Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jos kasvit ei kasva toivotulla tavalla, ne näytävät huonoilta ja/tai on leväongelmaa, kannattaa käydä läpi seuraavat asiat. Lista koskee enemmän tai vähemmän pehmeävetistä kasvitettua keskivertoakvaa, jätetään nyt tanganjikat ja muut ääripäät laskuista.

-Sopivat vesiarvot ja sopiva lämpötila. Sopiva KH kasveille on noin 3-5. Kovin korkea KH estää ravinteiden ottoa. pH on harvemmin ongelma koska useimmat kasvit kasvat ok niissä arvoissa mitkä on ok kaloillekin. Sopiva GH on 3-> korkeillakaan GH-arvoilla ei ole havaittu ongelmia kasveille. Sopiva nitraatti 5-30mg/l mutta tätäkin rajoittaa kalat enemmän kuin kasvien toleranssi. Sekä GH että KH koostuvat suoloista, joita kaikkia kasvit käyttävät ravinteinaan.

-Sopiva pohjamateriaali. Kasvit tykkäävät vähän karkeammasta, kunhan ei ihan pikkukivissä tarvitse kasvaa. Hapen ja ravinteiden pitäisi kiertää myös pohjassa materiaalista riippumatta. Kaikkein pahin on liian hieno, nollakoon, hiekka. Monnislle ja muille pohjan lunuttajille sopiva on +/-1mm-2mm lajeista riippuen. Pohjan voi rakentaa myös orgaanisesta aineksesta kun vähän perehtyy aiheeseen.

-Riittävä vedenkierto
myös akvan alaosissa sekä riittävä hapetus pinnassa. Tyvenet paikat keräävät hanakasti levää, siellä ei kierrä happi eikä ravinteet. Ei tarvitse liioitella, kevyt virtaus riittää. Puhdas pohja kertoo että virtausta on riittävästi. Myös pinnassa riittää se, että vesi havaittvasti liikkuu, virtaa. Tyvenet paikat pinnassa ei vahda happea eikä kasveja saisi päästää tukkimaan pintaa ainakaan isolta osalta. Kova pintavirtaus (ja hapetin) ajaa hiilidioksidia vedestä. Suodattimet pidetään sopivasti puhtaina koska niihin kertyy kuollutta ja mätänevää kasvimassaa sekä muuta orgaanista jätettä, joilla arvellaan olevan yhteys leväongelmiin.

Sitten ne kolme suurta, ne joiden tyveltä ongelman syy todennäköisimmin löytyy:

-Sopiva valaistus
. Kysy itseltäsi mitä (lajeja) haluat kasvattaa ja millä nopeudella, valitse valaistus sen mukaan. Siitäkin huolimatta että tiedän keihäslehtien ja cryptojen elävän todella, todella vähällä valolla, voisi sopiva minimi olla n 0,25-0,3w/l valaisintyypistä riippuen. Näissä lukemissa alkaa jo jonkinlainen havaittava kasvu, ei vain elossa pysyminen. Tai ei ainakaan pidä ihmetellä jos kasvit ei kasva jos valoa on hyvin vähän. Valoa voi olla liikaa,kasvit eivät yhteytä loputtomiin vaikka miten syytäisi hiilaria ja ravinteita. Karkeasti ottaen sopiva määrä on n 0,4-0,8w/l valaisintyypistä ja lajeista riippuen, niillä määrillä kasvattelee jo lähes kaikkia kasveja, etenkin jos menee CO2-lisä. Valo määrittelee aina hiilidioksidin ja ravinteiden tarpeen, toista ei voi korvata toisella. Monimetalli on oma lukunsa, sitä ei voi verrata T8- tai T5-valaisimiin, sellaista mielivän kannatta perehtyä etukäteen hiukan siihen, miten hoidetaan runsasvaloista kasviakvaa.

Kasveille tärkeintä on riittävä valo, sen spektri ja niiden yhteyttämiseen käyttämät aallonpituudet (PAR/PUR, ikävä kyllä näitä tietoja ei ole juurikaan tarjolla ja mittarit ovat todella kalliita). Fotosynteesikäyrä noudattelee keskipäivän valon spektriä joka vastaa n 3800K lamppua. Varmemmin onnistuu kun tarjoaa kasveille mahdollisimman laajan spektrin, 3000-12 000K, yksittäisenä valona 5000-6500K on ideaali, se vastaa keskipäivän valoa tropiikissa. "Kasviputket" on kehitetty punaleviä kasvattamalla maakasveille, siksi niitä kannattaa käyttää vain toisen putken kaverina.

Eri lajeilla on valon suhteen hiukan eri tarpeet ja siihen vaikuttaa myös kasvun vaihe. Kasvit voivat myös hiukan muuntaa spektrejä itsellen sopivammaksi. Tarjoamalla laajan spektrin kasveilla on mahdollisuus poimia sieltä tarvitsemansa.

