Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Kun nyt vaihtoehtoiset materiaalit perinteiselle hiekalle ja soralle tekevät lisääntyvissä määrin maihinnousua myös Suomessa, voisi olla kiva koota niistä vähän tietoa ja mahdollisia kokemuksia yhden otsikon alle.

Pohjasubstratit tai miksi niitä nyt voisi kutsua, siis ei hiekka/soralaatuiset materiaalit, voidan karkeasti jakaa kahteen ryhmään joiden välillä sopii tehdä oma valintansa riippuen siitä mitä painottaa: niihin, jotka eivät itsessään sisällä ravinteita ja niihin, jotka sisältävät. Nämä ravinteet toki kuluvat jossain vaiheessa loppuun, jolloin mahdollinen pohjalannoitus tulee taas ajankohtaiseksi ellei halua vaihtaa koko pohjaa. Ensimmäisen ryhmän pohjista ainakin osa imee ja varastoi itseensä ravinteita vedestä ja vapauttaa niitä hiljaksiin kasvien käyttöön mutta tämän tyyppisten pohjien kanssa voi lisäksi käyttää pohjaravinnetabuja esim miekoille ja melalehdille. Molempia ryhmiä yhdistää rakenne: ne on yleensä suunniteltu hyvin huokoisiksi, joskin raekoko voi vaihdella paljonkin, mutta tavoitteena kaikilla on riittävä veden, so hapen ja ravinteiden kierto myös juuristoalueella tarjoten samalla bakteereille laajan kiinnittymispinnan.

Hinnat vaihtelevat melko paljon tuotteesta ja hankintapaikasta riippuen. Osa tuotteista on kehitetty akvaariootarpeisiin, osa on jotain ihan muuta mutta sopii akvaariokäyttöön ominaisuuksiensa puolesta.

Itselleni aihe tuli ajankohtaiseksi kun tulin yllytetyksi hankkimaan JBLn Manado-subtraattia mutta ennen ostopäätöstä käänsin nettiä ympäri josko kuitenkin päätyisin toiseen vaihtoehtoon syystä X. Kävi niinkin, mutta tuli myös Manado. Käyttökokemusta ei paljoa löydy, kommentoitavaksi löytyy kahden tuotteen osalta vain alkuaikojen kummastelua, mutta yritän kerätä tähän netistä löytämääni tietoa ja kokemuksia muistakin tuotteista joita joku saattaa akvaansa harkita. Jos jollakulla on kokemuksia ja/tai lisätietoa ko tuoteesta, olisi mukava kuulla siitä. Tiedän että AWlaisillakin on pytyissään eri substratteja, joten ujous pois ja kuvat on vaan plussaa!

Tilasin meille siis JBLn Manadoa koska sen kerrottiin sopivan hyvin myös monnisille, kaivatutville ja tonkiville kaloille. Voin allekirjoittaa tämän, monniset voivat kyntää sitä kuten hiekkaakin ja tonkijoiden sihtaamishommat ovat jatkuneet entiseen malliin. Ohessa pari kuvaa
DSC00378.JPG
DSC00378.JPG (203.68 KiB) Katsottu 10174 kertaa
Tässä näkyy sävy aika hyvin. Vaati ainakin meikältä hiukan tottumista...
DSC00368.JPG
DSC00368.JPG (188.25 KiB) Katsottu 10174 kertaa
Tästä saa hiukan käsitystä raekoosta kun vertaa sitä kuvassa oleviin n 6cm kuparimonnisiin. On kuin hiekkaa, jossa on hiukan eri raekokoja. koska se on hiukan hiekka kevyempää, monnisten on helppo kyntää siinä. Manado on ollut meillä pytyssä n 3 viikkoa ja monnisten viikset on pysyneet täysin ehjinä.

Manado vaati jonkun verran pesua, mutta mielestäni urakka ei ollut ihan mahdoton. Kasvit sai uudelleenistutettua siihen yllättävän hyvin vaikka se on hiekkaa jonkin verran kevyempää. Kellumisongelmia ei ollut lainkaan. Vain yhden ison tähtipatsulin jouduin tyrkkimään takaisin pohjaan myöhemmin. Tämä pohja ei sisällä ravinteita vaan imee ne vedestä, lisäsin miekoille ja muille iso/syväjuurisille lannoitetta juuristolle. Vesiarvot on pysyneet muutoin ennallaan mutta GH nousi seiskasta neljääntoista (kuten tuote lupasikin), mutta tämän pitäisi asettua ajan kanssa. Kasvit ovat selvästi viihtyneet tässä hyvin mutta en osaa ainakaan vielä osaa sanoa onko eroa, ja jos niin mitä, entiseen hiekkapohjaan.

