Tavoitteena vihreää ja vehreää

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja iras » 10:39, 12.01.2017

5. pv hiekanvaihdon jälkeen. Kasvien kasvu hyvin, hyvin vähäistä.
photostudio_1484206622248.jpg
Akva 12.1.2017
Sari ja 64 l purkki
iras
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 91
Liittynyt: 14:39, 05.02.2011

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja iras » 22:54, 12.01.2017

Alvaariolinnasta tuli pohjalle parvi pikkukorumonnisia. Suloisia ovat, vaikka olisivat mitä - C. nanus lie oikeasti aika harvinainen... Lisäksi NPK:ta kasvien avuksi Englannin lähetystä odotellessa.

photostudio_1484250530198.jpg
Pikkukorumonninen
Sari ja 64 l purkki
iras
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 91
Liittynyt: 14:39, 05.02.2011

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja GTX » 11:10, 13.01.2017

Koomikko kirjoitti:Kokeilemallahan se selviää tarvitsetko hiilaria vai et. Kaikki selviää kokeilemalla ja niin se on tehtävä. Olisko hiilarin tarve tuolla 0.7w/l.

Kokeilu on hyvä menetelmä, kun mahdollista ongelman aiheuttajaa on ensin haarukoitu vesiarvojen mittauksilla. Mulla oli valoa vain 0,3 W/l, mutta kasvit alkoivat kasvamaan vasta CO2 kaasua saatuaan. Jos hiilaria on vedessä lähtöarvoltaan todella vähän, niin edes helpot kasvit eivät kasva kunnolla. Valoa tossa purkissa on riittävästi, lannoitusta haetaan kohdilleen, hiilaria syötetään ja vesiarvoja seurataan, kyllä se siitä lähtee kukoistamaan.
GTX
Member
Member
 
Viestit: 267
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja Andwin » 17:10, 13.01.2017

iras kirjoitti:Alvaariolinnasta tuli pohjalle parvi pikkukorumonnisia. Suloisia ovat, vaikka olisivat mitä - C. nanus lie oikeasti aika harvinainen... Lisäksi NPK:ta kasvien avuksi Englannin lähetystä odotellessa.

photostudio_1484250530198.jpg


Minkä nimiset on nuo kasvit mitkä ovat etummaisessa rivissä? Kun kasvavat niin tuleeko niistä semmoista "mattoa"?
Onko kädet jo kastuneet tänään?
Andwin
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 30
Ikä: 22
Liittynyt: 14:08, 25.12.2016
Paikkakunta: Sipoo
Sukupuoli: Mies

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja iras » 23:21, 16.01.2017

GTX - sitä tämä tulee pitkälti olemaan - kokeilua. Yritän kyllä sivistää itseäni ja oikeasti ymmärtää, että mistä on milloinkin kyse ja millä liikesarjalla sitä korjataan (jos korjata tarvii)... mutta joskus informaation vastaanotto- ja analysointikyky on vähän nollassa. Ja minulla tahtoo olla sellaisten negatiivisten luonteenpiirteiden yhdestlmä kuin malttamattomuus ja laiskuus. Innostun siis suuresti jostain ja sitten pitäis saada kaikki valmiiksi ja kuntoon heti. Koitan. Siis. Opetella. Itsehillintää. Se saattaa tehdä välillä hiukan tiukkaa. Niin ja se laiskuus. Jossain asioissa, kun ei oikein motivaatiota enää saatavilla, niin sitten en oikein tahdo motivoitua tekemäänkään mitään. Nyt on se intovaihe ja toivottavasti jaksan pitää sitten ylläpitovaiheenkin tarvittavassa moodissa :D. Koitan. Siis. Opetella. Myös. Pitkäjänteisyyttä.

Andwin, se on Hemianthus callitrichoides 'Cuba', toisten lähteiden mukaan Kääpiökyynel ja toisaalla sitä sanotaan Helmiruohoksi. Sen pitäisi muodostaa viihtyessään vihreä matto - pysyy sitä matalampana mitä enemmän valoa ja hiilaria. Nuo Kääpiökyyneleet, helmiruohot ja muut menee mulla ihan sekaisin (edellisessä kasvilistassa sanon tuota helmiruohoksi), joten pitääkin selvittää, että mitä tämä nimiviidakko pitää sisällään, sillä sekä suomalaisia, että tieteellisiä nimiä on rutkasti tarjolla :D. Micranthemum micranthemoides on Wikipedian mukaan Helmiruoho ja Micranthemum umbrosum on Kääpiökyynel. Micranthemum on taas synonyymi Hemianthukselle. Ja Micranthemum umbrosum ja Hemianthus callitrichoides ovat ilmeisesti sama kasvi. Suomalaisissa nettikaupoissakin noita nimiä käytetään iloisesti sekaisin eri kasveista. Hitsi, en pystykkään tähän enää tämäniltaisella ajatuksen juoksulla. Ehkä vielä joskus selvitän näiden erot :D.