Sopiva valaistusaika. Kuhunkin akvaan on haettava sopiva valaistusaika akvakohtaisesti valon mukaan. Mitä enemmän PAReja, sen lyhyempi aika. Valoa rajoittamalla rajoitetaan ravinteiden ja hiilidioksidin tarvetta, mutta myös levien ja kasvien kasvua. Valaistuksen rytmitys parantaa kasvien kasvua ja kiusaa leviä.

-Hiilidioksidi. Kasveille peruslannoite, ei mikään taikaine! Valo määrittelee aina sen tarpeen. Piste. Jos valoa on vähän, myös hiilidioksidin tarve on vähäinen ja päinvastoin. Valomäärän kasvaessa kasvaa sen tarve. Kalojen tuottama hiilidioksidi ei pidä uppoavaa laivaa pinnalla eli kaloja lisäämällä ei voida parantaa merkittävästi akvaarion CO2-määrää.

-Ravinteet. Ravinteita rajoittamalla kiusataan vain kasveja, leville riittää se määrä mikä tulee ruoan mukana akvaan. Mitä vähemmän valoa ja hiilaria, sitä vähäisempi on ravinteiden tarve ja kulutus. Pääravinteita, lähinnä typpeä ja fosforia, tulee jonkun verran ruoan mukana ja vähässä valossa ne usein riitävät, tarvitsee lisätä vain hivenravinteita ja ehkä rautaa. Valomäärään kasvaessa ja etenkin jos laitetaan CO2-lisä, ravinteiden kulutus kasvaa huimasti ja voi olla että alkaa tulemaan pula pääravinteista mikäli niitä ei lisätä. Millään ravinteella ei ole todettu varmaa yhteyttä leväongelmiin, vain ammoniumilla on saatu joskus aikaan vihersamennus. Sen sijaan joidenkin ravinteiden vähyydellä arvellaan olevan yhteys tiettyihin leviin.

Osa kasvilajeista suosii ravinteiden ottoa juurilla, osa lehdillä silloin kun niillä on mahdollisuus valita. Tarvittaessa kaikki kasvit kuitenkin käyttävät sitä tapaa, joka on tarjolla ja usein parhaat tulokset saadaan lannoitamalla sekä juuristolle että veteen. Jos pelkää ravinteiden kumuloitumista veteen, voi tehdä isoja, 50%, vedenvaihtoja, joilla poistetaan kumuloituminen. Lannoitusmetodeja löytyy maailmalta useita joskin lähes kaikki muistuttavat suuresti tänä päivänä toisiaan loppujen lopuksi. Yleensä käy niin, että lähdetään liikkeelle jonkun metogin turvin (lue: neuvoin), mutta se hioutuu kokemuksen ja silmän karttuessa omalle akvalle, ja akvaristille, sopivaksi.

Kun käy läpi listan, tekee tarvittavat muutokset sulkien pois kohdan kerrallaan, ei asiat voi olla kovin huonosti sen jälkeen. Pientä loppuhiottavaa voi riittää kauankin. Kasvunopeudesta riippuu kuinka nopeasti tehdyt korjaukset näkyvät, parhaimmillaan jopa parissa päivässä, hitaimmillaan muutosten havaitsemiseen menee jopa viikkoja. Jokainen akva on omanlaisensa ja sanotusta huolimatta kasveja kasvaa menestyksellä mitä kummallisimmissa ja nurinkurisimmissa olosuhteissa joten kannattaa luottaa silmiinsä (vaikka mittarit näytäisi mitä!). Turhia ei kannata sorkkia, jos asiat näyttävät sujuvan hyvin, ne todennäköisesti sujuvat hyvin. Nauti silloin akvastasi äläkä mieti turhia!


Muutettu stickyksi yläreunaan, kiitos Sisso! -shay
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja paul »

Loistavasti koottu tietopaketti. :)
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Kiitos Sisso tästä sekä El-makropäiväkirjasta! Erittäin hyviä kirjoituksia molemmat ja paljon neuvoja :). Itsellä juuri ongelmana isossa altaassa (530 l) kasvien kasvamattomuus. Levän kasvuakin oli reilusti, nyt se on kyllä vähentynyt kun on lyhentänyt valaistusaikaa pitkällä päivätauolla. Valaistuksena kyllä 2x70W monimetallit, joten todennäköisesti kyse on tuosta hiilidioksidin puutteesta (?). Ainakin ravinteita ja nitraattia (joka on ollut tähän asti todella vähissä) olen nyt lisännyt reilusti.

