Äkkikuolemia

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Z
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 15:54, 26.07.2006

Äkkikuolemia

Viesti Kirjoittaja Z »

Hei, olen pitkän linjan akvaristi, jolla on ollut kaloja yli kymmenen vuotta. Nyt käytössä on 490-litrainen allas, jossa oli seepra-akara kutupari, timanttitetroja, punakääpiöahven ja ruusutetroja. Ostin täydennykseksi uusia kaloja noin kuukausi sitten: haarniskamonneja 4 kpl ja pitkästä aikaa partamonnin ja lehtikaloja 4 kpl. En karanteenannut.

Noh, tässä kävi sitten niin, että haarniskamonnit kuolivat yksi kerrallaan noin viikossa. Sitten kuoli seepra-akarapari, tetroja on kuollut (muutama vielä hengissä) ja nyt kuolivat eilen sitten vielä kaksi lehtikalaa. Kaikki kalat ovat edellisenä iltana syöneet ja uineet normaalisti. Seepra-akarasta havaitsin etukäteen, että ui hetken vähän kummallisesti.

Summa summarum, reippaan näköisiä kaloja siis kuolee muutaman päivän tai kuten nyt muutamien viikkojen välein täällä ilman näkyvää syytä.

Onko ajatuksia, mikä tässä on? Vesiarvot ovat saman kuin ennen: 25 C, vähän alle 7 pH, Helsingin pehmeä hanavesi, 50 % viikottaiset vedenvaihdot, kaksi kiljupulloa, joitain kasveja (vallisneriaa, melalehtiä, erilaisia miekkakasveja, tähtipatsulia, rasvalehteä). Sen tein, että yritin reipastua kasviasioissa ja lisäsin hyvin pieniä määriä nestehiiltä taas pitkästä aikaa ennen ensimmäistä kuolemaa, mutta määrä oli kyllä niin pieni, ettei varmaan vaikuta (1/2 ml noin kolmena aamuna per 490 l, tästä oli tarkoitus lisätä vähittäin, mutta en jatkanut kuolemien jälkeen).

Kiljupullot olivat myös pitkästä aikaa käynnissä mutta pH ei nähdäkseni laskenut siitä paljoa tms. Minulla on ollut niukka valaistusaika viimeisen vuoden ajan, koska uusien putkien myötä tuli jonkin verran sinilevää, joka on pysynyt sillä kurissa, kun hiilidioksidia en ole saanut tuotettua kovin tasaisesti, kun kiljut välillä toimii ja välillä hyytyy; kasveja on vastaavasti niukemmin - minusta tämä asia ei ole kuitenkaan yhteydessä kalakuolemiin. Hyvin pieniä sinilevälaikkuja löytyy kyllä yhä. Lannoitan viikottain jauhemaisilla lannoittella ja nelisen kertaa vuodessa tabletein.

Kuolevatkohan kaikki kalat kohta ja mitä pitää tehdä, että tästä uskaltaa taas jatkaa? Ideoita? Vielä on hengissä yksi partamonni, pari tetraa ja yksi lehtikala. Näyttävät ihan hyviltä mutta niin näyttivät minun kolme lehtikalaa ja muut vielä eilen.
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Äkkikuolemia

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Ammo / nitriitti testi olemassa ? Ihan teoriaa, mutta olisko siellä jossain pohjan perukoilla ollut ammopommi pohjamatskun seassa muhimassa jota esim uusi partis olis onnistunut möyhäsemään ?

Ihan arvailua, mutta ei tuossa oikein muuta olosuhteissa pitäisi olla...
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 292
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Äkkikuolemia

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

Hei,

Karanteenin tärkeyttä ei voi kyllä liioitella.

Olet vaihtanut kasvien paikkaa?
Oletko löytänyt kaikki kuolleet kalat?
Kalat ei ole haukkonut happea pinnassa?

Iso määrä kasveja auttaisi myös mahdollisessa ammoniakin/ammoniumin lisääntymisessä, ja muutenkin suuri merkitys vesiarvojen vakaudessa.

PH:n heittely ei niin vakavaa makea veden kaloilla, eikä tuo nestehiilen määrä isolta kuulosta.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Äkkikuolemia

Viesti Kirjoittaja memma »

Mikä on veden KH? Voiko kiljupullosta olla kuohunut tavaraa veteen? Toimivatko suodattimet (ja millaiset suodattimet käytössä?) normaalisti? Onko ilmastinta? Haarniskamonnit kyllä suolihengittävät, joten yksin veden äkillisen vähähappisuuden ei pitäisi olla niille suuri ongelma. Jokin uusien kalojen mukanaantuoma (tai jo altaassa ennestään ollut) taudinaiheuttajakaan ei toki ole poissuljettu vaihtoehto, mutta kun kalat eivät oireile mitenkään niin ympäristöasiat tulevat ensimmäisenä mieleen.

Nestemäinen hiili ei ole itselle tuttua, mutta onhan se aiheuttanut joskus ongelmia tietääkseni.. Mutta kuten sanottua, annostelu on ollut vallan pientä. Voiko olla mahdollista, että sen ja kiljun ja lannoitteiden työntäminen altaaseen on nyt ollut ylimitoitettua lyhennettyyn valaistusaikaan nähden? Ja kasvien määrään verrattuna?

Sinälläänhän vesimäärä altaassa on suuri. Ja kaloja on käsittääkseni ollut varsin maltillisesti (jolloin 50% vedenvaihdot viikossa tuntuvat aika isoilta). Tasapainossa on ehkä ollut jotain hakemista, kun sinilevääkin esiintynyt. Onko nitraattia ollut mitattavia määriä?

Millainen pohjamateriaali ja onko se kunnossa? Mitkä pohjalannoitteet käytössä?
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Äkkikuolemia

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Kääk mikä painajainen.

Carboa en syyttäisi, niin pieni annos ettei ole mahdollista jotta olisi tuollaisen määrän kaloja tappanut. Isellenikin tuli mieleeni tuo kiljunpurskaus, toisaalta jos vesiarvot ovay samat kuin ennen, ei oikein sekään ole mahdollista. Kilju kun on tappava kaloille, mikäli sitä ei heti huomaa (nimimerkillä joskus ollut kiljut 350 litraisessa). Tuolloin onneksi olin kotona ja huomasin katastrofin likimain heti. Iso veden vaihto ja tilanteesta selvittiin voittajana.

Oliko kaloissa minkäänlaisia näkyviä oireita?

Nitriitti on tehokas tappaja myös, vaan mistä se olisi sinne syntynyt? Voiko olla kuolleita kaloja "jemmassa", esim pohjakaloja jääneenä kantojen tai kivien alle? Mutta joka tapauksessa tosi harmillinen juttu. Tsemppiä.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”