Makeat ledit

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 08:58, 09.04.2017

Joop. Jos on huolissaan glutaraldehydin vaikutuksesta kaloihin, niin vielä enempi kannattaisi olla huolissaan omasta asetaldehydin saannista. Se on 1 luokan karsinogeeni, aiheuttaa iho ja limakalvoärsytystä, voi lamaannuttaa hengityksen lopullisesti, vahingoittaa DNA:ta, vahingoittaa maksaa ja munuaisia jne jne. Oireina myrkytyksestä on mm. päänsärky, oksentelu, hengitysvaikeudet, kasvuhäiriöt ja syövät, sekä kuolema.

Kyseistä myrkkyä löytyypi alkoholin lisäksi tupakasta ja kannabiksesta. Niin, ja etikasta, kotikaljasta, simasta ja soijakastikkeesta. Oikeastaan mistä tahansa missä sitä on joko luonnostaan tai käymisen tuloksena.

Tosin sellainen pieni juttu, että ihmiskeho tuottaa myös itse asetaldehydiä maksassa (josta se palaa pois) sekä ruoansulatuskanavan mikrobien toimesta.

Tässäkin määrä on määräävänä tekijänä, kun sitä kuitenkin kehossa jatkuvasti on. :D

Mitä tulee ferropoliin niin jotenkin huvittaa tuo "Ferropol on akvaarion yleiskasvilannoite, joka sisältää akvaariokasvien kasvua vahvistavaa rautaa." mainoslause. Tuo on ihan sama kun sanoisi, että "Profito sisältää rautaa" tai "Plantamin sisältää rautaa". Totta hemmetissä se sisältää rautaa, mutta tärkeää siinä on, että se sisältää myös muut mikroravinteet. Noissa mikroravinnepöniköissä kannattaa mennä halvimman mukaan, kun ne kuitenkin kaikki ajaa saman asian.

Tosin en kyllä tiedä miten tää liittyy LEDeihin - paitsi valon osalta. :|
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 09:53, 09.04.2017

itse olen todella tarkka etten pistä akvaan mitään mikä vahingoittaisi kaloja. kun kuulin easy carbon mahdollisista vaaroista, tuli luettua asiasta tosi paljon. tulos, täysin turvallista kunhan pysyy valmistajan antamissa ohje annostuksissa. aineen määrä on niin pieni ettei voi mitenkään vahingoittaa kaloja. lisäksi hajoaa kokonaan 72 h sisällä, joten käyttäsin kyllä ihan huoleti kasteluvetenä jos tuo aika on kulunut viimeisestä annostelusta. juuri tuon takia ei ole vaaraa pitoisuuden rikastumisesta vedessä, toisin kuin monen muun aineen kohdalla. maailmalla kokkaileevat itse paljon tujumpia glutaraldehyd-coctaileja, jos semmoisten kanssakin kalat pärjää, niin eiköhän laimean easy-lifen kanssa hyvinkin.

vaarallisia aineita taitaa olla myös arvostetuimmissa ja kalleimmissa kalan ruuissa, allergiset reaktiot mahdollisia.http://www.akvaarioon.fi/epages/akvaari ... 7916180196 itse miettisin ehkä enemmän tuollaisten syöttämistä kuin easy-lifen käyttöä. mutta eiköhän tuokin turvallinen ole, on vain oltava varoitus kun tiettyä ainetta sisältää, vaikka määrä ois minimaalinen.

paljon glutaraldehydiä vaarallisempaa on esim. kupari. sitäkin kasvit tarvii, on varmaan jokaisessa yleis kasvilannoitteessa. eikä sekään haittaa mitään kunhan määrä on tarpeeksi pieni. ja eihän nuo nitraatit ym. myöskään ihan harmittomia ole, kuolee kalat niihinkin jos niitä liikaa on. määräthän näissä ratkaisee :D

googlella löytyy aiheesta paljon tietoa sekä suomeksi että englanniksi. sen verran kauan tuote ollut kaupan että eiköhän haitat ois tullu jo esille, jos ois tullakseen.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 343
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Koomikko » 14:25, 09.04.2017

Keskustelu alkaa menemään aika kauas makeista ledeistä.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2162
Ikä: 43
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 20:17, 09.04.2017

Senpä takia palataankin aiheeseen. Onko kenelläkään kokemuksia Giesemannin HO Tropic Pulzareista? Jatkan ehkä (iso ehkä) LED-hankintaprojekteja kunnes löydän jonkun kivan.

Nyt on testattu Beamsworks Hi-lumeneita, Arcadia Stretch LEDiä, Aquatlantis EasyLEDiä ja Fluval Fresh & Plant LEDiä.

Omat kokemukset on seuraavia. Huom! Beamsworkseja lukuunottamatta omat LEDit on ~45W malleja. Olivatpa ne 180-litrasessa tai 240-litrasessa. Kaikissa jotakuinkin sama valoteho, joten minusta lähinnä muut ominaisuudet on se määräävä.

