Elohopeapurkauslamppu!

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jupaiva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 138
Liittynyt: 19:24, 25.03.2002
Paikkakunta: Uusikaupunki
Viesti:

Elohopeapurkauslamppu!

Viesti Kirjoittaja jupaiva »

Ajattelin ostaa 350litrasen akvaarion mistä puuttuuu valaisimet.
Kuinka paljon elohopeapurkauslamput maksavat ja mistä semmoset saisi?
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Uudet heijastimelliset elohopealamput ovat kalliita. Veikkaan 250-300e/kpl. Vaihtoehtoina on 80W ja 125W tehoiset. Tehoa rajoittava osa itse lampussa on kuristin eli 80W lamppuun et voi laittaa 125W polttimoa. Polttimot noihin eivät maksa kamalasti, noin 10e/kpl. Kannattaa myös muistaa se, että elohopeapolttimon värintoistokyky on sieltä heikoimmasta päästä. Värintoistokykyä kuvaava Ra-indeksi on elohopeilla 40-50 luokkaa. Maksimi on 100 ja yli 90 pääsevät monimetallit ja loisteputket (tosin eivät kaikki niistä, mutta kehnommatkin ovat 80 kieppeillä). Värilämpötila on yleensä noin 4200K. Lamppuja löytyy lähinnä akvaarioliikkeistä.

Elohopealampuista edullisin vaihtoehto on kasvivaloksi alunperin suunniteltu Osram Flora-Set. Niissä on heijastin itse polttimossa, jonka takia polttimo on kallis (Stockalla oli 36e/kpl) ja lamppuja saa kohtuullisen edullisesti (halvin näkemäni oli Bauhausissa 80e/kpl). Flora-Setin polttimon valovirta on hieman pienempi kuin tavallisen elohopeapolttimon, mutta sen värintoisto on polttimotyypin parhaita - ei silti mahdottoman hyvä. Tehona on 80W. Värilämpötila on 3500K eli melko lämminsävyinen. Bauhausin lisäksi noita Flora-Seteja on myynnissä rautakaupoissa (K-Raudoissa on ollut) ja isoissa tavarataloissa (no, ainakin Stockalla Helsingin keskustassa).

Vaan montako tarvitsisit... Meillä on keittiössä kaksi Flora-Setia 128ltr (80x40x40cm) tankissa. Leväongelmia ei koskaan ole ollut. Samaa valomäärää havitellen saisit hankkia melkoisen läjän niitä. Nelikko voisi toimia auttavasti, ellei mikään kasveista tarvitse erityisen paljoa valoa. Minä käyttäisi 6-8kpl. Kalliksi tulee, ellet löydä jostain sopivasti käytettyjä.

Heijastimellisia riittäisi 3-4kpl 80W versiota tai 2-3kpl 125W lamppua. Meillä on olohuoneen 540 litraisessa neljä Flora-Setia, joihin on jälkeenpäin asennettu heijastimet. Ne ovat poistumassa taloudesta joskus lähitulevaisuudessa kun saan monimetallit askarreltua valmiiksi. Pistä sähköpostia samu@iki.fi, jos ne kiinnostavat. Jos löydät käytettyjä Flora-Seteja vaikka 3 tai 4 ja jostain niihin noita ko. lamppuun suunniteltuja heijastimia (nuo on meidän lamppujen edellinen omistaja bongannut Hämeenlinnasta, minä en ole missään nähnyt), se on varmaan halvin vaihtoehto.
joppe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1358
Liittynyt: 00:33, 13.04.2002

elohopea lamppu

Viesti Kirjoittaja joppe »

Mulla on kanssa pari pari ylimääräista flora-settiä heitä yv.jos olet kiinnostunut.
pemperton
Member
Member
Viestit: 319
Liittynyt: 10:39, 23.02.2002
Paikkakunta: Finland uusikaupunki

Elohopea lamppujen osto.

Viesti Kirjoittaja pemperton »

Olisin kiinnostunut ostamaan näitä lamppuja.
mitkä olisivat hinnat ja ikä?
voisitko lähettää esim matkahuollon kautta.
ismo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 10:04, 20.12.2002

Viesti Kirjoittaja ismo »

saurama kirjoitti:että elohopeapolttimon värintoistokyky on sieltä heikoimmasta päästä. Värintoistokykyä kuvaava Ra-indeksi on elohopeilla 40-50 luokkaa. Maksimi on 100 ja yli 90 pääsevät monimetallit ja loisteputket
Onko hehkulamppu sitten hyväkin valonlähteenä, koska sen Ra-indeksi on tasan 100 ?
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Ra-indeksi ei yksinään tee lampusta hyvää, kokonaisuus ratkaisee. Hehkulampun (ja halogeenin) spektri on tasainen, mutta värilämpötila on noin 2500K (perushalogeeni noin 3000K) eli hyvin lämminsävyinen. Jos haluaa hyvin lämminsävyistä valoa, sävyynsä nähden hehkulamppu ja halogeeni toistavat värit luonnollisina. Suurin ongelma molemmissa on kuitenkin surkea hyötysuhde verrattuna loisteputkeen ja monimetalliin. Käytännössä jos tankissa on tarkoitus saada kasvit kasvamaan ja tilavuutta on enemmän kuin muutama kymmenen litraa, hehkulampun voi unohtaa kokonaan.