Keittiön 60-litraseen vaihdoin maailmalla suositun kissanhiekan pohjalle. Tuote on Rainbow paakkuntumaton kissanhiekka, jonka pesemisessä oli ihan h*tillinen homma. Jo pelkästään tuotteen eau de parfume oli tehdä musta selvän pesun aikana. Se on aika isoa raekooltaan, mutta ko pytyssä ei asusta pohjaa tonkivia/sihtaavia kaloja. Hiekka on tanskalaista moler-punasavea. Vesiarvot muuten normaalit mutta GH pomppasi taivaaseen 7->yli 22. Luotan homman kuitenkin toimivan ja GHn asettuvan, koska tuote on maailmalla niin paljon käytetty. Kasvit ovat ainakin viihtyneet selvästi hyvin ja vastoin odotuksia kalatkin vaikuttavat olevan hyvissä ruumiin ja sielun voimissa. Ohessa kuva antamaan käsitystä rakeesta
DSC00373.JPG
DSC00373.JPG (217.58 KiB) Katsottu 10174 kertaa
Kissanhiekan käytöstä löytyy paljon englanniksi juttua haulla (esim kitty litter+aquarium). Pohjan voi toteuttaa niinkin, että laittaa kitty litterin alle (esim 3cm) ja päälle kerroksen mieluisaa matskua (hiekan, substraatin tms) mutta tiedä sitten miten hyvin homma toimii ajan saatossa. Kitty litter, ainakin toi käyttämäni Rainbown, on nimittäin melko kevyttä joten uskoisin sen pyrkivän ajan kanssa hiekan päälle. Voihan noita toki sekoittaa keskenäänkin. Itse sakoitin yhteen pyttyyn lopun kissanhiekan Manadon kanssa. Ulkonäkö? Njaa...menettelee.

Muita tuotteita, jotka oli harkinnassa vaihtoehdoiksi oli Seachemin Flourite (http://www.seachem.com/Products/product ... urite.html), jossa väritarjonta on kiva ja ilmeisesti se kestää "ikuisesti". Jotkut harrastajat ovat sen kuitenkin vaihtaneet uuteen muutamien vuosien välein arvellessaan ravinteiden hiipuneen siitä, mutta kaipa sen voisi hoitaa tabuilla jos rakenne vielä on Ok? Sopivuus monnisille tai muille pohjaa tonkiville on mulle vielä auki. Hinta on vähän suolainen jos isoon pyttyyn on tuotetta ostamassa mutta ei Aquasoilin tasoa.

CaribSean Eco-Complete (http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 8479007711) saa tosi paljon kehuja, hinta vain on melko korkea. Ilmeisesti se sopii ainakin monnisten kanssa. Sisältää ravinteita ja bakuja (eihän tää ole akadamaa??)

ADA Aquasoil on kallis, kehuttu ja parjattu riippuen siitä, mitä versiota on ostettu. Tuotteen ensimmäinen versio oli ilmeisesti lyömätön, mutta toinen hajoaa akvassa liian pian tomuksi ja on saanut paljon moitteita. En tiedä liittyykö asia siihen, että noita on nytkin myynnissä kahta versioita vai ei, mutta ADAlle on pistetty reklamaatioita joten kannattaa tutustua haluamaansa tuotteeseen huolella ennen kuin hommaa sitä. Hyvänä on pidetty sen kykyä laskea pHta. Sisältää ravinteita. Esim http://www.adaaust.com.au/products/prod ... series.htm

Tetra Complete Substrate (http://www.akvaariopuoti.fi/tuotteet/Ve ... rate-58kg-) ei ole varsinainen pohja itsessään vaan se voidaan laittaa alle. Sisältää rautaa (savea??) ja jonkin verran hivenravinteita, humuksena toimii turve. Pöllyää pahasti (?) jos kasveja nostetaan ylös. HS Humalit (http://www.akvaarioon.fi/HS-Humalit-5plus-3-l) lienee suht samankalainen tuote. Samoin Tropica Plant Substrate lienee suht samaa kategoriaa (http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 3249611017), tätä on kyllä kehuttu foorumeilla, joskin sotkee ylös noustessaan lahjaakkaasti.

Oliver Knott Soilista en ole juuri jaksnut etsiä tietoja. Sopii ainakin rapujen kanssa, jonkun raportin mukaan laskisi hiukan pHta.

Jonkun verran käytetään akadamaa mutta ainakin suomesta ostettuna hinta on aika kova. Raekoko ilmeisen iso, mutta pitäisi toimia pohjassa loistavasti. Esim http://www.raisiobonsai.com/akadama-sma ... 1837-p.asp, saatavuus Suomessa ilmeisen heikkoa, Amazon ehkä auttanee sitä ken tätä halajaa.

