se on kuollut, mutta aika näppärästi se pääsi vielä haavia karkuun. Mikähän niitä mahtaa vaivata? Tuo kuollut kuparimonninen oli jo erityisseurannassa, koska sen värit yhtäkkiä haalistuivat. Sitten ne taas palasivat normaaliksi ja haalistuivat uudelleen. Se myös erosi parvesta ja oli yksikseen kasvien seassa. Joinain päivinä se söi reippaasti ja joinain päivinä ei. Ajattelin, että se on stressaantunut jostakin (oli myös viiksetön).
Molemmat oireilevat kuparimonniset ovat alkuperäiskantaa eli akvaarion mukana tulleita yksilöitä. Ne monniset, jotka ostin niille kaveriksi käyttäytyvät normaalisti (yhtä niistä vähän katselin, että onko normaali, mutta taisi olla päiväunilla). Myös neontetrat ovat kaikki normaalin oloisia. Ne on myöskin hankittu akvaarion jälkikäteen.

Onko akvaariossa joku tarttuva tauti vai mikähän ongelma minulla nyt on? Olen pohtinut mm. vesipöhöä, uimarakkotulehdusta, kaasukuplatautia, mutta mikään ei tunnu oikein kunnolla täsmäävän. Mietin myös, että pitäisikö minun eristää tuo apaattinen yksilö jonnekin sankoon, ettei se tartuta muita (toisaalta se varmaan on jo liian myöhäistä).

Suodattimena Aquaball 130, lämpö 24, vedenvaihto 1-2krt/vko (30-50%), hiekkapohja, kasveja, petokotilo, kierteisiä ja roskakotiloja, valaistuksessa 2h tauko päivällä, vesiarvot (mitattu JBL-liuskalla) nitraatti 10, nitriitti 0, GH 4, KH 6, pH 6,8-7,3. Nitraatti on ollut alusta asti koholla (eka otettu testi näytti 50) ja olen saanut nyt sen laskemaan lisäämällä kasvillisuutta ja vedenvaihdoilla. Nitraattiin on myös tippatesti. Hankin viikko sitten akvaarioon Juwelin valaisinkannen suojaamaan akvaariota kissoilta, ei varmaan liity mitenkään mihinkään, mutta koitin nyt laittaa kaikki viimeaikaiset muutokset listalle :)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Ensiarvoisen tärkeää olisi saada vesitestitulokset tipoilla tehtyiiä. Myös fotometri luonnollisesti käy. Tosin sillä ei saa mitattua typen kierron arvoja. Nuo liuskatestit on vähän huuhaata...
tiinaps
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 20:39, 27.09.2016
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenkyrö

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja tiinaps »

Ja nitraattia on "aina" akvaariossa, se ei tuollaisina määrinä ole vaarallista, olikohan ylimääräinen vedenvaihto suositeltavaa sitten kun se menee yli 25. Kasvitkin kasvavat paremmin kun on jonkinverran nitraattia :)
Kunhan tosiaan ei sekoita sitä nitriittiin, joka on jo pieninä annostuksina vaarallista ja vaatii välitöntä vedenvaihtoa että sen saa nollaksi
260l, 80l, 40l ja 30l
tiinaps
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 20:39, 27.09.2016
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenkyrö

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja tiinaps »

Ja tosiaan ongelmaan en oikein osaa mitään sanoa, neontetra kuulosti vesipöhöltä, kuparimonniset ehkä vain vanhuuttaan oireilevat? Jos kerta uusilla ei mikään vialla. Liikkuuhan vedenpinta tarpeeksi ettei happea puutu ja suodatin on täysteholla?
Seuraile tilannetta ja jos kuolemat alkaa enemmänkin vaivaamaan niin sit joku viisaampi vois sanoo jotain :D
Ja tosiaan tippatestejä kannatan myös, varsinkin nitriitti kannattaa ottaa tippatestinä mahd.pian
Onnea akvaarion kanssa!
260l, 80l, 40l ja 30l
mhm
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 13:25, 14.02.2016
Paikkakunta: Tampere

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja mhm »

Mitäs aineita lisäilet sinne?
TyttiK
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 17:48, 12.03.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja TyttiK »

Pitääpä käydä huomenna hankkimassa nitriittitesti tippana. Apaattinen kuparimonninen löytyi eilen työpäivän jälkeen kuolleena :( Muut kuparimonniset näyttävät aktiivisilta. Nyt kyttään niitä jatkuvasti ja panikoin heti, jos ne vähänkin makoilevat pohjalla. Niistä on nyt tullut arempia, kun parvi pieneni. Myös neontetrat ovat kaikki edelleen normaalinoloisia.

Suodatin on puoliteholla. Se oli aluksi täysillä, mutta akva näytti siltä, että siellä on myrsky käynnissä koko ajan. Vesi on silti koko ajan liikkeessä, pinnasta pohjaan. Eihän se valaisinkansi estä hapen liukenemista veteen?
mhm kirjoitti:Mitäs aineita lisäilet sinne?
Laitan veteen vedenvaihdon yhteydessä vedenparannusainetta. Lisäksi lisään veteen silloin tällöin PlantaMiniä (1xkk), ToruMiniä (joka toinen viikko) ja kasvien juurille olen laittanut lannoitetabletteja. Lisäksi laitan melkein päivittäin easy carboa hieman ohjetta pienemmän annoksen.

Huomasin muuten maanantaina, että hiekan sisällä oli lasia vasten tummia länttejä ja mietin, että onkohan pohja mennyt joistain kohdista tukkoon. Voiko se vaikuttaa kaloihin? Pöyhin sen maanantaina kauttaaltaan ennen veden vaihtoa ja nyt se on näyttänyt ihan hyvältä. Laitan liitteeksi kuvan meidän akvaariosta, jos siinä on vaikka joku epäkohta, jota en huomaa :) On niin harmi, että nuo alkuperäismonniset kuoli, niiden ympärille tätä hommaa on rakenneltu.
Liitteet
allas.JPG
allas.JPG (89.91 KiB) Katsottu 3033 kertaa
sanna509
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 14:48, 25.09.2016
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Re: Apaattinen kuparimonninen ja kalakuolemat

Viesti Kirjoittaja sanna509 »

Tuo valokansi on mulle tuttu :-) joten omana mielipiteenä sanoisin että se ei estä hapen liukenemista sillä takaosassa on isohko aukko johtoja varten eikä se ole muutenkaan ilmatiivis. Se voi toki aiheuttaa veden lämpenemistä joten oliko tuo lämpö 24 tarkistettu myös sen lisäämisen jälkeen, illalla ennenkuin valo sammuu?

Suodattimen pitäisin melko kovalla, puhalluksen voi suunnata vaikka suoraan päätylasiin tai tuohon vasempaan etunurkkaan päin, josta se sitten leviää ehkä tasaisemmin muualle altaaseen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”