Aqualightin HI-Lumen LEDit ovat hieman huteria rakenteeltaan, mutta ihan toimivia. 10000K värillä ne vääntää punaiset sävyt purppuraksi ja vihreän hieman turkoosin väriseksi, mutta toisaalta kalojen värit korostuu kivasti. Lupailevat kilpailijoitaan kovempia lumeneita, mutta hieman epäilen. Pohjaan asti ei ainakaan kovin paljon valoa pääse syvässä tankissa, kun yksittäiset ledit on vain 0,5W. Hinnaltaan halvin vaihtoehto ~15€ postikulujenkin kanssa. Etenkin jos puhutaan 90 cm malleista ja siitä alaspäin. Ei mitään hajua toimiiko tuo LED-ajastin näiden kanssa, mutta ei paha hinta, jos pelaa. Näissä on vain säädettävät kannatinrimat. Näissä ei ole 120-asteen linssiä, vaan muita noin tuplasti leveämpi valokisko.

Arcadia Classic Stretch LED jää tehoissa selkeästi saman mittaiselle EasyLED universalille (46W vs 62W), mutta hintakin on pienempi. Wateiltaan samantehoisia jos käydään vertailemaan, niin Arcadia LED on marginaalisesti halvempi, mutta Zooplussalta ostettuna EasyLED tulee halvemmaksi toimituskulujen säästön takia. Lisäksi kontrolleri maksaa tuplasti verrattuna EasyLED universalin vastaavaan, mutta tukee myös neljää LEDiä (hieman epäselvää tarviaako lisäkaapelin). Tässä on omaan silmään miellyttävin värisävy, joka lienee noin 8000-9000K välillä, mutta vaikuttaa myös hieman himmeämmältä kuin muut. Suurin osa ledeistä on 1,5W ledejä, mutta minusta ne ovat ilman 120 asteen linssiä, eli valo ei jakaudu ihan yhtä suurelle alueelle. IP67-suojattu. Tässäkin taisi tulla mukana vain säädettävät kannatinrimat. Tässä on myös poikkeuksena "hopean" värinen kisko kun muissa on mustat.

Aquatlantis EasyLED universal on tähän mennessä ollut laatu-hintasuhteeltaan paras. Kontrolleri on ehdottomasti halvin lajissaan ja tuohon saa vielä bonuksena useamman valon. Lisäksi nämä voi kytkeä suoraan Juwelin valokiskoon tai sitten pitää kannatinrimojen varassa. Jos lähtisin LEDejä hankkimaan hinta-laatusude periaatteella ilman, että valon värillä on väliä, niin totta hemmetissä lisää näitä. En vaan erikoisemmin pidä tuosta 6800K värisävystä, mikä tosin saa kasvit näyttämään luonnolliset värinsä. Zooplussalta saa halvemmalla kun laskee toimituskulut pois, mutta siellä ei ole kaikkia pituuksia saatavilla. Toisaalta esim. tuo saatavilla oleva suurin 52W malli varmasti riittää ainakin 240-litraseen akvaarioon, kun riittää verrokkiryhmän 45W LEDitkin, mutta vaatii silloin tietenkin ulosvedettävien kannatinrimojen käyttöä. LEDeissä on 120-asteen linssi joten kattaa käytännössä koko akvaarion.

Fluval Fresh & Plant 2.0 tuli hommattua viimeisimpänä ja se on oikeastaan ainoa LEDeistä josta löytyy kunnolla tietoa valmistajan sivuilta. Tuota on tällä hetkellä saatavilla vain Zooplussalta "edullisesti" - ja se on silti hintansa puolesta kallein. Lumeneita on paperilla vähemmän kuin kilpalijoilla, mutta silmämääräisesti vaikea sanoa. Poiketen muista valon voi himmentää tarvittaessa käsin, mutta käytännössä tälle tuskin on käyttöä ja kosketushimmennyspainikkeen käyttö on ainakin itselle hieman haastavaa (se ei tunnu aina reagoivan). Tähän on saatavissa "Wifi kontrolleri" joka toimii Android ja iPhone puhelimien kanssa, mutta sitä ei tunnu olevan saatavilla missään ja saanut aika negatiivisen palautteen. Myös pisintä mallia tuntuu olevan vaikea saada. Valon värisävy on 7500K mutta minun silmään se on kyllä ihan samansävyinen kuin EasyLEDit - mikä oli pieni pettymys. Valaisimen pitäisi olla täysin vedenpitävä, mutta silti ohjekirjassa sanotaan, että sitä ei saa upottaa. Myös tässä on 120-asteen LEDit. Ihan mukiinmenevä valo, mutta henkilökohtaisesti ostaisin EasyLED universalin tämän sijaan.

Kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia esim. Juwel Helialuxeista, koska niitä saa suhkot halvalla Zoopermarketista ilman toimituskuluja. Eniten kuitenkin kiinnostaa nuo Giesemannin HO Pulzarit. Hinta tosin alkaa hieman jo nikottaa. 45W normiversiokin maksaa saman verran kuin 62W EasyLED tai 54W Helialux, ja kun mennään 65W HO-versioon niin saa laittaa satasen lisää. Toisaalta Giesemannilla on myös näppäri bluetooth kontrolleri - joka tosin maksaa enemmän kuin mikään muu kontrolleri.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja jjappinen » 23:21, 10.04.2017

Norhie kirjoitti:Kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia esim. Juwel Helialuxeista, koska niitä saa suhkot halvalla Zoopermarketista ilman toimituskuluja.