***

Tuosta Ferplastin hiilaripullosta on melko hankala säätää hiilaria tarkasti, sillä säätöruuvin ajatteleminenkin jo säätää määrää ja viive on pitkä. Tavoitteena olisi nyt alkuun noin kupla sekunnissa. Säädön jälkeen määrä tasaantuu ehkä noin viidestä kymmeneen minuutissa, mutta saattaa siitä elää vielä päivän mittaan, paljonkin. Tuli siis eilen todettua, että pari kolme kuplaa sekunnissa pudottaa pH:n seiskapuolesta 6,6:een. Jaiks. KH on 5 - sen pitäisi käsittääkseni olla ihan ok kasvien ravinteiden ottamisen kannalta, mutta korkeampi puskuroisi paremmin pH:n vaihteluita. Kuinka kauan pH pysyy alhaisena, sillä pH oli tänäänkin vielä 6,8 vaikka hiilarin määrä oli huomattavasti pienempi? Toki tuo pH on ihan passeli, mutta tuo putoaminen noin lyhyessä ajassa ei tee faunalle gutaa.

Tänään olen koittanut saada nitraattia korkeammaksi NPK -lannoitteella. Ohjeen mukaan sitä lisätään 3 painallusta 100 l:aan jos valaistus on kunnossa ja lisätään hiilaria. Sillä sain nousemaan NO3:n nippanappa reiluun viiteen. Neljännella painalluksella se oli jo yli viis mutta alle 10. Kun muutaman tunnin päästä mittasin uudelleen, oli määrä laskenut taas reiluun viiteen. Eli vähän saa tätäkin haarukoida että pääsee tutuiksi. Raudat olivat nousseet jo 0,8:aan, joten pistän päivittäistipat hetkeksi holdiin. En silti ole huomannut kaloissa mitään, toivottavasti eivät siitä ole kärsineet. Ja eiköhän nuo mikrotkin lähde kulumaan kun on makrot saatavilla!

Kasvit eivät vielä ole lähteneet mitenkään hillittömään kasvuun, mutta jotain on kuitenkin jo havaittavissa. Pinnalla seilaavat pari karvalehden pätkää ovat nyt sentäs vihreitä ja näyttäisivät jopa tehneen uutta latvaa (mustan hiekan aikana nekin vain kutistuivat ja kutistuivat, alalehdet vain varisivat ja useasta muutaman kymmenen sentin pätkästä jäi jäljelle pari 5-10 sentin kalpeaa pätkää). Sirosuokin rönsy on kasvanut neljässä päivässä jo ihan kivasti (vrt.edellinen kuva)

20170116-02.jpg
"Piilossa" - Pikkukorumonninen ja sirosuokki


Poimupatsuleissa olisin huomaavinani, että ihan keskisyherö on nyt heleän vaaleanvihreä, samoin jaavansammaleen kärjet ovat vaalean vihreitä, joten jospa ne kaikki nyt lähtisivät kasvuun. Jaavansaniaisten alapinnalle kertyy paljon happikuplia.

Suodattimen pintaan on tullut hiukan rusehtavaa levää, veikkaisin piileväksi ja sitä on mulla ollut kautta aikojen akvaariossa aina jonkin verran. Samoin laseihin kertyy tuota samaa levää hiukan. Lauantaisen osittaisen vedenvaihdon yhteydessä skraappasin lasit, mutta ilmeisen hätäisesti kun jäivät hiukan raidalliseksi. Ei huomaa kuin sivusta katsoessa. Taidan palata sienen käyttöön lasin putsauksessa. Seurailen tämän suhteen tilannetta - toivottavasti katoaa kun saan kasviravinteet ja kasvien kasvun tasapainoon.

Sakura, ilmeisesti naaras. Vähän vaatimattomia nämä kännykamerakuvat.
20170116-01.jpg
Sakura
Sari ja 64 l purkki
iras
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 91
Liittynyt: 14:39, 05.02.2011

Re: Tavoitteena vihreää ja vehreää

ViestiKirjoittaja iras » 13:29, 17.01.2017

Nitriitit nousee vanhasta suodattimesta, kannoista ja bakuampulleista huolimatta. Ampulleja olen käyttänyt jo neljä. Nyt arvo oli jo 0,2 joten tein ylimääräisen n. 50% vedenvaihdon ja arvo puolittui. Olen testaillut vettä melkoisen ahkerasti tippatesteillä ennen ja jälkeen kaikkia toimenpiteitä. Vedenvaihdolla pH nousi 6,8:sta 7:ään. KH oli noussut kuuteen, mutta putosi nyt takaisin viiteen, ilmeisesti lannotteilla siihen vaikutus (jos, niin mikä vaikutus myös pH:oon?).

Vähän EI -tyyppistä lannoitusta tavoitteena (estimative index), mutta hillityllä aloituksella vesiarvoja mittaillen, sillä kasvit ovat olleet näillä sijoillaan vasta noin 10 päivää - entiset kasvit olivat viimeiseen asti rääkättyjä huonosti lannoitetussa basalttihiekka-altaassa ja iso osa kasveista on aivan uusia. Eli kunhan sen verran asettuvat, että pääsevät kasvuun, niin varmasti ravinteitakin alkaa kulumaan sitämyötä enemmän. Nyt kasveilla on kuitenkin sekä makroja, että mikroja koko ajan saatavilla, hiilaria (tästä kun tietäisi että onko riittävästi) ja valoa, joten kasvuunlähdölle on hyvät mahdollisuudet.
Sari ja 64 l purkki
iras
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 91
Liittynyt: 14:39, 05.02.2011

Edellinen

Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 17 vierailijaa