kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Mulla oli Bilteman hienoa hiekkaa aikaisemmin ja vaihdoin sen Manadoon. Mitään syytä hiekasta luopumiseen ei ollut ja näin jälkeenpäin tämä pohjan vaihto jopa hieman harmittaa. Hiekkapohjassa kaikki kasvit viihtyvät jopa ilman pohjalannoitusta. Hiekka oli myös täysin hoitovapaa se ei vaatinut mitään puhdistusta. Ei se koskaan tukkeutunut. Täällä Manadoa kovasti kehuttiin ja halusin kokeilla jotain uutta ja mahdollisesti vielä parempaa. Nyt kaikki kasvit ei viihdy ja olen joutunut ottamaan pohjalannoituksen taas käyttöön. Manadoa pitää myös lapota puhtaaksi toisin kuin hiekkaa. Jos joskus perustan uuden akvaarion tai vaihdan pohjan niin valinta on ehdollomasti Bilteman hieno hiekka. Hiekat pohjalle ja sen jälkeen pohjan voi unohtaa ja keskittyä muihin asioihin.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Kalastoton kirjoitti:Nostan vanhaa keskustelua kysymykselläni. Olen suunnittelemassa 325 litraista akvaariota, johon tulisi kaksi rehevää juurakko-/kasvisaareketta ja näiden välille paljasta pohjamateriaalia. Kalastoon kuuluisi mm. monnisia. Puntaroin JBL:n Manadon (raekoko 0.5-2.0 mm) ja ruskean akvaariohiekan (raekoko 0.4-0.8 mm) välillä. Manado olisi kasveille hyvä, ei tukkeudu ja kelpaa monnisillekin. Toisaalta hiekka on kauniimpaa ja monnisille mieluisampaa, mutta vaatii ylläpitoa eivätkä kasvit välttämättä viihdy. Onko mahdollista laittaa kasvisaarekkeiden alle Manadoa ja muualle hiekkaa vai sekoittuvatko ne samantien niin että kummankin hyvät puolet menetetään? En ole mikään tee-se-itse -ihme, joten mitään tukia en viitsisi lähteä rajapinnoille rakentelemaan...
Manadossa ei ole yhtään sen enempää ravinteita kuin hiekassakaan, mutta koska se on todennäköisesti skoriaa, niin se imaisee mikroravinteita ja kaliumin vedestä itseensä kunnes se on sopivasti kylläinen. Laitatpa kumpaa tahansa, niin laita myös jonkinlainen pohjaravinne, jos meinaat kasvattaa jotain mikä tykkää imutella juurillaan ravinteita.

Uusissa akvoissa on usein se ongelma, ettei niissä ole tarpeeksi makroravinteita ja kunnon makroja sisältävä ravinnepohja jeesaa tässä. Useinhan pullosta lisätään vain mikroja ja kaliumia. Usein myös perus pohjaravinteet sisältää pelkästään mikroja.

Itse tulin siihen tulokseen, että Manado toimii uudessa tankissa parhaimmillaan silloin kun siihen sekoittaa jotain aquasoilia. Multaa tai sotkuista pohjaravinnetta ei kannata kokeilla, koska Manado on todella kevyttä, joten multa pöllähtelee helposti. Toinen vaihtoehto on käyttää makroja sisältävää nestemäistä lannoitetta/jauheita ja antaa manadon syödä ylimääräiset mikrot ja kaliumin itseensä kunnes akvaan keräytyy kalankakasta ja muusta luonnollinen ravinnepohja.

Jos meinaat vain jotain vesimiekkoja, melalehtiä, keihäslehtiä, kriinumeita tai vastaavia kasvatella, niin pohjatabut/vesilanoitus on ihan riittävä. Itse käytän ihan osmocotea vesimiekkojen, kriinumeitten ja melalehtien kanssa ja päälle hieman nestemäistä NPK+Trace lannoitetta. Silloin on oikeastaan ihan yksi ja sama käytätkö manadoa vai hiekkaa.

Manadon etu verrattuna hiekkaan se, että jos unohdat tankin pariksi viikoksi, niin mikroravinteet ja kalium ei lopu kesken. Olettaen että kalat hoittaa toisen puolen eli sen N ja P lannoituksen ja että Manado on kylläinen (mikä vienee parisen kuukautta). Manado ei missään nimessä auta millään tavalla makrolannoituksessa. Se ei myöskään varastoi esim. sulfaatteja itseensä.

Eräs mielenkiintoinen seikka on sekin, että Manado imee itseensä myös aika monet lääkkeinä käytetyt aineet kuten esimerkiksi kuparin ja suolan. Osa näistä ei ole kovinkaan terveellisiä kasveille tai edes kaloille, joten jos haluaa pistää varman päälle, niin ei kannata lääkitä manadotankkia.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Aatuska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 10:16, 13.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Viesti Kirjoittaja Aatuska »

Onko kellään pohjalla molempia omina alueinaan? Ajattelin omaani laittaa toiseen päähän soraa ja toiseen taas hiekkaa. Sora alueelle enemmän kasvistoa ja juurakkoja, hiekka puolella taas olisi avarampaa uimatilaa enemmän.
Onko jotain, mitä en osaa ottaa huomioon?
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Viesti Kirjoittaja GTX »

Hiekkaa todennäköisesti siirtyy pikkuhiljaa sorapuolelle virtausten ja kalojen kuljettamana, mutta lappoamalla soraa saa hiekkaa poistettua. Ihan toimiva ratkaisu tuo muuten on, joten siitä vaan toteuttamaan.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 09:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: kumpi parempi - hiekka- vai sorapohja?

Viesti Kirjoittaja Kalaxy »

Laitan tähän uuteen altaaseen Weberin hiekkaa, raekoko 0,5 - 1,2. Yhden hiekkalitran pesuun saan kulumaan vettä n. 20 litraa ennen kuin vesi on melko kirkasta. Väriltään tummankirjavaa; punaruskea, musta, valkoinen. Ehkä tummempi pohja miellyttää omaa silmää enemmän, vaikka onkin työläs pestävä. Harkitsin sen takia jo Bilteman vaaleaa hiekkaa, mutta tätä nyt sattui olemaan kotona melko iso satsi. Sitä on tuossa mustatetrojen karanteenialtaassa ja sieltä otan vanhaa hiekkaa bakteeriympiksi tähän purkkiin. Kukaan ei ole myöskään sanonut, että koko hiekkamäärä pitää pestä samana päivänä. Työt ja usein harrastuksetkin kannattaa jakaa pienempiin osiin. Valitsen hiekan, koska tähän altaaseen saattaa tulla joku hiekkaa pölläyttelevä pohjakala.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”