Muutamia kommentteja HeliaLuxeista löytyy haulla. Itsellä ollut pari kuukautta Rio 240:ssä ja loiteputkia en ole kaivannut hetkeäkään. Juwelin kontrollerin kanssa saa riittävät aamut, illat ja kuutamot mallinnettua, Päiväkatko ei kikkailematta onnistu, mutta profiileilla voi tehdä esim. pilvisen päivän jättämällä tehot joinakin päivinä vajaiksi. Kalat ja kasvit tykänneet ja sirompana altaan huolto helppoa.

Halvimmalla (postitkin huomioiden) löysin Aquarentistä: https://www.aquarent.info/search?sSearch=helialux
jjappinen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Ikä: 44
Liittynyt: 23:02, 25.11.2014
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Rockhill » 14:46, 11.04.2017

Norhie kirjoitti:
Arcadia Classic Stretch LED jää tehoissa selkeästi saman mittaiselle EasyLED universalille (46W vs 62W), mutta hintakin on pienempi. Wateiltaan samantehoisia jos käydään vertailemaan, niin Arcadia LED on marginaalisesti halvempi, mutta Zooplussalta ostettuna EasyLED tulee halvemmaksi toimituskulujen säästön takia. Lisäksi kontrolleri maksaa tuplasti verrattuna EasyLED universalin vastaavaan, mutta tukee myös neljää LEDiä (hieman epäselvää tarviaako lisäkaapelin). Tässä on omaan silmään miellyttävin värisävy, joka lienee noin 8000-9000K välillä, mutta vaikuttaa myös hieman himmeämmältä kuin muut. Suurin osa ledeistä on 1,5W ledejä, mutta minusta ne ovat ilman 120 asteen linssiä, eli valo ei jakaudu ihan yhtä suurelle alueelle. IP67-suojattu. Tässäkin taisi tulla mukana vain säädettävät kannatinrimat. Tässä on myös poikkeuksena "hopean" värinen kisko kun muissa on mustat.


Omakohtaisena kokemuksena tästä valaisimesta että tuo ripple effect otti aikaa silmältä tottua, mutta nyt sitä ei enää huomaa. Tuollaista controlleria mulla ei olekaan, laitoin vain ajastimeen. Ja nuo ulosvedettävät kannattimet on yllättävän pitkät. Niille muovinamikoille en virkaa löytänyt. Valotehoa riittävästi, sai 60 cm syvän 60 l purkin täyteen levää kun tähän vaihtoi.
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Rockhill
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 796
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Paikkakunta: pk-seutu
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja niksunen » 19:44, 12.04.2017

Tuohon Norhien listaan lisäten.

Minulla on kaksi kappaletta (no tällähetkellä yksi, mutta postissa tulossa toinen, pitäisi saapua huomenna tai sitten ensi viikon alussa)
tälläisiä https://shop.econlux.de/epages/Shop_Eco ... s/00011522

Eli siis SolarStinger SunStrip 70 Fresh 1150mm led valaisimia. Kyseessä on nelikanavainen valaisin. Eli voi siis säätää valkoista, punaista, vihreää ja sinistä kanavaa. Maksimissaan kelvineitä löytyy se 10 000. Ja koska jokaista kanavaa voi säätää portaattomasti voi värisävyjä luoda helposti mieleisiään.

Tuossa tärkeimmät speksit :

• Input Power: 81W
​• Operating Voltage: 24V DC
• LEDs: 78x 3030 Cree (6500K), 84x 5050 Cree (RGB)
• Color temperature: 10000K (all LEDs to 100%)
• IRC: 91
• 4850 lm
• Beam Angle: 120°Suurin syy miksi päädyin noihin valoihin oli juurikin tuo 4 kanavaisuus. Ei tarvitse tyytyä muiden "valitsemiin" sävyihin. Toinen tärkeä valintakriteeri oli helppo kiinnitys juwelin akvaan. Niin, että voin edelleen käyttää niitä juwelin läppiä ja, että ulospäin (päällepäin) ei näy, että altaassa on ledit.

Valmistajalla on tällähetkellä con1 niminen ohjain tälle, mutta kytkin nämä tuohon omassa akvaariossa jo olevaan akvaohjaimeen. Lisäksi juuri tulossa myyntiin / myynissä jo jossakin con2 niminen ohjain, joka toimii wlan yhteydellä ja säädöt tehdään puhelimella / tabletilla.

Valmistajalla onkin juweleihin kiinnitystä varten, oikein kätevä kiinnitys. https://shop.econlux.de/epages/Shop_Eco ... s/00011582

Tuossa kuva jossa näkyy kuinka yksi tuollainen on kiinnitetty juweliin (läpät puuttuu kuvasta, mutta ne kiinnittyy tuohon "kiinintyspalkkiin" samalla tavalla kuin juwelin omiin valaisimiin.

ekat_testit_auringonlasku.jpg
Kuvassa säädän auringonlaskun sävyjä


Tuossa hieman parempi kuva kiinnityksestä. Tuossa olen säätämässä "high sun" asetusta
ledit.jpg
Tuossa parempi kuva kiinnityksestä


Oikeasti yksi tuollainen on täysin riittävä omaan 350 litraiseen juwelin akvaani, mutta sattuipa niin hassusti, että tuo valaisin saapui "valitettavasti" rikkinäisenä. Eli siis tuo virtajohdon suoja on vain murtunut. Korjasinkin tuon jo helposti kutistesukalla. Mainitsin tuosta kuitenkin myyjälle / valmistajalle, ja he vastasivat viestiini nopeasti. "Dear Mr. Nixunen (nimi muutettu)

we apologize for the failure goods and we will deliver a new one today and check it before we send it to you. We don't need the broken one back, so you can keep it.

Best regards
Daniel Koch
(Econlux)

"
Eli sain siis toisen samanlaisen aivan ilmaiseksi, joten pitäähän se testata ja laittaa käyttöön. Tuohon yhteen juwelin kiinnikkeeseen voi kiinnittää kaksi valaisinta rinnakkain :) Voin myös suositella tuota myyjää / valmistajaa (ostin nuo tosiaan tuolta econluxin omasta kaupasta)

rikki.jpg
Viallinen valaisin


Lisäksi löysin datasheetistä tuollaisia tietoa, itselleni nämä eivät kerro kauheasti, mutta, ehkä jollekkin.

data.jpg


Noiden ledien käyttöönoton jälkeen co2 kulutukseni lisääntyi. Aiemmilla valoilla (4x54w t5 putket) ohjain piti ph:n tasaisesti 6.79 ja co2 taso oli 19,5mg/l samoilla asetuksilla ledien asennuksen jälkeen ph nousi 6.82 ja co taso laski. Jouduin siis säätämään neulaventtiilistä enemmän co2 syöttöä, jotta vanhoihin tasoihin päästiin. Lisäksi monet punaiset kasvit alkoivat puskea kuplavanaa / helminauhaa. Mitä ei aiemmilla valoilla tehnyt kuin vesimiekat. Nyt jopa papukaijalehti puskee kuplia, sekä myös rubiinirusolehti :)
niksunen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 22:02, 21.08.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja niksunen » 20:03, 12.04.2017

Unohtui mainita, enkä voi enää editoita, että minulla ei tosiaan ole kokemusta muista ledeistä. Joten en pysty minkäänlaista vertailua tekemään. Tuo ylläoleva postaus kannattaa siis ottaa vain minun henk koht kokemuksena :) Tähän asti olen ainakin erittäin tyytyväinen :)
niksunen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 22:02, 21.08.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 14:16, 13.04.2017

niksunen kirjoitti:Unohtui mainita, enkä voi enää editoita, että minulla ei tosiaan ole kokemusta muista ledeistä. Joten en pysty minkäänlaista vertailua tekemään. Tuo ylläoleva postaus kannattaa siis ottaa vain minun henk koht kokemuksena :) Tähän asti olen ainakin erittäin tyytyväinen :)


Huh. Ei ole paha hinta valolle joka työntää 60 PAR:a 60cm syvyyteen - jos tuo siis pitää paikkaansa. Meinaan että sillä kasvaa kyllä vauhdikkaasti kaikki. Etenkin levä, jos ravinteet ei ole kunnossa. Yleensä kun nuo mainostaa Cree ledejä niin ne on keraamisia SMD:n sijaan, mikä lisää LEDin kestävyyttä huomattavasti.

Jonkinlaisena alustavana ohjenuorana voisi pitää, että:
10-30 --> Matala valo. Hiilaria ei tarvitse, mutta auttaa toki kasvussa.
30-50 --> Keskivoimakas valo. Hiilari auttaa levän välttämisessä.
50+ --> Voimakas valo. Hiilari välttämätön levän välttämisessä.

PAR-arvo tippuu veden alla todella äkkiä, eli jos pinnassa on vaikka 300 PARia niin 50 cm syvyydessä ei ole kuin murto-osa tuosta. Sen takia pohjalla kasvaville kasveille listataan yleensä korkea valontarve. Ei ne välttämättä tarvia 50+ PARa selvitäkseen, mutta kasvavat hitaammin ilman sitä.

Noh. Päädyin omissa tankeissa matalavaloratkaisuun yhdistettynä hiilariin ja ravinnepohjaan, joten hommasin toiseenkin tankkiin tuollaisen 47W Arcadian valaisimen. Sen PARit on vain ~10-15 kun puhutaan 50 cm syvyydestä. Mielenkiinnolla seuraan miten kasvit kasvaa. Etenkin kun meinasin pyttyihin pistää taas apilasaniaisia ja minihapsiluikkaa. 33W oli vähän liian vähän 240-litrasiin. 47W vaikuttaa ihan lupaavalta. Etenkin kun hiilarin työntö tarkoittaa, että kasvit voi keskittyä enempi saatavilla olevan valon hamstraamiseen kuin rubiscon tuottamiseen.

Muoks: Arcadialta muuten saa kanssa CONX3 bluetooth kontrolleria. Softa on tosin vaan Androidille ja iOS:lle, eli buu! En tosin tiedä kuin hyvin tuo toimii.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 18:50, 13.04.2017

Kyselin Arcadialta tuosta CONX3:sta ja dimming controllerista. Dimming controller ei tue Stretch LEDejä ja CONX3 tosiaan toimii vain Androidilla tai iOS:llä. Lisäksi jokainen valo tarvitsee oman CONX3:n.

Tuo SolarStinger SunStrip alkaa vaikuttaa aina vaan paremmalle. Noh, Arcadialla mennään näiden nykyisten tankkien osalta, mutta ehkä jatkossa noita.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja niksunen » 18:52, 13.04.2017

Ravinteet pitäisi olla kunnossa. Lisäksi tosiaan co2:ta menee painepullosta kontrollerin ohjaamana, pitäen ph:n arvossa 6.79 ja co2 tason 19,5mg/l

Noita sunstrippejä jos haluaa nähdä livenä niin ainakin Helsingin Akvaariokeskuksessa on noita muutamassa tankissa käytössä :) Toki jos ei asu pk-seudulla niin tuosta ei kauheasti ole hyötyä :D

Tuo Econluxin oma controlleri on ainakin suht edullinen. Tosin sitä ei ole enää varastossa valmistajan omassa kaupassa, joka ehkä viittaa siihen, että tuovat seuraajan pikkuhiljaa myyntiin. Eli siis con2 controllerin. Jossa siis wlan yhteys. Yhteen ohjaimeen saa kytkettyä kolmet valot. Tosin kaikki säätyvät sitten samaa tahtia. Eli jos on kaksi valaisinta niin molempien punainen kanava säätyy samaa tahtia jne. Itse kytkin omat valoni tuohon omassa akvassa olevaan kontrolleriin, jotta sain molemmat valaisimet erikseen, eli yhteensä 8 kanavaisena voin nyt ohjata akvan valoja :)

https://shop.econlux.de/epages/Shop_Eco ... s/00011561

Kauheasti tietoa tuosta con2 ohjaimesta (eikä con3) ei vielä ole. Googlella löytyi kuitenkin tuollainen sivusto jossa kuvia ohjauksesta.

http://www.tougher.de/2015/10/02/con2-app-econlux-gmbh-2/
niksunen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 22:02, 21.08.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 21:46, 13.04.2017

Löysinpäs englanninkielisen sivun tuosta kun tuo linkki vei saksankieliseen. Enpäs heti tajunnu, että nuo ilmeisesti tarviaa erillisen driverin? Selittää tuon halvan hinnan, jos menee yli saturainen driveriin päälle. Sitten vielä 60€ Juwelin kanteen. :)
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja niksunen » 21:57, 13.04.2017

Norhie kirjoitti:Löysinpäs englanninkielisen sivun tuosta kun tuo linkki vei saksankieliseen. Enpäs heti tajunnu, että nuo ilmeisesti tarviaa erillisen driverin? Selittää tuon halvan hinnan, jos menee yli saturainen driveriin päälle. Sitten vielä 60€ Juwelin kanteen. :)


Ainiin tuo tosiaan unohtui. Itse en käyttänyt tuota valmistajan omaa driveria / virtalähdettä. Koska muutenkin käytin diy ohjainta, niin samalla pystyin hyvin käyttämään erillistä poweria. Vaatimuksia powerille lähinnä 24v jännite ja virtaa pitäisi tulla se noin 3.5A (itsellä 24v poweri ja n 12A)

Tuollainen Meanwellin poweri. Tai ei juuri tuo, mutta tuosta sarjasta se 12A poweri (tuo linkin taitaa olla 6.5A) http://www.ebay.com/itm/Mean-Well-MW-24 ... SweW5VZ~fl

Tosin noi ei kyllä ole kauhean hyviä vaihtoehtoja ellei ole diy henkinen. Eli oikeassa olet tuo oma driveri nostaa hintaa kyllä, yli muiden vaihtoehtojen.
niksunen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 22:02, 21.08.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja SRR » 21:06, 02.05.2017

Täällä ois just lähdössä Econlux ledit tilaukseen, mutta ongelmaksi nyt koitui tuo valaisimien mitta :?
Onko nuo sivuilla annetut mitat valaisimien ulkomitat? Allas johon tilaan, on 2m pitkä ja 60cm syvä. Pisin valaisin heillä on 145cm pitkä. Yksi vaihtoehto olisi tilata 2x 95cm pituiset, mutta riittääkö niissä tehot 600l akvaarioon pohjaan asti tai jäävätkö kuitenkin liian lyhyiksi? Vai kannattaisiko tilata 2x 145cm valaisimet ja laittaa ne akvaarion päälle limittäin tai vierekkäin? Tässäpä nyt pulma jota minun aivoni eivät yksin ratkaise :D Akvaario siis runsaskasvinen ja rehevänä saisi pysyäkin, tarkoituksena kokeilla myös vähän vaativampia kasveja :)
SRR
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 13:45, 12.08.2016
Akvaarioseurat: OAS

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Pallura10 » 19:19, 04.06.2017

jjappinen kirjoitti:
Norhie kirjoitti:Muutamia kommentteja HeliaLuxeista löytyy haulla. Itsellä ollut pari kuukautta Rio 240:ssä ja loiteputkia en ole kaivannut hetkeäkään. Juwelin kontrollerin kanssa saa riittävät aamut, illat ja kuutamot mallinnettua, Päiväkatko ei kikkailematta onnistu, mutta profiileilla voi tehdä esim. pilvisen päivän jättämällä tehot joinakin päivinä vajaiksi. Kalat ja kasvit tykänneet ja sirompana altaan huolto helppoa.[/url]

Harkitsen tätä valoa controllerilla, mutta miksi päiväkatko ei onnistu? Eikö voi laittaa ajastimeen? Ja riittääkö yksi valaisin ja controlleri vai pitääkö näitä olla kaksi 8O ? Kyseessä 180L RIO.
180L Juwel Rio
Pallura10
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 63
Liittynyt: 17:08, 09.03.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja jartza » 15:08, 09.06.2017

Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen, tuli talouteen 528 litranen pikku allas (150x60x55). Silloin kun jouduin harrastuksesta tauolle, niin oltiin vasta hiljaksiin siirtymässä ledipuolelle. Nyt valaisinta miettiessä on ledit noussut kyllä ykköseksi mielessä. Täysin en ole vaan varma mitkä olisi sitten hyvät? Agualantis easyled kuulostaa hyvältä, mutta pituus puoli mietityttää, tarviinko 2kpl 36w ihan pituuden puolesta ja muutenkin olisiko 52 wattinen yksistään liian vähän. Löytyykö mitään tietoa miten menee esim watti/litra periaatteella.
Akvaariot 300+140+100+63 litraa, vaimo ja 2 kissaa!
jartza
Member
Member
 
Viestit: 261
Ikä: 33
Liittynyt: 22:02, 16.05.2004
Paikkakunta: Pori
Akvaarioseurat: Porin akvaariokerho
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja jjappinen » 20:03, 11.09.2017

Pallura10 kirjoitti:
jjappinen kirjoitti:
Norhie kirjoitti:Muutamia kommentteja HeliaLuxeista löytyy haulla. Itsellä ollut pari kuukautta Rio 240:ssä ja loiteputkia en ole kaivannut hetkeäkään. Juwelin kontrollerin kanssa saa riittävät aamut, illat ja kuutamot mallinnettua, Päiväkatko ei kikkailematta onnistu, mutta profiileilla voi tehdä esim. pilvisen päivän jättämällä tehot joinakin päivinä vajaiksi. Kalat ja kasvit tykänneet ja sirompana altaan huolto helppoa.[/url]

Harkitsen tätä valoa controllerilla, mutta miksi päiväkatko ei onnistu? Eikö voi laittaa ajastimeen? Ja riittääkö yksi valaisin ja controlleri vai pitääkö näitä olla kaksi 8O ? Kyseessä 180L RIO.


Ajastimella saa toki sähköt poikki. Kikkailulla tarkoitin Helialuxin oman ohjaimen tapaa mallintaa päivä 4:ään muutosjaksoon ja niiden väleissä oleviin tasatehojaksoihin. ks. manuaalin sivu 4-5, etenkin selventävä kuva

https://www.juwel-aquarium.de/out/media ... Manual.pdf

keskipäivän katkon voisi tehdä "negatiivisella sunrise-jaksolla" ja sitten takaisin valoisaksi "positiivisella sunset-jaksolla", mutta en ole tuota jaksanut kokeilla.

Yhden valaisimen pitäisi riittää Rio 180:een.
jjappinen
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Ikä: 44
Liittynyt: 23:02, 25.11.2014
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Riippasaarni » 19:14, 12.09.2017

Norhie kirjoitti:Joop. Jos on huolissaan glutaraldehydin vaikutuksesta kaloihin, niin vielä enempi kannattaisi olla huolissaan omasta asetaldehydin saannista. Se on 1 luokan karsinogeeni, aiheuttaa iho ja limakalvoärsytystä, voi lamaannuttaa hengityksen lopullisesti, vahingoittaa DNA:ta, vahingoittaa maksaa ja munuaisia jne jne. Oireina myrkytyksestä on mm. päänsärky, oksentelu, hengitysvaikeudet, kasvuhäiriöt ja syövät, sekä kuolema.off topic eli aiheen vierestä: Mahtaakohan kyseinen aine olla sukua skorppionikalojen myrkylle joka aiheuttaa:
Blood pressure changes -- may be high or low
Delirium
Diarrhea
Fainting
Heart rate changes -- may be fast or slow
Nausea and vomiting
Paralysis
Seizures
Shortness of breath
Ahvenia ja monneja.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 991
Ikä: 48
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Kana +-yksipantteri » 13:24, 17.03.2018

Kiinnostaisi tietää, että miten nuo Econlux SolarStinger -ledit ovat toimineet pidemmän päälle kasvien kasvatuksessa? Olen harkinnut SolarStinger 35 ledien ostoa 100 ja 235 litraisiin loppukeväästä / alkukesästä. Kuumenevatko nuo SolarStingerit vai pysyvätkö viileinä? Tämäkin olisi tärkeä tieto omaa käyttöäni ajatellen, sillä suurin syy ledien oston harkintaan on loisteputkien melko huomattava lämpökuorma kesäisin, kun kaikki neljä allasta ovat samassa huoneessa.
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1693
Liittynyt: 11:41, 31.12.2010
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 21:56, 17.03.2018

Laitetaanpas tännekin, eli SolarStingerit pelaa kyllä ihan hyvin jos tykkää sellaisesta perus 6000-7000K valosta. Jos on kokemusta Aquatlantis EasyLEDeistä niin aika samanlainen värisävy. Nuo mainostaa että kaikki LEDit päällä on 10000K mutta verrattuna tuohon Arcadian Stretch LEDiin niin ei kyllä ole. Ajelen itte tuota tällä hetkellä seuraavalla asetuksella, eli 50% valkoisista ja 100% punaisista ja sinisistä ja en siltikään saa sitä kylmän-hieman purppuran väristä sävyä mitä haen.

LEDit on tosi laadukkaita Creen LEDejä ja tuossa on 120 asteen linssi välissä, joten siinä ei ole mitään valittamista. Yksi valituksen aihe löytyy siitä, että käytännössä kaikki osat maksaa ihan hitosti kun pistät koko paketin kasaan. Katoin juuri mitä olen itte maksanut tuosta 74W/105 cm LEDistä kilkkeineen niin jako on seuraava:

 • 74W/105 cm Econlux SolarStinger Sunstrip 70 Fresh (161,48€)
 • Econlux Drv 150W (117,98€)
 • SolarStinger Con1 (79,90€)
 • CeilingRope (19,90€)
 • Z-Holder (6,90€)
 • SunStrip Cover Juwel 1200mm (60,90€)
 • Postikulut (39,80€)

Nuo erilaiset holderit oli sitä varten, että tuon Z-holderin mittaa oli niin pirun vaikea arvioida, joten otin Juwelin Coverin ja kattonarut, koska en ollut varma kumman otan lopulta käyttöön. Päädyin Juwelin Coveriin. Lisäksi tuo 150W virtalähde on toki ylimitoitettu. Etenkin kun valoja ajaa puoliteholla, mutta olin tosiaan ihan varma että ostan toisenkin tuollaisen. Con1 kontrolleriin nimittäin saa kolme valaisinta kiinni, joten tulee halvemmaksi ottaa hieman ylimitoitettu virtalähde kuin ostaa erikseen - siis jos tietää että käyttää useampia.

Con1 kontrollerilla saa kontrolloitua valoja täysin, eli löytyy auringonnousut, auringonlaskut, tauot jne. Jokaiselle kolmelle ulostulolle on oma kanavansa, eli jos on useampia valoja niin niissä voi olla eri asetukset. 50% Ledeistä on tosiaan RGB ledejä ja niitä voi kontrolloida väri kerrallaan. Valitettavasti nuo valkoiset ledit vaan jyrää yli ellet aja niitä jollain 20% teholla missä taas ei ole mitään järkeä. RGB ledit on lähinnä tarkoitettu siihen, että saa auringonnousut punaiseksi (tai miksi haluaakaan) ja kuunvalon sellaisen halutessaan. Käytännössä normaalikäytössä valo on siis aina "valkoista" toisin kuin esim. Arcadian Stretch LEDeissä jossa korostuu se hieman kylmä värisävy voimakkaampien 1,5W "purppuran" väristen ledien takia. Näissä nuo yksittäiset ledit on kaikki samantehoisia. Toki jos tykkäät luonnollisesta väristä, niin tämä on parempi, mutta tykkään tuon stretch ledin neontetrojen väriä korostavasta sävystä.

Postikulut kirpaisi aika kovasti ja toisesta paikasta olisi saanut 20€ halvemmalla, mutta vastaavasti tuon CON1 kontrollerin hinta oli sitten miltei tuplasti.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 22:16, 17.03.2018

Muuten, jos jotakuta kiinnostaa ostaa tuo SolarStinger Sunstrip LEDi niin yhteyttä allekirjoittaneeseen. Ostin tuon viime Joulukuussa, eli ihan tuoretta tavaraa on. Sen verran mielelläni tuosta ottaisin, että saisin Arcadian Stretch LEDin tilalle ja mielellään vielä kontrollerilla.