Olisi kyllä painepullo odottamassa käyttöönottoa. Hommasin sen 175-litraiseen jatkuvan pH-nousun takia, mutta koska tuo ongelma näyttää nyt tasaantuneen ja kalastosuunnitelmiin tuli muutos (eli ei ainakaan toistaiseksi tarvitse pH:ta alkaa pudottamaan reilusti happamammaksi), niin voisin tuon viritellä isoon altaaseen. Pitäisi vaan saada aikaiseksi kysymyksiä tuon käytöstä tuonne Tekniikka-puolelle, kun en tajua noista systeemeistä hölkäsen pöläystäkään [:I] ja millä annostuksella uskaltaisi aloittaa :). Ja riittääköhän se pullo noin isoon altaaseen...
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja urppis »

Sisson kasvi oppaat on kyllä parasta!
Mulla on lähtenyt hirmuisen hyvään kasvuvauhtiin vihdoin ja viimein tämä ison altaani kasvisto! biolan puikot miekkojen ja kryptojen juurilla ja ravinteita alettu katselemaan paremmalla silmällä. Yhäkään ei ole levää ilmaantunut. Olen kyllä onnellinen siinä asemassa, että tuo levä ei ole minua kiusannut normaalia määrää enempää. Kiljuhiilarit porisee ja kaikki on bueno!
Ilmeisesti taspaino tälle kalastolle ja kasvistolle on löytynyt. Poimuverkkolehti kukkii samoin anubias nana. Kurttumela täytyy kohta alkaa jakaan kavereille. Pistää uutta sieltä täältä... Monen monituista viikkoa, kuukautta takanapäin ja näillä nyt jatketaan... Kunnes muutosta taas vaaditaan...
Kiitos sisso! Neuvosi ovat kalliita!
1000 litraa vesivahinkoa
KalaKissa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 883
Liittynyt: 13:00, 08.02.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja KalaKissa »

Jees, jos näitä konsteja lähtis kokeilemaan yks asia kerrallaan. Jäin miettimään tuota hiekka-asiaa, kun mun hiekan koko on 0,8-1,2 mm niin onko liian hienoa ? Kasvit on kumminkin juurtunu todella hyvin mutta kumminki asia mietityttää.
126l makeanveden allas, asukit : Nannostomus mortenthaleri, Sewellia lineolata, Corydoras paleatus ja partamonni. Merivesiakvaario haaveena.
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Tuo 0,8-1,2 mm hiekka on oikein hyvä. :) Itselläni on käytössä aavistuksen hienompi, 0,5-1,2 mm ja silläkin kasvit kasvaa hyvin. Sen ongelmahiekan koko on jotain 0,1-0,5 mm tai siihen suuntaan, se on melkein jo "pölyä".
Tiina Sandberg
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 16:58, 21.02.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Tiina Sandberg »

Kiitokset täältäkin Sissolle ja oppaalle. Hiukan kun vielä Helsingin Akvaariokeskus auttoi, niin vihersamennus häipyi ja vesi on kristallin kirkasta. Minulla auttoi hiilidioksidi, kasviravinteiden tuplaus ja valaistusajan pieni lyhennys. :)
Boomscarf
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 14:10, 20.01.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Boomscarf »

Hui, nyt taisi selvitä omaankin kasviprobleemaan ratkaisu. Toiset lajit menestyvät aivan ok kun taas toiset mätänee akvaarioon - mutta ei ne hengissä pysyvätkään kasvit hirveästi tunnu kasvavan, saan harventaa harvoin. Olisiko se hyvinkin ongelma että 18W ei ihan riitä 100l valaisuun, w/l on vain 0,18... :mrgreen: Kahta putkea ei akvaariooni saa, joten pitää siis varmaan ostaa yksi todella tehokas putki - onko näin? Harmittaa kun en ottanut asiasta selvää aiemmin. Jos tämä ei onnistu, niin pitää varmaan tuota kiljupulloa alkaa soveltamaan lätäkköön. :)

Kiitos tästä tiivistelmästä!

Edit: Tämä olikin se kasvi joka akvaarioon mätäni, tosin tuolla lukee ettei menestyis muutenkaan kovin pitkään... http://www.tropica.com/en/plants/plantd ... px?pid=157
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jep, toi planttu oli tuomittu kuolemaan ennen kuin edes ostit sen akvaariosi. Hitsi että ne aina van kehtaa myydä noita viherkasveja akvakasveiksi vaikka 99% varmasti lopputulos on selvä.

Joo, toi 0,18w/l on kieltämättä aika vähän millään mittarilla. Eikö akvan päälle mahdu nykyisen lisäksi edes kapeaa pientä (akvakäyttöön tarkoitettua kotelo)valaisinta e14- tai e27-kannalla/-noilla? Esim 1x15w tai 2x7/9w ESL olisi jo kiva lisä muttei vaatisi vielä hiilaria. Meillä on pikkupytyissä noita e-kantaisia pikkuvalaisimia 4000K ESlampuilla ja hyvin porskuttavat nestehiilarilla. 250-litrasessa meillä oli T8 2x18w kaverina 2x11w ESL, kasvu oli todella hienoa kun lisänä meni EC.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Feenix
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 09:08, 19.08.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Feenix »

Hei,
osaisiko joku sanoa miten saisin pelastettua miekkakasvini joka "sulaa" ja varmaankin kohta kuolla kupsahtaa. On muuttunut reunoista kellertäväksi ja rupeaa ohenemaan lehdet.
Arvot altaassa ovat:
GH 4
KH 3
PH 6.8
ja nitraattia hieman on myös altaassa. Kovuudet ovat tosin aika alhaalla, vaikuttaakohan tämä?
Olen laittanut altaaseen eacycarboa ja profitoa, mutta ei tunnu auttavan.