Vaikka esimerkiksi elohopealla värilämpötila onkin noin 4200K eli paljon hehkulamppua korkeampi, sen värintoistokyky on huomattavasti heikompi. Elohopeapolttimo ei säteile kaikkia aallonpituuksia eli värisävyjä tasaisesti vaan keskittyy vain pariin piikkiin. Tuloksena on monivärisen maiseman muuttuminen monokromaattiseen eli yksisävyiseen suuntaan. 4200K tarkoittaa hieman vihertävää keltaista, jota sitten saakin paljon - eikä elohopean tapauksessa juuri muuta. Punaiset toistuvat kehnosti ja siniset toistuvat kehnosti verrattuna täysvärilamppuun, jolla on sama värilämpötila, mutta korkeampi Ra-indeksi.

Koska punaisella, vihreällä ja sinisellä valolla muodostaa kaikki muut värit, kolme piikkiä niiden kohdilla periaatteessa riittää tekemään polttimosta väritoistoltaan hyvän. Piikkien suuruuksien suhteita muuttettaessa saadaan sitten hieman johonkin värisävyyn puoltavaa valoa. Esim. sinistä on enemmän kuin punaista ja vihreää -> valo on kylmäsävyistä ja värilämpötila on yli 6500K. Kun kaikkia on yhtä paljon, värilämpötila on juuri 6500K.
ismo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 10:04, 20.12.2002

Viesti Kirjoittaja ismo »

saurama kirjoitti:Ra-indeksi ei yksinään tee lampusta hyvää, kokonaisuus ratkaisee. Hehkulampun (ja halogeenin) spektri on tasainen, mutta värilämpötila on ...
Ei tee yksinään...

Hehkulampun spektri ei ole todellakaan "tasainen".
jusa
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 20:58, 17.09.2001
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jusa »

ismo kirjoitti:Onko hehkulamppu sitten hyväkin valonlähteenä, koska sen Ra-indeksi on tasan 100 ?
Olen käsittänyt että Ra-indeksin vertailukohta on yleisimmin juuri hehkulamppu, minkä vuoksí sen värientoisto on 100.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

ismo kirjoitti:Hehkulampun spektri ei ole todellakaan "tasainen".
Hehkulampun spektri on tasainen eli se ei koostu piikeistä kuten elohopean, monimetallien ja loisteputkien spektri. Viivasuora se ei tietenkään ole koska värilämpötila poikkeaa hyvin paljon 6500 Kelvinistä.
ismo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 10:04, 20.12.2002

Viesti Kirjoittaja ismo »

saurama kirjoitti:Hehkulampun spektri on tasainen eli se ei koostu piikeistä kuten elohopean, monimetallien ja loisteputkien spektri. Viivasuora se ei tietenkään ole koska värilämpötila poikkeaa hyvin paljon 6500 Kelvinistä.
Edelleenkään hehkulampun spektri ei ole tasainen sillä siinä on ajallista vaihtelua taajuusspektrissä.

Jos halua puhua hehkusäteilijästä, on sen spektri "jatkuva" vaan tuskinpa tasainen. Jatkuvaspektrisen vastakohta on sitten säteilijä jonka energia jakautuu yksittäisiin spektriviivoihin (termisi "piikit").

Jos valonlähteen värilämpötila on 6500 K, ei sen spektri ole (välttämättä) viivasuora. Toki tuon värilämpötilaisten valonlähteiden spektri on yleensä suhteellisen tasainen, eli yksinkertaistaen voidaan puhua viivasta, mutta todellisuudessa 5 nm viivoina tarkasteltuna on intensiteeteissä jopa 50 % eroja...
ismo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 65
Liittynyt: 10:04, 20.12.2002

Viesti Kirjoittaja ismo »

jusa kirjoitti:Olen käsittänyt että Ra-indeksin vertailukohta on yleisimmin juuri hehkulamppu, minkä vuoksí sen värientoisto on 100.
Olet käsittänyt aivan oikein.

Ra- (yleis)indeksin laskemisessa käytetään kahdeksaa koeväripintaa. Lisäksi on olemassa erikoisindeksi (Ri) jossa käytetään neljän voimakkaan värin lisäksi mm. ihonväri, lehtivihreä, ...

Ra- indeksin määrittelyssä siis verrataan tunnettua sarjaa eri väripintoja ja niiden eroja mustan säteilijän vastaaviin väreihin. Koska "musta säteilijä" on hehkusäteilija, on se (helposti) käytännössä toteutettavissa hehkulampun avulla. Tästä syntyy yhteys hehkulampun "erinomaisuuteen" värintoistossa.

Toki tänäkin päivänä on olemassa teknisempiäkin määritelmiä värintoistokyvyn (värintoistoindeksi) määrittelemiseksi, mutta se ei oikein enää liity tähän aiheeseen.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”