Kalallisesta altaasta väliaikaisesti kasviallas

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Kalallisesta altaasta väliaikaisesti kasviallas

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Mahdollisista olosuhteiden sanelemasta pakosta kalallinen akvaario mahdollisesti muuttuu pelkäksi kasviakvaarioksi. Ongelmia on altaan kanssa ollut vähän silloin sun tällöin, eikä koskaan mene hyvin kovin pitkään. Lähinnä harmaita hiuksia on aiheuttaneet monniset, jotka eivät yksinkertaisesti halua pysyä hengissä... Paitsi tietysti nyt kun kalat ovat saamassa mahdollisesti häädön. :roll:

Altaan tilanne on ollut nyt pari vuotta jo niin, että allas asustaa vanhempieni luona ja itse asun opiskelija-asuntolassa toisella paikkakunnalla. Käytännössä äiti suostuu kalat ruokkimaan viikolla, kunhan ruuat on valmiiksi annosteltu, ja itse käyn viikonloppuisin vaihtamassa veden, katsomassa, että kaikki on hengissä, ja ruokkimassa kasvit. Ensi keväänä olisi kuitenkin mahdollisesti edessä 4kk ulkomaanvaihto ja äitihän ei vesiä osaa/suostu vaihtamaan, eikä hän muutenkaan kaloja osaa hoitaa... Kavereillekaan en oikein voi antaa allasta hoitoon ja ventovieraisiin en oikein luota, joten kaloille pitäisi etsiä uusi koti. Kuitenkaan en haluaisi koko allasta ajaa alas, kun sitten pitäisi taas kypsyttää allas ja kahmia täysin uudet kasvit jne. vaihtoajan jälkeen. Mistä päästäänkin kysymyksiin:

1. Voiko kasviakvaario pyöriä ilman vedenvaihtoja 4kk, jos vain haihtuneen veden tilalle lisätään uutta vettä?
2. Tarvitseeko kasvialtaassa käyttää vedenparannusainetta kun lisätään uutta vettä?

Tarkempia speksejä: Allas on 128l ja kalasto ollut kevyehkö n. 30 sinineontetraa, pari ottoa ja vaihteleva määrä monnisia (tällä hetkellä 3kpl korumonnisia, joita oli siis alunperin 13kpl...). Kierteisiä oli yhdessä vaiheessa, kunnes kuolivat lääkeainejämiin varotoimista ja useammasta vedenvaihdosta huolimatta, ja niitä ajattelin hankkia mahdollisesti lisää, sillä kasvien juuret olivat selkeästi paremman näköisiä kun niitä oli.

Kasveille yleislannoitteena olen käyttänyt nyt jonkin aikaa Profitoa (500ml pullo loppuu ihan just) annostuksella 10-15ml/vk ja se tuntuu toimivan paremmin kuin aikaisemmin käyttämäni Ferropol. Juurille joskus tökkinyt pätkiä niistä Biolanin luomulannoitepuikkoista, joita täälläkin jotkut ovat käyttäneet. Tällä hetkellä makroista menee säännöllisesti N (JBL) ja Mg (JBL). Kaliumin puutetta kasvit aikaisemmin oireilivat ja sittemmin epäilin nitraatin riittämättömyyttä, kun ei se meinannut edes 2 viikossa nousta yli 10 mg/l tasolle. Typpivalmiste sisältää ilmeisestikin kaliumia, joten kaliumin jätin pois kokonaan kun pullo loppui. Kalium puutosoireita ei juurikaan enää myöskään esiinny. Mg menee siis myös, tosin sen tarpeellisuudesta en ole varma, mutta halvalla sain joskus eikä siitä haittaakaan tunnu olevan niin menkööt. :P Typpeä olen laittanut n. 6ml ja Mg:tä 2ml kerta viikkoon.
Hiilaria ei mene ja valot on 2x18W T8. Valot haluaisin uusia T5:iin, mutta budjetti ei nyt veny.

Levien kanssa ongelmana oli ennen tupsulevä, joka rehotti mattona kannon päällä. Kanto poistui eikä tupsulevää ole sen enempää muualla kuin mitä sitä oli kannan kanssa. Ilmeisesti kanto oli sille otollinen kasvualusta... Vesitähdikkien lehtien reunoihin tupsulevää jonkin verran kuitenkin ilmestyy ja samoin suodattimiin. Jonkin verran vihreää leväpintaa tulee laseihin ja taas kerran vesitähdikkien lehtiin, mutta ei hälyttävissä määrin eikä laseja esim. joudu viikoittain jynssäämään. Sinilevä aina välillä yrittää hiipiä tuohon etulasin ja hiekan reunaan, mutta jää aika säälittäväksi yritykseksi eikä ole mitenkään sitkeä vaiva.

Kasveina tällä hetkellä: tiikerilumme (melkein rehottaa), taiwanin lumme (rehotti ennen, vaan ei enää), joku vesimiekka (lähinnä pysyvät hengissä kääpiökokoisina, kyseinen laji ei ole koskaan altaassani viihtynyt), ehkä pari intianvesitähdikkiä (jostain syystä eivät enää viihdy niin hyvin) ja jättivesitähdikki (voi hyvin).

3. Tarvitseeko allas hiilarisysteemin jos kalat lähtee? Olen vähän miettinyt hiilaria muutenkin, mutta paineistettuun systeemiin ei veny penni ja toisaalta kilju vaatii vähän enemmän työtä ja tarkkailua...
4. Makrot... Onko tosiaan niin, että ainoastaan JBL:llä NPK valmiste? Onko siinä eri aineet oikeasti sopivassa suhteessa pelkkää kasviakvaa ajatellen?
5. Tarvitseeko välttämättä erillistä kaliumlannoitetta, jos typpi- ja yleislannoite sisältää jo kalia? Fosforin tarttee varmasti joka tapauksessa hankkia ja typen määrää lisätä.
6. Mites rauta pelkässä kasvialtaassa... Riittääkö yleislannoitteen, vai pitäisikö varauta lisäämän erikseen? Nyt ei ole siis mennyt ylimääräistä, eikä kasveilla näytä olevan puutetta.
7. Jotain all-in-one lannoite ideoita, ettei tarttis hirveen montaa pulloa? Voiko esim. valmiita lannoitenesteitä sekoittaa etukäteen valmiiksi siten, että ei tarttisi annostella kuin yhdestä pullosta. Jauheiden ostelu ja itse sekoittelu hiukan pelottaa, tai lähinnä, että mistä tilaat ja mitä saat, eikä taidot ehkä ihan riitä...

Ja viimeinen miete:

8. Miten käy altaan bakteerikannalle ilman kaloja? Joutuuko altaan kypsyttämään uudestaan 4kk jälkeen, mikäli siellä asuu joko pelkkiä kasveja tai sitten kasveja ja kierteisiä?

Vähän epäilen, että koko idea saattaa olla täysin tuhoon tuomittu, mut ajattelin kuitenkin kysyä jos vaikka olisin väärässä. :mrgreen:
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Kalallisesta altaasta väliaikaisesti kasviallas

Viesti Kirjoittaja Norhie »

1. Kyllä
2. Riippuu onko vedessä klooria/kloramiinia
3. Riippuu kasveista ja valosta - sanoisin ei, jos et ole nytkään tarvinnut. Tarvittaessa vaikka jotain EasyCarboa tai Flourish Exceliä.
4, 5, 6, 7. CO2 Supermarketin "All-in-one" lannoite tai jauheena, TNC Complete, Tampereen akvaariotukku ainakin joskus maahantoi VIMI All in Onea. Vesimiekoille ja vastaaville juurilla ravinteita naposteleville Osmocotea (makrot) ja seiskakuulia (ei makroja).
8. Ei juuri mitenkään. Bakteerikanta vähenee, mutta kun varovaisesti lisää kaloja, niin toipuu kyllä.

EasyCarbo/Excel auttaa vielä hillitsemään leviä. Kierteiset hyvä ja hieman niille kerran viikossa kalanruokaa lisänä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”