Olisin enemmän kuin kiitollinen avusta!
-tombba-
Member
Member
Viestit: 468
Liittynyt: 21:29, 15.09.2010
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja -tombba- »

Feenix kirjoitti:Hei,
osaisiko joku sanoa miten saisin pelastettua miekkakasvini joka "sulaa" ja varmaankin kohta kuolla kupsahtaa. On muuttunut reunoista kellertäväksi ja rupeaa ohenemaan lehdet.
Arvot altaassa ovat:
GH 4
KH 3
PH 6.8
ja nitraattia hieman on myös altaassa. Kovuudet ovat tosin aika alhaalla, vaikuttaakohan tämä?
Olen laittanut altaaseen eacycarboa ja profitoa, mutta ei tunnu auttavan.

Olisin enemmän kuin kiitollinen avusta!
Onko tuo miekka miten kauan ollut altaassa ? Mulla niillä on ollut kaikilla tapna altaseen tulon jälkeen sanotaan siinä 1-3kk sisällä sulaa lähes kokonaan pois ja sen jälkeen taas ovat kasvaneet kamalalla vauhdilla. Lähestulkoon kaikilla lajikkeilla ainakin mulla tehnyt tuon. Easycarbo on myös yksi mikä kuulemma sulattaa miekkoja, mutta en sen kansa itse ole mitään ongelmaa havainnut. KH ja GH sulla on iha ok niistä ei pitäisi johtua. Tietysti vanhemmat lehdet teki mulla myös tuota lehtien reunoilta sulamista, mutta se nyt lienee ihan normaalia. Jos tuo kasvi on siis uusi nin ei kannata siitä huolehtia vielä. Yksi yksilö mulla suli ihan totaalisesti lukuunottamata juuria ja silti se kasvatti uudet lehdet ja myöhemmin kukkavanat vaikka mikään ei vesioloissa muuttunutkaan. Tämä nyt siis olettaen, että kaikki muut asiat on kunossa eli valaistus ja riittävä vedenkierto sun muut tärkeät asiat.
450L työn alla 63L ja 30L rapula/taistola + 4x kissaa ja koira
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

En kanssa keksi muuta syytä äkkiseltään miekan sulamiselle kuin se, että se sulattaa pois ilmakasvatuslehtiään jouduttuaan uposkasvatukseen. Miekat kyllä kestää hyvin EasyCarboa, en ole ikinä kuullut tahi lukenut että niiden kanssa olisi ongelmia ECn käytön yhteydessä. Toki silloin kun vasta aloittaa nestehiilen käytön monikin kasvi voi reagoida sulamalla mutta korjaavat kyllä tilanteen ajan kanssa. Vallut tyypillisestu tykkää aluksi huonoa eikä ne ikinä tykkää saada sitä niskaansa mutta jos tyrkkää aineen akvaan jostain kauimmaisesta nurkasta, niin ei ole mitään ongelmia. Vesiarvot pitäisi olla ihan ok, mutta jos pytyssä on kovin lämmin, niin osa taksoneista ei tykkää ja silloinkin kasvi voi sulaa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Feenix
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 09:08, 19.08.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Feenix »

Hei,
kiitos paljon avusta ja tosiaan miekka ei kauaa ole altaassa ollut (alle kuukauden). Pitää varmaankin seurata josko se siitä virkoaisi. Kannattaakohan minun nyt vaikka vähentää tuota EasyCarboa, jos se vaikka auttaisi?

Altaassa on myös toinen kasvi jolla sama ongelma (tälläinen kuin cryptocoryne petchii). Tämä ja miekka on hankittu samaan aikaan.

Kiitos vielä :)
-tombba-
Member
Member
Viestit: 468
Liittynyt: 21:29, 15.09.2010
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja -tombba- »

Feenix kirjoitti: Kannattaakohan minun nyt vaikka vähentää tuota EasyCarboa, jos se vaikka auttaisi?

Altaassa on myös toinen kasvi jolla sama ongelma (tälläinen kuin cryptocoryne petchii). Tämä ja miekka on hankittu samaan aikaan.
Ei kannata sen kummemmin lähteä muuttamaan easy carbon annostusta tässä vaiheessa. Lisäät normaalin ohjeen mukaisen annostuksen vain suosiolla. Cryptot taitaa myös kuulua tuohon samaan kastiin miekkojen kanssa, että tuppaavat siirtämisen ja vesiarvojen vaihduttua yhteydessä ottamaan nokkiinsa. Kuitenkin yleensä sopeutuvat uusiin oloihin ja alkava kasvaa siten paremmin. Omalla kohdalla cryptocoryne wendti:it teki tuon saman tempun yhdessä altaassa, mutta sekin tokeni siitä ja kasvoi sitäkin kauheammalla vauhdilla sitten uutta taimea. Kannattaa yrittää pitää vesiarvot (sisältäen siis lannoitteet) samalla tasolla jatkuvasti niin ei tule kasveille tai tietysti kaloillekaan stressiä :) Jos annostelet profitoa ohjeen mukaisesti kerran viikossa kannataa tuo annostus muuttaa niin, että annostelet sen seitsemäsosan ohjeen määrästä kerran päivässä tai pyrkiä edes annostelemaan tuo kokonaismäärä pitkin viikkoa eikä kerran viikossa.
450L työn alla 63L ja 30L rapula/taistola + 4x kissaa ja koira
Boomscarf
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 14:10, 20.01.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Boomscarf »

Feenix kirjoitti:Hei,
osaisiko joku sanoa miten saisin pelastettua miekkakasvini joka "sulaa" ja varmaankin kohta kuolla kupsahtaa. On muuttunut reunoista kellertäväksi ja rupeaa ohenemaan lehdet.
Mulla kävi juuri samoin kuin ostin oman miekkani. Siitä asti se on ollut hyvin, hyvin pieni alle 10cm kasvi, eikä todellakaan mitään verrattuna siihen minkälaisena sen ostin. Yhtäkkiä kiljupullotsydeemi, ja kasvi kohotti itsensä 30-40cm tiheäksi pusikoksi vain parissa viikossa! Kannattaa siis kokeilla.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Kopsaan tän tänne omasta topicistaan siinä toivossa ettei tarvitsisi kovin montaa kertaa toistaa samoja juttuja alkuperäisen kadotessa bittiavaruuteen:

Levistä...ja ravinteista

Koska tälläkin foorumilla aina välillä keskustellaan levistä ja niiden syistä jopa kiihkeästi, otetaanpa kertauksena miksi meillä on akvaarioissamme leviä. Niitä on siellä aina, meistä jokaisella joka pytyssä. Miksi sitten jollakulla niitä on riesaksi asti eikä eroon pääse niin millään? Usein niistä syytetään tai epäillään ravinteita mitä epämääräisin tai kummallisin perustein.

Syitä on tasan yksi:

Huonosti voivat kasvit.

Mitä tapahtuu kun kasvit voivat huonosti? Huonosti voidessaan niiden rakenteiden hajotessa vapautuu ammoniakkia. Levät puolestaan tarvitsevat ammoniakkia elinkiertonsa aikana. Ne tarvitsevat korkeampien kasvien tavoin valoa, lämpöä ja ravinteita. Ne eivät kilpaile sanan varsinaisessa merkityksessä ravinteista kasvien kanssa koska niiden ravinnon tarve on erilainen kuin korkeammilla versokasveilla. Ammoniakkia puolestaan on akvaariossa aina, mutta normaaliolosuhteissa määrä on niin pieni, ettei sitä saada kiinni testillä eikä siitä ole haittaa kaloille, joten huoli pois. Jos joudutaan tilanteeseen jossa kasvit voivat huonosti (viewtopic.php?f=25&t=199603), alkaa kierre, jossa levät juhlivat. Ne heräävät ruususen unestaan ”haistaessaan” ammoniakin ja sen jälkeen ne alkavat käyttämään samoja ravinteita mitä kasvit käyttäisivät jos voisivat samalla kun muuttavat ympäristö itselleen mieluisaksi. Tässä tehdään se major-luokan virhepäätelmä: ravinteet aiheuttavat levää. Etenkin kun tässä kohtaa on jo yleensä tehty joitain epätoivoisia yrityksiä lannoittaa jollain, jota ystävällinen kauppias suositteli. Ei ymmärretä, että itse asiassa kasveilta joko puuttuu jotain tai niiden elinympäristössä on jotain niin pielessä (kts em linkki) etteivät ne kykene käyttämään ravinteita niiden kasvupotentiaalin edellyttämällä tavalla.

Se, joka sortuu vanhaan fraasiin rajoittamaan leviä varoittelemalla ravinteista, ei ymmärrä kasvifysiologiaa. Eräs UKAPSin (http://www.ukaps.org/forum/) legendaarinen foorumilainen on verrannut asiaa osuvasti että se on sama kuin vertaisi norsun ja hiiren kilpailua maapähkinöistä. Hiiren ravinnontarve on minimaalinen verrattuna norsun. Kasvit ovat kuolleet jo kauan sitten ennen kuin saavutetaan ravinnetaso, jossa levät alkavat kuolemaan. Hänen mukaansa kasvien fosfaatin tarve on kolme miljoonasosaa, levän kolme miljadisosaa. Kuka vielä haluaa yrittää tappaa leviä näännyttämällä niitä? Rajoittamalla ammoniakkia ja orgaanista jätettä akvaariossa samalla kun tarjoamme kasveille kaiken niiden tarvitseman, saavutamme tavoitteemme: hyvinvoivat kasvit ja……………..huonosti voivan levän.

Nyt meistä jokainen varmasti myös ymmärtää, miten hoidetaan kasvitonta akvaariota ja miksei kasvitonta ja kasvillista akvaa voida verrata suoraan toisiinsa. Jo lähtöasetelma on erilainen.

Vastaperustettu akvaario on leville otollinen ympäristö bakteeritoiminnan vasta käynnistellessä itseään ja siksi moni akvaristi käy läpi ns levävaiheen, joka todellisuudessa on mahdollista jättää välistä (tai käydä läpi vain lievänä) kun ymmärtää mistä on kysymys ja toimii viisaasti.

Syitä kasvien huonolle voinnille löytää tuolta ekasta linkistä. Niitähän piisaa, mutta kun sulkee määrätietoisesti ne kaikki pois, lopussa kiitos seisoo.

Tästä asiasta, miten kasvit torjuvat leviä, vallitsee maailmalla akvaariokasviharrastajien parissa harvinaisen yksimieleinen konsensus, sen sijaan määristä, tavoista ja käytetyistä aineista (ja näiden vaikutuksista toisiinsa) voidaan aina keskustella, väitellä ja jakaa kokemuksia. Toivottavasti varoittelut "pahasta fosfaatista" tai suositukset pitää nitraatti lähellä nollaa voidaan jättää historiaan ja keskittyä niihin seikkoihin, joilla on kiistatta ja todistettavasti onnistuttu saamaan loistavia tuloksia tuhansissa akvoissa olivatpa ne millaisia tahansa. Akvasta riippumatta kasvit (ja levät) toimivat fysiologialtaan samalla tavalla.

Fanaattisimmat anti-ammoniakistit ovat jopa sitä mieltä, että vaihdamme vettä vain pitääksemme ammoniakkitason alhaalla, mutta eiköhän bakut hoida sen riittävissä määrin jos asita ovat niillä hyvin ja ainakin itse uskon, että vettä vaihdetaan monista muistakin syistä.

Kiinnostuneille yksi linkki luettavaksi, sisältää hyvää debattia ja hyviä linkkejä, etenkin aloitusviestin, http://www.ukaps.org/forum/threads/good ... ticle.905/
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tap_Sa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 21:26, 05.04.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Tap_Sa »

Minulla pahenivat leväongelmat (tummanvihreä helposti irtoava "matto" pohjassa etualalla ja joissain kasveissa), kun aloitin EI -lannoituksen, jossa mikroravinteena käytän PMDD -lannoitetta paketin ohjeen mukaan. Mahtaako olla riittävä PMDD annostus? Kasvit kasvavat edelleen hitaasti paitsi anubias nana näyttää viihtyvän. Arvelen, että ongelmana on CO2:n puute. Akvaariossa pH on n. 7,1, eli sama kuin vesijohtovedessä, eikä tuo 1,5 litran sokerihiiva tunnu sitä mihinkään muuttavan. Olettaisin muiden vesiarvojen ja valaistuksen olevan kunnossa. Tässä sitten olen pähkäillyt, että mitä pitäisi tehdä. En vaan millään viitsisi hommata kallista CO2 -systeemiä, mutta onko minulla muita vaihtoehtoja? Mahtaisiko nestemäisestä hiilestä olla apua tässä tilanteessa? Ja millä pH:n saisi vähän alemmaksi, jos en sijoita CO2 -systeemiin? Vai tarvitseeko tuota pH:ta edes alkaa muuttamaan?

Olisin kiitollinen, jos saisin jotain apua ongelmaani.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Älä välitä pHsta nyt. Se, ettei se muutu mihinkään kiljun myötä kertoo ettei kilju tosiaan riitä mutta kaloille siitä ei ole mitään iloa. Kiljun pitää käydä riittävästi ja levittimen pitää olla riittävän tehokas. Toinen pullo kaveriksi? Voit hyvin ottaa nestehiilen mukaan ja kokeilla josko siitä olisi apua. Ilman tietoa akvan koosta ja valaistuksesta paha sanoa mitään hiilarin riitävyydestä sinällään. Silloin kun kasvit ei kasva kunnolla, levät käyttävät ravinteita eli kyllä sun kasveilta nyt puuttuu jotain mikä rajoittaa niiden kasvua. Paljonko vettä kiertää pytyssä? Siis l/h.Onhan osa suunattu puhaltaman pohjan kautta? Ei ilmastinta? Onko tupsulevää missään?

Kaloille pH on lähes yksi lysti jos ei nyt ihan mahottomiin arvoihin mene, joten niiden takia sun ei tarvitse olla huolissasi joskin kovin nopeita/isoja vesiarvojen (=sähkönjohtavuuden) muutoksia kannattaa aina varoa jos vaan mahdollista.

PMDD-ohje (ns. uusi PMDD joka sullakin tod näk käytössä) ei mene EIstä koska EI perustuu ikään kuin varmoihin yliannostuksiin, myös mikrojen osalta, joita ei välttämättä edes mittailla mitenkään, PMDDn ohje keskittyy "oikeaan" annostukseen eli rajoittamaan http://www.theplantedtank.co.uk/PMDD.htm.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tap_Sa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 21:26, 05.04.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Tap_Sa »

Akvaario on 125 litrainen ja valona on 2 x 28 W Sylvanian aquastar T5 putket (10000 K). Putket ovat nyt jo 6 kk vanhat. Pitäisi ilmeisesti jo uusia nuo yksi kerrallaan? Valo on ollut päällä 7 h vuorokaudessa (8-10 ja 16-21). Ilmastinta ei ole ja suodatin puhaltaa 800 l/h pintaa pitkin sen verran alhaalla, että ilmakuplia ei tule virtauksen sekaan. Lisäksi CO2 -levitin puhaltaa 250 l/h. Kyllä tupsulevää on kivien pinnoilla, eli CO2:n puute ilmeisesti. Pitääpä tutkia tuota PMDD -linkkiä trkemmin. Jospa PMDD:n voisi kuitenkin käyttä EI:n mikroravinteena lisäämällä annostusta tai jotain (rautaa?), kun sitä nyt on jo kaapissa. Kiitos linkistä ja vinkeistä.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Tolla valomäärällä yhden hyvin käyvän (n 2 kuplaa/sek) ja levittyvän 1,5-litrasen kiljupullon pitäisi riittää mainiosti hiilarin lähteeksi. Vika on siellä, joskin varmistaisin vielä muutkin ravinteet. Luulisin kuitenkin PMDDn riittävän mikroksi, mutta EI se ei ohjeannostuksella ole. Rautatesti voisi olla kiva, se kun on makroista se, mistä käytännössä tulee helpoiten pula. Makarot sulla vissiin meneekin EI-henkeen? Myös kalium?

7h valoa on aika vähän.ja se selittää kasvien hitaan kasvun. Nostaisin sen 9-10h samalla kun parannat hiilarin kohdilleen. Pintakasvit, limaska ym, on hyvä apu kun akva laitetaan raiteilleen. Niillä on kyky pitää kasvien puolta leviä vastaan voimakkaalla kasvupotentiaalillaan joskin ne blokkaavat hyvin myös valoa silloin kun kasvit sopeutuvat muuttuvaan tilanteeseen. Puhallus on ihan jees jos kasvit hiukan keinahtelevat virtauksessa pohjalla. Tyvenet kohdat houkuttelee leviä. Millainen CO2-levitin?

Putkien vaihto erissä on hyvä ajatus, mutta voit käyttää noitakin vielä 6-12kk. Tai vaihdat nyt heti toisen. Toinen putki voi hyvin olla esim 10 000K, mutta toinen voisi olla 4000-65000K, tämä laajentaisi somasti kasvien käytössä olevaa spektriä.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Jos vaihdat putkia, ja minä vaihtaisin tässä kohtaa toisen ja pistäisin sen ylijääneen kaappiin odottamaan jatkokäyttöä sillä putkia on täysin turhaa uusia niin kauan kun ne palavat hyvin, niin ota toiseksi putkeksi joku 4000-5000K oleva tehosarjalainen. Valaistusajasta jättäisin tuon tauon välistä pois ja antaisin valoa yhtenäiset 11-12h. Eihän se valotauko ole auttanut tähänkään mennessä, niin miksi jatkaisit sitä turhaan? Et kerro millainen hiekka sinulla on, jos se on pölymäisen hieno niin vaihtaisin koko hiekan milliseen. Et myöskään kerro mitä kasveja akvaariossa on. Onko nopeakasvuisia, hidaskasvuisia vai sopiva kombinaatio molempia? Mikä kasvaa ja mikä ei, koska ne on hankittu ja mistä (harrastajilta/kaupasta)? Tupsulevä ei ole huolestuttavaa, sitä on lähes kaikilla ensimmäisen vuoden aikana, mutta siitä sinilevästä kannattaisi kyllä hankkiutua eroon. Viime kädessä sitä voi koettaa myrkyttääkin, mutta ensin kannattaa kyllä varmistaa että nämä muut asiat ovat kuosissa ennen kuin mennään siihen asti. Milloin akvaariosi on perustettu? Mistä PMDD on peräisin?
keppsi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 15:40, 16.11.2012

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja keppsi »

Hyviä ohjeita, pistetään täälläkin kokeiluun :D
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Maisu kirjoitti:J Eihän se valotauko ole auttanut tähänkään mennessä, niin miksi jatkaisit sitä turhaan? Milloin akvaariosi on perustettu? Mistä
Ei se ole voinut toimia kun valaistusaika on noin vähäinen! Itse pitäisin tauon, jos valaistuaika nostetaan 9h-> koska se antaa kasveille etumatkaa a) kiusaamalla leviä ja b) vähentämällä hiilarin/ravinteiden kulutusta. Todennäköisesti akvassa on nyt monikin asia hiukan rempallaan, mutta annetuilla tiedoilla tosiaan hiukan hankala antaa enempää neuvoja. Tupsusta pääsee eroon kun hiilari asetuu tasapainoon valon kanssa.

Tupsulevää ei ole eikä tule, ei ekana päivänä ekasta vuodesta puhumattakaan kun homma on balanssissa heti ekasta päivästä lähtien mutta pääsee siitä eroon myöhemminkin. Muita leviä, lähinnä viher, voi hyvinkin olla alkuunsa aikansa, mutta tupsu ei kuulu näihin, se on aina merkki epätasapainosta jollain saralla. Levät on siitä mukavia, että ne kertoo missä mennään kun vaan osaa niitä ja olosuhteita tulkita. Levät kuuluu akvaan, ihan jokaiseen, mutta jossain kohtaa ne muuttuvat häiritseviksi ja alkavat haittaamaan kasvien kasvua jos pääsevät ylivaltaan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Maisu »

"Kun homma on balanssissa heti ekasta päivästä lähtien." Ehkä jollakin jossain rinnakkaisessa maailmankaikkeudessa tällainen akvaario tulee joskus olemaan, mutta todellisuus on kyllä se että vaikka miten kuvittelisi sen oman akvaarion olevan samantien täydellisesti balanssissa oleva kokonaisuus niin eihän se sitä ole. "Levävaiheista" puhuminen sen sijaan on täysin harhaanjohtavaa sillä sellaisia ei kenenkään tarvitse akvaarioissaan kärsiä eikä ole mitään vaihetta akvaarion perustamisessa jolloin levää ikäänkuin kuuluisi olla enemmän kuin normaalisti. Viherlevä on paljon selvempi merkki epätasapainosta kuin punalevät ja sille kannattaa ilman muuta etsiä syytä tuli sitä sitten perustettaessa tai myöhemmin, mutta punaleville ei yleensä tarvitse vaivautua tekemään juuri mitään. Ne useimmiten häviävät, kun hiilidioksidi- ja muut tasapainot löytyvät kasvien ja kalaston päästessä lopulliseen kokoonsa ensimmäisen vuoden aikana.
Tap_Sa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 21:26, 05.04.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Jos kasvit ei kasva kunnolla ja/tai on leväongelmaa

Viesti Kirjoittaja Tap_Sa »

No nyt olen tehnyt joitain muutoksia. Valoa on 9 h ja välissä on tauko. Kilju ei käynyt tarpeeksi nopeasti. Ilmeisesti lämpötila ei riittänyt, joten rakensin kiljulle lämmittimen. Nyt kuplia tulee enemmän. Kuplatiheys ei tosin vieläkään ole 2 kuplaa/sek, mutta lämmittimeen voin lisätä tehoa, jos siitä kiikastaa. Nyt näyttää sille, että vesi ei ota vastaan kaikkea hiilidioksidia tai sitten tuo levitin (Ferplast CO2 Energy Mixer 68861000) on huono. Akvaario on nyt täynnä pieniä hiilidioksidikuplia, jotka pyörivät siellä ympäriinsä ja lopulta nousevat pintaan kellumaan. Lisäksi levitin pullauttaa välillä ulos isomman kuplan. Kuplat on pyörinyt tuolla nyt vuorokauden ja juuri tein testin ja pH on edelleen samassa eli noin 7,1. Mikähän neuvoksi tuon kanssa? Parempi levitin?

Mikroravinteena on Satek PMDD. Yritin verrata sitä EI:n mikroihin ja annostukseen, mutta en nyt ihan varma ole tuloksesta. Pitää tutkia asiaa uudestaan, kun ehtii. Tuplasin kuitenkin annostuksen. Makarot menevät tuommoisen laskurin mukaan:
http://blog.fluidsensoronline.com/calcu ... ive-index/

Akvaario on perustettu noin 6 kk sitten ja tuossa tietoa kasveista:

Anubias nana var 'petite': Kasvaa ja voi hyvin. Ei edes levä vaivaa.
Joku isompilehtinen Anubias: Ei kasva, mutta ei leväkään vaivaa.
Blyxa japonica: Kasvaa ja tätä on voinut lisätä jakamalla, mutta levää vanhoissa lehdissä.
Hemianthus micranthemoides: Levä tukehduttaa tämän kasvun, vaikka levän saa tästäkin helposti irti.
Karttulehti (Heteranthena zostelifolia): Kasvaa hitaasti ja levää vanhoissa lehdissä.
Staurogyne repens: Alkanut juuri kasvamaan. Ero on selkeä, vaikka valoa ollut vasta pari päivää enemmän.
Vedensuosikki (Limnophila sessiliflora): Ei juurikaan kasva ja levää vanhoissa lehdissä.
Pogostemon stellatus 'octopus' : Kasvaa hitaasti ja levää vanhoissa lehdissä.
Joku yksinäinen melalehti: Kasvaa suhteellisen hyvin eikä juuri ole levää. Joku kala nakertaa välillä.

Ja kasvien määrän kyllä pitäisi riittää, kunhan alkavat kasvamaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”