Köyhän miehen 180 litranen allas ilman suodatusta

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 117
Liittynyt: 15:05, 27.02.2017
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Köyhän miehen 180 litranen allas ilman suodatusta

Viesti Kirjoittaja Naskalin »

Aloitin köyhän miehen allasprojektin, johon en ajatellut liikaa kuluja sijoittaa.

Ostin käytetyn juwelin 180 litran altaan jalustalla ja mukana tuli satunnaista akvaariosälää/romua. Allas oli "ok" ja ilmeisesti vasta muutaman vuotta vanha, joten sen sain käyttöön suoraan. Toki pesin sen etikalla ensin. Valaisin oli paskana joten tilasin erilliset ledivalot akvaristien luvatusta maasta, eli sakulandiasta 70 eurolla(helvatin hyvä tuote ja hinta oli. Kiitos jollekkin, joka tänne linkkasi halvan valaisimen, jolle porukka vaan täällä nauroi mutta minä hulluna tilasin).

Räpläilin hiukan mukana tullutta suodatinta ja totesin, että kaikki pitäisi uusia. Joten päätin jättää uusimiset väliin ja enkä toisaalta halunnut vanhaa romua suodatinta altaaseen tuossa kunnossa liittää, koska riskit saattaisi olla helposti hyötyä suuremmat, ja muutenkaan ei ollut rahaa mitä uuteen suodattimeen sijoittaa.

Hiekkapohja tuli raksatyömaalta saadusta hiekkapuhallushiekkasäkistä(laiskana en edes pessyt hiekkaa), kalusteina on radan varresta kerättyjä kalliomurskeen kimpaleita. Kivissä vaikutti olevan kuivunutta verta, joten pesun ja uunin kautta altaaseen.

Saksasta tilasin jotain uppopuuta altaaseen, piti tulla yksi iso, mutta tulikin 4 pientä, joten valittamalla väärästä tuotteesta sain rahatkin takaisin voucherin muodossa. Nappasin toisesta altaasta puoli litraa liiaksi rehottavaa jaavansammalta ja narutin ne puihin juurtumaan/kasvamaan.

Käynnistin altaan lokakuussa lähinnä muiden altaiden vedestä siiretyllä bakteeristolla. Nyt minulla on ollut kaloja ja rapuja altaassa pari kuukautta koemielessä. Laitoin altaaseen 4 aurinkorapua ja 6 nokimonnista. Käsitykseni mukaan Coryt ovat hyviä pioneerikaloja, koska kestävät luonnossa kuiviakin kausia, eli koviakin paikkoja ja heikkoja vesiä.

Aurinkorapujen ainoalla naaraalla näyttäisi olevan munat kannossa, joten ilmeisesti ei se elämä niin kurjaa tuossa köyhässäkään ympäristössä ole.

Kalojen ja rapujen lisäksi altaassa on perkuukasveja muista altaistani, joten allas on nyt puolillaan viherkasvillisuutta. mm. pari hajoamaan lähtenyttä anubias nanaa otin toisesta altaasta ja leikkelin niistä kuolleet ja hajoamaan lähteneet osuudet poissa. Jäljelle jääneet nanan tyngät/jämät laitoin altaaseen. Nyt Nanat taas viihtyy, kasvaa ja pukkaa uutta lehteä komeasti. Allasstartin yleinen vaiva, leväkasvu jäänyt ainakin vielä toistaiseksi tulematta.

Aluksi näytti siltä, että allas alkaa haista. Hajut lähti kuitenkin uusista koristepuista ja niissä alkaneesta bakteerikasvusta. Pari veden vaihtoa viikon välein hoiti homman ja allas on hajuton taas. Altaassa on lämpötila 20,5 astetta(jätin lämmittimenkin pois) ja altaan kansi on vapaa jotta happi pääsee sitoutumaan tehokkaasti, kun vesikiertoa ei ole. Hapetuksessa oletuksena on että veden ei aina tarvitse kiertää ilmassa vaan ilma kiertää veden päällä. (naurua)

Seuraavaksi mietin, mitä viileässä viihtyvää pinta/keskivesien kalaa altaaseen voisi hankkia ja mistä saisin ne halvalla.

Tämä siis pieni kuvaus minun sivuprojektista, en usko että jaksan kauheasti kirjoitella enempää tästä hankkeesta, kun siinä ei oikeastaan mitään ihmeteltävää ole. Lähinnä itseäni kiinnostaisiko, onko muilla ollut vastaavia ilman suodatusta pelaavia altaita ja mitä kokemuksia niistä on kertynyt.
Maikalainen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 23:11, 23.03.2018
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Köyhän miehen 180 litranen allas ilman suodatusta

Viesti Kirjoittaja Maikalainen »

Terve, aika mielenkiintoinen juttu tämä sinunkin altaasi. Onko se nyt se ns.vanhavesiallas? Tulee mieleen tuosta vanhasta vedestä myös se sellainen isoon pulleaan viinipulloon perustettu kasvio, mikä toimii omineen suljetussa tilassa.
250l+60l+50l
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”