Valotehoa tuossa Stretch Ledissä on toki vain 60% tuosta solarstingeristä ja siinä ei ole ollenkaan tuota 120-asteen linssiä - molemmat muuten syitä joiden takia tuota Sunstrippiä havittelin. Mitään hirveän vaikeaa sillä ei siis kasvateta, mutta palaan takaisin matalavalotankkeihin. Eipähän tarvia olla jatkuvasti trimmaamassa...

Muoks: Jos mennään noissa ~45W "luonnollinen väri" kategorioissa niin paras vastine rahoille on minusta Aquatlantis EasyLed. Sunstrippien etu on se, että saat enempi tehoja pienemmässä paketissa ja useamman valon kanssa tulee halvemmaksi kun mitotat hankinnat oikein. Minusta on fiksumpa ostaa EasyLed kuin Sunstrip 35 jos etsii esim. yksittäiseen 120 cm tankkiin valaisinta ja ei ole tarkoitus säädellä valoja. Sunstrip on näennäisesti halvempi, mutta kun pinoat siihen kaikki tarvittavat lisäosat (virtalähde + valaisin + kiinnikkeet) niin hinta sitten pompsahtaakin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Kana +-yksipantteri » 09:52, 18.03.2018

Kiitoksia kokemusten jakamisesta! :D Meinasi vähän mennä aamukahvi väärään kurkkuun, kun aloin laskea hintaa SolarStingereille kahteen akvaarioon... :? Hinnan puolesta taitaa käydä niin, että ledien hankinta siirtyy ainakin sinne kesään 2019, kun loisteputkissakin on vielä 1,5 vuotta polttoaikaa jäljellä. Toivotaan, että ei tule kuuma kesä... Valon värisävynä tuo SolarStingerien valkoinen valo olisi aika hyvä, koska akvaarioissa on tällä hetkellä JBL:n Solar Tropic 4000K ja Solar Natur 9000K loisteputket, jotka yhdistelmänä tuottavat silmää miellyttävää valkoista valoa.
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1693
Liittynyt: 11:41, 31.12.2010
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 20:48, 18.03.2018

Senpä takia kannattaa ostaa tuon minun Sunstrip, koska saat samalla tuplaten tehoja tuohon haluamaasi malliin ja kerralla virtalähteen ja kontrollerin jolla voit ajaa molempia valoja - ainakin jos tankit ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Vieläpä suhteellisen edulliseen hintaan. :D

Meinaan että laskeskelin seuraavaa oletuksella että tuo 235-litran tankki on noin 100-120 cm pitkä ja satalitrainen sen perus 70 cm pitkä. Ilman kontrolleria joudut ostamaan molempiin erilliset driverit, kontrollerin kanssa saat yhdellä driverilla kaksi, mutta toki kontrolleri lisää hintaa. Alla Aquaristikshopin hinnat:

100-litrainen

 • SunStrip 35 / 65 cm / 23W (77,95€)
 • Driver 30 (28,95€)

235-litrainen

 • SunStrip 35 / 105 cm / 37W (111,95€) tai SunStrip 35 / 115 cm / 41W (120,95€)
 • Driver 60 (42,95€)

Kontrollerin jos haluaa niin maksaa 75,95€ mutta se kannattaakin sitten jakaa kahdelle valolle, mikä taas vaatii driver 90 jolle hintaa onkin jo sitten 98,95€. Pikaisesti laskien tällainen systeemi tulisi maksamaan 365-374€. Ilman kontrolleria maksaisi 262-271€. Tähän vielä kahdelle valolle ainakin se 40€ postikuluja päälle, sekä kiinnikkeiden hinnat.

Melkeen kannattaisi ostaa minulta jollain 250€ tuo tehokkaampi valo virtalähteineen ja kontrollereineen ja sitten jälkikäteen hommata tuo lyhyempi (ja halvempi) sunstrip rinnalle, siis jos meinaat ottaa kokonaisuuden jossa on kontrolleri, mutta toki olen tässä ajattelussa puolueellinen. :)
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Kana +-yksipantteri » 15:39, 19.03.2018

No taidan kuitenkin jäädä vielä sivusta katselemaan akvaarioledien kehitystä ennen kuin itse hyppään kelkkaan. Mennään nyt kuitenkin niillä T5 ja T8 valaisimilla ainakin vuosi pari ja katsotaan sitten tilannetta uudelleen. Ei ihan nyt kukkaro taivu tämänhetkisiin ledien hintoihin (varsinkin kun uusia loisteputkia saa parilla kympillä). Nyt tarkemmin ajateltuna ehkä en uskalla riskeerata kasvien kasvua vaihtamalla valoja, kun talvella vaivanneet leväongelmat on vihdoin selätetty.
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1693
Liittynyt: 11:41, 31.12.2010
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: Makeat ledit

ViestiKirjoittaja Norhie » 20:02, 19.03.2018

Toki tuokin pitää paikkaansa. Lisäksi onhan noihin T5 ja T8 valisimiin saatavissa käsittääkseni ihan toimivia LED-putkiakin. Tehot ei toki ole samaa luokkaa kuin kalliimmissa ledeissä, mutta korvaa varmaan täysiään T5 ja T8 putket.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 633
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Edellinen

Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa