Sinileväkö?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Ihan alkuun: Voiko sinilevän sekoittaa mihinkään muuhun levään, eli voinko mennä metsään ihan heti alkumetreillä? Altaassani vierailee jokin tumman sinivihreä uusi tuttavuus, ja haluan sen pois. Allas ei (vielä) haise mitenkään ihmeelliselle, eikä mitään isoja irtolauttoja ole missään, mutta väristä tulee mieleen tasan tuo yksi vaihtoehto.

Akvaario on siis jo monta vuotta pyörinyt 240-litrainen. Valoa on n. 0,3W/l ihan perusputkilla, ne ovat noin vuoden vanhat. Sisäsuodattimilla mennään ja viikoittaisella siivousvälillä. Pääasiassa hommaa hoitaa Eheimin Powerline XL suihkuputkella. Vesi kiertää joka paikassa. Vettä vaihdan n. 50% viikossa, vedenvaihtopäivä olisi ylihuomenna ja tänään nitraattitesti näyttää n. 12 paikkeille. Ihan normaalia minusta, lukema on ihan odotettu. PH-arvo pysyy varsin vakaasti n. 7,1 - 7,2 (mitattu JBL 6,0-7,6 tippatestillä.) Sekin on ollut ihan vakio jo todella kauan. Vesi on hyvin pehmeää, Gh alle kahden ja Kh muistaakseni viimeksikin kolmen hujakoissa... Jos tuo on merkityksellinen asia, mittaan sen kyllä. Lämmöt n. 26 astetta.

Kalaa altaassa on minun silmääni reiluhkosti, lyhtytetroja ja rusokiilakylkiä yhteensä n. 30 pyrstöä, helmirihmapariskunta, kaksi noitamonnia, kahdeksan vihermonnista ja pari pientä rusokirjoahventa. Muutama otto ja piikkisilmä jossain piilossa. Kalamäärän olen päätellyt olevan sikäli ihan ok, että nitraatti ei nouse vedenvaihtojen välillä mainitsemaani enempää. Vedenvaihdoista ei toki sitten ole mahdollista joustaa.

Se levä sitten... Akvan takaseinässä on joskus näkynyt ihan pientä, tummanvihreää hitua. En ole sitä sen ihmeemmin ajatellut, kun ei se siitä riesaksi muuttunut. "Joku levä" riitti tunnistukseksi, kun ei se isotellut yhtään. Viime vedenvaihdolla kiinnitin huomiota, että sitä oli tavallista enemmän, ja samaisessa akvan takaseinässä oli ihmeekseni piilevää. Se minut oikeastaan kummastutti ensin. Allas kun ei tosiaan ole tuore, ja otot kyllä tapaavat huolehtia piilevistä niin, ettei niitä ole näkynytkään sen koommin, kuin otot tulivat. Oletin, ettei sitä laatua altaassa nykyisellään käytännössä olekaan, mutta erehdyin. Seassa sitten kasvoi tuota tummanvihreää levää ja päättelin, että se kai maistuu niin pahalta, etteivät otot siksi koske piilevään.

Jaavansaniaisen lehdiltä löytyi samaa tavaraa, mutta sinertävämpänä. Väri oli oikeinkin kaunis, mutta sijainti ihan väärä. :roll: Nypin leväiset lehdet pois. Pimensin altaan, eikä levä ole alkanut rehottaa, mutta yhteen kantoon se on hiipinyt nyt tässä viiden päivän aikana ja näyttää asettuneen mukavasti taloksi.

Mitäs nyt? Olen yrittänyt opetella asiasta jotain tässä kuluneina päivinä. Herää kysymys, voisiko olla syytä hankkia fosfaattitesti tai joku muu? Kun jokuhan tuota piilevääkin aiheuttaa, en vain ole ottojen läsnäolon takia sitä havainnut. Tupsulevää altaassa on tasan niin monta tupsua, kuin suihkuputkessa on reikiä. Joka reiän suulla on pikkuruinen tupsukka nauttimassa virtauksesta, mutta muualla altaassa ei niitä ole, olosuhteet eivät siis liene niille otolliset.

Harkitsen tuon levän niittaamista kertaheitolla esim. Blue Exitin avulla, mutta mitä minä kuurin aikana/jälkeen teen, ettei tämä uusisi? Pimennys samalla? Ruokinta pois? Vedenvaihto ennen kuuria laskee tietty nitraatit sinne 6-7 tuntumaan, tarviiko sille asialle tehdä jotain? Yhtenä asiana ajattelin sitä, että kasvilannoitepullo alkaa olla jo niin vanha, että senkin takia voi levillä alkaa olla madollisuuksia. Uusi pullo siis vanhan tilalle, mutta miten mahdollisen kuurin/pimennyksen jälkeen aloitetaan kasvien tukeminen ravinteilla niin, että apu menee niille, eikä ensisijaisesti jollekin levälle? Kuurin jälkeen ajattelin varmistaa bakteeritasapainon Prodibion bakuvalmisteella, ettei mene koko purkki ihan tilttiin.

Kalat ruokin normaalisti kahdesti päivässä. Hiutaletta ja raetta vaihdellen, joskus elävää änkyrimatoa. Pelletti pohjakaloille illalla. Jos tarjoan pakasteruokaa (parin viikon välein?), annan sitä joko vedevaihtoa edeltävänä iltana tai vedenvaihtopäivän aamuna, ettei altaaseen jää mitään jämiä lillimään pidemmäksi aikaa. Mitähän ihmettä minä oikein teen eri tavalla tämän kuin muiden altaiden kanssa? Jokuhan tässä mättää.

Vinkit tervetulleita. Jotain unohdin kai kertoakin, kysyä saa.
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

voisiko olla syytä hankkia fosfaattitesti
Suosittelen lämpimästi. Kokemukseni mukaan jos fosfaattia on mitattava määrä ja muut sinilevän kasvun edellytykset ovat olemassa, sinilevän vaara on melkoinen.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Kiitos vastauksesta. Fosfaatti on sikäli tuntematon aine minulle, etten ole oikein perillä, mistä se tulee ja miten siitä pääsee eroon. Paitsi etteihän altaaseen mene käytännössä kuin hanavettä ja kalanruokaa, eli jompikumpi noistahan olisi syy vähän niinkuin väkisin. Kasvilannoitteessa sitä näkyy olevan 0,01%, mikä ei sekään lukemana kerro kyllä yhtään mitään. Jämä pullonpohjalla kyllä epäilyttää jo sinällään. Tilaan uuden lannoitteen samalla kuin testisetinkin, ja tällä kertaa niin pienen pullon, että se tulee käytettyä edellistä nopeammin loppuun.
partanen
Member
Member
Viestit: 312
Liittynyt: 19:44, 20.09.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja partanen »

Sinilevän tunnistaa siitä helposti että se lähtee irti helposti. On ns. limaista kalvoa joka haisee himpskatin pahalle. Blue exit toimii hyvin mutta kun sen lopetat niin sinilevä palaa herkästi takaisin jos edellytykset sen kasvulle ovat vielä olemassa. Itsellä vasta hyvä lannoitus & co2 systeemit sai lopulta sinilevät häviämään muine levineen. Sinilevästä pääsee tosin helpommin/halvemmin eroon akvaarion pimennyksellä. Tosin se palaa silloinkin takaisin jos edellytykset sen kasvuun on.
720l sekala+ 120l rapulaa, 1 seropi, 3 lasta + emäntä aina komentamassa.
Ahkera kalamies + kalastuksenvalvoja.
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Kalanruokahan se fosfaatin lähde taitaa olla. Voipi vaikka kokeilla tippatesillä , pieni murunen hiutaletta / pakastetta mukaan keitokseen niin jopas.

Joku teoria kait on olemassa tuohon sinilevälle otolliseen nitraatin / fosfaatin keskinäinen suhde ( oliko se 16/1 ) tai sitten sekoitan tässä asiaa.
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Silloin tällöin akvahuoneessa on aamulla tuoksahtanut hiukan tunkkaiselle, muuta hajua en oikeastaan ole havainnut. Levää on tosin vasta vähän, enkä halua saada selville, mille se sitten alkaa haista, jos se lisääntyy.

Ja nimenomaan siksi tässä kyselen vinkkejä, että millä tuo töhnä hävitetään, ettei se pamahda vartissa takaisin, kun se on kerran näkyviltä hävitetty. Laitan siis ainakin kalat laihikselle, onko ruokamerkillä väliä? Luin juuri jostain, että äyriäispohjaiset ruoat ainakin nostavat fosfaattimäärää.
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Vielä... Tuo piilevä! Voiko se liittyä mitenkään fosfaattiin, vai tarvisinko mahdollisesti silikaattitestin myös? Sitä vain tarvinnee tovi odotella, kun akvaarioon.fi:ssä ovat juuri loppuneet.
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 292
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

Visumies kirjoitti:Kalanruokahan se fosfaatin lähde taitaa olla. Voipi vaikka kokeilla tippatesillä , pieni murunen hiutaletta / pakastetta mukaan keitokseen niin jopas.

Joku teoria kait on olemassa tuohon sinilevälle otolliseen nitraatin / fosfaatin keskinäinen suhde ( oliko se 16/1 ) tai sitten sekoitan tässä asiaa.
Redfield ratio? Jonkun verran kait tuosta on arvontaa että onko suhdeluku määräävä vai pitoisuudet.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Olisko nyt kyseessä useamman vuoden pyörinyt akva jossa "töhnää" on ajan oloon kertynyt vaikka huoltotoimet suoritettu kuten pitääkin ?

Jotain esim tälläistä voisi kokeilla. http://www.akvaarioon.fi/epages/akvaari ... 0116006606

Silikaattitesti kait aika turha jos kerran piilevää esiintyy, todennäköisesti sitä siellä on.

Pakasteet ehkä kannattaisi huuhdella jossain pienessä siivilässä ennen tarjoamista, pitäisi pahimmat fosfaatit lähteä.

Ja jos sinilevää, niin kuten yllä todettu, pimennys auttaa mutta voipi palata jollei otollista syytä sinilevälle saada pois. Voipi olla mutkaista.
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

liiallinen SIO2 eli silikaatti aiheuttaa piilevää vanhaankin akvaarioon jos sitä on hanavedessä. mitä enemmän vaihtaa vettä, sitä enemmän sitä tulee. tämä silikaatti aiheuttaa myös silikaatti kalvon vedenpinnalle, näkyy öljymäisenä, pintaa valoa vasten alhaaltapäin katsoen. tuo kalvo voi heikentää ilmakiertoa pinnalla ja siitähän sinilevä tykkää...

sinilevä ei aiheudu liiallisesta nitraatista tai fosfaatista, vaan http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... htmlniiden puutteesta tai väärästä suhteesta.

pimennys on paras keino hävittää, ei uusi kun muut asiat on sitten kunnossa. mutta pimennys ei tarkoita että valot vain pois, vaan akva peitetään kokonaan.

itse en pimennystä voinut tehdä kun kaloja piti lääkitä kun sinilevä iski. lannoitin kasveja rajusti ja pidin valot kahden tunnin pätkissä päällä. hävisi silläkin pelillä. lisäsin myös nitraattia ja fosfaattia pullosta, kun mun tapauksessa ne molemmat oli nollassa.

huomasin että sinilevä ei haissut kun oli voimissaan ja yhteytti, alkoi haisemaan kun rupesi kuolemaan. tuli ihan tajuton haju kun nakkasin sinileväisiä kasveja roskiin enkä vienyt heti roskista.
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Akva on tosiaan useamman vuoden ollut käynnissä. Koskakohan se oli, kun viimeksi siivosin isommin ja otin letkulla nöftät hiekan päältä ja kantojen alta ym..? On siitä useampi viikko kumminkin. Tammi-helmikuun vaihde voisi osua hyvin lähelle oikeaa. Muuten olen satunnaisesti puutarhuroinut kasveja ja vesi on vaihtunut letkulla liki itsestään.

Yksi sukarapula oli jossain vaiheessa ihan riesa piilevän takia. Arvelin valaistusta syyksi, mutta jospa syy onkin hanavedessä...

Kiitos kaikille avusta, sulattelen oppimaani tovin.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

vinkiksi vielä että jos ilmenee että sinun pitää vähentää sekä silikaattia että fosfaattia, niin jbl silikaatinpoistaja poistaa molempia. lukee paketissa, mutta ei ainakaan kaikkien jälleenmyyjien sivuilla mainita tuota fosfaatin poistoa.

ja jos sitä silikaattia ei älyttömästi ole niin muistaakseni ainakin karvalehti on sellainen joka käyttää sitä ravinteenaan. varmaan jotkut muutkin kasvit. niilläkin voi pienen ylimäärän saada pois, hyötykäyttöön :)
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

No niin, pikkuisen viisaampia ollaan jo. Sitä fosfaattia tosiaan on ja minä itse sitä ilmeisesti altaaseen tuuppaan, kun hanavedelle testi näyttää nollaa. Käytin tuollaista Salifertin tippatestiä, jonka värikartta on välille 0,03-3,0 ppm (mg/l). Tulos oli yli 1,0 ppm eli tummempi kuin toisiksi viimeinen väriruutu kartalla.

Nyt tosin on vedenvaihtoväli ollut pitkä, kun kokeilin, nirhaako sinilevämyrkky vihreän vieraan altaasta.

Teenkö yleissiivouksen ja muutaman perättäisen vedenvaihdon? Kasveja olen lisännyt ja ne viihtyvät. Uusi lannoitepullokin on nyt tullut.

Levä ei ole alkanut rehottaa, myrkky on selvästi heikentänyt sitä. Katastrofia ei ole vielä ilmaantunut. Kaipa levä harkituin toimin lähtee vielä. Olen toiveikas. :)
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Hämmästelen täällä yhä tuota fosfaattitestin tulosta. Korvat luimussa testasin vielä millis/sukisaltaan veden ja mietin, että mitähän lukemaa se sitten näyttää... Asukkaita on paljon ja ruokinta sen mukaista. Altaan koko on vain 100 litraa ja sama 50% viikoittainen vedenvaihtotahti kuin tuossa 250-litraisessakin. Hämmästys oli suuri, sillä testi näytti melkein kirkasta tulosta. Väriä siinä oli ihan aavistuksen verran, hyvässä valossa ja mielikuvituksella katsottuna. Päätin sitten testata tuon sinileväisen akvan veden uudelleen, josko olisi tullut joku moka tai ruokinnasta tms. olisi liian vähän aikaa. Mutta väri oli ihan yhtä selkeän kirkkaansininen kuin aamullakin.

Molempiin akvoihin menee samaa vettä, samaa lannoitetta, samoja ruokia. Kummassakaan ei nitraatti kiipeä ihmeellisen isoihin lukemiin ja rutiinit ovat samat. Miksi tuossa toisessa on sitten noin paljon enemmän fosfaattia? Vaikuttavatko asiaan kasvien määrä ja/tai kasvilajit? Kumpikin allas rehottaa melko täynnä juuri nyt, isossa akvassa on oikein sekamelska sitä sun tätä kasvia, kun ostin sekalaisen satsin entisten rehujen lisäksi ja katson tovin, mikä sinne asettuu taloksi ja mikä ei. Pienemmässä on reilusti argentiinanvesiruttoa, liuskavesitähdikkiä, pikkuisen matalaa vallua ,afrikansaniainen, pari oksaa vedensuosikkia ja pääsiäisen kanttiin lisäämäni ihan hervoton pöheikkö jaavansammalta. Imaisiko joku noista fosfaatit itseensä?

*muoks* Erona noilla on se, että millilän kovuutta nostan kipsillä. Mutta ei kai se tähän liity?
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

Kokemusteni mukaan moni tekijä vaikuttaa fosfaatin määrään.

Yksi niistä on kasvillisuuden laatu. Nopeakasvuiset, rönsyävät, vedestä vesijuurillaan ravinteita ottavat vedensuosikin ja intianvesitähdikin kaltaiset kasvit tuntuvat kuluttavan runsaasti fosfaattia. Anubiaan, vallisnerian ja miekkakasvien kaltaiset juurilla pohjasta ravintoa ottavat näyttävät kuluttavat sitä vain vähän.

Toinen on kasvillisuuden kasvunopeus. Jos valoa, hiilidioksidia sekä raudan, nitraatin ja kaliumin kaltaisia ravinteita on riittävästi, kasvit kasvavat nopeammin ja ottavat myös fosfaattia vedestä. Siksi mittaan fosfaatin lisäksi raudan, nitraatin, kaliumin pitoisuudet viikoittain (tai oikeastaan vaimo mittaa ;-) ) Jokaiseen akvaariooni syötetään hiilidioksidia ja niissä on tehokas LED-valaistus, jonka päälläoloa ja tehoa säädellään tarkasti.

Kolmas tekijä näyttää olevan kasvijätteiden puhdistaminen tarkasti pois. Lahoavista kasveista ilmeisesti vapautuu veteen fosfaattia.

Neljäs tekijä vaikuttaa olevan kalanruoan tyyppi. Kiekkokaloille tarkoitetuissa rakeissa on paljon fosforia (ehkä niiden luuston eli ruotojen pitämiseksi kunnossa), samoin katkarapupelleteissä (tulee ehkä niiden kuorista). Voisi kuvitella, että myös ruokinnan määrällä on merkitystä. Jos ruokaa jää syömättä, fosfori vapautunee suoraan veteen, mutta jos kaikki ruoka syödään, ainakin osa fosforista jää kalojen elimistöön (tämä on pelkästään oma teoriani).

Viides tekijä on tietysti vedenvaihdot. Kiekkolassani ei ole koskaan ollut sinilevää, mutta sen fosfaattipitoisuus nousi muutama viikko sitten tasolle 1,0 mg/l. Syynä oli ilmeisesti rankalla kädellä tehty kasvillisuuden harventaminen. Sinne tietysti istutettiin juuri vedensuosikkia ja intianvesitähdikkiä, mutta niiden kasvuun lähtöä odotellessa vettä vaihdettiin 50 % kerrallaan kaksi kertaa viikossa muutaman viikon ajan. Fosfaattipitoisuus tietysti laski tasolle 0,25 mg/l. Nyt kun kasvillisuus jälleen rehottaa, fosfaatin taso on 0,1 mg/l ja palaan tavanomaiseen 50 % viikossa -vedenvaihtorytmiin.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Olisikohan sitten... Millisaltaassa on karkea pohjasora, jonka puhdistan säännöllisesti lapolla. Pohjakaloja ei soran takia ole, mutta sukarapuarmeija tietysti syö ylijäämäruoat. Isossa akvassa on hieno hiekka, johon ei lapolla oikein voi kajota, tai se menee viemäriin. Pohjalla on kyllä piikkisilmiä ja monnisia ja kierteisiä aterioimassa pois muilta jäävät ruoat, mutta tuo kasvijätehän voi periaatteessa jäädä hituina jonnekin jemikseen, kun vedenvaihto tulee tehtyä sopivaksi mitoitetulla letkulla juurikaan pohjaan kajoamatta. Minäpä kokeilen siivota tuon nyt muutaman viikon ajan ihan käsipelissä ja pohjaa myöten. Pikkuakvassa mitään nöftää ei tietysti pyöri (suodattimetkin ovat ihan siistit, kun kurkkaan niiden pesutarvetta ajoittain), kun se menee kerran viikossa lappoon.

Onhan tämä isompi allas pyörinyt moitteetta hienolla hiekalla jo monta vuotta, mutta asioiden yhteissummaanhan voi vaikuttaa monikin pieni juttu. Ja jossain vaiheessa kasvejakin oli aika niukasti, pari isoa jaavansaniaispöheikköä, intianvesitähdikkiä puska ja melkeinpä se siitä. Täytyy sitten vielä tsekata kalanruoat, noita rakeitakaan kun en ole antanut kovin pitkään - paitsi viime aikoina, kun ostin ekaa kertaa purkin ja totesin sen maittavaksi.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

fosfaatin pienempi määrä kovetetussa altaassa johtuu siitä että fosfaatti sitoutuu kovetusaineisiin, kalsiumiin ja magnesiumiin.
http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... o4-ja.html
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Ahaa, kovuus siis vaikuttaakin. Kiitos!

Aamupäivän lutraamisen jäljiltä (nyt oli kahden viikon vedenvaihtoväli, kun oli se leväkuuri) altaassa on nitraattilukema arviolta himpun alle kymmenen. Värikartta kun on mikä on... Fosfaattia 0.5 ppm eli reilusti yhä. Tiistaina ehtisin vaihtaa seuraavan kerran vettä. Jos tekisi 50% vaihdon, fosfaatin määrä ainakin melkein puolittuisi (riippuen, miten se nyt sitten nousee ylihuomiseen mennessä) ja nitraattilukema putoaisi alle viiteen. Pitäisiköhän nitraattia lisätä silloin vähäsen pullosta? Kaapista löytyisi. Yllättävän vähän roskaa altaassa kumminkin nyt oli. Kasvit perkasin ja pari kantoa nakkasin mäkeen sotkemasta. Innokkaimmin kasvavista kasveista laitoin hiekkaan latvapistokkaita, että saan kasvimassaa mahdollisimman reippaaseen tahtiin lisää. Pikkutaimet tuntuvat kasvavan paremmin kuin isot vanhat puskat.
kultuaiset
Member
Member
Viestit: 354
Liittynyt: 11:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja kultuaiset »

tuo on ihan hyvä määrä fosfaattia, itseasiassa ihanteellinen nitraatti fosfaatti suhde ois juurikin nitraatti 5 fosfaatti 0,5. kun ne saat siinä pysymään, ei pitäis levien vaivata ja kasvit kasvaa hyvin :)
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

Ainakin mulla on käynyt niin että kun taimet lähtevät kunnolla kasvamaan, nitraattia täytyy jossain vaiheessa lisätä pullosta. Jossain vaiheessa nitraattia piti lisätä kaikkiin kolmeen akvaarioon noin 2 dl viikossa.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Sinileväkö?

Viesti Kirjoittaja Verna »

Uskaltaisikohan jo iloita? Levän myrkytys, kasvien pitäminen tyytyväisenä, ruokinnan tarkka harkinta (pakasteherkut huuhdottuina ja vain juuri ennen vedenvaihtoa), virtauksen lisääminen (lisäsuodatin), tiuhennettu vedenvaihto ja ahkera toivominen näyttävät nujertavan sinilevän. Aikaa kului muutama kuukausi. Yksi vesisaniais(?)puska ja muutama rotala yrittivät vielä viime viikolla muuttua ruskeaksi (kuin piilevää pinnalla), mutta tökkäsin lannoitetta juurille ja nyt kasvit ovat oikein freesejä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”