Hiekan puhtaanapito

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja Salisali » 09:17, 31.10.2017

Heippa

Olen aloitteleva akvaarioharrastaja ja minulla on suht pientä soraa/hiekkaa (ehkä 0,5-1,5 mm) 135-litraisen akvaarion pohjalla. Minulla on nyt super red -partamonni ja olen huomannut, että se siivoaa mieluummin laseja ja kasveja kuin hiekkaa.

Kannattaako minun ottaa muutama kuparimonninen siivoamaan hiekkaa vai onko lopputulos vain "lisää kakkia"? Puhdistan hiekkaa kuitenkin säännöllisesti lapolla.

Sari
135-litrainen seura-akvaario syksystä 2017. Monnisia, partis, tetroja, kiilakylkiä ja taistelukaloja.
Salisali
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 17
Liittynyt: 22:41, 21.10.2017

Re: Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja partanen » 09:46, 31.10.2017

Monnisia tarvitsee aina parven joten se = lisää kakkia. Partamonnit tosiaan tykkäävät putsata laseja/kasveja levästä mutta hakevat kyllä pohjalta kuivaruokaakin. Kierteissarvikotilot ovat yksi vaihtoehto hiekkaan koska sukeltelevat hiekassa ja hiukan edesauttavat siinä ettei pohja tukkeennu eikä niiden kakit yleensä haittaa kun on niin mahottoman pientä ja lähtee lentoon pienestäkin veden virtauksesta ja päätyy nopeasti suodattimeen. Pohjaa putsaavia lajeja on todella paljon mutta lajivalintaa toki rajaa akvaarion koko.
720l sekala+ 120l rapulaa, 1 seropi, 3 lasta + emäntä aina komentamassa.
Ahkera kalamies + kalastuksenvalvoja.
partanen
Member
Member
 
Viestit: 312
Liittynyt: 19:44, 20.09.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja Naskalin » 13:00, 31.10.2017

Käsittääkseni kierteisillä voi olla myös käänteinen vaikutus, eli voivat myös kaivautuessa viedä moskaa hiekan sisään jolloin pintapuolisesti näyttää hyvältä mutta parin sentin syvyydessä saattaa muhii biologinen pommi.
(Cambarellus diminutus) rapusia myynnissä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 111
Liittynyt: 16:05, 27.02.2017
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Mies

Re: Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja Norhie » 13:24, 31.10.2017

En kyllä ihan hevillä usko, että kierteiset aiheuttaa mitään biologista pommia. Ne ei edes kaivaudu kovin syvälle, vaan isommatkin maksimissaan sen pari senttiä. Etenkin jos hiekkaa on alunperinkin <5 cm niin ei siinä mitään biologista pommia ehdi muodostua.

Monniset on siitä hyviä, että ne tonkii kyllä hiekasta esiin pienetkin ruoanjämät ja on paljon aktiivisempia kuin kierteiset. Kakka on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto kuin jättää ne ruoanjämät sinne hajoamaan itsekseen. Kakka on suhteellisen hyvin käsitelty lopputuotos joka on paljon vähäenergisempaa kuin ne ruoanjämät, koska kalat ottaa siitä ravinteita kasvuunsa.

Toki se kakkakuorma niiden kanssa kasvaa, kun pitäähän niitäkin ruokkia, mutta jos monniset on mitoitettu asukkaiksi, eikä vaan jälkikäteen heitetyiksi jätteenkäsittelijöiksi, niin mitään ongelmaa ei ole.

Kierteisten etu monnisiin verrattuna on, että niille sitten kelpaa kaikki syötävä. Monniset ei niihin hajoaviin kasvinjämiin paljon koske. Molemmat ovat pitkälti pohjan puunaajia, mutta monniset toki nousee myös hieman korkeammalle syömään. Kierteiset viettää aikansa pääasiassa pohjassa ja lasissa - harvemmin esim. juurakoita pitkin kiipeilevät ja kasveja pitkin ei oikeastaan koskaan. Kasvien putsareiksi sitten kehäkotilot ja sukaravut on ihan omaa luokkaansa.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 644
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja Naskalin » 21:58, 31.10.2017

Ehkä tuo pommihomma oli hiukan yliampuva, mutta lasin vieressä on selkeästi havaittavissa ruskea viiva siinä kohdin missä menee kierteisten kaivautumisraja. Ruskea viiva edustaa pohjalle vajonnutta moskaa, joka on päätynyt kierteisten mukana hiekan alempiin kerroksiin ja alkaa elämään siellä omaa biologista elämäänsä. Poistettavissa myös normaalilla pohjaimurilla.
(Cambarellus diminutus) rapusia myynnissä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 111
Liittynyt: 16:05, 27.02.2017
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Mies

Re: Hiekan puhtaanapito

ViestiKirjoittaja LKA » 11:19, 02.11.2017

Ei kannata sitä pohjamateriaalia liian tarkasti yrittääkään putsata, siitä tulee pidemmän päälle vain ongelmia akvaarion tasapainossa. Pohjamateriaalissa elää akvaarion tärkeät hajottajabakteerit, jotka tarvitsevat orgaanista jätettä ravinnokseen. Ne bakteerit myös käyttävät myrkyllistä nitriittiä ravinnokseen ja muodostavat siitä nitraattia, jota taas kasvit tarvitsevat viihtyäkseen. Liiallinen veteen kertyvä nitraatti poistetaan sitten itse veden vaihtamisella, mutta hiekan lappoamista kannattaa välttää ettei akvaariosta siivoa niitä hyödyllisiä bakteereita pois samalla. Hiekan pinnalla näkyvät lahoavat kasvin osat ja isompi roska kannattaa lapota siten, että lappo on muutaman sentin päässä pohjamateriaalista. Mikään kala ei siivoa hiekkaa muiden kalojen jätöksistä, lähinnä huolehtivat että pohjalle vajoava ruoka tulee syödyksi. Siihen tarkoitukseen käy hyvin myös esim. parvi piikkisilmiä. Kierteiset on myös hyvä idea, ainakin ne estävät pohjan tukkeutumisen ja tosiaan syövät kasviperäistä tavaraa pois.
LKA
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 231
Liittynyt: 15:21, 19.08.2010
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies


Paluu Monnit ja nuoliaiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron