250 litran loota

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 11:25, 23.10.2017

Haaveenani on ollut akvaario ala-asteikäisestä asti ja nyt 25 kesää nähneenä bongasin halvalla lasilootan ja alustan. Liekkö täysi susi kun halvalla lähti, mutta nyt se tuossa seisoo tyhjänä kauhean jynssäämisen ja rehaamisen jälkeen. Mukaan tuli seran NH3 NH4- testi, pH testi, pH:n alentajaa kaks pulloo, biostarter ja waterlifen pH testi. Kaikkien päiväyksen on menneet vuosia sitten. Sain myös pari haavia, lasinpuhdistussienen, lämpömittarin joka on joku outo irrallinen ja kaksi lamppua, toinen yhdella loisteputkella ja toinen kahdella. En tiedä miksi heillä oli kaksi. Sanoivat kyllä että toisessa on toinen putki rikki mutta kyllä se minulla toimii. Ajattelin laittaa vain sen kaks putkisen. Kai se riittää? Olisin saanut mukaan hiekkaakin mutta oli karmeen väristä ja liian karkeeta niin ei kelvannut.
Toiselta myyjältä olen kysellyt Eheim Classic 2217 pönttö suodatinta ja sisälämmitintä jonka merkistä ei tietoa. Ovat olleet 220 litrasessa mutta eikös tuon suodattimen pitäisi riittää 250 litraseenkin?

Ajatuksena minulla olisi ehtiä joku kiva iso puunkarahka jonka ympärille lähteä rakentamaan maisemaa. Hämärähkö, vaalealla hiekalla, tummalla taustalla. Kasveja saa olla mutta ei täyteen ympätty. Jotenkin tykkäisin sammal/ruohomatosta jossain kohtaa. Mutta sitten se kysymys siitä hiekasta. Mistä ja mitä? Vanhoja postauksia lukiessa löytyy mainintaa bilteman puhallushiekasta mutta bilteman sivuilta ei kyllä mitään hiekkaa löydy. Käykö mikätahansa rautakaupan hiekka? Ei haittaa jos saa pestä laittaessa mutta kunhan se käy monnisille eikä sotke enää valmiina kauheesti.

Ja sitten ne kalat. Ihastuin keltakääpiöahveniin ja musta-aavetetroihin. Keltakääpiöitä kai tulee pariskunta ja musta-aavetetroja ehkä 10. Pohjalle ajattelin leopardimonnisia 6-10. Keski/pintaveteen ajattelin jotain isoa parvea pieniä kaloja kun nuo aavetetrat kai uiskentelee enempi pohjan tuntumassa? Tykkäisin ulkonäöllisesti kerritetrasta mutta voi olla vähän liian haastava alkuun joten olisko sinineontetra? Kuin monta kannattaa/ mahtuu? 20? Jotenkin kaipaisin jotakin isompaa pintaveteen mutta en tiedä mitä kannattaisi että kaikille on tilaa eikä kukaan päädy ruokalistalle.

Vinkkejä, neuvoja, ehdotuksia, käskyjä yms. saa antaa sillä olen ihan ummikko tässä, vaikka ala-asteikäisenä luin iltasatuna jonkin järkky paksun akvaariokirjan ja olen tehnyt veden vaihtoja koulun akvaarioihin. (Olen ammatiltani tuotantoeläintenhoitaja, joskin työtön sellainen.)
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 11:12, 28.10.2017

Akvaariossa on nyt 25 kg K-raudasta haettua puhallushiekkaa. Tummempaa kuin alkuun ajattelin mutta veikkaan että fisut tykkää enemmän. Raekoko 0,5-1,2. Pesin hiekan noin 1,5 litran satseissa, 7-10 veden vaihtoa per satsi. Saa nähdä kuinka paljon tuo vielä pöllyää kun laittaa veden. Voi olla että joudun hakemaan hiekkaa lisää sillä tuota ei kovin paksua kerrosta ole.
Hain myös sen suodattimen ja lämmittimen ja kokeilin saisinko suodatinta pelaamaan mutta en saanut imua toimimaan. En jaksanut illalla enää tapella joten katsotaan joku toinen kerta uudestaan. Pönttöön pitää hommata vielä suodatinmateriaalit mutta se saa odottaa kunnes rahatilanne näyttää vähän paremmalta.
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Norhie » 09:45, 29.10.2017

Hiekan kanssa kohan pidät kerrokset alle 5 cm paksuna, niin ei tule hapettomia taskuja. Mitä nopeammin saat suodattimen altaaseen, niin sitä nopeammin saat siihen kalojakin. Bakteerikannalta kestää kuitenkin se 2-6kk kypsyä kunnolla kun se alkaa tyhjästä. Itellä alkoi 240 litraset altaat olla oikeasti kypsiä vasta puolen vuoden päästä perustamisesta. Kypsiä siis siinä mielessä, että pienet muutokset akvassa ei enää aiheuttaneet mitään heilahteluja vesiarvoissa.

Nyt toki helpompi aloittaa uusia altaita, kun on kypsää mediaa heittää altaasta toiseen. Suosittelen kalahankintojen osalta aloittamaan varovasti uuden altaan kanssa, eli esim. ensin joku 6-10 kalaa yhtä lajia ja katso miten allas kehittyy kuukauden-pari noilla. Sitten seuraavat 6-10 kalaa. Itellä oli virhe rojauttaa kuukauden sisällä akvaan ~20 kalaa ja sitten tulikin ongelmia urakalla. Kalojen karanteenaus suositeltavaa vaikkapa saavissa tai isossa smartstoressa. Toki se karanteeniallaskin pitää sitten kypsyttää ja tarvitsee omat kilkkeensä. Siis sitten kun alat lisätä kaloja. Useamman kalataudin läpi käyneenä ei ole hirveän kivaa, kun uudet kalat tuo taudin ja puolet entisistä tippuu.

Tuon puunkarahkan kanssa muista sitten, että se kerää hirveästi limaa ja valkoista sientä/bakteerikasvua jos se on kuiviltaan sinne laitettu. Ei vaarallista ja imumonnit tykkää napostella sitä, mutta levät tuppaa riehaantuman siitä. Odottaisin tämän vaiheen menevän ohi ennen kuin laitan kalat akvaan. Ite juurikin kypsytellyt yhtä 130-litrasta kuukauden verran juurikin noiden limajuurakoiden takia.

Minusta tuo kalastosuunnitelma vaikuttaa ok. Aseta lämpötila 24-25-asteeseen ja kaikki on tyytyväisiä. PH:ta elä veivaa millään litkuilla. Ne on pelkkä kuluerä ja kun kerran aloitat, et voi lopettaa. Vedenparannusaine on hyvä olla varoilla ja kasviravinteet, jos kasveja laitat. Jotain peruslääkettäkin kannattaa pitää varalla. Sinineontetrat on oikein hienoja. Tekisi mieli ittekin hommata niitä. Tosin ei minusta ole kerritetra yhtään sen hankalampi kuin sinineontetra, mutta sinineontetroja saa pienempänä kalana tuonne paljon enemmän.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (seurala), 1x 130-litraa (apistola), 1x 100-litraa (taistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Member
Member
 
Viestit: 469
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 13:03, 29.10.2017

Kiitos vastauksesta! Kyllä tuo hiekka sitten riittääkin. Paksuin kohta oli just sen 5 senttiä ja ohuin vajaa 2. Pitää vähän tasoitella. Ja vettä ei vielä ole koska ajattelin että kivet ja juurakot olisi helpompi asetella kuivaan lootaan. Minulla on iso saavi jossa meinasin liotella karahkan ennen akvaarioon laittoa. Kunhan sellaisen jostain löydän. Ja kiirettä ei ole jo ihan rahankin puolesta. Vähän kerrallaan kokoan ja kypsytän.
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Norhie » 13:46, 29.10.2017

Juu. Polkasin "tyhjästä" käyntiin oman 130-litrasen uudessa sijainnissaan ja se on pyöriny tuossa nyt kuukauden ainakin kalattomana, mutta vieläkin on nitriitit koholla. Sen verran hajoavaa tavaraa siellä, että bakteerit tulee ruokittua ilman mitään kalanruoka tai hirvensarvisuolakikkoja. Apistot odottelee pääsyä akvaan kiltistit wanhassa 100-litrasessa karanteenissa (ei uusi kuutio), mutta olisihan nuo mukava tuohon omaan kotiinsa saada. :)

Jos testien kanssa on muuten budjettilinjalla, niin noita nitriittejä kannattaa mittailla tippatestillä, kun ne kertovat onko akva lähtenyt ollenkaan käyntiin. Jos nitriitit on ihan nollassa tyhjästä aloitetulla akvalla, niin ei ole typpikierto lähtenyt käyntiin. Siitä nitriitin pitäisi sitten pikkuhiljaa laskea lähelle nollaa, kun bakteerit alkaa muuttaa sitä nitraatiksi.

Kannattaa aloittaa kypsytys kasveilla, jos meinasit kasveja ottaa, kun ne auttavat akvan kypsytyksessä. Jostain sitten jonkinlainen bakteeriymppi vielä akvaan, niin homma lähtee kivasti käyntiin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (seurala), 1x 130-litraa (apistola), 1x 100-litraa (taistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Member
Member
 
Viestit: 469
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 17:08, 30.10.2017

Löysin karahkan, eikä tarvinnut edes kauaa etsiä kun bongasin. Kuorin ja vuolin sen ja meinasin liottaa muovi saavissa mutta eihän se mahdu. 45 litran saavi on liian pieni kun tuo on noin haarainen. Ei auttanut muu kuin täyttää itse akvaario ja laittaa se sinne. Sain sen pysymään pohjalla keräämällä hiekan alempien oksen päälle. Nyt olisi sitten tarkoitus hommata suodattimeen suodatinmateriaalit ja tapella se käyntiin niin että tuo hiekan tomu ja puusta irtoava töhnä suodattuu pois. Mistä ja millaista materiaalia kannattaa tilata?
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 12:45, 14.11.2017

Karahka on nyt lillunut tuolla akvaariossa ja hieman olen pinnalta valkoista höttöä kaapinut. Vesi näyttää suhteellisen kirkkaalta. Lämmittimen olen laittanut väliaikaisesti johdostaan roikkumaan mutta muuta ei sitten olekkaan tuolla tapahtunut. Pari kiveä raahasin sisälle mutta huomasin niissä jotain sammalkasvustoa niin heitin pois. Odottelen veronpalautuksia niin pääsen tuhlaamaan sen zooplussan ja akvaarioon.fi:n nettikauppoihin ja homma edistyisi taas vähäsen. Kypsyttämisen meinasin tehdä salaattiruukun mullalla ja hirvensarvisuolalla tai ammoniumkloridilla. Pitää vaan kysyä löytyykö tuota suolaa apteekista ja jos ei niin puhdasta salmiakkia myydään läheisessä makeiskaupassa.
Ostoslistaa olen jo laittanut ylös:

Akvaarioon.fi
EHEIM FIX 1l 2506051
Suodatuslevy hieno 3x50x50 cm
Suodatuslevy karkea 3x50x50 cm musta
Tetra Test NO3
Salifert Profitest NO2
digitaalinen lämpömittari
Hobby pohjanpuhdistuslappo Jumbo
Perushiutale 1 l
EHEIM imukupit 2 kpl ja pidikkeet 16/22 mm
Zolux imukupit 4 kpl ja pidikkeet 16 mm
EHEIM classic 2217 moottoriosan kansi


Zooplus
Sera Siporax
Aqua Safe
Easylife Profito
Tetra Tablets TabiMin

Mitä mieltä olette onko listassa jotain mitä ei kannattaisi ostaa tai puuttuuko jotain oleellista? Entäs käykö tuohon putkien liitosten ja suodattimen kannentiivisteen rasvaamiseen mikätahansa vaseliini vai pitääkö olla just noita akvaariokaupasta ostettuja? Meinasin myös käydä rautakaupasta hakemassa letkunkiristimiä.
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja GTX » 21:13, 14.11.2017

Yksi litra hiutaleruokaa on paljon. Saattaa päiväykset vanhentua ennen kuin hiutaleet on syöty. Osta alkuun vaikka 250 ml, niin saat tuntumaa menekkiin.

Tiivisteiden rasvaamiseen käy puhdas valkovaseliini. Osta sitä samalla apteekista, jos käyt hirvensarvisuolaa hakemassa.
Esim https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/VALKOVASELIINI-50-g

Mitään ruuvikiristeisiä letkunkiristimiä en suodattimien letkuihin laittaisi, ettei vahingossa halkaise ohutta muoviputkea. Suodattimen putket ja letkut on tehty liitettäviksi ilman kiristimiä. Jos haluat laittaa kiristimen, niin joku tämän tyyppinen voisi olla sopiva vaihtoehto
https://www.esska-fi.com/esska_fi_s/Letkunkiristin-hammastettu-o-6-52mm-Nylon-857905000000-4320.html
GTX
Member
Member
 
Viestit: 283
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: 250 litran loota

ViestiKirjoittaja Hakarasara » 11:35, 15.11.2017

Enpäs tajunnutkaan että niissäkinhän on tietysti päiväykset. Ajattelin vain kilohinta edellä. Ja totesin että jätän letkunkiristimet ostamatta ja hommaan suoraan uudet letkut kun nuo vanhat on ihan muotoonsa kovettuneet. Olen myös miettinyt että hommaisin nuolimonneja levänsyöjiksi kun nuo monniset ei kuulema sitä niinkään hoida.
Hakarasara
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 25
Liittynyt: 11:47, 22.10.2017
Paikkakunta: Ilmajoki
Sukupuoli: Mies


Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kaituli, vaskikissa ja 13 vierailijaa