Keskusteluja ja vertailuja eri pohjamatskuista löytyy haulla paljonkin. tässä niistä yksi http://www.aquascapingworld.com/threads ... hoice.101/

Ilmeisen toimivan ja edukkaan kokoonpanon pohjalle saa rakentamalla pohjan epäorgaanisesta ja orgaanisesta materiaalista kerrostamalla ne oikein. Tämä voi kyllä mennä pahasti metsäänkin mutta onnistuessaan toimii vuosia kuin junan vessa. Tässä lisää tietoa http://gwapa.org/wordpress/articles/min ... substrate/. Tämän pohjan kanssa on syytä miettiä sisutukset kerralla kuntoon koska pohjan myllääminen saa aikaiseksi isomman tai pienemmän katastrofin ja olen lukenut raportteja jopa kalakuolemista kun pohjaan on menty yhtään koskemaan vaikka muuten kaikki onkin toiminut hyvin.

Tässä melkoinen pläjäys eri substraateista http://home.infinet.net/teban/jamie.htm. Jos akvassa jossa on rapuja tai tulee olemaan sellaisia, kannataa selvittää harkitun matskun vaikutus vesiarvoihin. Itse en ymmärrä mitään ravuista, mutta osa pohjamatskuista herättää kiihkeää keskustelua rapuharrastajien piireissä puolesta ja vastaan vesiarvojen muuttumisen puitteissa joten kannatta sekin tsekata ennen ostopäätöstä.

Ehkäpä tästä on jotain apua sille joka miettii akvaansa vaihtoehtoja perinteiselle hiekalle tai soralle. Moni vannoo hiekan nimeen, jotkut kiroavat, itse olen ollut suht tyytyväinen paria pikku bugia lukuunottamatta. Päädyin pohjan vaihtoon ensisijaisesti kasvien takia koska voin vannoa kasvien kasvavan paremmin ilmavassa pohjassa kuin tiivissä. Myös ajatus bakuille tarjottavan elinpinnan lisääntymisestä ei ollut hullumpi. Aika näyttää miten homma oikeasti toimii.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
siimis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 83
Liittynyt: 11:23, 08.08.2003
Paikkakunta: Loppi

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja siimis »

Kiitti vaan tästä pläjäyksestä [;)] - juuri kun olin mielestäni päässyt jonkinlaiseen lopputulemaan uuden tankkini pohjamateriaalista, niin löysin tän ja meni mietinnäit ihan uusiksi...

Mulla on tarkoitus perustaa allas pääosin kasveille, joten pohjamatskun on oltava ensisijaisesti kasvien kasvua ajatellen hyvää. Mitään tonkijoita tuskin tulee myöhemminkään, vaikka jonkun pienen parvikalan saatan myöhemmin altaaseen asuttaa.

Luin noista kitty littereistä ym ison maailman foorumeilta ja siellä tuntui olevan vallalla sellainen käsitys, että kissanhiekat ajan kanssa muuttuvat liejuksi. Samaa sanottiin kyllä akadamastakin, niissäkin on ilmeisesti laatueroja.

Mitenkäs sulla on tuo rainbow pitänyt muotonsa? Helppo saatavuus ja huokea hinta tietty houkuttaa, mutta jos joutuu uusimaan pohjan puolen vuoden päästä, niin se ei hirveesti naurata... Entäs tuo manado - vieläkö se pelaa niinkuin pitääkin?
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Manadoon olen ollut, hiukan häiritsevää väriä lukuunottamatta, huipputyytyävinen. Monnisten viikset on pysyneet ehjinä ja hiekkan sisään kaivautuvat tokot, häviävät sen sisään salamana kun se on hiekkaa hiukan kevyempää, siksipä myös monnisten hiekan lunutus onnistuu hyvin. GH laski normaalitasoon ööö...parissa kuukaudessa alun pienen nousun jälkeen, täähän lukee jo tuoteselosteessa, että ei tullut yllärinä. Muihin vesiarvoihin sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Tätä voin varauksetta suositella kasviakvoihin!

Mitä tulee kittylitteriin, se on kyllä pitänyt muotonsa, sen mitä vaihdoissa pyttyihin jäi jämiä, mutta yli kahteenkymppiin noussut GH aiheutti parissa kuukaudessa kasvien uuvahtamisen, mitä säesti pii- ja sinilevien ilmaantuninen, mutta nää ei varmaan suoraan liity GHn nousuun, vaan kasvien huonoksi menneeseen kuntoon. Sen jälkeen ei palannut kumpikaan levä ja kasvitkin ovat kuntoutuneet hiljaksiin hyvin. Kittylitterissä ainakin on eroja, osa muuttuu jauhoksi, osa pitää muotonsa vuosia, mutta koska meillä täällä ei taida olla muita moler-savesta poltettuja kuin tuo Rainbow eikä se ei taida voimakkaasti GHta nostavan vaikutuksensa takia sopia akvoihin kovin hyvin.

Noista ei-turvetta-sisältävistä pohjista uskallan suositella Manadon lisäksi ainakin Seachemin Flouritea, senkin pitäisi pysyä hyvänä vuosia. Nyt jos vaihtaisin pohjan, laittaisin Manadoa, Flouritea (hyvät värivaihtoehdot!) tai Kaunistoa sekoitettuna kahta raekokoa. Meillä on em seos 3-satsessa ja kasvit kukoistaa.

Ja jos yllyttää saa, niin kasveille oikein hyvä pitäisi olla Natural Planted tank tyyppinen top soil pohja. Pohjan runsas pineeliöstö luovuttaa myös hiilidioksidia veteen. En ole aiheeseen kovin perehtynyt, en tiedä millä Suomessa voisi korvata lannoittamattoman ostomullan, mutta kaipa nuo käyttävät ihan top soilia, eli maaperän ylintä eliörikasta kerrosta sen sijaan. Vaan lannoitteita ei saisi olla siinäkään. Toisaalta en ole varma josko vähäisestä määrästä on haittaakaan, päällehän tulee sinetiksi hiekkakerros joka torppaa hallitsemattoman ravinnevuodon. Tässä on se huono puoli, että kasveja siirtäessä pohjan kerrokset tuppaavat nousemaan ylös ja/tai sekoittumaan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Mun on pitänut tähän kommentoida jo aiemmin, mutta on aina jäänyt...

Minulla on tuota HS Humalit:ia Weberin 0,5-1,2 mm hiekan alla. Ihan pätevää kasvuvoimaltaan, mutta kun kasveja nostelee, niin sitä nousee mukana. http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic. ... 5&t=190338 tuolla kuva. Jos jaksaisi panostaa, niin siitä hiekasta voisi seuloa ne pallerot ja muut pois, mutta tässä vaiheessa kyllä jää itseltäni tekemättä. Se sumentaa kanssa tehokkaasti veden, eilen mylläsin enemmän ja vasta nyt alkaa vesi olla kirkasta. Minulla on siis vanu sisäsuodattimessa keräämässä sitä samennusta pois. Reilun vuoden se on ollut käytössä ja en ole oikeastaan vielä pohjaan laitttanyt lisää lannoittetta. Olen tässä miettinyt, että kohta sitä voisi alkaa pohjaa lannoittaamaan. Pitäisi vaan askarrella savipalleroita, joihin tulisi myös typpeä ja fosforia muiden ravinteiden lisäksi.

Tuota Oliver Knottia saa muuten nyt Tamprereen Akvaariokalasta(kin).
siimis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 83
Liittynyt: 11:23, 08.08.2003
Paikkakunta: Loppi

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja siimis »

Kukas tuota Kaunistoa jälleenmyy, minkä väristä se on?

Mulla on sattuneesta syystä ollut akvaarioharrastuksessa vuosien tauko ja on aika jännää tehdä tällaista comebackia [;)] Silloin kun mulla viimeksi oli allas pystyssä, mattosuodatin oli kova sana ja PMDD oli uusinta hottia. Kiljupullojen viritys oli in. Nyt tuntuu että aika on ajanut näistä ohi ja tällä(kin) rintamalla on ihan uudet jutut. Mä oon ihan pihalla :mrgreen: Ei silloin kukaan mistään substraateista puhunut mitään, hiekankin käyttö oli jo ihan anarkistista. Kestää siis vähän päivittää itseni tähän päivään [;)]

Mulla oli itse asiassa viimeisessä altaassani alimpana kerros turvetta ja sen päällä savea, päällä reilu kerros hiekkaa. Kasvit kasvoi rehottaen.
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Meille ollaan perustamassa kasviakvaariota ja pohjamatskua tässä mietitään. Manado olis ykkösvaihtoehto, jos sen värin kanssa pystyis jotenkin elämään. Mutta kun ei pysty niin on mietittävä muita vaihtoehtoja. Kiinnostavimpana tällä hetkellä Stratum, josta kuulisin erittäin mielelläni kokemuksia. On ilmeisesti hyvin samanlaista kuin tuo Oliver Knott? Väri ois ainakin tosi hyvä (ihan mustanruskee).
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Varmasti osa uudemmista(kin) matskuista on ihan hyviä, mutta kokemusten puutteessa voi olla ihan suttakin. Mä ainakaan en jaksaisi vaihtaa pohjia vuoden, edes kahden, välein...ADA Aquasoi versio2 on saanut ihan hirveän haukkuryöpytyksen, kallista ja hajoaa tomuksi hetkessä kun eka versio on ollut tosi tykätty. Tiedä näistä aina.

Zansku: Googlen haku antoi aika paljon osumia Stratumille, jotain kokemuksia jaettuja siis löytyy, mutta eipä taida olla kellään ollut tätä pytyssään vielä kovin kauaa.

Siimis: Kaunistoa myy ainakin K-raudat 40kg n. 5e. Se on Biltemaa tummempaa...öööö...keskiruskeaa? On musta luonnollisemman näköinen kuin Biltema. Meillä sekoitettu hienointa raekokoa ja seuraavaa, monnistenkin viikset on pysyneet hyvinä tällä seoksella.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Oon niin huono lukemaan englanniksi näitä juttuja, etten ole viitsinyt käydä guuglaamaan, mutta vinkistäsi nyt kuitenkin vilkaisin :)

Minusta esim. tämä vaikuttaa aikas mielenkiintoselta:

I am constantly battling high PH here 7.6 out of tap which is not great for crystal shrimps etc. So when Fluval brought out this new substrate for shrimps I had to try it out. We cannot get ADA soil here in Canada, so this was maybe a good second.

My experiment.

Day one rinsed only slightly because it does cause cloudiness, but after 4 hours tank was clear. Tank is 5 gallon with HOB and sponge filter only.
Tested the tap water PH 7.6

Day 2 after only 16 hours I tested the water and PH was down to 7.2..looking good!

Day 3 tested it and now it is at PH 6.8
someone asked me to test the GH and KH, so I did....tap water is GH 6 and KH 8. Fluval tank tested at GH 4 and KH 2.

Day 5 now and tested just now and it is PH 6.6.

Wanted to be absolutely sure my tests were accurate, so I set up another tank...7 gallon square like the CHAI tanks....HOB and sponge filter, same as other tank. Tap water was PH 7.6. Day 1 tested at PH 7.2, and today day 3....tested at PH 6.6

This substrate does lower PH, which is great for us here who keep CRS and other shrimps that need lower PH to breed. to Fluval!!
En vaan ottanu tolkkua, että onko toi Stratum Shrimp nyt sit sama tuote eri raekoossa kuin mitä se tavis Stratum vai ei.
hannu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 18:00, 18.02.2002
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja hannu »

Perustimme tänään OAS:n kokouksessa altaan Oulun Muskettikoiraan ja sinne tuli pohjalle Manadoa. Ei ollut yhtä pahannäköistä kuin kuvittelin. Hyvin kevyttä tavaraa, yksittäisiä palleroita jäi kellumaan ja virtaus näytti myöskin siirtävän rakeita helposti. Mitään pesua ei tehty ja vesi oli alusta loppuun kristallinkirkasta.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Manado painuu hiukan ajan kanssa, samalla pallosten levitointi loppuu, ja itse olen joutunut sitä lisäilemään jälkeenpäin. Olen sen kyllä joutunut pesemään, muuten sotku akvassa on ollut hirvittävä jopa pullomenetelmällä lisättynä. Liekkö eräkohtaisia eroja? Tapaan tehdä niin, että tuulisena, muttei liian!!, päivänä alan kaatamaan matskua ämpäristä toiseen mahdollisiman korkealta, tuuli sitten vie pölyt. Tätä jatketaan riittävän monta kertaa. Tämä on helpottanut pesu-urakkaa huomattavasti! Sama tapa sopii myös pölyisille hiekoille.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Helina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 13:18, 24.10.2012
Akvaarioseurat: Turun Akvaarioystävät ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Helina »

Sisso kirjoitti:Tapaan tehdä niin, että tuulisena, muttei liian!!, päivänä alan kaatamaan matskua ämpäristä toiseen mahdollisiman korkealta, tuuli sitten vie pölyt. Tätä jatketaan riittävän monta kertaa. Tämä on helpottanut pesu-urakkaa huomattavasti! Sama tapa sopii myös pölyisille hiekoille.
Ymmärrän paneutumisen. Mielestäni kuitenkin tuote on huono ja sopimaton, jos siihen pitää hinnan lisäksi käyttää paljon aikaa tai -vaivaa.

Oletteko miettineet pohjamateriaalin virkaa lisäsuodattimena? Tarkoitan suodatinbakteerien kotina ja toiminta pintana.

Tuota varten olis paras jonkinlainen huokoinen tai mikrotasolla monimutkainen pinta, mutta tarpeeksi sileä ettei vahingoita imu- ja viiksikaloja ja jättäen vedelle hyvin virtaustilaa (mielellään ohi, ei läpi, tarkoittaen esim pyöreää). Taikka lisä-päällystää kerroksella vielä ystävällisempää materiaalia pohjakaloile(joka sekoittumisen vähentämiseksi noin samankokoista ja kevyempää).

Entä miten olisi jos rakentaisi pohjalle suodatinmassapussiin salaojituspuken (kaukaa varsinaisen suodattimen tyvelle) biosuodatinputkista? Voisi ajoittain jopa imuroida pussin pintaa pohjaimurilla, päällys-soraa tönien. Tällainen ajatus olisi kehitteillä ja Seran ohutseinäisin biosuodatinputkimassa olisi sopiva.

Onko muuten kenelläkään täällä kokemusta Alfagrog nimisestä pohjamateriaalista, jota valmistetaan kuulema englannissa? Sellaista käytettiin kirjassa nimeltään Setting Up a Tropical Aquarium Week -By - Week (by Stuart Thraves). Joka on erinomainen päivä-kerrallaan opas ja loistava apu (uudelleen) alottelijan kärsimättömyys intoon! =) Saa paljon lisää mietittävää omaan suunnitteluun. SUOSITTELEN. Mahtavat opaskuvat vaikkei osaisi englantia.
(esim mitä tehä somisteelle/puu-/kiv-/lisäkasville ennen kuin laittaa akvarioon.) Eikä kaikkea tarvitse ulkoa opetella, vaan palaa tarkistamaan kun asia on ajankohtainen. Tämmöinen löytyy esim. Turun pääkirjastosta. (Jos on lainassa muistakaa laittaa varaus huomiona et nyt joku muukin haluisi sen) =)
akvaarioon luontofilmiä vai häkkilää
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Sisso »

^Heh, lähes ainoa yleisesti saatavilla ainoa matsku mitä ei tarvitse pestä on Biltema ja se on puolestaan suht epäkelpoa niin kasveille kuin pohjan bakuillekin pienen raekokonsa takia. Eräät substraatit ovat niin puhtaita ettei niitä tarvitse puhdistaa ennen akvan laittoa, oisko Seacehmin Flourish tällainen?

Ja kyllä, olen erittäin paneutunut pohjan virkaan suodattimena ja jankuttanut kyllästymiseen asti sopivasta raekoosta sekä kasvien juuriston että bakujen kannalta. Hauska sattuma sinänsä, koska tuo Manado, esimerkiksi, on erittäin huokoinen ja raekooltaan sopiva sekä juuristolle että bakuille. Jotta siitäkin syystä jaksan hiukan peneutua sen putsaamiseen, ei tuo nyt niin mahdoton homma ole jos vertaa esim Kauniston hiekan putsaamiseen. Mulla meni reilu tunti raikkaassa ulkoilmassa kun kaatelin materiaalin puhtaaksi 6-satasta varten ämpäristä toiseen, en näe tätä ylettömänä vaivana. Mutta sinänsä olen kanssasi samoilla linjoilla, jos tuote maksaa noinkin paljon, olisi mielestäni kohtuullista että se oli valmiiksi puhdasta akvaan. Meillä on kaikissa pytyissä suodatus joka varmaan alittaa kirkkaasti sen mitä empiirisen tutkimuksen mukaan porukka täällä tapaa akvoissan pitää, mutta satsaan nimemomaan pohjaan, runsaaseen ja hyvinvoivaan kasvistoon sekä kantoihin ja kiviin bakujen elinpintana. Musta tää on luotettavampi, helpompi ja halvempi tapa kuin ladata akvan tekniikkaa. Ja tällöin bakut on "aina paikalla", ei haitattaa suodatinten putsaus, joskin isoissa pytyissä meillä on huoltovapaat matot. Toki riittävä vedenkierto pitää hoitaa jollain!
Akvaan saa todella runsaasti bakuille lisäpintaa ilman biosuodatinputkien virittelyä ihan jo sillä, että laittaa akvaan runsaasti kantoja ja kasveja. Sitten vaan huolehtii muonasta ja hapesta niin voilà. Etenkin kantojen röpelöisiin ja uurteisiin pintoihin mahtuu oikein rehevä bakukanta.

Jahas, lähti ihan OTksi.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Helina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 13:18, 24.10.2012
Akvaarioseurat: Turun Akvaarioystävät ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Helina »

^ Eikun, mukavaa kuulla, kiitos vinkeistä!
akvaarioon luontofilmiä vai häkkilää
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

Kaivoinpa tämän esille kun uusi akva suunnitteluvaiheessa. Jos tekee Lido 120 Amanotyyliin niin
A) onko sora poissuljettu? Kasveiksi jaavansammal ja neulaheinä, ehkä jotain apilaa.
B) pohjalannoite & hiekka. Toimiiko ilman kierteisiä?
C) substraatti kuten Knott, Seachem tai Jbl

Nykyisessä on sorapohja ja se on ollu helppohoitoinen. Mutta miten nuo kasvit tykkää siitä?
Substraatti kiinnostaisi, mutta miten se pelaa? Lapotaanko se kuten sora? Vai imuroidaan vaan pinta kuten hiekka? Ja pysyykö nuo sammaleet siinä kiinni? Pysyykö ne sorassa?
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Fann1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 14:16, 13.02.2008
Paikkakunta: Espoo

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Fann1 »

Onko kukaan kokeillut vielä JBL:n ProScape Soil substraattia (Plant tai shrimp versiota)? Kiinnostaisi kokeilla uuden altaan pohjaksi tätä. JBL:n sivuilla kehotetaan laittamaan alle ProScape Volcano Mineralia ja sen päälle Soil substraattia. Voikohan noiden lisäksi käyttää vielä jotain pohjaravinnetta vai riittääkö pelkkä substaatti?
Fann1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 14:16, 13.02.2008
Paikkakunta: Espoo

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Fann1 »

Päätin rohkeasti kokeilla näitä JBL:n ProScape uutuuksia, vaikka niistä ei kokemuksia löytynytkään vielä oikein mistään. 54 litraiseen laitoin eilen pohjaksi 3 litraa Volcano Mineralia ja sen päälle 3 litraa beigeä Plant Soilia, joka muuten näyttää omaan makuun oikein kivan väriseltä (ainakin sen perusteella mitä akvaariosta tällä hetkellä näkee, sillä vesi värjäytyi aikalailla akvaariota täyttäessä, kun en huuhtonut materiaaleja yhtään ennen akvaarioon laittoa).
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

tuota JBL:n uutta en bongannutkaan silloin kun substraattia etsin, otin tämän http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 8479008909

ja se näyttää tältä. Plussat: kevyt huuhtelu riitti, ei samentanut eikä sotkenut vettä. Ei kellu. Ei muuta vesiarvoja. kasvit pysyvät hyvin pohjassa. miinus: jossain englanninkielisellä palstalla sanottiin että tuo voi naarmuttaa laseja Tosin niinhän kaikki hiekka/sora tekee jos sen kanssa ei ole huolellinen

Kuva
Kuva
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Itse tulin vaihtaneeksi reilu viikko sitten Oliver Knottiin ja voi jakaa alun kokemuksia jos ketä kiinnostaa.
Pari asiaa jotka saivat minut kääntymään tämän puoleen oli tumman ruskea, melkein musta sävy ja kun näitä vaihtoehtoja kävin läpi, tämä oli ainut joka lupasi laskea pH:ta ja tasata sen happaman puolelle. Altaassa on pohjakaloja ja sukarapuja joiden takia myös vesivaatimuksilla on väliä. Kiljuhiilarilla olen yrittänyt tähän asti tasapainotella ja nyt olisi sitten mahdollisuus antaa myös kasvien hyötyä siitä.

Allas siis 100 litraa ja ison uretaani 3D taustan takia todellinen vesimäärä 80-90 litraa. Pohjan leveys 80 cm. 10 litran pussi Knottia riitti hyvin, eikä sitä pitänyt pestä. Pussissa oli siitä erillinen maininta. Hetken tummensi vettä, mutta tunnissa oli painunut niin että vesi oli kirkastunut. Materiaali siis 2-3 mm pientä, hiukan rasvaisen saven tuntuista pyöreää kuulaa, joka on todella kevyttä, joskaan ei kellunut :mrgreen:

Normaalitilanteessa altaan gH olisi 6, kH 3 ja pH 7.2. Hiilarilla olen saanut pH:n 6.8 tasolle jolloin laskennallisesti Co2 on ollut 14.

Ensimmäisen yön jälkeen vesitestit näyttivät kH 1 ja pH 6.2. Selkeä vaikutus materiaalilla siis on. Kiljun olin poistanut pohjamateriaalin vaihdon yhteydessä varmuuden vuoksi. Vaihdoin vettä 50%, koska pelkäsin liian suurta muutosta niin lyhyessä ajassa ja lähinnä sen vaikutusta kaloihin. Kaloja en siis poistanut altaasta missään vaiheessa operaation aikana.

Seuraavien päivien aikana tilanne vakiintui kH 1 ja pH 6.4. Aloitin lisäämällä parina päivänä soodaa jotta jatkossa kiljun palauttaminen olisi turvallista. Seuraavan vedenvaihdon jälkeen pH oli noussut 7.0, mutta kH edelleen 2 ja näinollen co2 vain 6.

Tässä kohtaa ollaan nyt. Kiljupullo on käynnistynyt juuri ja kuplii 1/ 3 sekuntia vauhdilla. Seurailen itsekin mielenkiinnolla minne nuo arvot tasoittuvat ja miten kasvit pääsevät alkuun. Molemmat 20w loisteputket uusin samassa käsittelyssä. :mrgreen:

Luulisi allasta nyt asuttavan sulkavesitähdikin, vesuviuksen ja tammenlehvän pärjäävän, kun ovat muutenkin helppoja. Uusia kasveja hakusessa... [;)]
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Vaikka itselläni Bilteman hienompi hiekka on toiminut hyvin reilu 2 vuotta silti mielessä on käynyt josko pohjan vaihtaisi. Paljon on ihmisillä ongelmia hiekan tukkeutumisen kanssa ja tämä kolkuttaa takaraivossa aina välillä. Kaikki on mennyt hyvin ja kasvit ovat kasvaneet hyvin mutta voisiko jollain toisella pohjamateriaalilla mennä vieläkin paremmin.

JBLn Manado vaikuttaa mielenkiintoiselta ja ilmeisesti kasvit siitä tykkäävät ainakin netissä sitä kehutaan parhaaksi pohjaksi kasviakvaarioihin. Muutama asia kuitenkin mietityttää. Miten Manado toimii kun pohja on täynnä kasveja eikä pohjaa pääse lappoamaan. Hiekkaa ei myöskään pääse lappoamaan mutta ei sitä ole tarvinnut yli 2 vuoteen lapotakkaan. Vaatiiko Manado säännöllisen lappoamisen. Entä miten kasvit pysyvät Manado pohjassa ja kuinka paksu kerros tätä pohjamateriaalia pitää pohjalla olla. Tässä vielä yksi kuva kasvien peittämästä pohjasta jota ei vaan pysty lappoamaan. Onko hiekka ainut toimiva vaihtoehto tämmöisissä akvaarioissa.
http://2.bp.blogspot.com/-ny9VmyrIPOc/U ... 020896.JPG
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Samantyyppiset arvojen muutokset itsellä tuossa pienessä 54l taistolassa, johon pohjaksi siis laitoin Knottia. Ison altaan kh 4 ja ph 6,8 ja tuossa pienessä kh2 ja ph 6,5, joka pysynyt tuollaisena koko ajan. Isossa normaali hiekkasora pohja.

Kova ukko tuo Koomikko jos meinaa että noinkin hienoa kasviakvaariota voi vielä parantaa, katteeks käy mutta mikä ettei :)

Melko kevyttähän tuo Manado taitaa olla lappoamisen suhteen, kuten on tämä Knottikin.
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Visumies »

edit poistettu tupla
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

HIekka, sora vai substraatti -aihe on minulle ajankohtainen, koska olohuoneessa odottaa tyhjä 400-litrainen.

Siltsu, kiitos Oliver Knott NatureSoil -kokemuksista. Mitä luulet, voiko sitä puhdistaa pohjaimurilla? www.oliver-knott.com -sivustossa sanotaan, että "Not suitable for using aquarium vacuum cleaner".

NatureSoil kiinnostaa minua, koska vesilaitos on nostanut vesijohdoveden pH:n tasolle 8.0 pysyvästi vähentääkseen putkiverkon syöpymistä. Eivät ilmeisesti laske takaisin tasolle 6,5 yhden akvaarioharrastajan vuoksi.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
sculpin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 09:19, 19.02.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja sculpin »

Aqua soilit tosiaan laskevat ph:ta. Itse laitoin parisen viikkoa sitten pystyyn 375-litraisen akvaarion ADA:n Aquasoil Amazonialla ja ph huitelee 6.0:ssa. Normaalisti kaivoveteni on 7,5:n luokkaa. Ph:n alhaisuuteen vaikuttaa tietysti myös voimakas hiilidioksidin levitys. Aqua soileja ei tosiaan pidä mennä pohjaimurilla, tai oikeastaan millään muullakaan sorkkimaan, muuten vesi muuttuu äkkiä läpinäkymättömäksi mutavelliksi. Imurointiin ei tosin tunnu olevan sen kummempaa tarvettakaan. Edellisessä akvaariossani oli myös samaa tavaraa, eikä mitään ongelmia ollut.
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Mikapo: En varsinaisesti tiedä perusteluja sille, miksi tuota ei pitäisi tai voisi lapota -ainakaan näin lyhyen kokemuksen perusteella. Ainoa mikä tulee mieleen on, että materiaali on sen verran kevyttä, että kun lappoaa perinteiseen tyyliin (niin kuin on soran kanssa tottunut tekemään) niin kevyet kuulat menevät mukana. Mulla on altaassa paljon plekon poikasia ja sotku sen mukaista. Anyway, tämä tumma materiaali peittää silmistä kyllä kaiken sen mikä vaalea hiekka aiemmin jätti tarjottimelle, mutta olen siitä huolimatta halunnut putsata pintaa kevyesti. Se onnistuu, kun hiukan himmaa virtausta. Itse olen pitänyt sormea ämpäriin menevän letkun päässä, samalla kun joudun kuitenkin itse letkua kannattelemaan, joten ei ole tuottanut ongelmaa! Tosin, niin kuin mainitsin, kokemus on toistaiseksi hyvin lyhyt, joskin erittäin positiivinen. Tänään istuttelin hiukan kasveja ja yllättävää on, kuinka hyvin ne tuolla pohjassa pysyvät, vaikka ovat vielä juurettomia latvapistokkaita.
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Vaihtoehtoja hiekalle ja soralle: substraatit ym

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

Siltsu ja Sculpin, kiitos rohkaisevista kokemuksista. 400-litraiseeni tulee musta Oliver Knott NatureSoil -pohjamateriaali.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”